Homepage stad Tongeren

 • Tweedaagse antiekmarkt met nocturne
  Tweedaagse antiekmarkt - klein
  Op zaterdag 4 en zondag 5 juni 2016 is het tweedaagse antiekmarkt met nocturne op zaterdag 4 juni. Met levende standbeelden, live-muziek en tal van andere acts. Meer info...
 • Openluchtzwembad Pliniuspark opent op 21 juni 2016
  zwembad Plinius - klein
  Vanaf dinsdag 21 juni 2016 – startdag van de zomer – kunnen de Tongenaren zomers zwemmen in eigen stad. Het zwembadencomplex wordt dé topattractie bij uitstek van het Pliniuspark. Het park is een schitterend domein met zwembaden, ligweide, eetcafé/cafetaria, toeristisch paviljoen, de Pliniusbron, wandelpaden, Finse piste, evenementenweide en camperparking.
 • Tongeren gaststad voor slotetappe Baloise Belgium Tour
  Baloise Belgium Tour - klein
  Zondag 29 mei 2016 is Tongeren de gaststad voor de slotetappe van de Baloise Belgium Tour (Ronde van België). Op het einde van de rit worden drie plaatselijke ronden gereden: u kunt de renners dus drie keer zien passeren langs de finish op de Elisabethwal. De aankomst is voorzien rond 15.30 uur. De volledige etappe is op de Elisabethwal via een groot scherm te volgen: de VRT zendt de wedstrijd rechtstreeks uit.
 • Rita wint 500 euro met Ambi.pas
  Rita Willé
  Rita Willé (49) uit Tongeren wint als derde een 'Moederdagbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij de Casque, Grote Markt te Tongeren. Ook de parkeeractie blijft verder lopen. De klant krijgt bij elk gebruik van de ambi.pas een gratis parkeerticket van 1 uur ondergronds parkeren, zonder daarvoor punten te moeten verzilveren. Deze actie krijgt medewerking van Q-park, die een gedeelte van de kostprijs van de tickets draagt. De tickets zijn cumuleerbaar, een hele dag gratis ondergronds parkeren kan dus voortaan.
 • Kruidenwandeling met proevertjes in binnenstad
  Kruidenpluktuintjes
  Op donderdag 30 juni 2016 van 17 tot 20 uur 2016 neemt herborist Daniëlle Houbrechts u graag mee op een heerlijke ontdekkingstocht. Ze geeft uitgebreid tekst en uitleg over de vele toepassingen van kruiden. Tijdens de wandeling krijgt u proevertjes en kleine hapjes aangeboden.
 • 2de Cultuurzomer komt eraan
  Cultuurzomer
  De zomer van 2016 is méér dan de Kroning. Vanaf 3 juni pakken we uit met een mooi zomerfestival dat het DNA van onze stad verbindt met het vele jong talent uit stad en streek. We beginnen de zomer in juni op muzikale wijze: op 4 en 5 juni pakken Thomas Baeté en kinderkoor het Basikliekske uit met muzikale schatten uit de schatkamer van de basiliek. Op zaterdag 25 juni kunt u gratis komen proeven van klassieke muziek in en rond het Agentenklooster.
 • Tongerse land- en tuinbouwbedrijven gezocht
  land- en tuinbouwraad - klein
  We zijn op zoek naar Tongerse land- en tuinbouwbedrijven om mee te werken aan ‘Het begint in… Haspengouw’. Dit project laat lagere school kinderen kennismaken met de hedendaagse land- en tuinbouw. Het is een initiatief van Plattelandsklassen en Landelijke Gilden.
 • Computeren voor senioren in de Piepel
  eerste hulp - klein
  In het computerlokaal van de Piepel kunt u op maandag-, woensdag- en vrijdagnamiddag terecht om gratis te surfen op het internet.
  Op donderdagnamiddag is er een expert aanwezig. Wilt u meer weten over dit nieuwe besturingssysteem? Schrijf dan nu in voor de demonstratieles op woensdag 25 mei van 8.45 tot 11.45 uur.
 • Blue-bikes aan het station
  Blue-bike
  Blue-Bike plaatste 12 mooie, helblauwe, zeer herkenbare uitleenfietsen aan het NMBS-station van Tongeren. Abonnees van deze dienst kunnen die ontlenen, in Tongeren maar ook in de 44 andere Blue-Bike-vestigingen in Vlaanderen. Je betaalt hiervoor normaal 3 euro per gebruiksbeurt. Maar Tongeren legt één euro bij, en ook de Vlaamse overheid komt met één euro over de brug, zodat de gebruiker voor één euro 24 uur per dag en 7 dagen op 7 een Blue-Bike kunnen ontlenen.
 • Marie-Jeanne wint 500 euro met ambi.pas
  Marie-Jeanne
  Marie-Jeanne Goffin (51) uit Riksingen wint als tweede een 'Moederdagbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij garagebedrijf Autogarden, Bilzersteenweg te Tongeren.
 • Asfaltwerken mei 2016
  werk in uitvoering
  Deze week worden er asfalteringswerken uitgevoerd in Tongeren. Er wordt een nieuwe bovenlaag in asfalt aangebracht. Tijdens de werkzaamheden zijn de straten niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. ’s Avonds worden de straten wel terug opengesteld.
 • Winkel te voet of met de fiets en win
  Met belgerinkel naar de winkel - klein
  Op donderdagvoormiddag 19 mei 2016 kunt u gratis uw fiets laten checken en/of graveren door de politie op het plein voor het AC Praetorium, Maastrichterstraat 10. Doe ook mee aan de fotowedstrijd, nog tot 4 juni 2016, en win met uw fiets 2 tribuneplaatsen voor de Kroningsfeesten. De prijsuitreiking is voorzien eind juni. Meer info: www.belgerinkel.be. Uw foto, coördinaten en mogelijke vragen stuurt u door naar joan.verelst@stadtongeren.be.
 • Infosessie: Slank je energiefactuur af!
  De Stroomlijners infosessie - klein
  De Provincie Limburg, de stad Tongeren en KVLV Overrepen organiseren samen de infosessie 'Slank je energiefactuur af' op dinsdag 31 mei 2016 om 19.30 uur. Deze infosessie helpt je naar een lagere elektriciteitsfactuur.
 • Memorial Frans Schoubben
  Memorial Frans Schoubben- klein
  Zaterdag 21 mei 2016 tekenen de wielerliefhebbers uit de regio weer present voor de jaarlijkse wielerklassieker Memorial Frans Schoubben WCup Classic. De Memorial vertrekt aan Sportoase Eburons Dome.
 • Onthaasten tijdens week van de opvoeding
  Ouder-kind-yoga
  Wilt u onthaasten tijdens de Week van de Opvoeding? Neem dan deel aan de gratis initiatie ouder-kind-yoga onder begeleiding van Jana Schoefs op zaterdag 21 mei 2016 in het dienstencentrum De Piepel (Dijk 118).
 • Werk in uitvoering
  werk in uitvoering
  Op dinsdag 17 mei 2016 en woensdag 18 mei 2016 krijgen enkele straten in het centrum een nieuwe asfaltlaag. Tijdens de werken zijn de straten niet toegankelijk voor voertuigen. Op dinsdagvoormiddag worden de Predikherenstraat en Riddersstraat (t.e.m. Repenstraat) afgesloten. Hierdoor zijn ook Kielenstraat en Repenstraat niet bereikbaar. In de namiddag zijn het de Corversstraat en Agnetenberg. Het Vrijthof blijft steeds bereikbaar via Wijngaardstraat – Piepelpoel.
  Op woensdagvoormiddag is het de beurt aan de ventwegen van Pliniuswal en Eeuwfeestwal (binnenzijde ringlaan). In de namiddag, na schooluren, worden de werken gestart te Sint-Jansstraat en Sint-Lutgartstraat.

 • Stadsdiensten gesloten
  praetorium
  De stadsdiensten zijn gesloten op maandag 16 mei 2016 (Pinkstermaandag). Toerisme Tongeren is wel open van 9.30 tot 17.00 uur.
 • Eventing Tongeren
  Eventing - klein
  Op vrijdag 13, zaterdag 14 en zondag 15 mei 2016 vindt één van de mooiste evenementen van de paardensport in ons land plaats. De Sportvereniging Eventing Tongeren organiseert dan in samenwerking met de Landelijke Rijvereniging Riksingen en Basketbal Tongeren de intussen klassieke ‘Eventing Tongeren’. Het evenement vindt plaats op het prachtige domein ‘Galgenberg’ in Berg.
 • Infoavond: Amaai da's straf, die beloningen
  Belonen
  Woensdag 18 mei 2016 van 20 tot 22 uur in dienstencentrum De Piepel, Dijk 118
  Kinderen zijn niet altijd even braaf; soms doen ze niet wat we van hen verwachten. Hoe kunnen we straffen vermijden en de nadruk op belonen leggen? Wanneer werkt een beloning of straf en wanneer niet? Hoe kunnen we leren conflicten en woede te voorkomen en onze kinderen helpen om dit ook te doen?
 • Theater in De Velinx
  Theater
  Vrijdag 13 mei 2016 om 20.30 uur
  Bruno Vanden Broecke, Ruth Beeckmans en Matteo Simoni - HECHTEN
  Stefaan Van Brabandt regisseert niemand minder dan Bruno Vanden Broecke, Ruth Beeckmans en Matteo Simoni – of bijna het hele Safety First-team in deze komedie over bindings- en verlatingsangst
 • Hoedendag op Hippodroom
  Hoedendag op Hippodroom - klein
  Pinkstermaandag (16 mei 2016) is het vanaf 14 uur weer traditionele Hoedendag - Ascot aan de Jeker - op de Tongerse Hippodroom (Rutterweg 85). Op de renbaan kampen man en paard in één gracieuze beweging. Naast de renbaan flaneren de bezoekers in modieuze outfit met flamboyante, soms extravagante hoeden.

 • Mireille wint 500 euro met ambi.pas
  Mireille Moens
  Mireille Moens (65) uit Tongeren wint als eerste een 'Moederdagbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij speelgoedhandel Intertoys, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Overspanningen winkelstraten i.k.v. Kroning 2016
  Kroningsfeesten - overspanningen
  Op dinsdag 17 en woensdag 18 mei 2016 worden de overspanningen in het kader van de Kroning opgehangen in de winkelstraten. Op dinsdag 17 mei vanaf 19 uur worden de Hemelingenstraat, de Tieckenstraat en de Sint-Truiderstraat afgesloten. Op woensdag 18 mei vanaf 19 uur worden de Maastrichterstraat en de Stationslaan afgesloten.
 • Tongerse feesten
  Tongerse Feesten - klein
  Op zaterdag 14 en zondag 15 mei 2016 vinden de Tongerse feesten plaats in Tongeren. Het volledige programma kunt u terugvinden op www.tongersefeesten.be
 • Vacature: diensthoofd burgerzaken
  praetorium
  De eerste stad gaat over tot de aanwerving van een diensthoofd burgerzaken, contract onbepaalde duur - voltijds + wervingsreserve 2j. Je kandidatuur stellen kan tot uiterlijk 5 juni 2016.
 • Melden van een wespennest
  wespennest-klein
  Vanaf nu kunt u makkelijk een wespennest online melden. De prijzen zijn niet veranderd.
 • Nieuw GAS-reglement
  loslopende honden
  De gemeenteraad heeft het nieuwe GAS-reglement (Gemeentelijke Administratieve Sancties) goedgekeurd. Het nieuwe reglement is ingegaan op 1 mei 2016.
 • Kijk ik fiets
  kijk ik fiets
  Uw kind leert fietsen (op 2 wielen!) en verdient een duwtje in de rug - samen met u. Daarom organiseert de sportdienst het project 'Kijk ik fiets' op zaterdag 4 juni 2016 van 13.30 tot 15.30 uur.
 • Halfuur gratis parkeren
  parkeren.jpg
  Goed nieuws als u regelmatig voor een korte tijd in de Tongerse centrumstraten parkeert. Het gratis kwartier op een betaalparkeerplaats wordt verruimd naar een halfuur. Dat heeft de gemeenteraad recent beslist.
 • Stadsdiensten gesloten
  klok
  De stadsdiensten zijn gesloten op donderdag 5 mei (Hemelvaart) en vrijdag 6 mei 2016 (brugdag). Het containerpark, Sociaal Huis De Semper en dienstencentrum De Piepel zijn open op vrijdag 6 mei.
 • Avondmarkt op woensdag 4 mei
  avondmarkt - klein
  Op woensdag 4 mei 2016 zal in Tongeren van 18 tot 22 uur de avondmarkt plaatsvinden. Deze markt vervangt de donderdagmarkt omdat het donderdag 5 mei 2016 een feestdag is (Hemelvaart). Vele winkels houden op 4 mei hun deuren open tot 20 uur.
 • Te koop: Peugeot 206
  te koop voertuig
  De Tongerse politie verkoopt een Peugeot 206 diesel (bouwjaar 2006). U kunt dit voertuig bezichtigen bij de politie (Maastrichtersteenweg 99) na afspraak (012 80 03 08). De minimumverkoopprijs bedraagt 1.500 euro. Als u geïnteresseerd bent in dit voertuig, brengt u uiterlijk op 11 mei om 9 uur een schriftelijk bod uit.
 • Lieve wint 500 euro met Ambi.pas
  Lieve Verjans
  Lieve Verjans (53) uit Riksingen wint als vierde een 'Ambi.tieusbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij parfumerie Steenmans, Grote Markt te Tongeren.
 • Stoffencircus op de Grote Markt
  Stoffencircus - klein
  Op zoek naar mooie stoffen? Kom op zondag 8 mei 2016 tussen 10u en 17u naar de Grote Markt in Tongeren en breng een bezoek aan het stoffencircus.

 • Rolstoelvriendelijk wandelpad in de Kevie
  wandelpad de kevie
  Eind vorige week is het rolstoelvriendelijk wandelpad in de Kevie officieel ingewandeld. Het wandelpad werd aangelegd in dolomiet. Dit is een initiatief van Natuurpunt, werkgroep 'de Kevie' en de stad Tongeren.
 • Stad Tongeren en Rode Kruis ondertekenen samenwerkingsovereenkomst
  Rode kruis
  De stad Tongeren en het Rode Kruis ondertekenden vorige week als eerste Limburgse gemeente een samenwerkingsovereenkomst. Deze overeenkomst werd afgesloten in het kader van het preventief gezondheidsbeleid dat de stad Tongeren voert.
 • Evermarusfeesten in Rutten
  Evermarusfeesten
  Op zondag 1 mei 2016 voeren de inwoners van Rutten naar jaarlijkse gewoonte het mysteriespel van de marteldood van de heilige Evermarus (rond 700 na Christus) op. Die dag zakken duizenden bedevaarders en toeristen naar Rutten af. Alleen onder de Franse Revolutie en tijdens de twee wereldoorlogen werd het mysteriespel niet opgevoerd.
 • Tungrirun
  Tungrirun
  Zondag 1 mei 2016 is weer een sportieve hoogdag voor Tongeren. Een groot deel van Tongeren-centrum is dan verkeersvrij voor de Tungrirun. Deze loopwedstrijd - een organisatie van Rotary Club Tongeren, de Tongerse Atletiekvrienden en de stad Tongeren - is dit jaar aan haar 27ste editie toe. De start- en aankomstplaats van de wedstrijden ligt in het sportpark De Motten.
 • Tongeren zoekt ondernemerstalent
  Grijp je kans - klein
  In de Tongerse binnenstad openen binnenkort drie creatieve winkels: een tintelende wol- en naai-atelier, een authentieke barbier en een energierijke fruit- en groentewinkel. De stad Tongeren i.s.m. de vzw Tongeren Shoppingstad gaat hiervoor op zoek naar drie rasechte ondernemers die, met heel wat ondersteuning, deze zaken zullen uitbouwen tot een succes en dit onder de noemer ‘GRIJP JE KANS’. In de volgende dagen worden er roadshows georganiseerd.
 • Vermeulenstraat terug opengesteld
  Vermeulenstraat - klein
  De Vermeulenstraat werd terug opengesteld voor voetgangers en fietsers. De parking langs het stadsarchief is terug bereikbaar voor voertuigen via de Sint-Maternuswal.
 • Tongeren ondertekent 'Goe Gespeeld' charter
  Goe gespeeld charter
  Op maandag 25 april 2016 ondertekende de stad Tongeren het 'Goe Gespeeld' charter. Met deze ondertekening geven we aan dat we blijven inzetten op 'echt' spelen.
 • Jeannine stapt voor 8ste keer vanuit Küssnacht
  Jeannine
  Eind augustus onderneemt Jeannine Mottart uit Hoeselt voor de achtste keer een gesponsorde wandeltocht vanuit het Zwitserse Küssnacht naar Tongeren. Ze legt een tocht van 750 km af ten voordele van het Daghospitaal Oncologie (a.z. Vesalius) en het Kinderkanderfonds vzw.
 • Marleen wint 500 euro met ambi.pas
  Marleen Creyf
  Marleen Creyf (52) uit Koninksem wint als derde een 'Ambi.tieusbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij wijnhuis Christiaens, Ijzerbron te Tongeren.
 • Infoavond over opvoeding en autoriteit
  Autoriteit en opvoeding
  VormingPlus organiseert op dinsdag 3 en 10 mei infoavonden over opvoeding en autoriteit in het dienstencentrum De Piepel. De infoavond begint telkens om 19.30 uur en duurt tot 22 uur. Deelnemen kost 5 euro per sessie.
 • Gabriël Rios - Solo
  Gabriel Rios
  vrijdag 29 april om 20.30 uur in cc de VELINX
  Wordt 2016 het jaar van Gabriel Rios? De vraag stellen is ze beantwoorden, met een volmondig: ja, natuurlijk. Rios’ pad slingert zich doorheen het leven van alledag, nu eens rechtlijnig, dan weer grillig. Maar altijd inspirerend en ontluisterend? Heeft hij een groep met wie hij Vlaanderen in vuur en vlam zet, dan ruilt hij die op het hoogtepunt van het succes voor een jazzy combo – met Jef Neve en Kobe Proesmans – verhuist hij naar New York en komt hij gelouterd terug, met een mooi album – en street cred - in zijn broekzak.
 • B-Classic
  B-Classic
  Van 22 april t.e.m. 1 mei 2016 organiseert B-Classic de vierde editie van het B-Classic “Pressure Cooking Festival”. De rode draad is Italië en dat maakte een kruisbestuiving met de Italiaanse Oude Muziek meteen voor de hand liggend. De Italiaan én specialist ter zake, MARCO MENCOBONI, zelf muzikant en festivalorganisator, werd als curator aangesteld. Tien dagen lang zullen topmuzikanten uit Italië afzakken naar Tongeren om elke dag een artistieke ontmoeting aan te gaan met muzikanten van bij ons.
 • Arlette wint 500 euro met Ambi.pas
  Arlette Entbroukx
  Arlette Entbroukx (73) uit Tongeren wint als tweede een 'Ambi.tieusbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij reisbureau Allezzi Travel, Stationslaan te Tongeren.
 • Met Belgerinkel naar de Winkel
  Met belgerinkel naar de winkel - klein
  Van 30 april tot en met 4 juni 2016 loopt de actie 'Met Belgerinkel naar de Winkel'. Deze actie stimuleert de mensen om met de fiets of te voet te gaan winkelen. Ook in Tongeren nemen weer heel wat handelaars deel aan deze actie. Meer info: www.belgerinkel.be
 • Kronings openingsconcert
  Kroningsopeningsconcert
  Op zondagavond 1 mei 2016 vindt om 20 uur het Openingsconcert plaats van de 18de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. Het Openingsconcert, een organisatie van het Kroningscomité, Musica Sacra, Parochie en Kerkfabriek OLV Geboorte bestaat uit twee delen. In het eerste deel worden 12 nieuwe Kroningsliederen vertolkt. Deze liederen maken ook deel uit van de nieuwe dubbel CD “Beeld van Geluk – Kroning 2016” welke die avond zal worden voorgesteld.
 • Buurtsport
  buurtsport - klein
  Vanaf 20 april 2016 start 'Buurtsport' opnieuw in de wijken Paspoel en Nieuw-Tongeren. Elke woensdag- en dit tot het einde van het schooljaar - staat de sportdienst op die buurtpleinen klaar met telkens andere sportmaterialen om jongens en meisjes tussen 6 en 14 jaar een sportieve namiddag te bezorgen. De activiteiten zijn gratis en voor iedereen toegankelijk.
 • Dag van de ambi.pas
  ambi.tieus -klein
  Op zaterdag 16 april 2016 organiseert de VZW Tongeren Shoppingstad Ambi.tieus - 'dag van de ambi.pas'. Klanten die hun ambi.pas op zaterdag 16 april in de stad registreren maken op het einde van de dag kans op één van de 15 horecabonnen t.w.v. 100 euro/stuk. Aan alle reeds geregistreerde ambi.pasgebruikers worden 2 glaasjes cava aangeboden (hou uw mailbox in de gaten voor de coupon) De hele namiddag wordt er animatie voorzien in het centrum (piccolo's - hostessen - ambi.pas mannetjes - ...) met apotheose en prijsuitreiking horecabonnen op het einde van de dag. Op de Grote Markt zal een DJ de hele namiddag het beste van zichzelf geven. Gratis ondergronds parkeren? De hostessen en ambi.pas-mannetjes delen gratis parkeertickets uit.
 • Oscarwinnaar ‘The Revenant’ in de VELINX
  The Revenant - klein
  Dinsdag 26 april 2016 om 20.30 uur
  The Revenant - Alejandro González Iñárritu
  ‘THE REVENANT’ is een meeslepende en intrigerende filmervaring, geïnspireerd op een waargebeurd verhaal. Het is een episch avontuur van één man over overleven en de buitengewone kracht van de menselijke geest. Tijdens een expeditie diep in de ruige Amerikaanse wildernis wordt de legendarische avonturier Hugh Glass (Leonardo DiCaprio) aangevallen door een beer en voor dood achtergelaten door zijn gezelschap.

 • Bloemen voor de bijtjes
  bloemen voor de bijen
  In Tongeren verliezen we de bloemetjes en de bijtjes niet uit het oog. Bloeiende planten zijn uitstekende leveranciers van stuifmeel. U kunt de zaadmengsels gratis afhalen vanaf 13 april 2016 bij de milieudienst.
 • 'Rituelen' op Erfgoeddag
  Erfgoeddag
  Erfgoeddag op zondag 24 april 2016 staat in het teken van 'Rituelen'. HuisvandeMens, Kerkfabriek O.L.V. Geboorte, het Gallo-Romeins Museum en de stad Tongeren hebben de handen in elkaar geslagen voor een boeiend dagprogramma. Alle activiteiten zijn gratis.
 • Sporteldag
  seniorensportdag klein.jpg
  Op donderdag 21 april 2016 organiseert de sportdienst haar jaarlijkse Sporteldag. Alle Tongerse 50-plussers kunnen van een heerlijk sportief menu genieten.
 • Tongeren bereidt zich voor op Kroningsfeesten
  Kroningsfeesten
  De Kroningsfeesten lokken duizenden bezoekers naar Tongeren. Een mooie en propere stad is dus van groot belang. Onze medewerkers zijn hiervoor dagelijks in de weer, maar we doen ook een beroep op u om het stukje stoep voor uw eigen deur netjes te houden. Woekerend onkruid op voetpaden en privéterreinen geeft de buurt een onverzorgde en verloederde aanblik.
 • Buitenspeeldag
  Buitenspeeldag - klein
  woensdag 13 april 2016 van 13u00-17u00
  Nog nooit van de Buitenspeeldag gehoord? Dan zat jij de laatste jaren vast op een andere planeet! Want de Buitenspeeldag vindt al voor de negende keer plaats! Het is een initiatief van Nickelodeon, Ketnet, VTMKZOOM, Studio 100 TV, de Vlaamse gemeenten en de Vlaamse overheid. De vier televisiezenders gaan op woensdag 13 april 2016 van 13u tot 17u op zwart. Je hebt die dag dus geen enkel excuus om binnen te blijven! Overal in Vlaanderen worden er leuke activiteiten georganiseerd waarin je al je energie kwijt kan. Trommel al je vrienden en buren op om mee buiten te gaan sporten en spelen!
 • Gilbert en Kristel winnen elk 500 euro met de ambi.pas
  Kristel Schreurs
  Gilbert Petermans (65) uit Millen en Kristel Schreurs (39) uit Tongeren winnen elk 500 euro met de ambi.pas. Zij winnen 5.000 punten of 500 euro dankzij hun aankoop bij dameskleding X9, Maastrichterstraat en brasserie Ben's Café, Grote Markt te Tongeren.
 • Herinrichting Maastrichtersteenweg (N79): omleiding richting Maastricht
  omleiding
  Vanaf vandaag is er een omleiding voorzien voor het verkeer richting Maastricht. Het verkeer wordt via de rotonde omgeleid over Kleine Spouwen, Mopertingen en Veldwezelt. Voor het verkeer dat vanuit Maastricht richting Tongeren rijdt is er geen omleiding. Deze rijrichting blijft gewoon open.
 • Herinrichting bushaltes 'Tongeren Bilzerpoort'
  bushalte Bilzerpoort
  Om de toegankelijkheid van de bushaltes 'Tongeren Bilzerpoort' te verhogen, zal het Agentschap Wegen en Verkeer werken uitvoeren vanaf maandag 4 april 2016. De perrons worden verhoogd en er komen voorzieningen voor blinden en slechtzienden. Naast de nieuwe bushaltes worden er ook fietsbeugels geplaatst.
 • Drie nieuwe straatnamen voor Tongeren
  Museumkwartier
  Tongeren krijgt drie nieuwe straatnamen. De zone vanaf de ingang van het Gallo-Romeins Museum tot aan de ingang van het Teseum aan het Vrijthof wordt herdoopt tot Museumkwartier. De Molenstraat in Henis wordt gewijzigd in de Henisveldstraat en de weg naar het MC Sint-Jozef (Raperiestraat) krijgt de naam Cornetstraat.
 • Bouwgronden te koop
  te koop
  De stad Tongeren verkoopt vier mooi gelegen bouwgronden voor residentiële halfopen bebouwing. De loten zijn gelegen in de Beemdstraat - een doodlopende straat vlakbij 'De Kevie', met toegang tot het pad dat naar het natuurpark leidt. De toegelaten constructie is een gezinswoning met twee bouwlagen (gelijkvloers en verdieping) met zuidgerichte tuinen.
 • Thé-dansant met 'Along Comes Mary'
  Along Comes Mary
  Eens goed uit de bol gaan, dat is voor elke leeftijd. En de band 'Along Comes Mary' maakt er op de Thé-dansant, op donderdag 14 april om 14 uur in de Velinx, een heerlijk feestje van. Muziek uit de jaren veertig, vijftig en zestig, van de tango naar de twist, van lindy hop naar rock 'n roll. Mary zint de pannen van het dak.
 • Militaire oefeningen op grondgebied van Tongeren
  militaire oefeningen - klein
  Op donderdag 7 en maandag 11 april vinden er militaire oefeningen plaats op grondgebied van Tongeren. De passage gebeurt hoofdzakelijk via Overrepen. Deze oefeningen kunnen enige hinder met zich meebrengen.
 • Infoavond vlot op de pot
  Vlot op de pot
  14 april van 20 tot 22 uur - dienstencentrum De Piepel, Dijk 118
  Zindelijk worden is voor een peuter en zijn ouders een belangrijke, soms lastige taak. Maar wat is zindelijk worden precies? Hoe kan ik mijn peuter hierop voorbereiden? Hoe geeft een peuter aan dat hij of zij klaar is om zindelijk te worden?
 • Nieuwe gemeenschapswachten
  gemeenschapswachten
  Tongeren schakelt twee nieuwe gemeenschapswachten in: Ruben Kellens (29 jaar) en Dorien Penxten (26 jaar). U ziet ze - in hun paars uniform - op straat, op de donderdagmarkt, op speelpleinen en bij evenementen. Elke dag zetten de gemeenschapswachten zich in voor een aangenaam en veilig Tongeren.
 • Wendy wint 500 euro met ambi.pas
  Wendy Piette
  Wendy Piette (38) uit Borgloon wint als vierde een 'Parkeerbudget met de ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij Huize Puck, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Nieuwe rijrichting aan VIIO Humaniora
  werk in uitvoering
  De VIIO-campus krijgt een nieuwe toegang, direct gericht op het kruispunt met de Beukenbergweg en de Sint-Truidersteenweg (N79). Hierdoor wordt de Beukenbergweg ter hoogte van die nieuwe toegang een verzamelplaats voor de leerlingen.
 • Stadsvlag te koop
  Vlag stad Tongeren - klein
  Vanaf nu is de vlag van de stad Tongeren te koop bij Toerisme Tongeren. Op deze vlag staat het gestileerde hoofd van Ambiorix. Deze vlag kost 25 euro; afmetingen 1m x 2m.
 • Tongeren opent rouwregister
  rouwregister
  Naar aanleiding van de aanslagen in Brussel op 22 maart 2016, opent de stad Tongeren een rouwregister. U kan het rouwregister komen tekenen tijdens de openingsuren in de foyer van het AC Praetrorium. Vanmiddag om 12.00 uur wordt er één minuut stilte gehouden.
 • Stadsdiensten gesloten
  praetorium
  Op Paasmaandag (28 maart 2016) zijn alle stadsdiensten gesloten. Toerisme Tongeren is wel open van 10 tot 16 uur.
 • Masterplan De Motten & openleggen Jeker
  Jeker
  Tongeren verdient beter dan een gedempte Jeker waarop parkings en straten zijn aangelegd. Een open Jeker zal een enorme impact hebben op de uitstraling van onze stad en op de woonkwaliteit. Een open Jeker maakt de stad groter en gezelliger. Het is de logische stap in de verdere stadsontwikkeling. Een ingrijpende stap, maar een stap die alle andere belangrijke troeven van Tongeren naar een hoger niveau tilt.
 • Tongerse gemeentescholen gaan digitaal
  digitale borden
  De stad Tongeren investeert in de digitalisering van het gemeentelijk onderwijs in Tongeren. De plaatsing gebeurt in 3 fasen in de verschillende gemeentescholen. Op woensdag 23 maart werden er borden in de gemeenteschool 'De Boomhut' in Mal geplaatst.
 • Philomène wint 500 euro met Ambi.pas
  Philomène
  Philomène Daenen (71) uit Mal wint als derde een 'Parkeerbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij Boutique Dany, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Laat je testen op dikkedarmkanker
  Stop dikkedarmkanker
  In maart gaat de internationale aandacht uit naar het voorkomen van dikkedarmkanker. Op donderdag 31 maart 2016 om 18.30 uur nodigen a.z. Vesalius en de stad Tongeren u uit voor een infoavond hierover in de VELINX. Op donderdag 24 maart is in de Maastrichterstraat een metershoge opblaasbare dikke darm te zien.
 • Infomarkt masterplan De Motten
  Infomarkt de Jeker
  Op zaterdag 19 maart 2016 van 14 tot 18 uur organiseert de stad Tongeren een infomarkt over het masterplan De Motten en het openleggen van de Jeker.
 • Werken Dijk
  werk in uitvoering
  Van maandag 21 maart tot en met vrijdag 25 maart 2016 wordt de Dijk afgesloten tijdens de werkuren. De rioleringsdeksels in de asfaltverharding worden op hoogte gebracht. Er is een omleiding voorzien via de Kastanjewal.
 • Zichtbaar fiere Limburgers op de fiets
  limburgsymbool
  Stickers met het Limburgsymbool achteraan op Limburgse wagens zijn ondertussen een vertrouwd beeld in het verkeer. Omdat Limburg dè fietsprovincie bij uitstek is, is er nu ook een reflecterende Limburgsymbool-sticker voor op je fiets. Met deze sticker kun je als fietser op een leuke manier laten zien dat je een fiere Limburger bent en je bent tegelijkertijd ook zichtbaarder en dus veiliger in het verkeer.
 • Tentoonstelling 'Schipper mag ik overvaren'
  lentefeest
  24 april van 10 tot 18 uur - erfgoed & toerisme, huisvandeMens - Kloosterstraat 6
  Met deze tentoonstelling staan we stil bij de overgangen naar een andere levensfase zoals de geboorte, het volwassen worden, het huwelijk,... Heeft u foto's, films of nog andere documenten van een overgangsritueel?
 • Jenny wint 500 euro met de Ambi.pas
  Jenny Kinet
  Jenny Kinet (65) uit Tongeren wint als tweede een 'Parkeerbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankoop bij Beauty salon Cleo, Stationslaan te Tongeren. Deze week start de affichecampagne: Koop hier en parkeer gratis.
 • Fairtrade in de dorpsrestaurants
  Fairtrade in dorpsrestaurants
  Vorige week stonden de Tongerse dorpsrestaurants, voor het vijfde jaar op rij, in het teken van Fairtrade. Er werd een (h)eerlijke maaltijd aangeboden aan de 322 aanwezigen: bananensoep, rijst of mie met kipgyros en wokgroenten en een Fairtrade chocoladereep.


 • Gladiator Run
  Gladiator Run
  Zondag 20 maart 2016 is een hoogdag voor de sportievelingen onder ons op de historische site Plinius. Gladiator Events organiseert dan in samenwerking met de stad Tongeren en het Gallo-Romeins Museum een spectaculaire Gladiator Run.
 • Het motorseizoen begint! Gratis motorscreenings voor motor- en scooterrijders
  motorbeheersing
  Elk jaar schenken de provincie Limburg en de lokale politie, in samenwerking met het Centrum voor Motorbeheersing, extra aandacht aan de behendigheid en rijvaardigheidstechnieken van motorrijders. Op zondag 20 maart trappen ze het nieuwe motorseizoen af tijdens de Dag van de Motorrijder en op zaterdag 23 april organiseren ze een gratis motorscreening. Met deze acties leveren ze een bijdrage aan een nog "verkeersveiliger" Limburg en de "Go for Zero"-campagne.
 • Repair Café
  repair café
  KVLV Tongeren opent in samenwerking met het dienstencentrum De Piepel, een eerste Repair Café in Tongeren. Je kan in het Repair Café terecht vanaf woensdag 23 maart 2016 om 14 uur in de Piepel. Het Repair Café is open elke vierde woensdag van de maand.
 • Gladiatorenfestival
  Tentoonstelling Gladiatoren
  Op zaterdag 12 en zondag 13 maart 2016 organiseert het Gallo-Romeins Museum i.s.m. de stad Tongeren een groots 'Gladiatorenfestival'. Het centrum van Tongeren wordt ingenomen door een leger van 250 gladiatoren, legionairs, verhalenvertellers, muzikanten, acteurs, Romeinse handelaars en ambachtslieden. Het wordt één groot feest, voor de toerist en de cultuurliefhebber. Voor kinderen zijn er vele spannende en creatieve doe-activiteiten.
 • Earth Hour
  Earth Hour
  Doe zaterdag 19 maart 2016 van 20.30 tot 21.30 uur - samen met de stad Tongeren- het licht uit. Zo maakt u er, voor op zijn minst een uurtje, een gezellige en sfeervolle avond aan. Tijdens Earth Hour laten elk jaar miljoenen mensen zien dat ze de aarde belangrijk vinden.
 • Callant handbalclub Tongeren ontmoet in zijn 10de bekerfinale Sporting NELO
  Callant Tongeren
  Callant Tongeren speelt op zaterdag 2 april 2016 zijn 10de bekerfinale. Tongeren won 5x de beker van België. Komt de beker voor de zesde keer naar Tongeren? Beleef het live mee, en kom onze jongens massaal ondersteunen.
 • Lieve wint 500 euro met Ambi.pas
  Lieve Henkaers
  Lieve Henkaers (57) uit Tongeren wint als eerste een 'Parkeerbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar bezoek aan kapsalon Christopher's, Hemelingenstraat te Tongeren.
 • Werken Godensteenstraat
  werk in uitvoering
  Deze week zijn de werken gestart in de Godensteenstraat. In opdracht van Infrax wordt er tussen de huisnummers 3 en 18 een nieuwe gasleiding aangelegd. Aansluitend, in de week van 14 maart 2016, start aannemer Crommen uit Hoeselt met de aanleg van nieuwe stoepen in klinkers aan beide zijden van de weg. De werken duren vermoedelijk tot eind april 2016.

 • Lezingen in de bib
  Ontbijtlezing
  Op zondag 13 maart ontbijtlezing 'Innemend Italië' van Marc Vandenbon en op woensdag 16 maart 2016 lezing 'Pelgrimeren op hoge hakken' van schrijfster Monica Vanleke, beiden in de bibliotheek.
 • Bereikbaarheid Nieuwstraat
  werk in uitvoering
  Vanaf maandag 7 maart tot en met zaterdag 12 maart 2016 worden er dakwerken uitgevoerd ter hoogte van de Nieuwstraat nr. 37. Een vrachtwagen met kraan zal gedurende deze periode de Nieuwstraat blokkeren tussen 7u30 en 17u30. Deze zal opgesteld worden tussen huisnummers 34 en 40. Dit betekent dat de Nieuwstraat langs twee aparte zijden bereikbaar wordt voor auto’s. Voetgangers en fietsers hebben wel steeds doorgang.
 • Wie valt in de sportprijzen?
  kampioenenhulde
  Vrijdag 11 maart 2016 reikt Tongeren haar sportprijzen uit op de kampioenenhulde in de VELINX. Dit zijn alvast de genomineerden voor het sportseizoen 2014-2015.
 • Werkzaamheden oud kerkhof (Driekruisenstraat)
  oud kerkhof
  In de week van 7 t/m 11 maart 2016 wordt de sokkel van het columbarium op het oud kerkhof (Driekruisenstraat) gerenoveerd. De oude pleisterlaag wordt vervangen door een nieuwe gewapende pleisterlaag. Gedenkstenen worden afgedekt en de bloemstukken worden tijdens de werkzaamheden opgeborgen.
 • Geen tijd om je te vervelen tijdens de paasvakantie
  kleuterwerking Pasen
  De paasvakantie staat weer voor de deur. In Tongeren hebben we een mooi aanbod van kampen om het jonge volkje op een prettige en zinvolle manier bezig te houden, locatie: Mulkenhal (voormalige tennishal).
 • Lydia wint 500 euro met Ambi.pas
  Lydia Henri
  Lydia Henri (61) uit Hoeselt wint als laatste een 'Valentijnsbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankopen bij White Reizen, Jaminéstraat te Tongeren. In maart kan je met de Ambi.pas een Parkeerbudget winnen.
 • Boekvoorstelling 'de Bulletin 2015'
  de Bulletin
  Het college van burgemeester en schepenen nodigt u uit voor de boekvoorstelling van 'de Bulletin 2015', een verzameling van opstellen over Tongeren en omgeving. De voorstelling vindt plaats op donderdag 10 maart 2016 om 20 uur in de VELINX, Dijk 111.
 • Samenwerking tussen woonzo en stad Tongeren leidt tot versterking en opwaardering buurten
  woonzo
  Sociale huisvestingsmaatschappij Woonzo bouwde (en bouwt) op relatief korte tijd op verschillende plekken in de stad nieuwe woningen. Het gaat daarbij zowel om eengezinswoningen als om appartementen. Deze projecten, kleinschalig tot middelgroot, voorzien in bijkomende nieuwe en moderne sociale huurwoningen met een frisse uitstraling.
 • Haal uw tegoedzakken 2016 af bij één van de deelnemende handelaars
  huisvuilzakken - klein.jpg
  U kan uw tegoedzakken 2016 vanaf dit jaar ook afhalen bij één van de deelnemende handelaars: AD Delhaize, AD Delhaize Ambiorix, Carrefour Market, Kringwinkel De Koop, Spar Vreren, Supra Delvigne en Bruno Service Station.
 • Neem deel aan de Belgische Energie- en Milieuprijs 2016
  milieuprijs
  Beschikt u als burger, bedrijf, instelling, vereniging of school over een project ten gunste van het milieu, energiebesparing, mobiliteit, duurzaam bouwen...? Ook in 2016 lauwert de Belgische Energie- en Milieuprijs diegenen die bijdragen tot de bouw van een duurzame toekomst op lokaal, regionaal en nationaal niveau. Deelnemen kan tot 24 maart 2016.
 • Gladiatoren - Helden van het Colosseum
  Tentoonstelling Gladiatoren
  Nog tot 3 april 2016 kan je in het Gallo-Romeins Museum kennismaken met de beklijvende wereld van de gladiatoren. Je kan hier alvast wat reacties van de bezoekers meepikken.
 • (H)eerlijke maaltijd in de dorpsrestaurants
  Fairtrade in dorpsrestaurants
  Van 8 tot en met 10 maart kunt u in de gezellige dorpsrestaurants opnieuw genieten van menu's die volledig samengesteld zijn met fairtradeproducten. Er wordt een leuke quiz georganiseerd waarmee een mooie fairtradegeschenkmand te winnen is. Fairtrade staat voor een duurzame productie die zowel rekening houdt met het milieu als met de sociale werkvoorwaarden.
 • Gedeeld verblijf van kinderen
  gedeeld verblijf
  Wanneer ouders van elkaar scheiden of uit elkaar gaan, komt de kwestie naar boven van de bepaling van het adres van inschrijving in het bevolkingsregister van de niet-ontvoogde minderjarigen. Het minderjarig kind kan maar ingeschreven worden bij één van de ouders ook al verblijft het minderjarig kind mogelijk op regelmatige basis op het adres van de andere ouder.
 • Nieuw uitleenreglement vanaf maart
  Uitleenreglement
  Vanaf 1 maart 2016 treedt het nieuwe uitleenreglement van de stad Tongeren in werking. De aanpassingen van het uitleenreglement werden goedgekeurd tijdens de gemeenteraad van 25 januari 2016. Hier kan u alvast de belangrijkste aanpassingen terugvinden.
 • Gladiatoren veroveren Tongeren
  Tentoonstelling Gladiatoren
  Het weekend van 12 en 13 maart organiseert het Gallo-Romeins Museum i.s.m. de stad Tongeren een groots 'Gladiatorenfestival'. Op zondag 20 maart is het de hoogdag voor de sportievelingen onder ons op de historische site Plinius. Deze spectaculaire Gladiator Run is een organisatie van Gladiator Events in samenwerking met de stad Tongeren en het Gallo-Romeins Museum.
 • Zet uw favoriete vrijwilliger in de bloemetjes
  vrijwilligers liken
  Tijdens de week van de vrijwilliger - van 29 februari tot 4 maart- gaat het sociaal huis De Semper op zoek naar de meest gewaardeerde Tongerse vrijwilligers. Kent u een vrijwilliger die zeker eens in de spotlights mag staan?
 • Rita wint 500 euro met Ambi.pas
  Rita Clerinx
  Rita Clerinx (61) uit Tongeren wint als derde een 'Valentijnsbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankopen bij herenboetiek 'Lui', Maastrichterstraat te Tongeren.


 • Website www.teseum.be gelanceerd
  Teseum
  Het startschot is gegeven. Met de lancering van de website www.teseum.be is de aanloop naar de opening van de nieuwe museumsite aan de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek definitief van start gegaan. We tellen alvast af!
 • PlusPlan 2016
  Plusplan 2016
  Het PlusPlan2016 omvat vier maatregelen/premies van elk maximaal 10.000 euro die op korte termijn een impuls moeten geven aan het centrum. De premies kunnen enkel in 2016 aangevraagd worden.

 • Vacatures voor standplaatsen op de donderdagmarkt
  donderdagmarkt - klein - Patrice Goffin
  Voor de donderdagmarkt, locties Kloosterstraat en Stadhuisplein zijn er nog standplaatsen beschikbaar. Voor de locatie Kloosterstraat betreft dit de specialiteit dames- en herenondergoed. Voor de locatie Stadhuisplein is dit de specialiteit pastabekers en koude broodjes.
 • Computerlessen voor senioren
  computerlessen
  Op woensdag 24 februari 2016 start in het dienstencentrum De Piepel de laatste beginnerscursus voor senioren die nog willen starten met computeren of internetten. In deze cursus leert u de basisbeginselen van werken met een computer, het internet en mailtjes sturen. Wie een eigen laptop heeft, brengt die mee naar de cursus.
 • Investeren in stedelijk onderwijs
  onderwijs
  In 2016 zullen de schoolgebouwen van het stedelijk onderwijs in Tongeren voor meer dan 300.000 euro aan renovaties, uitbreidingen en aanpassingen ondergaan.
 • Zitdag: Energieleveranciers vergelijken loont
  energieleveranciers vergelijken - klein
  Op woensdag 24 februari 2016 van 9 tot 12 uur organiseert het sociaal huis De Semper een zitdag 'Energieleveranciers vergelijken loont'. De medewerkers helpen u om de aardgas- en elektriciteitsleveranciers te vergelijken. Breng zeker de laatste factuur (globale afrekening - eindafrekening) van uw huidige aardgas- of elektriciteitsleverancier mee.
 • Tentoonstelling
  tentoonstelling-performance
  Van zaterdag 20 februari tot en met zaterdag 19 maart. Deze expo is vrij te bezoeken. Op de vernissage krijgt u het resultaat van deze samenwerking live te zien als een performance.
 • Jelle Van Riet in cc de VELINX
  Jelle Van Riet
  Maandag 22 februari 2016 om 20 uur
  In haar boek 'En God schiep de man' gaat literair journaliste Jelle Van Riet op zoek naar de mooiste man ter wereld. Zij reisde van Parijs tot Miami om te praten met onder andere de personal trainer van James Bond, de tatoeëerder van David Beckham, de lijfarts van Ronald Reagan, modeontwerper Dries Van Noten, Topfotograaf Willy Vanderperre, Vincent Kompany, Jan Fabre en Wim Vandekeybus. Over deze bijzondere - ook wel bloed, zweet en tranen kostende zoektocht - komt Jelle in de VELINX vertellen. Niet te missen!
 • Annemie wint 500 euro met Ambi.pas
  Annemie Goossens
  Annemie Goossens (55) uit Tongeren wint als tweede een 'Valentijnsbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankopen bij bloemenzaak 'The 4 Seasons', Hemelingenstraat te Tongeren.
 • Supra Delvigne wint Award 'Vriendelijkste Handelaar'
  Supra Delvigne
  Jean Paul Delvigne van supra Delvigne in de Wijkstraat werd uitgeroepen tot 'vriendelijkste handelaar' van Tongeren. Jaarlijks reikt de organisatie Handelsgids.be deze award uit. Opmerkelijk is dat de klanten zelf beslissen wie deze prijs ontvangt.
 • Tongeren uitgeroepen tot beste hotelstad van België
  Tongeren beste hotelstad
  De stad Tongeren is recent uitgeroepen tot beste hotelstad van België door hotelvergelijkingssite Trivago. Wij zien in deze absoluut een waardering voor de vele inspanningen die onze stad al verscheidene jaren levert om uit te groeien tot een steeds aantrekkelijker toeristische bestemming.

 • Do it for oxfam!
  do it for oxfam
  Zondagssporter of topatleet, verleg je grenzen en steun de projecten van Oxfam wereldwijd. Doe mee met vrienden, familie of collega's. De uitdagingen die Oxfam-Solidariteit voorstelt, slepen je mee in een buitengewoon solidair en sportief avontuur.
 • Infosessie: Slank uw energiefactuur af
  De Stroomlijners
  Dinsdag 16 februari 2016 om 19.30 uur vindt in zaal Aldor te 's Herenelderen (Elderenstraat 16) de infosessie 'Slank uw energiefactuur af' plaats. Deze infosessie helpt u naar een lagere elektriciteitsfactuur. U leert onder meer hoe u uw verbruik evalueert en hoe u hierop kunt besparen, zowel door het vervangen van toestellen als door een aangepast gebruik.
 • Boekenmarkt in de Velinx
  boekenmarkt
  Op zaterdag 13 februari 2016 van 11 tot 16 uur organiseert de bibliotheek een heuse boekenmarkt in de foyer van de Velinx. Liefhebbers kunnen er op zoek naar oude boeken, strips, dvd's en tijdschriften. De bib doet zelf een uitverkoop van oude collectiematerialen, maar ook particulieren kunnen er terecht met een standje.
 • Afhalen tegoed huisvuilzakken/GFT-sticker 2016
  huisvuilzakken - klein.jpg
  U kunt uw tegoed aan huisvuilzakken voor het jaar 2016 komen afhalen van 15 tot en met 20 februari 2016 te Julianus. U kunt er ook uw gft-sticker voor het jaar 2016 kopen.
 • Werken Kleinveldstraat
  werk in uitvoering
  In de week van 15 februari 2016 starten de werkzaamheden in de Kleinveldstraat. Groenaannemer BV Henssen zal in de eerste fase de hoogstammige bomen (elzen) vellen en gedeeltelijk ontstronken. Tijdens de tweede fase worden 12 nieuwe bomen aangeplant (Japanse sierkers). Vermoedelijk zullen deze werken 3 weken duren.

 • Carine wint 500 euro met Ambi.pas
  Carine Bollen
  Carine Bollen (53) uit Tongeren wint als eerste een 'Valentijnsbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankopen bij bloemenzaak 'Coin Perdu', Hemelingenstraat te Tongeren.
 • Werken Leopoldwal en Neremweg
  werk in uitvoering
  In de week van 8 februari 2016 worden de stoepen van de Leopoldwal en Neremweg aangelegd. Vermoedelijk zullen deze werken 15 werkdagen duren.In de tweede fase (tussen 1 april en 31 mei 2016) zal aannemer Hoogmartens uit Opglabbeek de weg in asfalt vernieuwen aan de bovenkant van de middeleeuwse wallen grenzend aan de woningen.
 • Oproep handelaars: 'Met belgerinkel naar de winkel'
  Met belgerinkel naar de winkel - klein
  Als handelaar kunt u vanaf nu inschrijven voor de actie 'Met belgerinkel naar de winkel'. Deze actie loopt van 30 april tot 4 juni 2016 en stimuleert uw klanten om te voet of met de fiets uw zaak te bezoeken in 2016. Beloon ook uw klanten door als handelaar in te schrijven voor deze campagne.
 • Spectaculaire Gladiator Run
  Gladiator Run
  Zondag 20 maart 2016 organiseert Gladiator Events een spectaculaire 'Gladiator Run' op de historische site Plinius. De stad Tongeren is nog op zoek naar medewerkers die de Gladiator Run mee in goede banen willen leiden. Voelt u zich geroepen? Meldt u dan aan bij de sportdienst.
 • Dienst burgerzaken uitzonderlijk gesloten op woensdag 3 februari in de voormiddag
  praetorium
  De dienst burgerzaken is uitzonderlijk gesloten op woensdag 3 februari 2016 in de voormiddag, wegens werkzaamheden.
 • Christel wint 500 euro met Ambi.pas
  Christel Neven
  Christel Neven (43) uit Tongeren wint als laatste een 'Winterbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankopen bij Electropoint, Achttiende Oogstwal te Tongeren.
 • De Klara’s 2015 / B-Classic: ‘beste muziekevenement 2015’
  B-classic - Klara's
  B-Classic (voorheen Basilica Concerten) heeft een rijk gevulde geschiedenis en is wereldberoemd in Tongeren en omstreken. Dankzij de vroegere Basilica Concerten wist de klassieke muziek in Tongeren – en bij uitbreiding Limburg – een steeds breder publiek aan te spreken, dit evenwel zonder toegift inzake kwaliteit.
 • Toeristische gids 2016
  toeristische gids 2016
  De nieuwe toeristische gids 2016 is nu digitaal beschikbaar. Je kan deze ook op kaart bekijken.
 • Carnaval in Tongeren
  Carnaval - klein
  Tongeren viert het weekend van 6 februari carnaval! De carnavalsgekte breekt dan weer in alle hevigheid los. Het hoogtepunt wordt ongetwijfeld de jeugdstoet op zaterdag 6 februari en de grote stoet op zondag 7 februari 2016.
 • Michael Van Peel in cc de VELINX
  Michael Van Peel
  Woensdag 10 februari 2016 om 20.30 uur
  5-sterren comedy in de VELINX! De strafste conference over het afgelopen jaar.
  Meer info: http://www.develinx.be/michael-van-peel-overleeft-2015
 • Yoeri Jorissen nieuwe voorzitter ondernemersclub
  Yoeri Jorissen
  De Ondernemersclub Tongeren (OCT) heeft een nieuwe voorzitter. Peter Vavedin (Ambiorix) geeft na vijf jaar de fakkel door aan Yoeri Jorissen, CEO van Jacobs Logistics. Het college van burgemeester en schepenen van de stad Tongeren wenst de nieuwe voorzitter alle succes toe.
 • Nicole wint 500 euro met Ambi.pas
  Nicole Loix
  Nicole Loix (67) wint als derde een 'Winterbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankopen bij kledingzaak Merken Fashion, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Winnaars eindejaarsactie
  eindejaarsactie
  Op vrijdag 22 januari 2016 vond de trekking van de eindejaarsactie van de Verenigde Handelaars Tongeren plaats. Van de 165.000 uitgereikte tickets zijn er 115.000 ingevulde tickets ingediend. Hieruit werden 36 winnaars geloot, waaronder de prijzenpot van 15.000 euro werd verdeeld. De heer Marc Kenis won de eerste prijs, een elektrische fiets en een mooie geschenkmand. De tweede, derde en vierde prijs waren een citytrip inclusief kofferset.
 • Wijzigingen De Lijn
  De Lijn - klein
  Vanaf 1 februari 2016 gelden er nieuwe basistarieven voor abonnementen bij De Lijn. Op 8 februari optimaliseert De Lijn Limburg haar aanbod. De dienstregeling wordt afgestemd op de schooluren en de situatie op de weg. De doorkomsttijden van heel wat ritten veranderen lichtjes.
 • Babel - Opera van Vlaanderen
  Babel
  Zondag 24 januari 2016 om 17.00 uur
  ‘Babel’ is een ontroerende familievoorstelling met het kinderkoor van Opera Vlaanderen, acht live muzikanten en drie operazangers. Er wordt gezongen in een taal die niet bestaat, maar die iedereen begrijpt. Vol muziek en humor!
 • Marie-Josée wint 500 euro met Ambi.pas
  Marie-Josée Spikmans
  Marie-Josée wint als tweede een 'Winterbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankopen bij boetiek Dany Blue, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Minister Schauvliege erkent natuurparels in Tongeren
  Natuurparels
  Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege heeft in Tongeren de erkenning van het natuurgebied Bronnengebied uitgebreid. Dankzij deze erkenning komt er geld vrij voor het beheer van een aantal natuurgebieden langs de oude spoorwegberm en op de grens van Neerrepen en Riksingen. De oude spoorwegzate is opengesteld voor wandelaars, zodat de inwoners van Tongeren er kunnen genieten van de natuur. Deze erkenning betekent ook goed nieuws voor de das. Het is een ideaal gebied voor dit prachtige zwart-witte zoogdier.
 • 500.000 euro voor opwaardering centrum
  PlusPlan
  Met het PlusPlan2016 maakt Tongeren 500.000 euro vrij om huiseigenaren in het centrum te ondersteunen in de verbetering van hun panden. Het plan omvat meerdere premies die op korte termijn een impuls moeten geven aan de binnenstad. De premies zijn cumulatief maar de enveloppe is begrensd: wie eerst komt, eerst maalt.
 • Ruimte voor jeugd: Mulkenhal wordt jongerencentrum en kinderopvang
  kinderopvang
  De voormalige tennishal van Plinius wordt verbouwd en krijgt een nieuwe bestemming. Architect DFM Architectural Office kreeg de opdracht en werkte een plan uit op basis van het programma van eisen.
 • Schrijf uw kind tijdig in op school
  Inschrijven kleuter
  Als uw kind volgend schooljaar voor het eerst naar school gaat of de overstap naar het secundair onderwijs maakt, dan kunt u best nu al op zoek gaan naar een geschikte school. Inschrijven gebeurt in de school zelf.
 • Afvalfracties tijdelijk recyclagepark
  containerpark - klein
  Het tijdelijke park is bereikbaar via de magazijnen van de technische dienst (Industrieweg 4). U kunt hier terecht met grofvuil, houtafval, kunststoffen, puin, asbest, roofing, groenafval, stronken, metaal en papier en karton. Andere afvalfracties kunt u kwijt in de daartoe voorziene containers (glas en textiel) in uw buurt, bij de huis-aan-huis ophaling of in winkelpunten.
 • K.F.C. Heur Tongeren is hartvriendelijke sportvereniging
  Hartvriendelijke sportvereniging
  De stad Tongeren ondersteunt sportverenigingen die acties ondernemen voor een preventief gezondheidsbeleid en lanceerde hiervoor een oproep. Op vraag van voetbalclub K.F.C. Heur Tongeren plaatste de stad een defibrillatietoestel in de kantine op “Klein Veldje”. Elf leden van de voetbalclub volgden een opleiding van het Rode Kruis Tongeren om het toestel te kunnen bedienen.
 • Infoavond: sport en voeding
  Food 2run
  Sportteam Paluko en de Stad Tongeren organiseren een informatieavond rond “sport en voeding”. Gezond, lekker eten en sporten het kan. De infoavond vindt plaats op donderdag 21 januari 2016 om 20u00 in het PC Feria, St-Medardusstraat 34 te Tongeren.
 • Simone wint 500 euro met Ambi.pas
  Simone Proesmans
  Simone Proesmans (82) wint als eerste een 'Winterbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 5.000 punten of 500 euro dankzij haar aankopen bij Taverne Cheers, Looierstraat te Tongeren.
 • Standplaatsen carnavalkermis 2016
  kermis - klein
  Er zijn nog verschillende standplaatsen beschikbaar tijdens de Carnavalkermis 2016 van zaterdag 6 februari tot en met woensdag 10 februari. De standplaatsen bevinden zich op de Grote Markt/Stadhuisplein, Veemarkt en Hospitaalplein.
 • Ophaling kerstdennen
  kerstboom
  Van 11 tot en met 15 januari 2016 worden de kerstdennen opgehaald. Uw kerstden wordt meegenomen op de dag dat in uw straat het huisvuil wordt opgehaald. Gelieve de den (zonder ijzer, grond of versiering) de avond voor de ophaling buiten te zetten.
 • Dorpsrestaurants feestelijk ingezet
  dorpsrestaurants - klein
  Vorige week werden de bezoekers van de dorpsrestaurants extra verwend met een feestmenu. De vrijwilligers werden nogmaals in de bloemetjes gezet: het OCMW bood hen een geschenkkorf vol lekkers aan. Daarnaast werd bij de bezoekers een omhaling gehouden zodat de vrijwilligers ook nog eens een aankoopcheque t.w.v. 30 euro mochten in ontvangst nemen.
 • Storysongs: Nieuw leven voor oude liedjes
  storysongsbox
  Bezoek van 5 tot en met 31 januari 2016 de Storysongsbox in de foyer van de VELINX. In de sfeer van een oude huiskamer kan u de tien herwerkte liederen en het verhaal erachter ontdekken. U ziet ook de Tongerse muzikant David Marx aan het werk die het lied 'Ich ben ois aa tant Joan' een tweede leven gaf.
 • Opleiding: Gemachtigde opzichters
  gemachtigd opzichter
  De provincie Limburg organiseert in 2016 voor de 8ste keer een opleiding tot gemachtigde opzichter, zij werken hiervoor samen met de lokale politie en de stad Tongeren. Wil jij je graag inzetten om, binnen Tongeren, de veiligheid van groepen kinderen, scholieren, ouderen en personen met een beperking in het verkeer te bewaken, vooral bij het oversteken van de straat? Schrijf je dan zeker in!
 • Seniorenraad zoekt nieuwe medewerkers
  oproep seniorenraad
  Heeft u nog wat tijd en wenst u uw ervaring en kennis ten dienste van de senioren te stellen? Aarzel dan niet en neem contact op met de Seniorenraad. De Seniorenraad van Tongeren bestaat zowat 35 jaar. Het is een gemeentelijk adviesorgaan. De Seniorenraad geeft adviezen aan het lokale beleid, informeert de oudere bevolking en stimuleert de participatie van ouderen in het maatschappelijk leven.
 • Stadsdiensten gesloten vanaf 12 uur
  klok
  Op maandag 4 januari 2016 zijn alle stadsdiensten gesloten vanaf 12 uur (ook bibliotheek, Toerisme Tongeren, Sociaal Huis 'De Semper' en dienstencentrum 'De Piepel'). Opgelet! Het containerpark en de buitenschoolse opvang 'Kinderparadijs' zijn de hele dag gesloten.
 • Nieuwjaarsdrink
  Nieuwjaar
  Het stadsbestuur nodigt alle Tongenaren uit op de feestelijke nieuwjaarsreceptie. Die vindt dit jaar plaats op zondag 3 januari 2016 van 11 tot 13 uur op de Grote Markt. Het is een ideale gelegenheid om in een ontspannen sfeer het glas te heffen op het nieuwe jaar met de buren, de burgemeester, de schepenen en de leden van de gemeenteraad.
 • Gratis tickets: feestbussen in Tongeren
  Feestbussen
  In Tongeren kunt u op oudejaarsnacht gratis gebruik maken van de feestbussen van De Lijn. De speciale feestbussen rijden de ganse nacht op het hele grondgebied van Tongeren en stoppen aan elke halte. Waar u ook feest viert, in het centrum of in de dorpen, de feestbus brengt u veilig naar huis.
 • Kirsten wint 1.000 euro met de Ambi.pas
  Kirsten Brougmans
  Kirsten Brougmans (42) uit Tongeren wint als vierde een 'Eindejaarsbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij Kledingzaak Barea, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Bibliotheek verdeelt lerarenkaart 2016
  Lerarenkaart
  Vanaf nu tot juni 2016 kunnen leerkrachten die in Tongeren wonen hun lerarenkaart ophalen aan de balie van de bibliotheek.
 • Germaine wint 1.000 euro met Ambi.pas
  Germaine Jans
  Germaine Jans (67) wint als derde een 'Eindejaarsbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij fietshandel 'Marco's Vélo shop', Wijkstraat te Tongeren.
 • Start aanleg nieuw recyclagepark
  containerpark - klein
  Op dinsdag 1 december 2015 is de aanleg van het nieuw recyclagepark gestart. Het tijdelijke park is bereikbaar via de magazijnen van de technische dienst (Industrieweg 4). U kunt dan enkel nog grofvuil, houtafval, kunststoffen, puin, asbest, roofing, groenafval en metalen naar het recyclagepark brengen. Andere afvalfracties kan u kwijt in de daartoe voorziene containers in uw buurt en bij de huis-aan-huis ophaling of in winkelpunten.
 • Oproep kandidaturen sportfiguur
  kampioenenhulde
  Onze stad zet graag haar sportmensen in de kijker, ook als ze niet aangesloten zijn bij een club in Tongeren maar in een andere gemeente. Bent u Tongenaar (18+) en tevens een kampioen die een eerste, tweede of derde plaats heeft behaald op provinciaal,...
 • Bijkomende parkeerplaatsen voor personen met een beperking
  Parkeerplaats personen met beperking
  In het centrum van Tongeren zijn 15 parkeerplaatsen bijgekomen voor personen met een beperking. De Stedelijke Adviesraad voor Gehandicapten staat volledig achter deze maatregel. Hiermee maken we het centrum toegankelijker voor personen met een beperking.
 • Sociale economie creëert nieuwe toeristische arrangementen in Zuid-Limburg: Lokaal & Speciaal
  groepsarrangementen sociale economie
  Tongeren, Bilzen, Hoeselt, Riemst en Voeren slaan de handen in elkaar voor sociale economie. Samen zijn er, onder de noemer ‘Lokaal & Speciaal’, 9 toeristische groepsarrangementen uitgewerkt die zuurstof geven aan de sociale economie in de regio.
 • Nieuwe locatie voor opslag archeologische artefacten en objecten
  Nieuwe loods
  Behalve de plicht tot onderzoeken en dus het uitvoeren van archeologische opgravingen is er ook de eis om de gevonden artefacten te stockeren en dit bij voorkeur in goede omstandigheden. Diverse opgravingen die in de loop der jaren in onze stad plaatsvonden hebben geresulteerd in een aanzienlijke collectie aan archeologisch materiaal. Recent werd bovendien de vraag gesteld om ook de vondsten van de opgravingen in de OLV-basiliek en enkele andere sites (deels) in bewaring te nemen. Momenteel worden nog heel wat stukken bewaard in de Ambiorixkazerne. Het betrof hier echter slechts een tijdelijke en allerminst ideale oplossing. De meest voordelige optie is het huren van deze moderne loods van 180m² t.h.v. het bedrijventerrein Prinsenpark.
 • Kerstbornstraat afgesloten wegens filmopnames
  omleiding
  Op woensdag 16 december 2015 wordt de Kerstbornstraat tussen de Romeinse Kassei en Populierenstraat afgesloten tussen 17u00 en 03u00 wegens filmopnames (Film: Blue Silence). Er wordt een omleiding voorzien via Romeinse Kassei en Sint-Truidersteenweg.
 • 2 Tongerse restaurants in Michelingids 2016
  Michelingids
  Restaurants De Mijlpaal en Magis behouden hun ster in de Michelingids 2016. We wensen hen van harte proficiat!
 • Ambikrets: Kras & Win op de donderdagmarkt!
  Ambikrets - klein
  Ontvang een krasbiljet bij een van de deelnemende marktkramers op donderdag 17 en 24 december 2015 en win één van de 500 winnende krasbiljetten van 5 euro. Met het winnende krasbiljet krijg je onmiddellijk 5 euro korting bij de marktkramer op de donderdagmarkt.
 • Nikki wint 1.000 euro met Ambi.pas
  Nikki Tubbax
  Nikki Tubbax wint als tweede een 'Eindejaarsbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij Eurosys, T-Forum te Tongeren.
 • Bibliotheek ontvangt 100.000ste bezoeker
  100.000ste bezoeker - klein
  Op vrijdag 11 december werd de 100.000ste bezoeker van de bibliotheek in de bloemetjes gezet. Het is de eerste keer dat deze kaap wordt overschreden. De eer viel te beurt aan Andrea Van Nylen (66) van de Sint-Truidersteenweg.
 • Music for Dreamcatchers for golden warriors
  Music for life
  Op zondag 13 december organiseren Create en Basilica Ice Music for Dreamcatchers for golden warriors met steun van de stad Tongeren. Vraag uw favoriete liedje aan voor 1 euro bij Studio Brussel van 13u tot 16u30. Om 17.15 uur worden 5 dreamcatchers (gemaakt door Kaat Swartenbroeckx) geveild. Je kan ook deelnemen aan de tombola en we sluiten de avond af met een optreden van Sultans Of Swing van 18u tot 20u.
 • Infodagen: Nieuwe renovatiepremie
  plannen
  De stad Tongeren organiseert twee infodagen (donderdag 7 en 14 januari 2016) over de nieuwe renovatiepremie. Schrijf je in op één van beide dagen en krijg persoonlijk advies bij de aanvraag van uw renovatiepremie.
 • Kerstsfeer in De Piepel
  kerstboom
  Spring vrijdag 18 december 2015 eens binnen bij dienstencentrum 'De Piepel' en geniet mee van de mini-kerstmarkt. U vindt er standjes met handgemaakte snuisterijen en snoeperijen en kerstengeltjes uit Mal, die het oude verhaal van vrede en vreugde als nieuw laten klinken.
 • Muziek: Fidelio strijkkwartet & Henk Lauwers
  Fidelio Strijkkwartet Henk Lauwers
  Zondag 20 december om 15 uur in cc De VELINX
  Broadway en Kerstmis roepen allebei een sfeer van gezelligheid op. Van ‘The Sound of Music’ tot ‘Porgy and Bess’ met heerlijke songs en walsen, zoetklinkende kerstmuziek en andere meezingers. Een warmhartig programma op zondagnamiddag aan de vooravond van Kerstmis.
 • Tongeren, stad van de kerstman
  Stad van de Kerstman
  Tijdens de maand december strijken de kerstman en zijn elfjes neer in de Ambiorixstad en overladen iedereen met warmte en magie. Een maand lang baadt de stad in kerstsfeer met een apotheose tijdens het weekend van 18 tot 20 december met de verhalentocht Varma Kristnasko, een productie van theater Ozzy.

 • Gladiator Run
  Gladiator Run
  N.a.v. de tentoonstelling ‘Gladiatoren - Helden van het Colosseum’ organiseren de stad Tongeren, Gladiator Events en het Gallo-Romeins Museum een spectaculaire ‘Gladiator Run’ op de historische site Plinius en dit op zondag 20 maart 2016. Inschrijven kan vanaf 15 december 2015 via de website www.gladiatorrun.be
 • Danielle wint 1.000 euro met Ambi.pas
  Danielle Vanormelingen
  Danielle Vanormelingen uit Tongeren wint als eerste een 'Eindejaarsbudget met de Ambi.pas'. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij juwelier Heleven, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Zonnepanelen of zonneboiler? Twijfel niet langer!
  zonnepanelen
  Nog slechts 3 weken om te genieten van een verlaagd BTW tarief van 6% voor verbouwingen voor huizen van minstens 5 jaar oud. Vanaf 1 januari 2016 geldt dit verlaagde tarief enkel nog voor woningen van 10 jaar of ouder.
 • Afvalkalender 2016
  afvalkalender
  Eind deze maand valt de afvalkalender voor 2016 in uw brievenbus. Hij biedt een volledig overzicht van de ophaaldagen. De kalender is een boekje waarin ruimte is voor eigen notities. Binnenin zit een uitneembare pagina waarop u in één oogopslag alle ophaaldagen kunt nakijken.
 • Welke vereniging maakt voor jou het verschil?
  cultuurprijs
  Ken jij een vereniging of organisatie met een vernieuwende en frisse blik? Heeft een organisatie op jou een ongelooflijke indruk nagelaten of is deze van onschatbare waarde gebleken binnen de sector? Nomineer haar dan voor de Limburgse Cultuurprijs 2015! De vereniging maakt zo niet alleen kans op de felbegeerde titel, maar kan ook een geldprijs t.w.v. 5.000 euro winnen.
 • Huisvuilzakken 2015
  huisvuilzakken - klein.jpg
  U kunt uw tegoed aan huisvuilzakken 2015 nog afhalen tot en met 31 december 2015. Na deze datum vervalt uw tegoed van 2015 onherroepelijk. Heeft u nog huisvuilzakken over van 2015 en heeft u dit jaar nog geen enkel ingeruild? Dan heeft u goed gesorteerd! We ruilen uw overschot in voor e-portemonnee punten.
 • Is uw centrale verwarming klaar voor de winter?
  cartoon verwarmingsketel
  Verplichtingen voor een veilige, zuinige en milieuvriendelijke CV. Om uw huis veilig en zuinig te verwarmen moet je uw centraal verwarmingstoestel regelmatig laten nakijken. Wij geven u alvast graag 3 gouden regels.
 • Zoektocht: ‘Word jij een echte gladiator?’
  zoektocht gladiatoren
  Wil jij een echte gladiator worden? Neem dan deel aan de zoektocht in het centrum van Tongeren en ga op zoek naar het sleutelwoord. Dat gaat niet vanzelf uiteraard. Duik in de geschiedenis van Tongeren, maak foto’s, zoek beelden en los vragen op. Bij elk antwoord krijg je een letter cadeau. Als alle letters verzameld zijn, kan je het sleutelwoord vormen. Breng de oplossing tijdens de openingsuren binnen bij Toerisme Tongeren en krijg een mooi geschenk. Eén ding is zeker: na deze zoektocht ben je een echte gladiator!
 • Nieuw: Vraag uw parkeerkaart digitaal aan
  parkeren.jpg
  U kunt voortaan uw parkeerkaart ook digitaal aanvragen. De stad beschikt over een nieuw systeem voor het elektronisch verwerken en beheren van de parkeerkaarten. Om uw parkeerkaart aan te vragen heeft u twee mogelijkheden. U begeeft zich naar het loket of u downloadt het aanvraagformulier en mailt het ingevulde document door.
 • 15 Verborgen Parels-app
  15 verborgen parels app
  Tijdens de bibliotheekweek in oktober kon u stemmen op de '25 Verborgen Parels' van de bib. Het resultaat van deze stemronde is een top 15 van boeken die u gratis kan lezen in de 'Verborgen Parels'-app.
 • Singles night III
  Singles night III-klein
  Treed op zaterdag 12 december 2015 om 19 uur binnen in de arena van de liefde! Single? Kom dan naar het Gallo-Romeins Museum voor een portie cultural dating. Met muziek, een bezoek aan de expo 'Gladiatoren - Helden van het Colosseum', animatie en opdrachten voor duo's. Zo geniet u van cultuur en misschien ook wel ... van elkaar.
 • Infosessie: Gamen
  workshop gamen
  Op woensdag 9 december 2015 om 19.30 uur organiseert het Sociaal Huis 'De Semper' samen met het CAD Limburg een infosessie voor ouders in het dienstencentrum De Piepel 'Dijk 118'. U ontvangt er informatie zowel over de positieve punten van het gamen als over de risico's. U krijgt er ook praktische tips over hoe u het gamen in goede banen leidt.
 • Schrijf in voor Tongerse milieuprijs
  milieuprijs
  Nog tot uiterlijk 31 december 2015 verwacht de milieudienst van de stad Tongeren kandidaturen of projecten voor de Tongerse milieuprijs 2015. Het stadsbestuur kent deze prijs elk jaar toe aan een privépersoon, school, bedrijf of vereniging die zich verdienstelijk gemaakt heeft op milieuvlak. Het kan om een praktisch initiatief gaan, een sensibiliseringsactie of gewoonweg een consequente milieubewuste houding.
 • Alexandra wint 1.000 euro met de Ambi.pas
  Alexandra Walgrave
  Alexandra Walgrave (37) uit Piringen wint als vierde een Sinterklaasbudget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij lingeriezaak Silhouette, Maastrichterstraat te Tongeren. In december staat de actie in het teken van de eindejaarsfeesten.
 • Stop pickpockets
  Pickpockets klein
  Gauwdieven slaan graag toe in de mensenmassa. De drukke winkelstraten tijdens de eindejaarsperiode zijn dan ook hun geliefkoosd 'werkterrein'. We geven u graag een aantal tips mee.
 • Reglement huisnummers zorgt voor duidelijkheid
  huisnummers
  De gemeenteraad heeft het reglement voor huis- en busnummers goedgekeurd. Dit reglement omschrijft de uitgangspunten en de procedure voor de toekenning van de nummers. Het nieuwe reglement brengt niet alleen duidelijkheid voor eigenaars, gebruikers en bewoners maar ook voor administratieve diensten, hulpdiensten, postbezorgers en bezoekers.
 • Aflossingsloop
  estafetteloop
  Op vrijdag 4 december 2015 wordt in het stadspark De Motten de jaarlijkse aflossingsloop georganiseerd op de Finse piste. Alle Tongerse sport- en jeugdverenigingen kunnen deelnemen, maar gelegenheidsploegjes zijn natuurlijk ook welkom. Tussen 18u30 en 19u30 houden de jongeren (tot en met 15 jaar) hun aflossingsloop. 16-plussers zijn tussen 20u30 en 21u30 aan de beurt. Al wie een ploeg van vijf deelnemers verzamelt, kan aan dit evenement deelnemen.
 • Legioenenlaan afgesloten
  werk in uitvoering
  Op donderdag 3 december 2015 wordt de Legioenenlaan afgesloten van 9 tot 15 uur naar aanleiding van de werken aan de school VIIO Humaniora.
 • Extra parkeerplaatsen voor personen met een beperking
  parkeerplaats personen met een beperking
  Vanaf 1 december 2015 komen er extra parkeerplaatsen voor mensen met een beperking op de Leopoldwal, Elisabethwal, Albertwal, Eeuwfeestwal en in de Stationslaan. De gemeenteraad heeft hiervoor een aanvullend verkeersreglement goedgekeurd. Voldoende parkeerplaatsen voor personen met een beperking, dat blijft in Tongeren een belangrijk aandachtspunt. Mensen met een beperking kunnen max. twee uur parkeren op alle betalende parkeerplaatsen in de binnenstad. Ze parkeren onbeperkt aan de buitenzijde van de Ring en het buitengebied (blauwe zone).
 • Didier wint 1.000 euro met Ambi.pas
  Didier Bijnens
  Didier Bijnens (51) uit Vreren wint als derde een Sinterklaasbudget met de Ambi.pas. Hij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij zijn aankopen bij wijnhuis Christiaens, Ijzerbron te Tongeren.
 • Boomplantingsevenement ‘Forest in One Day’
  boomplantingsevenement
  Op zondag 6 december 2015 nodigen het Jane Goodall Institute Belgium en de Bosgroep Zuid-Limburg iedereen uit op het boomplantingsevenement ‘Forest in One Day’ te Lauw. Behalve een nieuw bos aanplanten, krijgen de deelnemers ook de mogelijkheid over de biodiversiteit in de regio te leren en wat het aanplanten van een bos kan betekenen voor België en de wereld. Voor elke boom die geplant wordt tijdens ‘Forest in One Day’ wordt er namelijk ook een boom geplant in het Tchimpounga Natuurreservaat in de Republiek Congo. Daar creëren jongeren een groene corridor voor wilde chimpansees.
 • Digitale parkeergeleiding actief vanaf vrijdag 27 november
  parkeergeleiding
  Deze week wordt het nieuwe digitale parkeerbegeleidingssysteem geïnstalleerd. Dit moet ervoor zorgen dat bezoekers voortaan vlot een van de drie ondergrondse parkings met in totaal 678 ondergrondse parkeerplaatsen kunnen bereiken. Het nieuwe parkeergeleidingssysteem vangt het autoverkeer op vanaf de belangrijkste steenwegen: Luikersteenweg, Sint-Truidersteenweg, Hasseltsesteenweg, Bilzersteenweg en Stationslaan (Maastrichtersteenweg). Op de Ring wordt de autogebruiker vervolgens verder doorverwezen naar de dichtstbijzijnde parkings.

 • Infosessie: Allen tegen Kanker
  Infosessie kanker
  Op maandag 30 november 2015 om 19 uur wordt er een infosessie 'Allen tegen kanker' georganiseerd in de Kimpel, Eikenlaan 25 te Bilzen.Na afloop krijgt u de gelegenheid tot napraten met een drankje. De toegang is gratis, graag inschrijven via socialezaken@bilzen.be of tel. 089 519 495. • Laatste kans om uw huisvuilzakken van 2015 af te halen
  huisvuilzakken - klein.jpg
  U kunt uw tegoed aan huisvuilzakken 2015 tijdens de openingsuren afhalen bij de financiële dienst (eerste verdieping, A.C. Praetorium). Heeft u uw tegoed aan zakken dit jaar nog niet afgehaald, doe dit dan vóór 31 december 2015. Na deze datum vervalt uw tegoed van 2015 onherroepelijk.
 • Tongeren gewapend tegen strenge winter
  strooizout
  Tongeren heeft een prioriteitenplan dat in werking treedt bij streng winterweer. Met landbouwers en loonwerkers zijn contracten afgesloten. Het provinciebestuur slaat een strategische zoutvoorraad op voor alle Limburgse gemeentes. 110 ton strooizout ligt alvast klaar om de wegen sneeuw- en ijsvrij te maken in Tongeren. Zo zijn we gewapend tegen de winter en blijft iedereen veilig mobiel.
 • Singles night III in Gallo-Romeins Museum
  Singles night III-klein
  Treed op zaterdag 12 december om 19 uur binnen in de arena van de liefde! Single? Kom dan naar het Gallo-Romeins Museum voor een portie cultural dating. Met muziek, een bezoek aan de expo ‘Gladiatoren – Helden van het Colosseum’, animatie en opdrachten voor duo’s. Het lot koppelt u aan een partner. Zo geniet u van cultuur en misschien ook wel… van elkaar.
 • Werken Leopoldwal/Hemelingenstraat
  werk in uitvoering
  Op vrijdag 20 november 2015 krijgt de Leopoldwal een nieuwe bovenlaag in asfalt en worden de kantstroken vernieuwd. De Leopoldwal wordt dan afgesloten voor alle verkeer van 7 tot 18 uur. De werken in de Hemelingenstraat worden vrijdag afgerond. Vanaf 19 uur wordt de Hemelingenstraat terug opengesteld voor alle verkeer.
 • Breng uw spullen naar het 'Sint geefplein'
  speelgoed
  Komt u zondag 29 november 2015 van 13 tot 15 uur ook kijken naar de leuke spullen die worden weggegeven in het Parochiecentrum Sint Maternus (onder de kerk van Paspoel)? Heeft u zelf nog speelgoed, video’s, dvd’s, computerspelletjes, boeken, kleine meubels of huishoudtoestellen die u niet meer gebruikt? Breng het mee naar het ‘geefplein’ en maak er iemand anders gelukkig mee - zeker in deze geschenkentijd.
 • Kleuters dansen tijdens Voorleesweek
  kleuters dansen
  Tijdens de Voorleesweek organiseert de bibliotheek een swingende workshop voor kleuters van 3 tot 5 jaar. Danslerares An-Sofie Maes is er te gast op woensdag 25 november van 16 tot 17u met haar prentenboekendans. Met de boeken 'Juffrouw Julia's jaszakken' en 'Vast' brengt ze de kinderen aan het dansen.
 • Marleen wint 1.000 euro met Ambi.pas
  Marleen Croes
  Marleen Croes (48) uit Tongeren wint als tweede een Sinterklaasbudget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij Maroquinerie CD Daniëls, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Renovatie sanitair in cc de VELINX
  velinx
  Op maandag 16 november 2015 zijn de renovatiewerken van het sanitair van de VELINX begonnen. Het sanitair is tijdens de periode van de werken ontoegankelijk. Er staat een sanitaire container aan de hoofdingang die gebruikt kan worden tijdens de openingsuren van de VELINX en de bibliotheek. Er is ook een toilet aanwezig voor personen met een beperking. De werken zullen tot en met 18 december 2015 duren.
 • Kerstverlichting
  werk in uitvoering
  Op donderdag 19 en vrijdag 20 november 2015 tussen 18u en 23u wordt de kerstverlichting opgehangen in het centrum en komt Tongeren weer helemaal in de kerstsfeer. Het ophangen van deze verlichting kan enige hinder met zich meebrengen.
 • Paniek op de planken
  Paniek op de Planken -klein
  Tongers Nieuw Theater brengt 'Paniek op de planken' op 20-21-22 en 23 november 2015 en 3-4 en 5 december 2015 in cc de VELINX. Maanden repeteren, de laatste repetitiedag, de generale èn de première krijgt u van ons op één avond voorgeschoteld, inclusief commentaar van schrijver en regisseur.Kortom : een hilarische avond over hoe het (niet) moet en hoe het had moeten zijn.TNT! TNT! BOEM!
 • Saskia De Coster te gast in de bib
  Saskia De Coster
  Op zondag 22 november, tijdens de boekenbeursmaand, is Saskia De Coster te gast in de bib. Zij komt vertellen over haar nieuwste boek 'Wat alleen wij horen' tijdens een ontbijtlezing. Voor het ontbijt kan je in de bib terecht vanaf 9.15 uur. De lezing start om 10 uur. Ontbijt in samenwerking met Retro Velinx.
 • Zitdag school- en studietoelagen
  School- en studietoelagen - klein
  Heb je hulp nodig bij je aanvraag? Kom dan naar de zitdag school- en studietoelagen op maandag 23 november 2015 in het Sociaal Huis 'De Semper'. 1 op 4 kinderen heeft er recht op van kleuter tot student.
 • Vrijwilligers gezocht
  vrijwilligers
  Voor de begeleiding van evenementen en activiteiten die georganiseerd worden door de stad Tongeren zijn we op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers.
 • Sluitingsdagen stadsdiensten
  praetorium
  De stadsdiensten zijn gesloten op woensdag 11 november 2015 (Wapenstilstand). Ook de bib, de buitenschoolse opvang 'Kinderparadijs', het containerpark, het Sociaal Huis 'De Semper' en het dienstencentrum De Piepel zijn dan gesloten. De dienst toerisme is wel open van 10 tot 16u.
 • Buurman in de Bieb (5+)
  Buurman in de bib
  zo 15.11.2015 om 15.00 uur
  In deze muzikale dansvoorstelling brengen de buurmannen een ode aan het boek, aan de verhalen en de verbeeldingskracht. Natuurlijk gaat er als vanouds veel mis in de wereld van de buurmannen, maar de vrienden weten dat ook nu weer op geheel eigen wijze prachtig op te lossen.
  Wij presenteren deze voorstelling in het kader van de Kunstendag voor kinderen.
 • Brandhoutverkoop
  Brandhoutverkoop
  Wilt u ook graag duurzaam verwarmen met lokaal brandhout? Noteer dan woensdag 25 november 2015 in uw agenda: ’s avonds vindt in ’s Herenelderen een brandhoutverkoop plaats van hout op stam uit verschillende privébossen in Haspengouw, waaronder een aantal in Tongeren. De koper moet het hout zelf kappen en afvoeren. Op de verkoop worden brandhoutloten van verschillende grootte te koop aangeboden via de Bosgroep.
 • Sylvie wint 1.000 euro met Ambi.pas
  Sylvie Yerna
  Sylvie Yerna (32) uit Hoeselt wint als eerste een Sinterklaasbudget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij kledingzaak Jeans Station, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Infosessie: 'Is uw kind veilig online?'
  Kinderen online
  Heeft u vragen over het internetgebruik van uw kinderen? Schrijf je dan in voor de infoavond ‘veilig online’, op dinsdag 17 november om 20u in dienstencentrum De Piepel.
 • Konnichiha from Tongeren!
  antiekmarkt
  De Japanse luchtvaartmaatschappij ‘ANA’ (All Nipon Airways) legt dagelijks rechtstreekse vluchten in van Tokyo naar Brussel. Dat is bijzonder goed nieuws voor het toerisme in Vlaanderen. Sinds het faillissement van Sabena in 2011 was er immers geen rechtstreekse verbinding meer tussen Japan en België. Toerisme Vlaanderen voorziet dit jaar nog 25.000 euro om Vlaanderen in Japan te promoten.

 • Infosessie: 'Inbraken? Eén-dag-niet'
  Eén-dag-niet
  Op donderdag 12 november 2015 om 19u00 geeft de diefstalpreventiedienst van de Politiezone Tongeren-Herstappe u graag meer info hierover in de Ambiorixzaal van het Praetorium, Maastrichterstraat 10.
 • Stadsdiensten telefonisch niet bereikbaar
  praetorium
  Op vrijdag 6 november 2015 tussen 12u en 13u worden er onderhoudswerken uitgevoerd aan de telefooncentrale van de stadsdiensten. De volgende diensten zijn dan telefonisch niet bereikbaar: alle administratieve diensten, toerisme, bibliotheek, de VELINX, de gemeentelijke basisscholen, kinderopvang 'Kinderparadijs', brandweer en politie.
 • Maria wint 1.000 euro dankzij Ambi.pas
  Maria Diels
  Maria Diels (51) uit Nieuw-Tongeren wint als vijfde een Halloweenbudget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij brasserie Intermezzo, Grote Markt te Tongeren. Deze maand kan je een Sinterklaasbudget winnen.
 • Intrede van Sinterklaas
  Intrede van Sinterklaas
  Op zondag 8 november 2015 doet de Sint zijn intrede in Tongeren. De winkels zijn dan open van 13 tot 17u. Op woensdag 11 november zorgt Sinterklaas voor een spetterend feest in de VELINX, er zijn slechts nog enkele plaatsen beschikbaar.
 • Hoeise Kassei afgesloten wegens filmopnames
  omleiding
  Op vrijdag 6 november van 5u tot 20u wordt de Hoeise Kassei afgesloten, wegens filmopnames van de nieuwe Franse langspeelfilm ‘Grave’. De Hoeise Kassei wordt afgesloten voor het doorgaand verkeer tussen de N3 Luikersteenweg en N69 Romeinse Kassei. De doorgang vanuit Lauw, Herstappe en Rutten naar het centrum zal geen problemen geven. Ook het openbaar vervoer zal weinig problemen ondervinden.
 • The Old Black te gast op seniorenfeest
  Seniorenfeest
  Het Seniorenfeest vindt donderdag 12 november om 14u plaats in de VELINX. Naar jaarlijkse gewoonte organiseren de Tongerse seniorenverenigingen tijdens de week van de derde leeftijd een groot seniorenfeest. De Tongerse band ‘The Old Black’ zorgt op dit feest voor heerlijke dansmuziek. De artiesten spelen bekende deuntjes waarvan ook de niet-dansers ongetwijfeld zullen genieten.
 • Griet Op de Beeck te gast in de VELINX tijdens boekenbeursmaand
  Griet op de Beeck
  Maandag 9 november 2015 om 20.00 uur
  Griet Op de Beeck debuteerde in januari 2013 met ‘Vele hemels boven de zevende’ en stootte meteen door tot de top tien. Ook van haar tweede roman ‘Kom hier dat ik u kus‘ werden meer dan 100.000 exemplaren verkocht. In de VELINX gaat Griet - aan de hand van drie à vier fragmenten uit haar boeken – in op de ruime thematieken die in haar oeuvre aan bod komen.
 • Stedelijke begraafplaats Berg gedigitaliseerd
  kerkhof
  De stedelijke begraafplaats van Berg is voortaan van thuis digitaal raadpleegbaar. Via een interactieve website (www.gis3700.be) kan men op zoek naar de laatste rustplaats van een overledene. Als men de naam van de overledene ingeeft wordt er automatisch doorverwezen naar de juiste plaats op de begraafplaats.
 • Sint-Hubertusfeesten
  Sint-Hubertusfeesten 2013 - klein
  Sint-Hubertus wordt in Tongeren elk jaar op de eerste zondag na 3 november gevierd. Daarbij hoort traditiegetrouw een eucharistieviering in openlucht. Het is een viering waarin huisdieren en hun baasjes centraal staan. De huisdieren worden na de dienst gezegend.Dit jaar heeft de viering plaats op 8 november. Het stadsbestuur nodigt u graag uit om deel te nemen aan deze viering.
 • Benefiet-Kunstveiling tvv Nederheem vzw
  Benefiet-kunstveiling-klein
  Op 8 november 2015 start de tentoonstelling van kunstwerken in het cc de VELINX, gevolgd door de Benefiet-Kunstveiling ten voordele van Nederheem vzw op 15 november 2015. Nederheem vzw is een voorziening voor volwassen personen met een mentale beperking. In totaal zullen 70 kunstwerken worden geveild rond het thema "allemaal van vlees en bloed".
 • Werken Hemelingenstraat
  werk in uitvoering
  Maandag 2/11/15 starten er werken in de Hemelingenstraat: Hierbij zullen de verzakkingen in de bestrating (kasseien) hersteld worden en zal de voegvulling in de bestrating plaatselijk vervangen worden. De vermoedelijke einddatum is 20 november. De periode en timing van de werken is in overleg gebeurd met de handelaars van de Hemelingenstraat.
 • Workshop: Gezond eten met kinderen
  gezond eten met kinderen
  Op dinsdag 10 november om 9u30 geeft Ann Opsteyn van Kind & Gezin leuke tips en interessante weetjes. Ze toont hoe u uw kinderen gezond kan laten eten. Deze workshop vindt plaats in dienstencentrum De Piepel, Dijk 118.
 • Evi Martens wint dankzij aankopen met Ambi.pas
  Evi Martens
  Evi Martens (32) uit Tongeren wint als vierde een Halloweenbudget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij kledingzaak Quiksilver, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Infosessie: Wat brengt de toekomst voor personen met een handicap?
  logo SAPH
  De stedelijke adviesraad voor personen met een beperking en Stad Tongeren organiseren op dinsdag 3 november 2015 om 20u een gratis infoavond rond de te verwachten evoluties in het aanbod en organisatie van zorg. Basisondersteuning budget, Persoons Volgende Financiering, Zorggarantie …vele begrippen. Welke lading dekken zij? En wat gebeurt er met de wachtlijsten?
 • Actie: Een hart voor Limburg
  Een hart voor Limburg
  Vorige week is de actie "Een hart voor Limburg" gestart. Deze actie loopt nog tot 15 november 2015. Een Hart voor Limburg steunt kansenbevorderende projecten voor maatschappelijk kwetsbare kinderen in Limburg. Ook jij kan deze actie steunen door een gift. Er staat een inzameldoosje aan het onthaal van het administratief centrum Praetorium en ook in de bib kan je terecht.
 • Werken in uitvoering
  werk in uitvoering
  Vanaf 3 november 2015 start afbraakwerken Guy Ghijsens uit Borgloon met de afbraak van de kleedkamers en kantine op het voetbalplein van Nerem. De gebouwen stonden reeds enige tijd leeg en werden niet meer gebruikt. Na de afbraak wordt het stuk grond ingezaaid met gras. De kostprijs van de werken is geraamd op 20.000 euro.
 • Hou het kerkhof proper
  kerkhof
  Met Allerheiligen en Allerzielen bezoeken vele mensen het kerkhof om er een bloemstukje of chrysanten op het graf van familie of vrienden te plaatsen. We raden sterk aan om de bloempotten niet in te graven. Vanaf maandag 1 december 2015 ruimen medewerkers van de technische dienst de chrysanten en de achtergebleven bloemstukken op.
 • Parkeren op Stadhuisplein
  stadhuis (klein).jpg
  Vanaf 1 november 2015 t.e.m. 31 maart 2016 mag er terug geparkeerd worden op het Stadhuisplein. Er is parkeerplaats voor 15 voertuigen (betalend) en er worden twee parkeerplaatsen voor personen met een beperking voorzien. Deze parkeerplaatsen worden toegevoegd aan de (omringende) gele betalende zone, nl. maximum 1u parkeren van maandag tot en met zaterdag, 9u-18u. Tijdens evenementen en de donderdagmarkt mag er niet geparkeerd worden. Nieuw dit jaar is dat de fonteinen afgebakend zullen worden met de gekende zwarte bloembakken.


 • Bert Gabriëls in de VELINX
  Bert Gabriëls
  vrijdag 30 oktober 2015 om 20.30 uur
  ‘Van mij mag het’ is een comedyshow waarin Bert Gabriëls zijn expertise als jurist inzet om de wereld in z’n hemd te zetten.
  “Met zijn snedige, intelligente humor zet de comedian een topshow neer. Dit is comedy van het hoogste niveau” (Karel Michiels, De Standaard ****)

 • Opnieuw beleving aan Dassenburcht in Kolmont
  Dassenburcht
  Het stadsbestuur van Tongeren investeert samen met het RLHV, het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren, in de herinrichting van een belevingsvolle picknickplaats ter hoogte van de Dassenburcht in Kolmont (nabij fietsknooppunt 139). Het zogenaamde ‘fruitspoor’ , gelegen aan het natuurreservaat de Herkvallei is hiermee een bijzonder rustplekje voor fietsers en wandelaars rijker.
 • Negen volwassen vrouwen leerden fietsen
  fietsen vrouwen-klein
  In Tongeren hebben open school vzw (het vroegere basiseducatie), de stedelijke sportdienst en het sociaal huis De Semper de handen in elkaar geslagen en samen een eerste fietscursus voor allochtone vrouwen georganiseerd.
 • Wilde gele narcissen verfraaien het stadsbeeld
  wilde narcissen
  Vanaf vandaag worden er in Tongeren op een twintigtal locaties wilde gele narcissen geplant.
 • Nieuw mobiliteitsplan
  mobiliteitsplan
  In Tongeren hebben we werk gemaakt van een volledig nieuw mobiliteitsplan. Hierin leggen we de visie op mobiliteit voor de volgende tien jaar vast. Grote aandacht gaat naar de fietsers: we willen Tongenaren, de bezoekers van onze stad en werknemers nog vaker op de fiets krijgen. Maar ook voetgangers, het openbaar vervoer en privévervoer komen in het nieuwe plan aan bod.
 • Signalisatieplan op de Leopoldwal wordt aangepast
  werk in uitvoering
  Op dit moment voeren zowel Infrax als aannemer Crommen werkzaamheden uit op de Leopoldwal, m.n. nutswerken (gas- en elektriciteitsleiding) en aanleg van stoepen. De nutswerken zijn al sinds 21 september 2015 in uitvoering. Nu volgt aannemer Crommen met de vernieuwing van de stoepen. Deze werken duren tot 8 november 2015. Aannemer Hoogmartens uit Opglabbeek zal aansluitend vanaf 9 november tot en met 20 november 2015 instaan voor de aanleg van een nieuwe bovenlaag van het wegdek in asfalt en de vernieuwing van de kantstroken.

 • Halloween in de stad
  Halloween in de stad
  Op zaterdag 31 oktober 2015 in de namiddag kan je in het stadscentrum genieten van tal van griezelige acts, waaronder het 'Dracula orkest'.
 • Nathalie wint Halloweenbudget met Ambi.pas
  Nathalie Francis
  Nathalie Francis (47) uit Tongeren wint als derde een Halloweenbudget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij Retro Velinx, Dijk te Tongeren.
 • Plant van hier
  plant van hier - klein
  Help de biodiversiteit vooruit en lever uw bijdrage in de strijd tegen de klimaatopwarming door uw plantgoed te bestellen voor 8 november. De bestellingen kunnen afgehaald worden op 28 november tussen 10 en 12u op de PIBO Campus.
 • Dag van de jeugdbeweging
  jeugdbewegingen
  Op vrijdag 23 oktober, tijdens de dag van de jeugdbeweging worden de leden en leiding van de lokale verenigingen gevraagd om in hun uniform naar school te gaan. Wie op vrijdag 23 oktober 2015 tussen 7u30 en 8u30 in uniform naar het stadhuisplein komt, wordt getrakteerd op een lekker ontbijt: croissants, chocobroodjes en chocomelk.
 • Infosessie 'Borstkanker'
  borstkanker
  Op woensdag 28 oktober 2015 om 19u wordt er een infosessie 'Borstkanker' - screening en bevolkingsonderzoek georganiseerd in het a.z. Vesalius Tongeren, zaal Auditorium. Na afloop krijgt u de gelegenheid tot napraten met een drankje. De toegang is gratis, graag inschrijven via directiesecretariaat@azvesalius.be of tel. 012 397 505.
 • Theaterconcert 'Buurman' in de VELINX
  Buurman
  Vrijdag 23 oktober 2015 – 20.30 uur
  BUURMAN - In de naam van de vader, de zoon en de kleinzoon
  Mooi theaterconcert vol Nederlandstalige pareltjes! ‘In de naam van de vader, de zoon en de kleinzoon’ is een muzikaal verhaal over (groot)vaders en zonen. Over moeders en dochters. Over thuiskomen en vertrekken... Persoonlijke verhalen, maar zodanig gepolijst en vakkundig verteld dat ze universeel worden. Buurman voor het eerst in de VELINX!
 • Tongeren, digitale gemeente
  nieuwe geo-sites
  Uit een onderzoek van RCA Group rond de digitalisering van gemeenten scoort Tongeren goed! We hebben een eigen website www.tongeren.be, een digitale nieuwsbrief (die wekelijks verstuurd wordt), een eigen facebookpagina, een twitterprofiel en social webcare. Enkel aan een responsive website (geschikt voor mobiele toestellen) moet er nog gewerkt worden. Met facebook staat Tongeren in de top 3 van Limburg! We halen een mooie tweede plaats met 5.935 facebookfans na Genk. Ook op twitter staan we in de top 10.
 • ‘Overbrug De Maand’, niet zomaar een spel ...
  Overbrug de maand
  In Tongeren slaan scholengemeenschap VIIO, het sociaal huis De Semper, De Schakelaar Tongeren en De Nieuwe Volksbond de handen in elkaar om rond dit thema te werken in de week voor 17 oktober. Ze kunnen hiervoor rekenen op de ondersteuning van De Brug Vzw van Hasselt. Deze vereniging tegen armoede heeft het spel ‘Overbrug De Maand’ ontwikkeld. En dit is niet zomaar een spel. Het is een ervaringsspel met een educatieve boodschap.
 • Jeanine wint Halloweenbudget
  Jeanine Noben
  Jeanine Noben (48) uit Tongeren wint als tweede een Halloweenbudget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij kledingzaak Gerry Weber, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Aanleg parking parochiezaal Vreren
  werk in uitvoering
  Vanaf 19 oktober 2015 start aannemer Jackers en Zonen uit Tongeren met de aanleg van een parking aan het parochiecentrum in Vreren. De werken zijn weersafhankelijk, de voorziene einddatum is 16 november 2015.
 • Gunther Verspecht in de bib
  Gunther Verspecht
  Van 10 tot 18 oktober 2015 vindt de bibliotheekweek plaats. Dit jaar staan de 'Verborgen Parels' centraal. Op zaterdag 17 oktober brengt Gunther Verspecht zijn nummers solo tijdens een ingetogen optreden, vergezeld van zijn gitaar.
 • Moet mijn kind nog luisteren?
  boze peuter
  Een kind heeft grenzen nodig. Maar bij het éne kind gaat dat makkelijker dan bij het andere. Kom meer te weten tijdens de infoavond op woensdag 14 oktober 2015 om 19u30 in dienstencentrum De Piepel. De spreker vanavond is Maurits Wysmans, deskundige in opvoedingsproblemen.
 • Werkzaamheden in het centrum
  werk in uitvoering
  Vanaf maandag 12 oktober 2015 zal Cofely-Fabricom in opdracht van Mobistar werken uitvoeren in het centrum van Tongeren. In de Kloosterstraat, Maastrichterstraat, Kielenstraat en Ridderstraat worden HDPE-buizen in de voetpaden gelegd. De werken duren tot en met 30 oktober.

 • Nacht van de Duisternis
  nacht van de duisternis
  Tijdens de Nacht van de Duisternis op zaterdag 10 oktober 2015 organiseert de stad Tongeren samen met vzw Leefmilieu Tongeren een begeleide wandeling van vier km in het mooi verduisterde Lauw. De wandeling is gratis en wordt afgesloten met een drankje dat u door de stad Tongeren, brasserie 't Smiske en brouwerij La Cress wordt aangeboden.
 • Maatwerkbedrijven, de sleutel tot succes
  maatwerkbedrijven
  Fietsen monteren, boeken inbinden, medicijnen verpakken, kleding stikken, metaal lassen, onderhoudswerken uitvoeren,... het zijn slechts enkele activiteiten die maatwerkbedrijven (de voormalige beschutte en sociale werkplaatsen) uitvoeren. Ook uw bedrijf kan een maatwerkbedrijf inschakelen. Lees en ontdek hoe u deze sleutel tot succes kan inzetten: www.groepmaatwerk.be.
 • Winterbarbecue met nocturne
  winterbarbecue
  Op zaterdag 24 oktober 2015 organiseren de Verenigde Handelaars Tongeren een winterbarbecue met in primeur een exclusief avondbezoek aan de tentoonstelling Gladiatoren in het Gallo-Romeins Museum. De winterbarbecue vindt plaats op het Museumplein van 17u tot 22u.
 • Lieve Blancquaert in cc de VELINX
  Lieve Blanqckaert
  maandag 12 oktober 2015 om 20.00 uur
  ‘Birth Day’ is de wereldreis van Lieve Blancquaert als moeder, fotografe en journaliste waar zij een antwoord zoekt op vragen als: ”Waarom zetten wij vandaag kinderen op de wereld? Wat betekent het om op een bepaalde plek in de wereld geboren te worden?” Lieve Blancquaert werkte 2 jaar aan dit project en bezocht 14 plekken over de hele wereld. Tijdens deze lezing vertelt zij over haar ervaringen.
 • Open werf toeristisch paviljoen en openluchtzwembad
  Open werf
  Op zondag 18 oktober 2015 kan je een geleid bezoek brengen aan de werf van het toeristisch paviljoen en openluchtzwembad van het Pliniuspark. Van 14ut tot 17u starten er om de 20 min. geleide bezoeken. Gespecialiseerde gidsen nemen je mee over een uitgezet parcours.
 • Christiane wint Halloweenbudget met Ambi.pas
  Christiane Maushammer
  Christiane Maushammer (65) uit Vechmaal wint als eerste een Halloweenbudget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij Standing House, Plein te Tongeren.
 • Uitbreidingswerken containerpark
  containerparkoverzicht.jpg
  Midden augustus zijn de uitbreidingswerken aan het containerpark gestart. Dit nieuwe gedeelte bevindt zich achter het huidige containerpark en wordt in gebruik genomen nadat het betonnen dek afgewerkt is. Tot en met 14 november 2015 verandert er niets en kan elk Tongers gezin nog met alle fracties terecht op het huidige containerpark. Vanaf 17 november 2015 zal het tijdelijk containerpark in gebruik genomen worden. U ontvangt nog een infofolder van Limburg.net aan huis met meer info.
 • Cursus: Aan de slag met mijn smartphone
  smartphone
  Gezien de grote interesse organiseert De Piepel een tweede cursus 'Aan de slag met mijn smartphone'. Deze lessen zijn bedoeld voor senioren die met het androïd-systeem werken. De lessen starten op dinsdag 20 oktober 2015. De lessenreeks bevat 6 lessen.
 • Boek: Tijd voor Tongeren
  Tijd voor Tongeren - klein
  Cultuur, antiek, culinair, winkelen, natuur, logeren,... 'Tijd voor Tongeren' verzamelt het allemaal in een prachtig kijk- en leesboek. Een mix van schitterende foto's en tekst, samengebald in 159 pagina's. Het boek is nu te koop voor slechts 5 euro ipv., 19,95 euro bij het kantoor van Toerisme Tongeren (Via Julianus 2).
 • Tine Reymer in de VELINX
  Tine Reymer - klein
  zaterdag 10 oktober 2015 om 20.30 uur
  Na een lange muzikale stilte keert Tine Reymer terug naar het muzikale voorplan en bracht in het voorjaar 2015 haar nieuwe album uit. Ze omringt zich met een lijstje topmuzikanten en komt haar nieuwe plaat live voorstellen in de VELINX!
  Meer info: http://www.develinx.be/reymer
 • Nieuw wandelpad in De Kevie
  Aanleg nieuw wandelpad
  Op woensdag 30 september 2015 zijn de werken in De Kevie gestart. Er komt een wandelpad doorheen een deel van het natuurpark. Het pad komt evenwijdig met de Oude Blaarstraat en verbindt het bestaande fietspad met het bestaande wandelpad. De werken duren tot eind november 2015 en kosten 30.000 euro. Aannemer Jackers uit Tongeren voert deze werken uit. De Kevie is een mooi en gevarieerd natuurgebied van 200 hectaren dat vrij toegankelijk is. Het nieuwe wandelpad wordt aangelegd in dolomietverharding. Het zal ook toegankelijk zijn voor personen met een beperking.

 • Aanleg ruilverkavelingsweg Jagersstraat
  ruilverkaveling Jagersstraat
  Op maandag 5 oktober 2015 starten de werken en deze duren ongeveer 30 werkdagen. Met deze werken willen we de fietsbereikbaarheid van T-Forum, Klein Veldje en Overhaem verhogen en de landbouwers makkelijker toegang geven tot hun landbouwpercelen. Het fietspad tussen de bestaande ruilverkavelingsweg en de Luikersteenweg werd reeds aangelegd.

 • Mylène wint Kermisbudget met de Ambi.pas
  Mylène Vincent
  Mylène Vincent (51) uit Lauw wint als laatste een Kermisbudget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij Charis Fashion, Maastrichterstraat te Tongeren.
 • Verbouwingswerken VELINX
  tribune VELINX
  De infrastructuur van cc de VELINX kreeg een grondige renovatiebeurt. Na 20 jaar was de grote tribune in de schouwburg aan vervanging toe. In 2016 wordt ook de kleine tribune vervangen. De ticketbalie werd volledig vernieuwd en er werd een relighting uitgevoerd ikv ESCO.
 • Infoavond Cohousing
  cohousing
  Op dinsdag 6 oktober 2015 om 20u organiseert de stad Tongeren in samenwerking met Senior Samenhuizen en Vorming Plus Limburg een informatieavond rond cohousing of collectief wonen.
 • De sprookjesboom komt naar Tongeren
  Verhaaltjesboom
  Op zaterdag 3 oktober 2015 komt de sprookjesboom naar Tongeren. De sprookjesboom staat op het Stadhuisplein van 14u tot 18u. Er wordt ook voor randanimatie gezorgd: springkasteel, grime, ballonnenclown, versnaperingen,...
 • Orkest van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht presenteert 'Children of the World'
  NATO concert
  Traditiegetrouw zullen de Nederlandse militairen van het NATO Programming Centre een relatieconcert verzorgen in de VELINX en dit op maandag 5 oktober 2015 om 20u00.
 • CD voorstelling RAFT ‘Qua Klank’ en voorronde 2 Comedymania in de VELINX
  raft
  'Raft' - een jazzy vibrafoontrio met Jan Nihoul op vibrafoon, Peter Van Tichelen op drums en Koen Toté op contrabas - stellen hun CD ‘Qua Klank’ voor in de VELINX. Ook benieuwd of de nieuwe Alex Agnew of Bart Cannaerts uit Limburg komt? Ontdek het tijdens de voorronde van Comedymania in de Velinx op 1 oktober 2015.
 • Nieuwe geografische websites
  nieuwe geo-sites
  Eerder kon u al kennismaken met www.gis3700.be, het ‘Online geoloket’ boordevol geografische informatie. Door het grote succes van deze site, lanceert de stad Tongeren nieuwe geo-sites voor mobiliteit( thema: parkeren), het geheugen van Tongeren (thema’s: archeologie en archief) en de toeristische dienst (thema: fietsen).
 • Isabeau wint Kermisbudget dankzij aankopen met de Ambi.pas
  Isabeau Petitjean-klein
  Isabeau Petitjean (13) uit Tongeren wint als derde een Kermisbudget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij de Casque, Grote Markt te Tongeren.
 • Tongenaar bij 'Jong keukengeweld'
  Jong keukengeweld
  Binnenkort start de zevende editie van ‘Jong Keukengeweld’, de imagocampagne die jongeren laat genieten van topgastronomie aan betaalbare prijzen. Onder de 58 topchefs jonger dan 35 jaar zijn er 8 Limburgers: Tongenaar Jo Grootaers (24), chefkok van Altermezzo, is opnieuw van de partij. Vorig jaar gingen meer dan 9.000 jongeren in op het aanbod om voor 45 euro te genieten van een driegangenmenu bij een van de geselecteerde restaurants.
 • De stad Tongeren zoekt redders voor zwembad (vanaf juni 2016)
  Plinius - klein
  Volgende zomer kan er opnieuw gezwommen worden. Vanaf juni 2016 open het nieuwe zwembad haar deuren in het Pliniuspark. Hiervoor is de stad Tongeren op zoek naar gebrevetteerde redders.
 • Theatercursus voor kinderen
  theatercursus
  Villa Basta organiseert samen met de jeugddienst en de VELINX een cursus theater voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Deze cursus vindt plaats in de VELINX op woensdag van 14u tot 16u. Start op 7 oktober 2015.
 • Bewegingsschool
  bewegingsschool
  De bewegingsschool start op 27 september 2015. Voor kinderen van drie tot en met vijf jaar lopen de sessie van 10.00 tot 11.20 uur. De actieve deelname van één ouder/begeleider per kind is verplicht. De zes- tot tienjarigen kunnen van 11.30 tot 13.00 uur terecht voor hun portie avontuur en uitdaging.
 • Film: The Boss of it all
  the-boss-of-it-all
  Nieuw! Gratis film op dinsdag 6 oktober 2015 om 20.30 uur de VELINX. In het kader van '20 jaar Zebracinema' is deze film GRATIS voor alle bezoekers. Kom tijdig uw ticket(s) afhalen aan de ticketbalie van de Velinx of print uw ticket(s) online af! Volzet is volzet! Zebracinema biedt u graag een drankje aan en misschien wint u wel 20 jaar gratis film!
  Meer info: http://www.develinx.be/lars-von-trier
 • Concert: Frascati Symphonic
  Frascatie Symphonic
  Op zaterdag 26 september 2015 om 20.30 uur in de VELINX: Frascati Symphonic-Tender Company
  Passie is het thema voor Frascati Symphonic dit jaar. Als we het over passie hebben denken we aan vonken en wilde nachten. Maar passie kan ook bedacht en intiem zijn en in ‘Tender Company’ viert Frascati dit soort passie. Al zullen de vonken van de partituren afspringen! Na afloop van dit concert vieren we graag nog een beetje verder. We starten met dit concert niet enkel het nieuwe seizoen maar we maken ook voor het eerst gebruik van onze nieuwe tribune en daar mag op geklonken worden!
  Meer info: http://www.develinx.be/tender-company
 • Infosessie Commerciële Inspiratie
  commerciële inspiratie
  Op donderdag 24 september 2015 om 19u30 stellen de stad Tongeren en UNIZO-WES u het project Commerciële Inspiratie voor: een individueel inspiratietraject op maat van gevestigde deltailhandelaars, dienstverleners en horeca-uitbaters. De stad Tongeren werkt mee aan de toekomst van uw zaak.
 • Norry Schoefs wint prijs voor sportverdienste
  Norry Schoefs
  Dinsdag 15 september werd traditiegetrouw de jaarlijkse prijs voor Sportverdienste uitgereikt door het Tongria-comité. De laureaaat dit jaar is Norry Schoefs, voorzitter van de Zuid-Limburgse triatlonclub. Bij deze nog een dikke proficiat voor de laureaat met zijn lange sportloopbaan.
 • Rina wint Kermisbudget met Ambi.pas
  Rina Tomsin
  Rina Tomsin (61) uit Tongeren wint als tweede een Kermisbudget van 1.000 euro dankzij haar aankopen met de Ambi.pas bij Sanitair Hermans op de Sint-Truiderstraat te Tongeren. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro.
 • Werken in uitvoering
  werk in uitvoering
  Deze week zijn er werken gestart op de Neremweg en de Kremerstraat. Volgende week starten er werkzaamheden op de Dijk en de Leopoldwal.
 • Grote Kermisbraderie
  kermis
  Op zaterdag 19 september 2015 organiseren de Verenigde Handelaars Tongeren Centrum een grote Kermisbraderie van 10 tot 18 uur.
 • Stadsdiensten gesloten
  praetorium
  Op donderdag 17 september 2015 zijn alle stadsdiensten gesloten, jaarmarkt Tongeren Kermis. Ook het containerpark en de bib.
 • Kunst in de wolkjes
  Kunst in de wolkjes - klein
  Zaterdag 26 september zijn er gratis workshops, straatanimatie en een expo van 14.00 tot 17.00 uur in het centrum van Tongeren, Praetorium en Grote Markt. Zondag 4 oktober om 15.30 uur vindt er een modeshow plaats door de Middelbare Graad van de Pentagoon Academies in het Centrum van Tongeren.
 • 't Ravottekot valt in de prijzen
  't Ravottekot
  Tijdens de zomervakantie organiseerde Dr Oetker een wedstrijd. Speelpleinwerking 't Ravottekot nam hieraan deel. De Tongenaren gingen massaal aan het stemmen op facebook. Dankzij uw stem viel 't Ravottekot in de prijzen en mag het zich de populairste speelpleinwerking noemen!
 • Langste eettafel
  Week van verbondenheid - klein
  In het kader van de 'Week van Verbondenheid tegen Eenzaamheid' organiseren de dorpsrestaurants en restaurant De Piepel ook dit jaar een ‘langste eettafel’. Op 30 september verwachten we zo’n 350 deelnemers. We zullen samen genieten van een gezellige en gezonde maaltijd en afsluiten met een spetterend optreden van Jos Roofthooft. Wie nog wil inschrijven kan kaarten kopen bij het Dienstencentrum De Piepel, Dijk 118. Aan 6 euro. Meer info op [t] 012 24 24 30.
 • Opleiding: Licht je onderneming door
  horeca - klein.jpg
  Op dinsdag 22 september 2015 biedt Horeca Vlaanderen via de Horeca Academie alle horecaondernemers een kosteloze, kwaliteitsvolle opleiding aan in Tongeren. Tijdens deze opleiding krijgt u tips en tricks om uw zaak te verbeteren. De opleider Henri Rooze kijkt hierbij door een financiële bril en bespreekt en leert hoe uw zaak te analyseren.
 • Septemberkermis pakt uit met uniek initiatief
  kermis bandje - klein
  De kermisweek start op zaterdag 12 september 2015. Dit jaar pakt Tongeren uit met een nieuw initiatief uniek in Limburg: op maandag 14 september wordt de kermis omgetoverd tot een heus pretpark waar je voor 15 euro onbeperkt gebruik kan maken van alle bewegende attracties.
 • Open Monumentendag 2015 in de Chocoladefabriek
  Chocoladefabriek Nerem - klein
  Op zondag 13 september 2015 gaat de 27ste editie van Open Monumentendag door. Naar goede gewoonte neemt ook de stad Tongeren deel aan dit evenement. Dit jaar is het thema van Open Monumentendag: industrieel erfgoed. De chocolade- en tinfabriek in Nerem is een industrieel icoon dat in 2016 herleeft als woonproject. In afwachting van de eerste werkzaamheden werd deze erfgoedparel in 2015 opengesteld voor het grote publiek. En dat bleek een succes. Tijdens de voorbije zomermaanden werd de fabriek druk bezocht en vonden er tal van activiteiten en evenementen plaats. Op de Open Monumentendag kon deze parel dan ook niet ontbreken, meer zelfs, de chocoladefabriek is zelfs uitgeroepen tot één van de toppers van de Open Monumentendag in Vlaanderen.
 • Cindy wint Kermisbudget met Ambi.pas
  Cindy Dusaert
  Cindy Dusaert (37) uit Zammelen wint als eerste een Kermisbudget van 1.000 euro dankzij haar aankopen met de Ambi.pas bij 'De Vishoeve' op de Luikersteenweg te Tongeren. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro.
 • Uitbreidingswerken op het containerpark
  containerparkoverzicht.jpg
  Vanaf midden augustus is men gestart met de uitbreidingswerken van het containerpark. Het nieuwe gedeelte bevindt zich achter het huidige containerpark en wordt in gebruik genomen als het betonnen dek afgewerkt is. Dit zal tussen half en eind oktober zijn. Tot dan verandert er niets en kan elk Tongers gezin met alle fracties terecht op het huidige containerpark.
 • Papierophaling vervroegd naar deze week
  papierophaling
  De papierophaling van vrijdag 18 september is wegens de Kermis vervroegd naar vrijdag 11 september 2015. De papierophaling van de handelaars is verplaatst van donderdag 17 naar donderdag 10 september.
 • Stad Tongeren koopt 3 milieuvriendelijke voertuigen
  milieuvriendelijke voertuigen
  De stad Tongeren heeft 3 nieuwe voertuigen gekocht voor dienstverplaatsingen, het betreft 3 Renault Twingo’s. Oudere voertuigen worden systematisch vervangen door materiaal dat voldoet aan alle moderne eisen. Bij deze opdracht lag de nadruk op het milieuvriendelijke aspect.
 • Wijkfeest Paspoel 2
  Wijkfeest Paspoel 2 - klein
  Op zaterdag 29 augustus 2015 vond de tweede editie van het wijkfeest in Paspoel 2 plaats. Onder een stralend zonnetje konden de kinderen zich uitleven op het springkasteel, zich laten grimeren en zich amuseren tijdens de workshop 'circustechnieken'. Intussen genoten de volwassenen van een glaasje tijdens de receptie.
 • Zomer in de stad
  zomer in de stad
  Elke zaterdagnamiddag is er straatanimatie in het centrum van Tongeren. Op zaterdag 5 september was voorzien dat de verhaaltjesboom zou langskomen op het Stadhuisplein. Wegens omstandigheden is het bezoek van de vertelboom verplaatst naar zaterdag 3 oktober, in de plaats zal de KSA OLV Basiliek zorgen voor springkastelen en workshops.
 • 2 nieuwe musea op zoek naar 1 naam
  2 nieuwe musea
  Heb jij een idee voor een unieke en overkoepelende naam voor de nieuwe museumlocaties aan de O.L.V. basiliek? Laat het ons dan weten vóór 25 september 2015 via erfgoedcel@stadtongeren.be
 • 1 jaar restaurant De Piepel
  1 jaar De Piepel
  Op woensdag 2 september 2015 werd het éénjarig bestaan van het dorpsrestaurant De Piepel gevierd. Sinds september 2014 kunnen de Tongerse senioren gezellig samen tafelen in het dienstencentrum De Piepel. Met restaurant De Piepel erbij, heeft Tongeren vier dorpsrestaurants.
 • Balie cc de VELINX gesloten tijdens verbouwingswerken
  velinx
  Wegens verbouwingswerken in het cc de VELINX zal de balie op maandag 7, dinsdag 8 en woensdag 9 september 2015 gesloten zijn. Tickets kunnen steeds online gereserveerd worden: www.develinx.be.
 • Liziane wint 1.000 euro dankzij Ambi.pas
  Liziane Latet - klein
  Liziane Latet (59) uit Overrepen wint als 4de een last-minute budget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij damesboetiek 'Ellen' in de Maastrichterstraat. Deze maand gaat de nieuwe actie van start: 'Win je Kermisbudget'.
 • Kunst in de stad - koopzondag: 6 september 2015
  koopzondag kunst in de stad
  Wij zijn Tongeren en op zondag 6 september 2015 presenteren wij u onze koopzondag. De winkels zijn open van 13u tot 17u. U kan tevens genieten van kunst in de stad in het kader van de 9de maand.
 • Verdien punten met overschot huisvuilzakken
  huisvuilzakken - klein.jpg
  Heeft u nog huisvuilzakken over? Schitterend, u heeft goed gesorteerd. Van 7 tot en met 11 september kan u uw overschot (1 volledige grote rol of 2 volledige kleine rollen) inruilen voor e-portemonneepunten.
 • Fairtrade Tongeren op Werremesmèrt 2015
  Werremesmèrt
  Op zondag 6 september 2015 is het opnieuw Werremesmèrt. Van 9u tot 17u kan je terecht in de Wijkstraat tussen de brug van de Oudstrijdersstraat en de parking van Supra Delvigne. Ook dit jaar kan je genieten van fairtradeproducten op het terras.
 • Gratis gezond ontbijt voor jonge gezinnen...
  gezinsbond
  Alle gezinnen met een boreling in 2014 worden door de gezinsbond en de stad Tongeren uitgenodigd voor een gratis gezond ontbijt op zondag 6 september 2015 om 9u in het parochiaal centrum Sint-Maternus te Paspoel. Inschrijven is verplicht.
 • Workshop: stapelmuren in de tuin
  stapelmuur
  In de reeks 'Natuurlijk Tuinieren' staat op zondag 6 september van 10 tot 13 uur een workshop rond 'stapelmuren in de tuin' op het programma. We geven oude betontegels en ander puin een tweede leven in een stapelmuur.
 • Startersavond - 14 september 2015
  Startersavond Voka
  Ben je onlangs gestart met je eigen zaak of heb je plannen? Ben je op zoek naar een begeleidingstraject of heb je enkele praktische vragen? Kom dan naar onze gratis infoavond op maandag 14 september 2015.
 • Uw activiteit in de Kroningskalender
  Kroningsfeesten
  Bij de Kroningsfeesten 2016 geeft het Kroningscomité weer een kroningskalender. Dit is maar mogelijk dankzij de financiële ondersteuning van de Tongerse Serviceclubs Fifty One Club, Fitfty One Club Haspengouw, Fifty One Ladies Club amAtae, Kiwanis, Kiwanis Amiciticia, Lions, Rotary en Soroptimisten.
 • Opendeurdagen Natuurhulpcentrum Opglabbeek
  sneeuwluipaard
  Tijdens de eerste drie zondagen van september (6, 13 en 20 september 2015) opent het grootste opvangcentrum voor zieke en gewonde wilde, én verwaarloosde of in beslag genomen exotische dieren van de BENELUX weer zijn deuren. Tijdens deze opendeurdagen zijn er honderden revaliderende inheemse dieren te zien die zich voorbereiden op hun vrijlating.
 • Tele-onthaal zoekt vrijwilligers
  Tele-Onthaal
  In oktober start Tele-Onthaal Limburg een opleiding voor vrijwilligers. Bent u sociaal voelend en kunt u luisteren naar mensen die het moeilijk hebben? Kunt u één keer per week vier uur naar Hasselt komen en bent u bereid om ook nachtdiensten te doen?
 • Daniëlla wint last-minute budget met de Ambi.pas
  Daniëlla Lambrechts
  Daniëlla Lambrechts (61) uit Tongeren wint als derde een last-minute budget met de Ambi.pas. Sabrina Dendas uit Tongeren was de tweede weekwinnaar. Zij winnen elk 10.000 punten of 1.000 euro. Daniëlla won dankzij haar aankopen bij Infini in de Maastrichterstraat. Sabrina won dankzij haar aankopen bij bloemenzaak 'Coin Perdu' in de Maastrichterstraat.
 • Herstellingswerken asfaltlaag Ring
  asfalteringswerken
  Op vrijdag 28 augustus 2015 tussen 7u en 17u voert aannemer Roebben Jan op diverse plaatsen op de Ring herstellingswerken uit aan de asfaltlaag. Dit ter hoogte van Bilzerpoort, Hasseltsepoort, Sint-Truiderpoort en Albertwal. Aan de Sint-Truiderpoort wordt een omleiding voorzien. De Sint-Truidersteenweg blijft via de westzijde bereikbaar tot na de toegang van het Casino. Het doorgaand verkeer moet de omleiding volgen via Hasseltsesteenweg en Legioenenlaan of Rode Kruislaan, Cottalaan en Sabinuslaan.
 • Vrijwilliger worden bij Awel
  Awel klein
  Als vrijwilliger bij Awel luister je naar de vragen en verhalen van kinderen en jongeren, denk en voel je met ze mee. En maak je zo het verschil voor die ene jongere of dat kleine meisje. Je kiest zelf langs welke weg je dat wil doen: telefoon, e-mail, chat of forum. Awel, ik wil nog meer en schrijf me in!
 • Soroptimist goes fashion
  Soroptimist goes fashion
  Op vrijdag 4 september 2015 willen de Soroptimisten door zelf op de catwalk te lopen zich inzetten voor een goed doel en tegelijk aantonen dat de mode van vandaag in eerste instantie draagbaar moet zijn voor iedereen. Dit bereiken zij door zelf als lid het podium te betreden en bijna zonder professionele mannequins!
 • De 9de maand
  9de maand
  Tongeren wil, naast het verleden, ook het heden en de toekomst een plaats geven in het straatbeeld. Daarom blazen we het kunstproject 'De 9de Maand' nieuw leven in. In september wordt voor het eerst een groepstentoonstelling georganiseerd waarbij hedendaagse kunst, openbare ruimte en erfgoed met elkaar in contact komen.
 • Boekenkaftdag in de bib
  Boekenkaftdag
  Op woensdag 2 september 2015 kan je van 14u tot 17u in de bibliotheek terecht voor het kaften van schoolboeken en schriften. Er wordt gratis kaftpapier voorzien (goed voor het kaften van 10 boeken), en vrijwilligers zetten je op weg en helpen je kaften.
 • Dag van de klant
  Dag van de klant
  Op zaterdag 26 september 2015 staat de klant opnieuw centraal bij de zelfstandige ondernemers. Met een warme glimlach en een kleine attentie zullen opnieuw heel wat klanten in de bloemetjes gezet worden. Unizo, de Unie van Zelfstandige ondernemers en de Vlaamse Overheid willen op die manier klantvriendelijk ondernemerschap onderlijnen.
 • Sabrina wint last-minute budget met de Ambi.pas
  Sabrina Dendas -klein
  Sabrina Dendas uit Tongeren wint als tweede een last-minute budget met de Ambi.pas. Ze wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij bloemenzaak 'Coin Perdu' in de Maastrichterstraat.
 • 65-plussers betalen vanaf 1 september 2015 bij De Lijn
  65+
  65-plussers reizen nog tot en met 31 augustus gratis met De Lijn. Vanaf 1 september 2015 hebben ze een betalend vervoerbewijs nodig. Ben je 65+? Dan kun je genieten van een voordelig Omnipas 65+ abonnement. Voor slechts 50 euro reis je een jaar lang onbeperkt met alle reguliere bussen en trams van De Lijn. En je hoeft er zelfs je deur niet voor uit te komen als je al een MOBIB-kaart hebt.
 • Tongeren op volle toeren
  Tongeren op volle toeren
  Tongeren op volle toeren op zaterdag 22 en zondag 23 augustus 2015. Gratis toegang op Grote Markt, met o.a. optredens van Gene Thomas, Wim Soutaer, Dana Winner,...
 • Werken in uitvoering
  werk in uitvoering
  Deze week zijn de werken in de Kremersstraat gestart, alsook de aanleg van een stoep in betonklinkers t.h.v. het Aniciuspark.
 • Wespenplaag
  wespenplaag
  Buiten zitten is tegenwoordig niet altijd een pretje, want er heerst een heuse wespenplaag. Heeft u last van een wespennest? Contacteer dan de brandweer op het nummer 112.
 • Stadsdiensten gesloten
  praetorium
  De stadsdiensten zijn gesloten op zaterdag 15 augustus 'OLV-Hemelvaart', ook het containerpark en de bibliotheek.
 • Films in openlucht
  Films in openlucht - klein
  Op 14, 21 en 28 augustus vormt het museumplein het unieke decor voor de vertoning van 3 filmklassiekers: drie keer een echte 'trip' door de - ideale? - stad! Voor elke voorstelling wordt er een kortfilm van jong talent uit de Euregio gedraaid. Er wordt gezorgd voor stoelen en dekentjes bij deze gratis voorstelling.
 • Welke Vlaamse Radiostations ontvang ik in Tongeren?
  Radio
  De Vlaamse Regulator voor de Media, agentschap van de Vlaamse overheid en onafhankelijk toezichthouder voor de Vlaamse audiovisuele media, publiceerde onlangs op zijn website “de radiodatabank”. In deze databank worden alle radiostations van Vlaanderen gekoppeld aan de steden en gemeenten waar deze te ontvangen zijn.
 • Imelda wint last-minute budget met de Ambi.pas
  Imelda Vanormelingen
  Imelda Vanormelingen als eerste een last-minute budget met de Ambi.pas. Ze wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij kledingzaak 'Brax' Maastrichterstraat.
 • Erratum stadsgids Tongeren 2015-2016
  stadsgids
  Erratum stadsgids Tongeren 2015-2016. Afgelopen weken is de editie Stadsgids Tongeren 2015-2016 huis-aan-huis bedeeld. Deze gids werd met alle zorg samengesteld. Doch zijn er enkele foutjes ingeslopen. Wij willen u graag van enkele aanpassingen op de hoogte brengen met dit bericht.
 • Internationale boekenmarkt
  affiche boekenmarkt 2015
  Zondag 9 augustus vindt de achttiende editie van de boekenmarkt plaats in Tongeren. Van 10.00 tot 18.00 uur stellen tal van standhouders uit Vlaanderen en Nederland hun boeken voor aan het grote publiek.
 • Tentoonstelling: 'Slow City, in the making'
  SLOW CITY - klein
  In het kader van de Cultuurzomer Tongeren presenteert de Maastricht Academy of Fine Arts and Design 'Slow City, in the making': een tentoonstelling die zijn traditionele context zal overstijgen. U kan elk weekend in de maand augustus een bezoekje brengen aan deze tentoonstelling.
 • Omleiding Neremweg en Jaminéstraat
  omleiding
  Vanaf 5 augustus 2015 t.e.m. 5 oktober 2016 geldt er éénrichtingsverkeer van Wijkstraat naar Leopoldwal. Vanaf 28 augustus 2015 t.e.m. 6 oktober 2016 zal er slechts 1 rijstrook beschikbaar zijn op Jaminéstraat.
 • Yvonne wint als laatste een BBQ-budget met de Ambi.pas
  Yvonne
  Yvonne Wolters (63,5) wint als laatste een BBQ-budget met de Ambi.pas. Zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen bij Beauty instituut Cleo 'Stationslaan'. In augustus kan je met de Ambi.pas een ‘Last minutebudget t.w.v. 1.000 euro’ winnen.
 • Mobidesk Limburg: de kortste weg naar duurzame mobiliteit binnen jouw onderneming
  Mobidesk Limburg
  Mobidesk Limburg biedt tal van diensten aan, onderhandelt met andere instanties om te komen tot duurzame mobiliteitsoplossingen en ondersteunt organisaties bij het indienen van een pendelfondsdossier.
 • Word jij het nieuwe gezicht van Tongeren?
  Ambassadeur van Tongeren
  Wie kan de stad beter promoten dan de eigen inwoners? De stad Tongeren is daarom op zoek naar ambassadeurs. Wil u graag het gezicht van Tongeren worden? Kom dan naar onze fotoshoot op 29 augustus, van 10.30 uur tot 16 uur.
 • Vissterfte? Melden!
  vissterfte
  De waterkwaliteit in onze waterlopen verbetert, waardoor er opnieuw meer vis voorkomt. Goed nieuws. Maar dat betekent ook dat calamiteiten die vissterfte veroorzaken een grotere impact kunnen hebben. Om vissterfte te voorkomen of in te dijken, is een snelle en gecoördineerde aanpak door verschillende diensten belangrijk. Ook de gemeentelijke milieudiensten en de lokale hulpdiensten hebben hierin een rol. U staat immers het dichtste bij de burger en u kunt ook het snelste op het terrein de ernst van een melding controleren.
 • Pieter Cilissen wint EK Boccia
  Pieter Cilissen
  Uitgeweken Tongenaar Pieter Cilissen heeft vorige week met zijn team het EK Boccia (Boccia European Team and Pairs Championships) gewonnen in het Engelse Guildford (Surrey Sports Park). In de finale van BC3 Pairs werd Spanje met 7-1 verslagen!
 • Ambiorix Bierfestival - koopzondag
  Koopzondag Ambiorix Bierfestival
  Op zondag 2 augustus 2015, koopzondag in Tongeren. De winkels zijn open van 13u tot 17u. Geniet op 1 en 2 augustus van bier met bijhorende hapjes tijdens het Ambiorix Bierfestival! Meer dan 100 speciale bieren en aanwezigheid van de brouwer op de Grote Markt in Tongeren.

 • Le Jardin
  Le Jardin - klein
  Op zaterdag 1 augustus 2015 festival 'Le Jardin' op Pliniuspark Tongeren. Met 3 stages: SAM FELDT, HENRI PFR, MYNGA, DARIUS SYROSSIAN, TRAUMER & ME, MR GRAMMY, DJ DAVID, DJ PHILIP. Meer info: www.le-jardin.be.
 • Gemeentelijke renovatiepremie voor leegstaande of verwaarloosde panden
  verouderde woning
  Wie een leegstaand of verwaarloosd pand renoveert kan vanaf nu gebruik maken van de gemeentelijke renovatiepremie. Het gaat om een extra financiële ondersteuning naast de premies van Infrax. Uw woning moet aan bepaalde voorwaarden voldoen.
 • Bernadette Somers wint BBQ-budget met Ambi.pas
  Bernadette - klein
  Bernadette Somers (57) is de vierde weekwinnaar, zij wint 10.000 punten of 1.000 euro dankzij haar aankopen met de Ambi.pas bij 'Jocry', Maastrichterstraat. De vorige drie weekwinnaars zijn Ann Swinnen, Caroline Valkeners en Betsy Nijs.
 • Ontdek de schat van Vlieg in Tongeren!
  Schattenjacht
  Het Toeristisch onthaal Tongeren introduceert een digitale schattenjacht in het centrum van Tongeren voor kinderen vanaf 10 jaar. Met gebruik van een tablet of smartphone ontdekken ze op een speelse en leerrijke manier de geschiedenis van onze stad.
 • Ambiorix Bierfestival
  Ambiorix Bierfestival
  Geniet op 1 en 2 augustus 2015 van bier met bijhorende hapjes! Meer dan 100 speciale bieren en aanwezigheid van de brouwer op de Grote Markt in Tongeren. Voor de kinderen is er een springkasteel en animatie voorzien.
 • Wereldrecord in de Chocoladefabriek!
  wereldrecord chocoladetablet
  Op zondag 13 september is het Open Monumentendag in de voormalige chocoladefabriek in Nerem. In samenwerking met de Stad Tongeren en de Chocoladefabriek zal ambachtelijk chocolatier Holle Bolle dan een gooi doen naar het wereldrecord van ‘grootste chocoladetablet ter wereld’. Het doel is een tablet van maar liefst 15 op 7 meter! Hiervoor zijn 10.000 tabletten van 15 op 7 cm nodig die aan elkaar geplakt worden door middel van chocolade.
 • Brandweer werft aan…
  Hulpverleningszone Zuid-West Limburg
  De Hulpverleningszone Zuid-West Limburg werft een contractueel medewerker IT en een medewerker debiteurenbeheer aan. En legt voor beiden een wervingsreserve aan. Uw kandidatuur indienen kan tot uiterlijk 21 augustus 2015.
 • Beperkte service containerpark tijdens vernieuwingswerken
  containerpark - klein
  In augustus gaan diverse aanpassings- en uitbreidingswerken in het containerpark van start. De dienstverlening van het park zal hierdoor tijdelijk beperkt zijn. Na de werken baat Limburg.net het park uit. Dan gelden in Tongeren ook de quota en tarieven van de andere Limburg.net-parken.
 • Modernisering van de lift AC Praetorium
  praetorium
  Eind deze maand wordt de panoramische lift van het AC Praetorium grondig gerenoveerd. De huidige hydraulische aandrijving wordt vervangen door een energiezuinige, compacte elektromotor met elektronisch sturing en het interieur krijgt een opknapbeurt. De lift wekt zelfs energie op bv. bij de daling van een belaste liftkooi.
 • Radio 2 fietstour in Tongeren
  Radio 2 Fietstour
  Het Limburgse Fietsroutenetwerk bestaat 20 jaar. En daar hoort een feestje bij! Radio 2 - reporter Katrien Vaes maakt elke vrijdag van de zomervakantie een prachtige fietstocht samen met een Bekende Vlaming en een groep luisteraars. Vrijdag 24 juli start de fietstocht in Herberg De Horne in Vechmaal bij Heers. En jij kan meefietsen! Tussen 9u en 16u is De Horne het start- en aankomstpunt van fietstochten van 20 tot 50 kilometer. Onderweg kan je een bezoek brengen aan het Gallo-Romeins Museum.

 • Toeren rond Tongeren
  Toeren rond Tongeren
  Zondag 26 juli kunt u weer fietsen, wandelen en genieten tijdens Toeren rond Tongeren. We starten dit jaar aan de kantine op De Motten, waar animatie is voor jong en oud met leuke informatiestanden, een stroberg en de Haspengouwmobiel.
 • Hou het zomers gezellig voor iedereen
  zomers gezellig
  In de stad, daar wonen een pak boeiende mensen dicht bij elkaar. Dat gaat niet geruisloos. Een zomers buurtfeest, een barbecue in de tuin, een zwoele fuif - het maakt onze stad levendig. Maar ongezellig of hinderlijk mag het lawaai niet worden.
 • Sluitingsdagen stadsdiensten
  praetorium
  De stadsdiensten zijn gesloten op dinsdag 21 juli 'Nationale feestdag', zaterdag 15 augustus 'OLV-Hemelvaart' en donderdag 17 september 'Jaarmarkt Tongeren Kermis'.
 • Kunstexpo in Chocoladefabriek toont werk van 15 Belgische kunstenaars
  Chocoladefabriek Nerem - klein
  De officiële opening is op vrijdag 17 juli, vanaf 19u. De expo is verder elke vrijdag, zaterdag en zondag te bezoeken van 18 juli tot en met 9 augustus, van 12u00-20u00. Iedereen is van harte welkom. De deelnemende kunstenaars zijn Nel Aerts, Black Coffee, Julian Cielen, Fia Cielen, Gertie Clark, Sophie D'Ansembourg, Sarah De Vos, Sacha Eckes, Johan Gelper, Kristof Luyckx, Lieven Segers, Stefan Serneels, Nancy Slangen, Niels Vaes, Ruth Van Haren Noman.
 • Tongpop
  Tongpop - klein
  Op 24 en 25 juli 2015 is de Grote Markt weer het decor voor Tongpop! Niet getreurd voor wie geen tickets voor Tomorrowland heeft, Dave Lambert zowel als Christophe vs Seelen zakken rechtstreeks van Boom af naar Tongeren. Ilse Liebens komt achter de draaitafel bij Studio Brussel uit om een feestje te bouwen in Tongeren. Last but not Least Michael Midnight: hij sluit ieder jaar de boiler room af op Pukkelpop...
 • Openbaar onderzoek 'Project MER NO- Omleidingsweg Tongeren'
  plannen
  Het openbaar onderzoek loopt van maandag 15 juni tot en met dinsdag 14 juli en ligt ter inzage bij de dienst Ruimtelijke Ordening en Huisvesting (2de verdieping Praetorium, Maastrichterstraat 10).

 • Onderzoek tot milieueffectenrapportage van RUP Ambiorixkazerne en RUP Sportoase II
  plannen
  Op 19 juni 2015 heeft de dienst MER inzake RUP Ambiorixkazerne beslist dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is en de voorgenomen plannen geen aanleiding geven tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen.

  Op 25 juni 2015 heeft de dienst MER inzake RUP Sportoase II eveneens beslist dat de opmaak van een plan-MER niet nodig is en de voorgenomen plannen geen aanleiding geven tot aanzienlijke negatieve milieugevolgen.
 • Zomerdienstregeling en sluitingsdagen stadsdiensten
  praetorium
  De zomerdienstregeling van de stadsdiensten in het Praetorium start op 13 juli en eindigt op 16 augustus. De zomerdienstregeling van het containerpark, de dienst toerisme en de bibliotheek startte op 29 juni en eindigt op 30 augustus.
 • Sluitingsdagen stadsdiensten
  praetorium
  De stadsdiensten zijn gesloten op zaterdag 11 juli 'Feest van de Vlaamse Gemeenschap', dinsdag 21 juli 'Nationale feestdag', zaterdag 15 augustus 'OLV-Hemelvaart' en donderdag 17 september 'Jaarmarkt Tongeren Kermis'.
 • Feest van de Vlaamse Gemeenschap
  Feest van de Vlaamse Gemeenschap
  Op zaterdag 11 juli 2015 om 19.00 uur kunt u genieten van de muzikale happening in de VELINX. Gelegenheidstentoonstelling 'Tongerse kunstenaars in woord en beeld'.
 • Containerpark uitzonderlijk gesloten om 12u wegens hitte
  containerpark - klein
  Het containerpark is uitzonderlijk gesloten om 12u op vrijdag 3 juli en zaterdag 4 juli wegens de hoge temperaturen.
 • Büfkes Pruuve
  Bufkes Pruuve - klein
  Op zondag 5 juli kan u genieten van de culinaire kwaliteiten van de stad Tongeren op de Grote Markt van 11u tot 21u. Het is dan ook koopzondag. De winkels zijn open van 13u tot 17u.
 • Paardenrennen op zaterdag 4 juli 2015 gaan niet door
  drafrennen
  De paardenrennen op zaterdag 4 juli 2015 op de hippodroom van Tongeren gaan niet door. De organisatie heeft in samenspraak met dierenarts en schepen van Dierenwelzijn Patrick Jans besloten om de geplande paardenrace niet te laten plaatsvinden omwille van de extreem hoge temperaturen.
 • Acties Ambi.pas verlengd
  win je BBQ-budget
  De Ambi.pas is een succes in Tongeren. De vzw Shoppingstad heeft daarom onder andere beslist om de maandelijkse acties en de parkeeractie te verlengen tot minstens eind 2015. Vanaf september krijgt de website www.visittongeren.be ook een nieuwe look.
 • Liesbeth Vanhay wint vakantiebudget
  Liesbeth Vanhay
  De laatste weekwinnaar van de actie 'Win je vakantiebudget met de Ambi.pas' is bekend: mevrouw Liesbeth Vanhay wint dankzij haar bezoek aan de kapperszaak Hairpoint Niki (Maternuswal). In juli staat de actie in het teken van: 'Win een BBQ-budget met de Ambi.pas'.
 • Cultuurzomer 2015: de stadsmuzikanten keren terug naar Tongeren
  Cultuurzomer
  Tongeren heeft alles in huis om een onweerstaanbare en boeiende plek te zijn. Een hele zomer lang nemen we inwoners en bezoekers mee op een boeiende culturele verkenning. Een cultuurzomer om niet te missen.
 • Gezonde tips bij hitte
  hitte
  Op een mooie zomerdag wil u voluit genieten. Het is u gegund: het zonlicht en de buitenlucht geven nieuwe energie. Maar dit weer heeft ook een schaduwzijde. Hitte- en ozonpieken zijn niet gezond, vooral niet voor gevoelige personen zoals baby's, kinderen, ouderen en chronisch zieken. Hou daarom rekening met de volgende tips op een hete dag.
 • Mobiele speelpleinwerking
  mobiele speelpleinwerking
  Vanaf 7 juli organiseert de jeugddienst mobiele speelpleinwerking voor kinderen van 2,5 tot 16 jaar. Ze kunnen deelnemen aan kringspelen, sporten, knutselactiviteiten,... op dinsdag en donderdag van 13.30 tot 15.30 uur in Vreren, Piringen, Henis, Nieuw-Tongeren en Paspoel.
 • Nieuwe speeltoestellen voor De Motten
  Nieuwe speeltoestellen De Motten
  Op de speeltuin van De Motten werden de afgelopen weken nieuwe speeltuigen geplaatst. Een nieuwe glijbaantoren, een schommelconstructie en zandgravers maken van de speeltuin de ideale plek om de jongste kinderen te laten genieten van een zomer vol spelplezier.
 • Actie Lienemientje: van Küssnacht naar Tongeren
  Lienemientje
  Tussen 31 augustus en 25 september onderneemt Jeannine Mottart voor de zevende keer een voettocht van Küssnacht naar Tongeren. Ze doet dit ten voordele van het Daghospitaal Oncologie van het Tongerse A.Z. Vesalius en het Kinderkankerfonds.
 • Nieuwe dienstregeling De Lijn
  De Lijn - klein
  Vanaf 1 juli 2015 past De Lijn Limburg haar aanbod aan. De dienstregeling wordt dan nog beter afgestemd op de schooluren en de situatie op de weg. In Tongeren zijn er wijzigingen op de volgende lijnen: lijn 27, lijn 23a, lijn 61, lijn 62, lijn 74, T1, T2, T3, T9, Belbus 738.
 • Tongeren richt ‘Begeleidingscel Ondernemen’ op
  Begeleidingscel ondernemen
  Tongeren richt een ‘Begeleidingscel Ondernemen’. Hierdoor krijgen potentiële investeerders een uniek aanspreekpunt waardoor zowel kleine middenstandsconcepten als grote investeringsdossiers professioneel en snel behandeld kunnen worden.
 • Gratis compost
  compost
  Ook dit jaar krijgt u als Tongenaar weer gratis compost aangeboden. U kunt uw voorraad vanaf woensdag 1 juli 2015 tijdens de openingsuren afhalen aan de magazijnen bij de technische dienst van de stad (Industrieweg 4).
 • Erfgoedparel krijgt herbestemming als woonproject
  Chocoladefabriek Nerem - klein
  De Chocoladefabriek in Nerem wordt vanaf 2016 een woonproject met 70 woongelegenheden. Ondertussen wordt het monumentale gebouw opengesteld voor tijdelijke evenementen.
 • Tongeren POP(-up)T
  pop-up store
  Het stadsbestuur van Tongeren heeft een nieuwe maatregel klaar om het handelscentrum te ondersteunen. Met het project ‘Tongeren POP(-up)T willen we pop-up stores aantrekken. Het stadsbestuur heeft een project uitgewerkt om eigenaars van handelspanden en jonge startende ondernemers samen te brengen. Het wordt een win-win-situatie: eigenaars krijgen een vrijstelling op de leegstandbelasting als zij een overeenkomst afsluiten met de uitbaters van een pop-up store, weliswaar tegen een kleine vergoeding.

 • De Mulkenhal op Plinius wordt verbouwd en krijgt een aangepaste bestemming
  Mulkenhal
  De voormalige tennishal van Plinius wordt verbouwd en krijgt een aangepaste bestemming. De nv Plinius krijgt de opdracht om de Mulkenhal te verbouwen voor de huisvesting van buitenschoolse kinderopvang, speelpleinwerking en jongerencentrum met repetitieruimte. Het dossier wordt op 29 juni 2015 voorgelegd aan de gemeenteraad.
 • Fiësta Europa in Tongeren
  Fiësta Europa - klein
  Van vrijdag 26 tot zondag 28 juni komen marktkramers uit heel Europa naar de Grote Markt in Tongeren. Zij brengen specialiteiten, souvenirs, streekproducten,.... mee uit hun land of regio.
 • Oproep: kandidaten voor het project 'Boeren planten bij boeren 2015'
  boeren_planten_bij_boeren
  Het project 'Boeren planten bij boeren' reikt land- en tuinbouwers de hand om samen met het Limburgs Steunpunt Rurale Ontwikkeling vzw (LiSRO) de aanleg van het groenplan te realiseren. Voor elk deelnemend bedrijf voorzien we een tussenkomst van 50% of maximaal 2 500 euro in de kosten.
 • Wegenwerken: Legioenenlaan
  werk in uitvoering
  Op vrijdag 26 juni 2015 tussen 6u en 10u vinden er wegwerkzaamheden plaats op de Legioenenlaan. Er wordt hiervoor enkel één rijstrook ingenomen. Tussen 6u en 10u geldt er éénrichtingsverkeer op de Legioenenlaan van de Hasseltsesteenweg naar de Sint-Truidersteenweg. De voertuigen komende van de Sint-Truidersteenweg worden omgeleid via de ringlaan naar de Hasseltsesteenweg.
 • Infosessie 'Dromenvangers'
  Kaat Swartebroeckx - klein
  De 16-jarige Kaat Swartebroeckx maakt dromenvangers voor kinderen die vechten tegen kanker. Wil u meer weten over Kaat en haar werk, schrijf dan snel in voor de infoavond op donderdag 25 juni om 19u30 in de Ambiorixzaal van het Praetorium (Maastrichterstraat 10).
 • Initiatorcursus voetbal
  Initiatorcursus voetbal
  Vanaf maandag 24 augustus kunt u in Sportoase Eburons Dome opnieuw terecht voor initiatorcursus voetbal. De cursus loopt tot 16 november en vindt elke maandagavond plaats van 18.30 uur tot 22.30 uur.
 • Geen papieren telefoongids meer nodig?
  gouden-gids aangepast.jpg
  Wenst u geen papieren telefoongids meer te ontvangen? Schrijf je dan nu uit via de website www.goudengids.be. Wie zich uitschrijft heeft ook recht op e-portemonnee punten. Registreren kan op www.mijn.limburg.net/e-portemonnee
 • Verhalentent en fairtrade op Sjiek Gezinsfestival
  Sjiek gezinsfestival
  De bibliotheek en Fairtrade Tongeren zullen aanwezig zijn op het Sjiek Gezinsfestival in Rutten op zondag 28 juni. De bibliotheek heeft 2 leuke voorstellingen uitgewerkt en bij de stand van Fairtrade kan je een glaasje (h)eerlijke wijn proeven. De kleinsten kunnen deelnemen aan het Fairtrade spel.
 • MosselOne
  MosselOne
  Fifty-One Haspengouw organiseert op 27 juni 2015 samen met het gerenommeerde mosselhuis Stas-De Jong en Le Barvenu voor de vijfde keer MosselOne op de Grote Markt in Tongeren. U kan er eten vanaf 12u. In het VIP-dorp op het Stadhuisplein krijgt u de allereerste Zeeuwse mosselen van het land aangeboden.
 • B-Classic
  Philip_catherine
  Het tiendaagse (26 juni tot en met 5 juli) muziekfestival B-Classic Festival van Vlaanderen haalt vijftig topmuzikanten uit binnen- en buitenland naar Tongeren. Samen zorgen deze toptalenten voor een unieke en creatieve vorm van musiceren.
 • Hernieuw tijdig uw milieuvergunning
  vergunning
  De milieureglementering (VLAREM I) bepaalt dat de aanvraag tot hernieuwing van een milieuvergunning moet gebeuren tussen de achttiende en de twaalfde maand vóór het verstrijken van de lopende vergunning. In dat geval mag de exploitatie voortgezet worden, zelfs ná het verstrijken van de lopende vergunning en dit tot de definitieve beslissing over de aanvraag tot hernieuwing van de vergunning is genomen.

 • Vier dolle dagen in Tongeren
  kraampjesverkoop 2015
  Van 27 tot 30 juni 2015 zijn het weer 4 dolle dagen in Tongeren! Op zondag 28 juni kan u shoppen tijdens de extra koopzondag. De Winkels zijn dan open van 13u tot 17u.
 • Weg met hondenpoep
  Hondenpoep
  Hondenpoep is niet alleen vervelend en vies. Het verspreidt ook infecties die een risico voor de gezondheid vormen. Vooral spelende kinderen (bijvoorbeeld in het park of in de zandbak) kunnen besmet raken. Toch is deze overlast makkelijk te vermijden. Neem een hondenpoepzakje mee als u gaat wandelen met de hond en ruim het hoopje gewoon op. Een kleine moeite, toch?
 • Fairtrade@work - Handel nu!
  fairtrade@work
  Marlies Janssen, wooncoördinator van de stad Tongeren is de winnaar van de Fairtade@work wedstrijd. Zij wint een mand met fairtradeproducten ter waarde van 30 euro. Elk personeelslid dat de voorbije week dopjes binnenbracht kwam in aanmerking voor deze prijs.
 • Tongeren kiest resoluut voor led-verlichting
  led-verlichting
  De stad Tongeren gaat voortaan bij elke nieuwe verkaveling en bij elk nieuw project enkel nog dimbare led-verlichting plaatsen. Op deze manier besparen we maar liefst 50% energie in Tongeren.
 • Kroning 2016: "Beelden van geluk"
  Kroningsfeesten
  Deze fotowedstrijd van de Kroningsfeesten 2016 loopt nog tot 28 februari 2016. Deelnemen is gratis. Elke deelnemer mag max. 2 foto's insturen.
 • ‘Best-of-Tongeren’ arrangement
  best of tongeren box
  Toerisme Tongeren positioneert zich als een veelzijdig hedendaags servicepunt. In dit kader lanceert deze dienst kortelings het ‘Best-of-Tongeren’ arrangement. Klanten kunnen weldra via één enkel contact met de dienst toerisme hun volledig meerdaags verblijf - ‘van A tot Z’ - in Tongeren boeken.
 • Zomerse activiteiten in De Piepel
  De piepel - klein
  Op woensdag 24 juni start vanaf 14u de muzikale party 'Zomerswing 2015' in De Piepel. Op dinsdag 16 juni gaan de senioren naar Pairi Daiza. Er zijn nog enkele plaatsen vrij in de bus.
 • Ronde van Limburg in Tongeren
  Ronde van Limburg
  Zondag 14 juni 2015 is Tongeren opnieuw de start- en aankomstplaats van de ‘Ronde van Limburg’. De start van de karavaan wordt omstreeks 12.30 uur gegeven op de Grote Markt. De aankomststreep ligt op de Eeuwfeestwal, waar we rond 17.00 uur weten wie Mathieu Van Der Poel opvolgt. De renners passeren er in totaal vijf keer, met in volle finale drie lokale ronden van elf kilometer.
 • Subsidies erfgoedinitiatieven
  erfgoedinitiatieven
  Met dit subsidiereglement kunnen erfgoedverenigingen of particulieren die zich bezig houden met het roerend of immaterieel erfgoed een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning van maximaal 1500 euro. Aanvragen voor dit jaar mogen nog ingediend worden tot en met 27 juni 2015.
 • Uw taxussnoeisel tegen kanker
  taxusinzameling
  Tussen 13 juni en 12 september 2015 kunt u gratis uw taxussnoeisel aanleveren op het containerpark. Uit het snoeisel wordt vervolgens baccatine gehaald, een grondstof die gebruikt wordt voor de aanmaak van geneesmiddelen tegen kanker. De opbrengst van 75 euro per m³ taxus die ingezameld wordt, gaat naar Limburgse projecten rond kankerbestrijding. Verleden jaar werd in Limburg (en de stad Diest) 1.229 m³ taxus ingezameld.
 • Nieuw cultuurseizoen met vriendenpas
  Vriendenpas De VELINX
  De VELINX is helemaal klaar voor het nieuwe cultuurseizoen. Vanaf juni kunt u hiervoor al nieuwe tickets bestellen. Volledig nieuw is de Vriendenpas, die de formule van abonnementen vervangt. De pas maakt de prijzen een stuk overzichtelijker en transparanter.

 • Nieuwe souvenirs te koop bij toerisme Tongeren
  souvenir toerisme - klein
  Vorige week opende de stad Tongeren haar nieuw toeristisch infokantoor. De gerenoveerde Gasthuiskapel zal voortaan de uitvalsbasis zijn voor elke bezoeker die onze stad wenst te verkennen. De dienst Toerisme maakte van de gelegenheid gebruik om ook enkele nieuwe gadgets te lanceren.
 • 8 konikpony's verhuizen van Kevie naar Gelderland
  Koninkpaarden
  Omdat de kudde in Tongeren jaarlijks aangroeit, moeten 8 van de 22 paarden verhuizen, 14 paarden blijven in het natuurgebied de Kevie. De draagkracht van een natuurgebied is immers beperkt, en bijvoederen heeft negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. Een deel van de kudde verhuist daarom naar een natuurgebied in Gelderland, langs de Uiterwaarden van de Waal.
 • Seniorenfietstocht
  Seniorenfietstocht
  Dinsdag 9 juni om 13u verzamelen we op het sportpark De Motten voor een begeleide seniorenfietstocht van zowat 28 kilometer. Onderweg brengen we een bezoek aan de landcommanderij Alden Biesen (met gids).
 • Hulp aan huis nodig voor het energiezuiniger maken van je woning?
  Stroomtrainers
  Heb je hulp aan huis nodig voor het energiezuiniger maken van je woning? Reserveer dan een gratis huisbezoek van één van onze Stroomtrainers. Deze energiedeskundige overloopt de mogelijke besparingen die jij kan realiseren met eenvoudige tips en slimme keuzes.
 • Oproep: Op zoek naar getuigen van WOII
  Oproep WOII
  Het is 70 jaar geleden dat België geconfronteerd werd met de Tweede Wereldoorlog. Heeft u nog herinneringen over de periode 1940-1945 en/of over de bevrijding en de heropbouw na WOII en wil u graag meewerken aan ons nieuw project? Contacteer ons dan.
 • Dynamische parkeerverwijsborden in Tongeren
  parkeerbeleid
  Er komen dynamische parkeerverwijsborden in Tongeren. Bezoekers kunnen dan snel en eenvoudig zien welke de dichtstbijzijnde parking is en hoeveel parkeerplaatsen er nog beschikbaar zijn. De borden worden eind dit jaar geplaatst.
 • Laatste twee weekwinnaars bekend
  Rita Stulens
  Roselyne Bollen uit Sint-Huibrechts-Hern en Rita Stulens uit Mal wonnen beiden met de Ambi.pas dankzij hun aankopen bij huis Matton (Grote Markt) en ijssalon 't Ijsveldje in Mal. Het levert hen elk 10.000 extra punten of 1.000 euro op.
 • Wandeling muurplanten
  muurplanten
  Op zondag 31 mei 2015 kunt u deelnemen aan een begeleide wandeling rond muurplanten. De wandeling start om 14 uur op de parking aan de Motten.
 • Infosessie voor starters op 17 juni
  startersavonden - klein.jpg
  Als startende ondernemer zit u met heel wat vragen. Hoe begin ik eraan? Ben ik goed bezig? Maak ik kans op succes?
  De stad Tongeren organiseert in samenwerking met Unizo een (gratis) infosessie op woensdag 17 juni om 19.00 uur in het AC Praetorium (Maastrichterstraat 10). Inschrijven kan tot 12 juni.
 • Eerste beton gestort van ondergrondse parking in de Vermeulenstraat
  storten beton
  Op woensdag 27 mei 2015 werd de eerste beton gestort van een ondergrondse parking en de bouw van een woonproject in de Vermeulenstraat.Op vrijdag 28 februari 2014 ging de bouw van start. De parking werd vanaf 28/02/2014 dan ook gesloten
  Het woonproject werd 'Intra Muros' gedoopt en bestaat uit 16 nieuwe flats. Zo biedt de stad een antwoord op de vraag van vaak jonge gezinnen die in het stadscentrum op zoek zijn naar een kleinere woning. De ondergrondse parking in de Vermeulenstraat zal goed zijn voor zowat 250 plaatsen.

 • Nieuw toeristisch centrum
  toeristisch centrum
  U kan vanaf nu terecht in het nieuwe regionaal bezoekerscentrum van Tongeren. Hier is de dienst Toerisme van de stad gevestigd. De Gasthuiskapel kreeg hiervoor een grondige restauratiebeurt. Het bezoekerscentrum maakt toeristen op een professionele manier wegwijs in de stad en de regio. De Gasthuiskapel is met andere woorden het uithangbord van de regio en het ideale startpunt om de omgeving op een actieve manier te verkennen. De kapelruimte werd gerenoveerd onder supervisie van het architectenbureau Frank Bertels. Voor de binneninrichting werd beroep gedaan op architect Victor Simoni, in samenwerking met het architectenbureau Michel Janssen.
 • sms voor Nepal!
  12-12 Nepal - klein
  Het Consortium 12-12 lanceert op 27 mei 2015 om 12u12 een warme oproep aan alle Belgen om NEPAL te sms'en naar 4666 en zo 1 euro te doneren aan de slachtoffers van de aardbeving. Want elke euro telt!
 • De Piepel zoekt vrijwilligers
  De Piepel zoekt vrijwilligers
  Het Dienstencentrum De Piepel zoekt vrijwillige lesgevers. Momenteel hebben we dringend nood aan lesgevers Frans en Engels en mensen die goed overweg kunnen met de computer. Bent u met pensioen, handig met de computer of voorzien van een talenknobbel? Dan is dit allicht iets voor u.
 • Kom jij ook bloedgeven?
  Bloedgeven.jpg
  Ook jij kan iemand zijn leven redden. Kom bloedgeven op woensdag 3 juni, donderdag 4 juni, maandag 8 juni of dinsdag 9 juni in Tongeren.
 • Betonnen Stahlhelm van Tongeren naar Bokrijk
  helm
  Eind februari werden 44 Stahlhelmen verdeeld over alle Limburgse gemeentes. De betonnen Stahlhelmen maken deel uit van het provinciaal herdenkingsproject 'Limburg 1914-1918: Kleine verhalen in een Groote Oorlog'.
 • Workshop: Bloemen onder bomen
  bloemen onder bomen
  Op woensdag 3 juni van 17.00 tot 19.00 uur organiseert de milieudienst een gratis workshop: Bloemen onder bomen. Deze workshop geeft u een aantal belangrijke tips hoe u een boomspiegel mooi kunt beplanten zodat de gezondheid van de boom niet in gevaar komt.
 • Lang leve de waslijn
  waslijn
  ‘De Stroomlijners’, een initiatief van de provincie en diverse andere organisaties, geeft u tal van concrete tips voor een lager elektriciteitsverbruik. De zomer staat voor de deur en de goede oude waslijn is een zuinig alternatief voor de droogkast. Als elk Limburgs gezin met droogkast in de lente en de zomer de waslijn gebruikt, wordt 30.000.000 kWh bespaard. Dit komt overeen met het elektriciteitsverbruik van tweederde van de gezinnen in Tongeren.
 • Wordt uw kmo Mobiliteitskampioen?
  Mobiliteitskampioen
  Met de wedstrijd de Mobiliteitskampioen wil LVZ dit jaar een zelfstandige of kmo bekronen die de beste inspanningen levert op het vlak van duurzame of slimme mobiliteit. Heeft u als bedrijf recent (elektrische) fietsen aangekocht, neemt uw bedrijf actief deel aan carpoolen of autodelen?....
 • Stadsdiensten gesloten
  praetorium
  Op maandag 25 mei 'Pinkstermaandag' zijn alle stadsdiensten gesloten (Praetorium, bibliotheek en containerpark). De dienst toerisme is open van 9u30 tot 17u00.
 • Memorial Frans Schoubben op zaterdag 23 mei
  Memorial Frans Schoubben
  Zaterdag 23 mei 2015 tekent elke wielerliefhebber uit de regio present voor de jaarlijkse wielerklassieker Memorial Frans Schoubben WCup Classic.
 • Tongerse Feesten tijdens Pinksterweekend
  Tongerse feesten
  Op zaterdag 23 en zondag 24 mei 2015 gaat in het stadscentrum de tweede editie van de Tongerse Feesten door. Op de verschillende podia wordt u een breed aanbod aan muziekgenres gebracht door een mix van nationale en lokale artiesten.
 • Parking stadsarchief tijdelijk niet bereikbaar
  werk in uitvoering
  Op donderdag 21 en vrijdag 22 mei 2015 is de parking aan het stadsarchief niet bereikbaar. Tijdens deze twee dagen wordt er een kraan gemonteerd in de Vermeulenstraat voor de verderzetting van de werken aan de nieuwe ondergrondse Q-parking. Deze kraan zal op het stuk tussen de huidige parking langs het stadsarchief en de toegang naar de lokale politie komen te staan.
 • Werken in Kerkhenis, Verhenis en Winhofstraat
  wegwijzer
  Op dinsdag 26 mei 2015 starten er werkzaamheden in Kerkhenis en vervolgens in Verhenis en de Winhofstraat. Er komen nieuwe stoepen in betonstraatstenen en nieuwe borduren. De werken worden uitgevoerd door aannemer Crommen uit Hoeselt.
 • Workshops voor Tongerse handelaars
  workshops Tongerse handelaars
  De stad Tongeren, Syntra-bedrijfsopleidingen en Syntra Vlaanderen organiseren 3 workshops tegen de voordelige prijs van 20 euro (incl. BTW) per workshop. De volgende workshop vindt plaats op dinsdag 2 juni 2015.
 • Gemeenschapswachten helpen bij opsporingsacties
  gemeenschapswachten
  De gemeenschapswachten van de stad Tongeren zullen vanaf nu affiches en vignetten verspreiden bij de opsporingsacties van Child Focus. Ze zijn tijdens hun patrouilles voortdurend aanwezig in het straatbeeld en vormen een belangrijke meerwaarde in de zoektocht naar vermiste kinderen.
 • Oproep: kandidaten voor uitbating horeca toeristisch paviljoen en openlucht zwembad Pliniuspark
  Plinius klein
  NV Plinius zoekt kandidaten voor de uitbating van de horeca in het toeristisch paviljoen en het openlucht zwembad
  op het Pliniuspark te Tongeren. Voor de geïnteresseerden wordt er een informatiesessie met plaats bezoek georganiseerd op vrijdag 19 juni 2015 om 10u00 op de site, Fonteindreef 1 te 3700 Tongeren.
 • Eerste twee weekwinnaars van Ambi.pas zijn gekend
  Christine Van Mulder
  Christine Van Mulder en Denis Noville wonnen met de Ambi.pas dankzij hun aankopen bij parfumerie Steenmans (Grote Markt) en herenboetiek Lui (Maastrichterstraat). Het levert hun elk 10.000 extra punten of 1.000 euro op.
 • Peter en de Wolf in cc De Velinx op vrijdag 22 mei
  Peter en de Wolf - klein
  Vrijdag 22 mei 2015 om 19.00 uur Oxalys/Het Gevolg i.s.m. Klara - Peter en de Wolf (5+)
  'Peter en de Wolf' wordt hertaald door de bedreven toneelschrijver en regisseur Stefan Perceval.
 • SOS-polsbandjes voor een zorgeloze uitstap
  polsbandjes - klein
  De Tongerse gemeenschapswacht deelt de volgende maanden gratis SOS-polsbandjes uit op speelterreinen en tijdens evenementen. Op de polsbandjes noteert u - met een gewone pen - de nodige identificatie- en contactgegevens.
 • Stadsdiensten gesloten op donderdag 14 en vrijdag 15 mei
  praetorium
  Op donderdag 14 mei 'Onze-Heer Hemelvaart' en op vrijdag 15 mei 2015 'brugdag' zijn alle stadsdiensten gesloten (Praetorium, bibliotheek en containerpark). De dienst toerisme is beide dagen open van 9u30 tot 17u00.
 • Avondmarkt op woensdag 13 mei - winkels open tot 20 uur
  Avondmarkt - klein
  Tijdens de avondmarkt op woensdag 13 mei 2015 openen de handelaars van het centrum hun deuren tot 20 uur. De avondmarkt start om 18 uur en duurt tot 22 uur.
 • Instapje+ zoekt vrijwilligers
  Instapje+ (klein)
  Werk jij graag met kinderen van 2,5 tot 6 jaar en hun ouders? Hecht je veel belang aan taal? Kom dan zeker naar de infosessie over Instapje+ op maandag 18 mei 2015 om 14u in De Piepel, Dijk 118.
 • Conferentieavond Kroningsfeesten 'Beeld van Geluk' op 21 mei
  Kroningsfeesten
  Op donderdag 21 mei 2015 vindt de conferentieavond 'Beeld van Geluk' plaats in zaal Concordia en is gratis toegankelijk. Marc Desmet komt naar Tongeren.
 • Workshop 'Zing, speel en gebaar' op woensdag 20 mei
  workshop zing, speel en gebaar
  Baby- en peutergebaren toepassen tijdens het lezen, spelen en zingen is leuk! Kom samen met je kind (6 maanden - 2 jaar) naar onze doe-workshop 'zing, speel en gebaar' op woensdag 20 mei 2015 en ontdek het zelf.
 • Viviane Vanloffeld wint 1.000 euro met Ambi.pas
  Viviane Vanloffeld-klein
  Viviane Vanloffeld (57) uit Nerem is de laatste weekwinnaar van de actie 'Vijgen na Pasen'. Het levert haar 10.000 extra punten of 1.000 euro op. Viviane wint dankzij haar aankopen bij Grand Café de Casque (Grote Markt).
 • Steun slachtoffers van de aardbeving in Nepal
  Nepal - klein
  Op zaterdag 25 april 2015 werd Nepal getroffen door een aardbeving van 7.8 op de schaal van Richter. Het stadsbestuur van Tongeren roept op tot solidariteit voor alle slachtoffers en hulpverleners.
 • Handelaars verwennen alle moeders op zaterdag 9 mei
  bloemen moederdag
  Zaterdag 9 mei 2015 van 10.00 uur tot 18.00 uur verwennen de handelaars van de Maastrichterstraat hun klanten op het Hospitaalplein. Er is ook een stand met kindergrime aanwezig.
 • Military 2015 - van 8 tot 10 mei
  Military
  De Military van Tongeren is het sportieve topevenement van het jaar voor vele paardenliefhebbers. De Fifty-One-Club Tongeren organiseert de Military in het weekend van 8 mei 2015 voor de 30ste keer op de Galgenberg.
 • Verteluurtje in de bib op zaterdag
  verteluurtje in de bib - klein
  De bibliotheek is gestart met tweewekelijkse verteluurtjes op zaterdag. Noteer alvast de volgende data in uw agenda: 9 en 23 mei, 6 en 20 juni 2015 - telkens van 10.00 tot 10.45 uur.
 • Versterk uw veerkracht: filmnamiddag voor 55-plussers
  gezonde gemeente
  Op vrijdag 8 mei 2015 om 13.30 uur organiseren de stad Tongeren en het dienstencentrum De Piepel een boeiende filmnamiddag ('The Best Exotic Marigold Hotel') met aansluitend een praatcafé met de medewerkers van het centrum voor geestelijke gezondheidszorg.
 • Workshops: natuurlijk tuinieren
  moestuinbak - klein
  Tijdens de maand mei pakken we in Tongeren uit met een nieuw en inspirerend aanbod workshops rond 'Natuurlijk Tuinieren'. De eerste workshop vindt plaats op donderdag 7 mei 2015.
 • Fietstunnel onder Bilzersteenweg
  Fietstunnel onder Bilzersteenweg - klein
  Er komt een fietstunnel onder de Bilzersteenweg. Deze wordt gelijktijdig met de herinrichting van de Nieuwe Steenweg aangelegd. Een fietstunnel biedt veel voordelen. Fietsers kunnen op de meest veilige manier de Bilzersteenweg dwarsen.

 • Verdien punten met overschot bordeaux huisvuilzakken
  tegoedzakken.jpg
  Heeft u nog huisvuilzakken over? We ruilen uw overschot van 1 volledige grote rol of 2 volledige kleine rollen om voor punten in uw e-portemonnee van 7 tot en met 13 mei en van 8 tot en met 12 juni 2015, tijdens de kantooruren in het AC Praetorium.
 • Met Belgerinkel naar de Winkel: elke dag winnen
  Met Belgerinkel naar de Winkel
  Nog tot 30 mei 2015 doet heel Tongeren mee met de actie 'Met Belgerinkel naar de Winkel'. U toch ook? Door uw deelname maakt u elke dag kans op diverse cadeaus, met als hoofdprijs de prachtige Belgerinkelfiets.
 • Stadsdiensten gesloten
  praetorium
  Op vrijdag 1 mei 2015 'Dag van de Arbeid' zijn alle stadsdiensten gesloten (Praetorium, bibliotheek en containerpark). De dienst toerisme is open van 9u30 tot 17u00.
 • Tungri Run
  tungri run 2 - klein.jpg
  Vrijdag 1 mei 2015 is weer een sportieve hoogdag voor Tongeren. Traditioneel wordt die dag het centrum verkeersvrij gemaakt voor de Tungri Run. De Tungri Run is een gezamenlijk initiatief van Rotary Club Tongeren, de Tongerse Atletiekvrienden en de Stad Tongeren.
 • Evermarusfeesten op 1 mei
  Evermarus foto 3
  Elk jaar op 1 mei wordt in Rutten het in ons land enige nog bewaarde mysteriespel ter ere van de heilige Evermarus opgevoerd. Die dag zakken duizenden bedevaarders en toeristen naar Rutten af. Alle deelnemers aan het spel zijn inwoners van Rutten of afkomstig uit Rutten.
 • Wandeldriedaagse Haspengouw
  Wandeldriedaagse Haspengouw
  Lekker lang wandelen in Tongeren op 1,2 en 3 mei 2015. Bij de lancering van de lange afstandswandeling 'Streek-GR Haspengouw' organiseert het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren dit wandelweekend in Tongeren.
 • Ciao Tongeren: zondag 3 mei
  Ciao Tongeren
  Op zondag 3 mei 2015 organiseert de stad Tongeren voor de vijfde maal de Italiaanse dag ‘Ciao Tongeren’. De winkels zijn dan open van 13u00 tot 17u00. Het succes van de voorgaande edities indachtig, mogen we nu alvast uitkijken naar een stralende lentedag. Een enthousiaste en gepassioneerde bende Italiaanse standhouders, een arsenaal aan Italiaanse topproducten en sfeervolle muziek zorgen voor een onvergetelijke ambiance.
 • Infohut en vlonder in natuurgebied de Kevie
  Infohut en vlonder in Kevie - klein
  Er wordt in de Kevie een vlonder aangelegd op de Jeker met hiernaast een infohut. Er wordt een meetpunt uitgebouwd om de waterkwaliteit permanent op te volgen. Ook scholen kunnen hier terecht voor wateronderzoek.
 • Sigrid Simons wint 1.000 euro met Ambi.pas
  Sigrid Simons
  Sigrid Simons (37) uit Mal wint 1.000 euro dankzij het gebruik van haar Ambi.pas bij lingeriezaak Silhouette (Maastrichterstraat). De voorbije twee weken wonnen ook Ludy Lux (62) uit Vreren en Brigitte Pirard (55) uit Piringen elk 1.000 euro.
 • Dienst burgerzaken uitzonderlijk pas open vanaf 10u
  praetorium
  Op maandag 27 april zal de dienst burgerzaken uitzonderlijk pas openen vanaf 10 uur wegens opleiding. Wij danken u alvast voor uw begrip.
 • Laat u testen op dikkedarmkanker
  dikkedarmkanker
  Het centrum voor kankeropsporing en de Vlaamse overheid organiseren tweejaarlijkse bevolkingsonderzoeken om dikkedarmkanker in een vroeg stadium op te sporen. Hoe vroeger dikkedarmkanker behandelt wordt, hoe groter de kans op genezing.
 • Sporteldag
  seniorensportdag klein.jpg
  Vrijdag 24 april 2015 organiseert de sportdienst haar jaarlijkse sporteldag. Alle Tongerse senioren (50+) kunnen die dag genieten van een heerlijk sportief menu. Inschrijven kan via de sportdienst, prijs: 8 euro.
 • Tongeren kiest voor duurzame stadsdistributie
  CityDepot - www.citydepot.be
  Het College van Burgemeester en Schepenen gaat samenwerken met CityDepot. Dit versterkt het handelsklimaat en het zorgt voor een duurzame stedelijke distributie. Het CityDepot-concept voorziet een gemeenschappelijk ontvangst- en afleverpunt voor goederen aan de stadsrand.
 • 60-plus? Laat weten wat u wil!
  logo seniorenraad
  De seniorenvereniging en het dienstencentrum De Piepel willen graag weten wat de senioren interesseert. Daarom organiseren ze een kleine bevraging.
 • Elke woensdag buurtsport
  buurtsport - klein
  Vanaf 22 april 2015 start 'Buurtsport' opnieuw in de wijken Paspoel en Nieuw-Tongeren. dit jaar wordt ook in het sportpark De Motten 'Buurtsport' georganiseerd. Elke woensdag -tot het einde van het schooljaar- staat de sportdienst op die buurtpleinen klaar met telkens andere materialen om jongens en meisjes tussen 6 en 14 jaar een sportieve namiddag te bezorgen.
 • Schrijf nu in voor de Kroning 2016
  Kroningsfeesten
  Wil je ook deelnemen aan de Kroningsfeesten van 2016? Schrijf je dan nu al in. De besturen van de groepen zijn al druk in de weer met het samenstellen van de processiegroepen.
 • Ruimte voor tien nieuwe bedrijven op Prinsenpark
  Prinsenpark
  Projectontwikkelaar Futurn start met de derde fase van de bouw van het nieuwe bedrijvenpark 'Prinsen', gelegen op het industrieterrein Overhaem. Hier zal ruimte gecreëerd worden voor een tiental nieuwe bedrijven. Dit project biedt een antwoord op de vraag naar kleinere bedrijfsruimtes voor Limburgse kmo's. De werken gaan dit voorjaar van start.
 • Politiezone Tongeren-Herstappe verkoopt 2 voertuigen
  politie logo
  De politiezone Tongeren-Herstappe verkoopt 2 voertuigen: een Ford Transit Signa en een Renault Megane Scenic. Een bod uitbrengen kan tot 26 mei 2015.
 • Fleur uw huisgevel op
  straatgeveltuinen
  Wil jij ook kleur en een aangenaam levendig straatbeeld? Kom dan zeker naar de gratis workshop 'Straatgeveltuintjes' die plaatsvindt op woensdag 22 april van 17 uur tot 19 uur in het Praetorium.
 • Uitbreiding Tongeren-Oost
  Uitbreiding Tongeren-Oost
  De uitbreiding van de industriezone Tongeren-Oost met 50 hectaren werd weerhouden als SALK-project voor Limburg. Het AGB van de Stad Tongeren zal samen met LRM, de Limburgse Investeringsmaatschappij, instaan voor de realisatie van deze uitbreiding. Hiervoor wordt er een samenwerkingsovereenkomst tussen beide partijen gesloten.
 • Nicole Vanderbeuken wint 1.000 euro
  Nicole Vanderbeuken
  Nicole Vanderbeuken (64) uit Tongeren is dankzij het gebruik van de Ambi.pas de eerste weekwinnaar van de actie 'Vijgen na Pasen'. Het levert haar 10.000 extra punten of 1.000 euro op. Nicole wint dankzij haar aankopen bij kledingzaak Gerry Weber (Maastrichterstraat).
 • Ondernemersclub Tongeren bezoekt Evapco
  OCT bezoekt Evapco
  Evapco Europe was op 19 maart de ontmoetingsplaats van Ondernemersclub Tongeren. Evapco maakt koeltorens voor ovens, machines en hele gebouwen. Met een sterke nadruk op onderzoek en ontwikkeling, hoogstaande en milieuvriendelijke technologie is Evapco uitgegroeid tot een wereldleider op het vlak van verdampingsproducten voor industriële koeling, proceskoeling en airconditioning.
 • Openbaar onderzoek 'Project MER ZO- Omleidingsweg Tongeren'
  plannen
  Het openbaar onderzoek loopt van 7 april tot en met 6 mei 2015 en ligt ter inzage bij de dienst Ruimtelijke Ordening & Huisvesting (2de verdieping Praetorium). Het dossier kan geraadpleegd worden via de website van de dienst MER.
 • Begeleiderspas
  begeleiderspas
  Als u een handicap heeft, kunt u bij de provincie Limburg een begeleiderspas aanvragen. Uw begeleider mag dan gratis mee als u deelneemt aan bepaalde activiteiten in Limburg (zoals concerten, sportwedstrijden, theatervoorstellingen en tentoonstellingen). Tal van organisaties aanvaarden de begeleiderspas intussen.
 • Veilige overwegen
  Veiligheid aan overwegen
  Op 7 februari 2015 organiseerde Infrabel een bewustmakingsactie in de winkelstraten van vijf grote steden in België. Met een mobiele slagboom en de boodschap “Je leven is het wachten waard” probeerden wij voorbijgangers bewust te maken van het belang om de signalisatie aan overwegen te respecteren. In 2014 vielen er immers 11 doden op onze Belgische overwegen, voornamelijk mensen die het belsignaal, de lichten of de slagbomen niet respecteerden.
 • Stadsdiensten gesloten
  praetorium
  Op maandag 6 april 2015, paasmaandag, zijn alle stadsdiensten gesloten. Uitgezonderd de dienst toerisme, deze is geopend van 9u30 tot 17u00.
 • Bloemen voor de bijen
  bloemen voor de bijen
  In Tongeren verliezen we ook dit jaar de bloemetjes en bijtjes niet uit het oog. Bloeiende planten zijn uitstekende leveranciers van stuifmeel. U kunt deze zaadmengsels gratis afhalen vanaf 7 april bij de milieudienst.
 • Nieuwe speeltuin De Motten wordt vernieuwd
  speeltuin De Motten
  De speeltuin De Motten wordt vernieuwd. Er komt onder meer een nieuwe glijbaantoren. Tegen de zomervakantie zou de speeltuin kaar moeten zijn. De stad heeft voor deze vernieuwing een budget van 100.000 euro voorzien.
 • Vereniging gestrikt voor de wereld?
  Laat je strikken - klein
  Laat je strikken voor de wereld is een gemakkelijke (kant-en-klare) en toffe manier om de leden van uw vereniging te sensibiliseren en te informeren rond een meer duurzame manier van leven. De eerste 5 inschrijvers kunnen gratis een workshop aanvragen.
 • Mia Neyens wint als laatste een gouden paasei
  Mia Neyens (Tongeren-vandaag)
  In maart staat de ambi.pasactie in het teken van Pasen. Elke week kunnen ambi.pasgebruikers het 'gouden paasei' winnen. Dit paasei is 1000 euro waard, oftewel 10.000 ambi.punten.
 • 20 jaar fietsparadijs Limburg, ook Tongeren viert mee!
  Ondertekening Kwaliteitscharter
  Het knooppuntfietsen – en dus ook het Fietsparadijs Limburg – bestaan 20 jaar. Tijdens de viering hiervan ondertekende de stad Tongeren samen met de overige Limburgse gemeenten het kwaliteitscharter toeristisch fietsroutenetwerk Limburg. Met de ondertekening van het charter gaat de stad Tongeren akkoord om in de toekomst te blijven investeren in haar fietsroutenetwerk.
 • Motorscreening
  Motorrijden
  De Provincie Limburg en de lokale politie nodigen ook in 2015 motorrijders uit op een motorscreening bij het begin van het nieuwe motorseizoen op zaterdag 11 en 18 april. Er wordt eveneens aandacht besteed aan de recente wijzigingen in regelgeving met betrekking tot motorrijders en hun uitrusting.
 • Elke Debusschere wint als derde een gouden paasei
  Elke Debusschere
  Elke Debusschere (30) uit Rutten is de derde weekwinnaar van maart. Zij wint een gouden paasei dankzij haar aankopen bij Jeansstation (Maastrichterstraat).Dit paasei is 1000 euro waard, oftewel 10.000 ambi.punten.
 • Hoogdagen voor het drafrennen in Tongeren
  drafrennen
  Maandag 6 april, hoedendag 'Ascot aan de Jeker' en zaterdag 11 april 'Premium Koersen' zijn hoogdagen voor het drafrennen in Tongeren.
 • Infoavond borstkanker
  AZ Vesalius
  Donderdag 26 maart om 20u vindt in cc de VELINX een gratis infoavond over borstkanker plaats. Iedereen is welkom, ook zorgverleners. Vanaf 19 uur is er een beurs met stands van diverse zorg- en vrijwilligersorganisaties (Huis Erika Thijs, pruikenmakers, vullingen voor bh's, enzovoort).
 • Gratis boek voor startende kleuters
  de eerste schooldag van Milan
  Mag je peuter voor het eerst naar school na de paasvakantie? Kom dan naar het verteluur in de bibliotheek van Tongeren. Het eerste verteluur gaat door op 28 maart 2015 van 10u tot 11u.
 • Vacatures voor standplaatsen op de donderdagmarkt
  markt
  Voor de donderdagmarkt, locatie Stadhuisplein en Grote Markt, zoekt de stad Tongeren: één standplaats, specialiteit damespyjama's en één standplaats, specialiteit juwelen en modeaccessoires. Kandidaturen indienen kan tot uiterlijk 1 april 2015.
 • Dansfeest in cc de VELINX op 2 april
  Dansfeest
  Onder de noemer Bar Sanseveria en Bar Americana brengt een swingend dansorkest zowel Nederlandstalig repertoire als de mooiste liedjes uit de Amerikaanse hitparade van de jaren '50 en '60. Het feest wordt afgesloten met de meest swingende plaatjes van DJ Johnny van Tooren.
 • Freek de Jonge in de VELINX
  Freek de Jonge
  Donderdag 19 maart 2015 om 20.30 uur
  'Als Je Me Nu Nog Niet Kent' is de nieuwste show van de Nederlandse topcabaretier. Afgaande op de vele lovende recensies behoort deze nieuwe show tot het allerbeste dat Freek ooit gemaakt heeft. Niet te missen dus!
 • Infomarkt: Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Centrum’ en Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan.
  plannen
  Op donderdag 19 maart organiseert de stad Tongeren, samen met de Provincie Limburg een infomarkt in de foyer van het administratief centrum Praetorium. Van 16 tot 20 uur krijgen geïnteresseerden meer uitleg over het Ruimtelijk Uitvoeringsplan ‘Centrum’ en het Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan. Deskundigen staan klaar om uitleg te geven en vragen te beantwoorden.
 • Gezocht: Tongerse kunstenaars en muzikaal talent
  zangers of zangeressen
  Op 11 juli 2015, de feestdag van de Vlaamse Gemeenschap organiseert de cultuurraad in de galerij van de VELINX een ééndaagse tentoonstelling 'Tongerse kunst in woord een beeld' en een muzikale happening. Wil u graag deelnemen? Neem dan contact op met de cultuurraad.
 • Reuze ontbijtpicknick
  inzamelactie recupel
  We gaan er voor! Wil u dat we deze zomer in Tongeren met z'n allen naar een gratis reuze ontbijtpicknick gaan? Breng dan van 20 tot 28 maart uw afgedankte elektro-apparaten naar één van de vele inzamelpunten.
 • Voorleesouders gezocht
  de eerste schooldag van Milan
  Voor 'De eerste schooldag van Milan' en met het oog op vaste verteluurtjes, zijn we op zoek naar enthousiaste voorleesouders. De bibliotheek zorgt voor de nodige begeleiding en last voor geïnteresseerde vrijwilligers een voorleesworkshop in op vrijdag 27 maart om 17 uur.
 • Doe het licht maar uit op 28 maart
  Earth hour
  Doe zaterdag 28 maart van 20u30 tot 21u30 - samen met uw stad - het licht uit! Zo maakt u er een gezellige en sfeervolle avond van. Tegelijk neemt u actief deel aan Earth Hour.
 • Jean-Louis Krawinckel wint als tweede een 'gouden paasei'
  Jean-Louis Krawinckel
  Jean-Louis Krawinckel (57) uit Tongeren wint als tweede een 'gouden paasei' dankzij zijn aankopen bij Ben's Café (Grote Markt). Dit paasei is 1000 euro waard, oftewel 10.000 ambi.punten.
 • 95.147 bezoekers voor Vikingen!
  Vikingen! - klein.jpg
  De tijdelijke tentoonstelling 'Vikingen' was een groot succes. Zo'n 135.000 bezoekers zakten de voorbije maanden af naar Tongeren om kennis te maken met de fascinerende leefwereld van de Vikingen. Van 18 oktober 2014 tot 15 maart 2015 palmden ze niet enkel het museum maar ook de hele stad in.
 • Herdenkingsproject provincie Limburg WOI
  helm
  Tongeren is één van de Limburgse gemeenten die meedoet aan een participatief project van de Provincie Limburg dat kadert in de herdenking van WOI. Op dinsdag 17 maart om 15u zal de kunstenaar aan de helm, aan de Velinx, meer uitleg verschaffen.
 • Openbaar onderzoek PRUP ' Afbakening kleinstedelijk gebied Tongeren met inbegrip van de herbestemming van agrarisch gebied'
  plannen
  Het openbaar onderzoek ligt ter inzage bij de dienst Ruimtelijke Ordening en Huisvesting van maandag 9 maart tot en met donderdag 7 mei 2015. Op donderdag 19 maart 2015 vindt er tussen 16u en 20u een infomarkt plaats in het Administratief Centrum.


 • Diensten telefonisch niet bereikbaar op dinsdag 10 maart vanaf 12u30
  praetorium
  Wegens omschakeling naar een nieuw systeem zijn alle gemeentelijke diensten, scholen, Kinderparadijs, cc de VELINX, de bibliotheek, politie en brandweer telefonisch niet bereikbaar op dinsdag 10 maart vanaf 12u30. De interventie zal 4 à 6 uur duren.
 • Voorstelling nieuwe website 'Het geheugen van Tongeren'
  Geheugen van Tongeren - klein
  Op maandag 16 maart 2015 wordt de nieuwe website www.geheugenvantongeren.be gepresenteerd in het cc de VELINX om 19u30. De toegang is gratis. Deze website bundelt tal van informatie over het verleden van Tongeren.
 • Infosessie: Peuter- en kleutergrillen
  boze peuter
  Wat doe ik met het moeilijk gedrag van mijn kind? Onder andere op deze vragen krijgt u een antwoord tijdens de infosessie 'peuter- en kleutergrillen' op donderdag 19 maart van 20u tot 22u in het Dienstencentrum De Piepel.
 • Provinciale infosessies voor groepsleiders, wegkapiteins en gemachtigde signaalgevers
  Infosessies wegcode
  De provincie organiseert deze gratis infosessies op 23, 28 en 30 april en op 5 mei 2015, telkens van 19 tot 21 uur in het Provinciehuis. Inschrijven is verplicht en kan nog tot 3 april 2015.
 • 244 - Help Een Hond actie: fotoshoot met uw huisdier
  Fotoshoot huisdier - klein
  Nog tot minstens eind maart 2015 loopt de actie fotoschoot met uw huisdier: voor 20 euro kan men op de foto met zijn of haar huisdier voor het goede doel. Deze actie eindigt uiteindelijk in een foto-expo die aantoont hoezeer mensen gehecht zijn aan hun huisdier.
 • Workshop 'Tuin om van te genieten'
  tuin om van te genieten - klein
  Bent u een tuinliefhebber? Dan is deze workshop zeker wat voor u. De eerste infosessie vindt plaats op woensdag 18 maart om 20u in de Ambiorixzaal van het Praetorium (Maastrichterstraat 10 - ingang via Vermeulenstraat).
 • (H)eerlijke maaltijd in dorpsrestaurants
  VDS_3148
  Op dinsdag 17, woensdag 18 en donderdag 19 maart kunt u in de dorpsrestaurants opnieuw genieten van een menu die volledig samengesteld is met fairtradeproducten. Er is bovendien een leuke quiz, waarbij u een mooie geschenkmand met streekproducten kunt winnen.
 • Openbaar onderzoek RUP 'Centrum'
  plannen
  Het openbaar onderzoek loopt van 4 maart tot en met 2 mei 2015. Wie meer uitleg over de plannen wil, kan terecht in het Praetorium op donderdag 19 maart van 16u-20u.
 • Marina Loyens wint het 'Carnavalesk' budget van 1.111 euro met ambi.pas
  marina loyens
  Marina Loyens uit Vlijtingen wint als vierde een 'Carnavalesk' budget. Zij wint 1.111 euro aan punten op de ambi.pas dankzij haar aankopen bij Dany Blue, Maastricherstraat 84.
 • Betaling GFT-stickers
  bancontact
  Op donderdag 26 februari 2015 startte de bedeling van huisvuilzakken en de verkoop van GFT-stickers in Julianus. Bewoners die de stickers al kochten melden ons dat er op de rekeningafschriften niet stad Tongeren vermeld wordt als begunstigde maar een handelszaak uit Wambeek.
 • Bouw van toeristisch paviljoen en openluchtzwembad in het Pliniuspark gestart
  zwembad (klein)
  Eind december gunde de raad van bestuur van NV Plinius de bouw van het toeristisch paviljoen en van het openluchtzwembad aan de Tijdelijke Handelsvennootschap Cordeel-Kumpen. De bouwvergunning werd in september door de gewestelijk stedenbouwkundig ambtenaar afgeleverd.
 • Maak nu al werk van schoolinschrijving
  onderwijs - klein.jpg
  Als uw kind volgend schooljaar voor het eerst naar school gaat of de overstap naar het secundair onderwijs maakt, dan kunt u het best nu al op zoek gaan naar een geschikte school. Dit geldt ook als u van school wil veranderen.
 • Theater - De groote oorlog in schouwburg Casino
  De soldaat-facteur (klein)
  De Soldaat-facteur en Rachel in schouwburg Casino op vrijdag 6 maart om 20.30 uur. In 'De Soldaat-facteur en Rachel' vertellen twee personages - los van elkaar - hun verhaal na de oorlog.
 • Dans - AH/HA in cc de VELINX
  AH-HA (klein)
  Op woensdag 4 maart om 20.30 uur brengt Lisbeth Gruwez met 'AH/HA' haar eerste groepschoreografie in het cc de VELINX. Na de kracht van het woord volgt bij Lisbeth Gruwez de roes van de lach.
 • Bedeeldagen tegoedzakken
  huisvuilzakken - klein.jpg
  Van donderdag 26 februari 2015 tot en met zaterdag 7 maart 2015 opent de stad Tongeren een afhaalpunt in Julianus Shopping, Via Julianus 18. Elke Tongenaar kan tijdens deze periode zijn tegoedzakken komen afhalen en zijn GFT-sticker kopen.
 • Ginette Barée wint 1011 euro met ambi.pas
  Ginette Barée - klein
  Ginette Barée (54) uit Lauw wint als derde een 'Carnavalesk' budget. Zij wint 1011 euro aan punten op haar ambi.pas dankzij haar aankopen bij kleding Vossen (T-Forum).
 • Oproep Beauty & Style
  Beauty Style - klein
  Oproep aan alle kapsters, nagelstylistes, schoonheidscentra,...
  Op zondag 12 april organiseert de stad Tongeren, tijdens de koopzondag een Beauty & Style namiddag, dan kunnen alle vrouwen zich in de binnenstad laten verwennen.
 • Megalomaan - William Boeva in cc de VELINX
  Tom Bertels - klein
  zaterdag 28 februari 2015 om 20.30 uur
  Met zijn volle 1m37 aan linkerzijde en 1m42 aan de rechterkant is William Boeva de grappigste dwerg der Lage Landen. Gewapend met een 5cm hoge kuif, een kunstheup én een handvol grappen komt hij naar de VELINX!
 • Evenement 'Keunsem Vrugger'
  Keunsem vrugger - klein
  Het College van Burgemeester en Schepenen en de Heemkundige Kring Keunsem Vrugger nodigen u uit op het evenement 'Keunsem Vrugger' op zondag 1 maart 2015 vanaf 14u in de parochiezaal van Koninksem, Kerkstraat.
 • Gezocht: kinderen en ouders voor VTM-reportage over verkeer
  Zeppe & Zikki
  De reacties op het grote Zeppe & Zikki verkeersonderzoek van de voorbije weken waren enorm! Binnenkort maken ze de resultaten via een tv-reportage bij VTM bekend en daarvoor zijn ze op zoek naar enthousiaste kinderen uit de lagere school én hun ouders.
 • Kom jij ook bloedgeven?
  Bloedgeven.jpg
  Ook jij kan iemand zijn leven redden. Dagelijks hebben mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig. Na een ongeval, bevalling of operatie bijvoorbeeld. Ben je tussen 18 en 66 jaar oud en in goede gezondheid, aarzel dan niet om bloedgever te worden!
 • Investeren in verkeersveiligheid: veilige fietsoversteekplaats in Overrepen
  Veilige oversteekplaats in Overrepen - klein
  Het kruispunt van de Hasseltsesteenweg, Lerestraat en Sint-Laurensstraat in Overrepen wordt dit jaar heringericht. De werkzaamheden starten na het bouwverlof.
 • Elke Hubrechts wint 911 euro
  Elke Hubrechts
  Elke Hubrechts (33) uit Lauw wint als tweede een 'Carnavalesk' budget. Zij wint 911 euro aan punten op haar ambi.pas dankzij haar aankopen bij Brasserie Intermezzo.
 • Kopen in Tongeren = gratis parkeren
  ambi.pas - klein.jpg
  Goed nieuws voor ambi.pasgebruikers,vanaf vandaag (16 februari 2015) krijgen de gebruikers van de Tongerse pas bij elke aankoop een gratis parkeerticket voor één uur. De tickets zijn cumuleerbaar, een hele dag gratis ondergronds parkeren kan dus voortaan.
 • UiTdatabank: Wie invoert haalt er veel UiT
  UiT databank
  Surf naar www.UiTdatabank.be en maak je activiteit gratis bekend. Op 5 minuten is je activiteit ingevoerd en wordt ze automatisch gepubliceerd op tal van communicatiekanalen.
 • Infosessie: 'De Stroomlijners'
  De Stroomlijners (klein)
  De stad Tongeren doet mee aan de nieuwe campagne rond energiebesparing 'De Stroomlijners' die de Provincie Limburg organiseert. Interesse? Kom dan zeker naar de infosessie op woensdag 25 februari 2015 om 19u30 in het AC Praetorium.
 • Voorstelling DNA-onderzoek Tongenaren
  DNA-onderzoek
  Einde 2012 werden van tientallen Tongenaren en van mensen afkomstig uit Tongeren DNA-stalen genomen. De resultaten van dit onderzoek worden 24 februari 2015 gepresenteerd door het team van dr. Larmuseau in het auditorium van het Gallo-Romeins Museum. • Tongeren en Sint-Truiden promoten samen Haspengouw
  Tongeren en Sint-Truiden - klein
  Toerisme Tongeren (oudste stad van België) en toerisme Sint-Truiden (grootste monumentenstad van Limburg) promoten samen Haspengouw. Het doel is beide steden op de Euregionale toeristische kaart plaatsen als dé ideale bestemming voor een kort meerdaags verblijf.
 • Tongeren wint FairtradeLimburg-toffee
  Uitreiking - klein
  De fairtrade trekkersgroep van de stad Tongeren heeft de FairtradeLimburg-toffee in de categorie fairtradegemeente, trekkersgroepen gewonnen. De uitreiking vond afgelopen maandag plaats in de Hotelschool van Hasselt.
 • 20 jaar Laïs
  LAìS -  klein
  zaterdag 14 februari 2015 om 20.30 uur in CC de VELINX
  Laïs bestaat twintig jaar! Jorunn, Nathalie en Annelies brengen een overzicht van hun beste songs.


 • Nieuw: budgetspel vanaf nu uit te lenen in het Sociaal huis De Semper
  Budgetspel-klein
  Scholen en welzijnsorganisaties willen jongeren zo goed mogelijk voorbereiden op zelfstandig leven. Het budgetspel richt zich op leerlingen uit het 5de, 6de en 7de jaar secundair onderwijs en kan gratis uitgeleend worden bij het Sociaal huis De Semper alsook bij de opvoedingswinkel.
 • Lieve Gielen wint carnavalesk budget
  Lieve Gielen
  De eerste weekwinnaar van een 'Carnavalesk' budget is bekend. Mevrouw Lieve Gielen (52) uit Tongeren wint een bedrag van 811 euro dankzij haar aankopen bij Maroquinerie CD (Maastrichterstraat).
 • Jeff’s Bloemen en Plantenshop wint etalagewedstrijd ‘Vikingen’
  Winnaar Vikingen etalagewedstrijd - klein
  De winnaar van de etalagewedstrijd is bekend. De stad organiseerde deze wedstrijd naar aanleiding van het Vikingfestival dat plaatsvond van vrijdag 30 januari tot en met zondag 1 februari 2015. De etalages van de deelnemende handelaars werden versierd met diverse elementen van de Vikingen.
 • Galaconcert - Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht
  Galaconcert - klein
  Op donderdag 12 februari 2015 om 20u kun je in de VELINX genieten van het Galaconcert van de Koninklijke Muziekkapel van de Belgische Luchtmacht onder leiding van Kapitein Kapelmeester Matty Cilissen. De muziekkapel krijgt het gezelschap van jong talent, de dwarsfluitiste Loes Leemans en het Pentagoon Jazzcombo.
 • Nieuwe actie ambi.pas: win carnavaleske bedragen
  Carnaval - klein
  De ambi.pasactie voor februari staat in het teken van carnaval. Elke week kunnen ambi.pasgebruikers knotsgekke bedragen winnen, de ene keer 999 euro, een andere keer 1111 euro. Nieuw bij deze actie is dat de winnaar het bedrag uitbetaald krijgt in ambi-punten.
 • Attends, attends, attends,... in de VELINX
  Attends attends attends - klein
  Zaterdag 7 februari om 20.30 uur
  Jan Fabre laat zich graag inspireren door zijn 'krijgers van de schoonheid'. Dit vertaalde zich in een reeks soloprojecten, zowel danssolo's als theatermonologen. Deze solovoorstellingen zijn in de eerste plaats bedoeld als een ode aan de performer.
 • Sofie Daerden wint soldenbudget
  Sofie Daerden - klein
  Sofie Daerden (23) uit Rijkhoven is de vierde weekwinnaar van de actie 'Win uw soldenbudget met de ambi.pas'. Zij wint een bedrag van 750 euro.
 • Happy Eco Baby blijft in Tongeren
  Happy Eco-baby- klein
  In 2014 werd de wedstrijd 'Win je winkel' uitgeschreven. Vicky Jossa kwam met het meest originele idee. Met haar Happy Eco Baby, een speciaalzaak in ecologische babyproducten, wist ze een nieuw publiek aan te spreken. • Erosiewerken in Sluizen
  erosiewerken Sluizen-klein.jpg
  In de Diepenstraat in Sluizen worden 2 waterbufferende drempels geplaatst. Deze drempels moeten het water (en de modder) dat tijdens hevige regenbuien van de akkers via de Diepenstraat naar de Millerweg stroomt opvangen.
 • Vochtige doekjes horen niet in het toilet!
  Vochtige toiletdoekjes -klein
  De sterke vezelstructuur van de meeste soorten vochtige doekjes breekt niet af wanneer ze worden doorgespoeld. Ze kunnen dan ook grote schade veroorzaken aan de zuiveringsinfrastructuur.
 • Busrit in Tongeren kost vanaf februari 1 euro
  De Lijn - klein
  Vanaf 1 februari 2015 kost een tienrittenkaart van De Lijn voor verplaatsingen binnen Tongeren 10 euro. U betaalt dus 1 euro per rit. Het stadsbestuur past het verschil bij.
 • Word lid van de land- en tuinbouwraad
  land- en tuinbouwraad - klein
  Oefent u een land- of tuinbouwactiviteit uit op het grondgebied van Tongeren? Wil u uw vakkennis aanwenden om een efficiënt en toekomstgericht land- en tuibouwbeleid uit te bouwen voor Tongeren? Stel u dan kandidaat voor de land- en tuinbouwraad.
 • Zwerfvuilactie 'Straat.net' 2015
  Zwerfvuil in de vuilbak
  De intercommunale Limburg.net organiseert in samenwerking met OVAM en de stad Tongeren van 20-22 maart 2015 weer de grote zwerfvuilopruimactie Straat.net. Scholen, sport-, jeugd-, buurt- en andere verenigingen worden uitgenodigd om de handen uit de mouwen te steken.
 • Belettering van de bibliotheek
  bibliotheek - klein
  Aan de voorzijde van de bibliotheek (Albertwal) werd een grote belettering aangebracht zodat voor iedereen duidelijk is dat niet enkel het cultureel centrum maar ook de bibliotheek gevestigd zijn in de VELINX.
 • Door het venster van den tram - de VELINX
  Door het venster van den tram - klein
  Een schone ode aan Wannes Van de Velde door Lucas Van den Eynde en Tiny Bertels op vrijdag 30 januari 2015 om 20.30 uur in het CC de VELINX.
 • Michèle Dochez wint als derde een soldenbudget van 750 euro
  Michèle Dochez
  Michèle Dochez (40) is de derde weekwinnaar van de actie 'Win met je Ambi.pas een soldenbudget'. Zij won dankzij haar aankopen bij Grand Café de Casque (Grote Markt) en mocht een pakket t.w.v. 750 euro aan Tongerse aankoopcheques in ontvangst nemen.
 • Tongers 'Hotel Caelus VII' valt in de prijzen
  Caëlus 2
  Deze maand maakte Tripadvisor, de wereldwijde reiswebsite, zijn winnaars binnen de diverse categorieën bekend. De broers Laurent & Corné Meertens, die Boutique Hotel Caelus VII 3 jaar geleden opstartten, naast hun Brasserie Bazilik in Tongeren vielen dit jaar in maar liefst 3 categorieën in de prijzen.
 • Nieuwe bomen voor Sint-Antoniusveld
  Bomen Sint-Antoniusveld - klein
  Midden deze week worden er nieuwe bomen geplant in de woonwijk Sint-Antoniusveld (Armand Meesenlaan en Jules Frèrelaan). Onlangs werden de hoogstambomen geveld om plaats te maken voor een kleinere boomsoort.
 • De Frivole Framboos – Delicatissimo
  De frivole framboos - klein
  Op donderdag 5 februari 2015 om 20.30 uur is 'De Frivole Framboos' terug in het CC de VELINX met een nieuwe Nederlandstalige voorstelling. Vorig seizoen waren ze voor het eerst te zien in de VELINX, een passage die beloond werd met een staande ovatie.
 • Drie nieuwe combi's voor politie
  combi's politie - klein
  Sinds vrijdag 23 januari 2015 heeft de politiezone Tongeren – Herstappe drie nieuwe interventievoertuigen in gebruik. Het betreft hier drie voertuigen van het type Volkswagen Transporter Combi-kort.
 • Dienst Burgerzaken uitzonderlijk gesloten van 13u tot 14u op maandag 26 januari 2015
  praetorium
  De dienst Burgerzaken is op maandag 26 januari uitzonderlijk gesloten van 13u tot 14u wegens opleiding.
 • Wat moet u weten over het afval in 2015
  huisvuilzakken - klein.jpg
  Limburg.net staat in voor het afvalbeheer in onze stad. Van donderdag 26 februari tot en met zaterdag 7 maart 2015 opent de stad Tongeren een afhaalpunt in Julianus Shopping, Via Julianus 18. Elke Tongenaar kan tijdens deze periode zijn tegoedzakken komen afhalen en zijn GFT-sticker kopen.
 • Nieuwe toestellen voor skatepark De Motten
  skatetoestellen
  Skaters en boarders kunnen in het skatepark van De Motten hun hart weer ophalen. Er werden zeven nieuwe toestellen geplaatst.
 • Commerciële Inspiratie voor lokale ondernemers
  horeca - klein.jpg
  De stad Tongeren stapt in een project van de Vlaamse Overheid genaamd ‘Commerciële inspiratie’. Dit project wil gevestigde detailhandelaars, horeca-uitbaters en dienstverleners via een individueel inspiratietraject aanzetten om na te denken over de toekomst van hun zaak binnen het snel evoluerend handelslandschap.
 • Sportkampen tijdens krokusvakantie
  zwemmen - klein.jpg
  Tijdens de krokusvakantie van 16 tot 20 februari organiseert de sportdienst verschillende sportkampen. Ook de speelplein- en kleuterwerking draait weer op volle toeren. Jullie kinderen zullen zich tijdens de vakantie zeker niet vervelen!
 • An Noelmans wint als tweede een soldenbudget van 750 euro
  An Noelmans
  An Noelmans (35) is de tweede weekwinnaar van de actie 'Win met je Ambi.pas een soldenbudget'. Zij won dankzij haar aankopen bij speelgoedhandel Intertoys (Maaastrichterstraat) en mocht een pakket t.w.v. 750 euro aan Tongerse aankoopcheques in ontvangst nemen.
 • Herinrichting Nieuwe Steenweg
  Nieuwe Steenweg
  De Nieuwe Steenweg wordt heringericht. Er komen vrijliggende fietspaden, nieuwe riolering en een rijweg in asfalt. Vorige week werden de plannen voorgelegd aan de buurtbewoners.
 • Waterlek in Henis en Riksingen is opgelost
  watergroep
  De watergroep meldt dat de waterproblemen in Henis en Riksingen opgelost zijn. Wie nog hinder ondervindt, neemt best contact op met De Watergroep. Het betreft dan vermoedelijk een probleem met de huisaansluiting. Doordat iedereen nu water gebruikt, kan de waterdruk nog enige tijd niet optimaal zijn.
 • Nico Schoefs wint soldenbudget
  Nico Schoefs
  De eerste weekwinnaar van de actie 'Win met je Ambi.pas een soldenbudget' is gekend. Nico Schoefs (45) uit Tongeren mocht bij Herenmode Hauben (Viséweg in Mal) een pakket t.w.v. 750 euro aan Tongerse aankoopcheques in ontvangst nemen.
 • Zet je woning op energiedieet
  duwolim-lening (klein)
  Investeren in isolatie, nieuwe ramen of een zuinige verwarming brengt snel extra budget op. Heb je niet de reserves voor dakisolatie, beglazing of een verwarmingsketel? Met de Duwolim-lening kan het wel.Je leent aan een rentevoet van 2 %. Sommige mensen lenen zelfs aan 0%. Zonder verborgen kosten. En mét gratis deskundig advies. Voor alle Limburgse eigenaars.
 • Elektrische fietsen voor stadspersoneel
  fietsen - klein
  De stad Tongeren heeft twee witte elektrische dienstfietsen aangekocht. De fietsen zijn uitgerust met een dubbele draagtas en voorzien van het logo van de stad Tongeren. Het stadspersoneel kan deze fietsen gebruiken voor iets verdere dienstverplaatsingen.
 • Win 750 euro met de Ambi.pas
  Ambi.pas - klein
  Wie in de maand januari in Tongeren winkelt met zijn ambi.pas maakt kans op een extra aankoopcheque ter waarde van 750 euro. Wekelijks wordt op maandag één winnaar geloot.
 • Eerste Hulp Bij Duurzaam Bouwen - Gratis bouwadvies aan huis
  EHBDB - klein
  Gaat u bouwen, verbouwen, renoveren of uw woning verbeteren? Wil u uw woon- en leefcomfort verhogen en tegelijk uw portemonnee sparen? Dan heeft Eerste Hulp Bij Duurzaam Bouwen de oplossing. U krijgt gratis, objectief en onafhankelijk advies van een bouwspecialist die -bij renovatie- zelfs aan huis komt.
 • Tongerse wijk Offelken piloot voor collectieve renovatie
  Limburg renoveert
  De wijk Offelken is geselecteerd voor het pilootproject 'Collectieve Renovatie' en is hiermee één van de vijf pilootprojecten van de Provincie Limburg. Het project heeft als doel gezamenlijk energiebesparende renovaties uit te voeren.
 • Tegoedzakken en GFT-sticker 2015
  huisvuilzakken - klein.jpg
  Van 26 februari tot en met 7 maart 2015 kunt u uw tegoedzakken (voor het jaar 2015) voor restafval afhalen. U kunt die dagen ook de GFT-sticker voor 2015 kopen. Deze sticker moet uiterlijk op 7 april 2015 op het deksel van de GFT-container gekleefd zijn.
 • Ophaling kerstdennen
  kerstboom
  Van 5 tot en met 9 januari 2015 worden de kerstdennen opgehaald. De inzameling gebeurt op dezelfde dag dat de huisvuildienst in uw straat langskomt.
 • Nieuwjaarsconcert in de VELINX
  Nieuwjaarsconcert in De Velinx
  Zoals de traditie het wil, brengen wij u opnieuw een feestelijk en sprankelend Nieuwjaarsconcert op zaterdag 10 januari 2015 om 20u30. Het Symfonisch orkest Brabelio stelde voor u een feestelijk programma samen met muziek van o.a. Franz Lehár, Johann Strauss en Chopin.
 • Tongeren stuurt parkeerplan bij
  parkeerbeleid
  Het parkeerplan van Tongeren werd vanaf 1 januari 2015 op enkele punten bijgestuurd. Zo verbeteren de kwaliteit en het comfort van het parkeren in onze binnenstad en enkele straten in het buitengebied nog.
 • Vikingfestival - Vikimania
  Vikingfestival - klein
  Van 30 januari tot 1 februari 2015 organiseren het Gallo-Romeins Museum en de stad Tongeren een groots Vikingfestival.
 • Cava shoppen en nieuwjaarsreceptie
  Cava shoppen - klein
  Op zondag 4 januari 2015 kan je in Tongeren gezellig cava shoppen tijdens de koopzondag en een glaasje heffen voor het nieuwe jaar tijdens de nieuwjaarsreceptie op de Grote Markt van 11 uur tot 13 uur. De winkels zijn open van 13 uur tot 17 uur.
 • Sluitingsdagen stadsdiensten
  praetorium
  Alle stadsdiensten zijn gesloten op donderdag 25 december, vrijdag 26 december en donderdag 1 januari. Op woensdag 24 december, woensdag 31 december en vrijdag 2 januari zijn vanaf 12 uur alle stadsdiensten gesloten.
 • Eleni Declercq wint dertiende maand
  Eline Declerq
  Op maandag 29 december vond de laatste prijsoverhandiging van dit jaar plaats. Eleni Declercq (28) mocht naar huis met 1 500 euro aan Tongerse cadeaucheques. Zij won door haar aankopen bij Lingerie Silhouette (Maastrichterstraat) op zaterdag.
 • Veerle Nelesen wint als derde een 13de maand
  Veerle Nelesen
  Op maandag 22 december heeft mevrouw Veerle Nelesen (50) uit Vrijhern als derde een 13de maand gewonnen bij de actie 'Win een dertiende maand met de ambi.pas'. Zij won door haar aankopen te doen op zaterdag bij Witgoed Matton (Grote Markt).
 • Stad plaatst infoframes van de Kroningsfeesten
  paneel kroning 2 -klein
  De stad Tongeren plaatste 9 infoframes in en rond het stadscentrum om de eerstvolgende Kroningsfeesten ( in 2016 op 3, 5, 8 en 10 juli) te promoten. De aangebrachte borden blijven behouden tot na afloop van de Kroningsfeesten in 2016. De 7-jaarlijkse Kroningsfeesten hebben een enorme positieve impact op onze stad.
 • Limburg zoekt Stroomtrainers voor 'De Stroomlijners'
  De Stroomlijners (klein)
  De provincie Limburg zoekt Stroomtrainers voor de nieuwe energiecampagne 'De Stroomlijners'. Vind je energiebesparing belangrijk en wil je meehelpen om anderen daarvan te overtuigen? Dan is dit zeker wat voor jou!
 • Vergeet uw tegoed huisvuilzakken 2014 niet af te halen uiterst op 31 december 2014
  huisvuilzakken - klein.jpg
  Heeft u uw tegoed huisvuilzakken nog niet afgehaald? Op 1 januari 2015 vervalt uw tegoed van 2014.
 • Ozark Henry in de VELINX
  Ozark Henry - klein
  Op donderdag 18 december om 20.30 uur komt Ozark Henry naar de VELINX voor zijn theatertour 'The Journey is Everyting'.
 • Verkoop voertuigen en aanhangwagens
  TE KOOP
  De stad Tongeren verkoopt 3 voertuigen en 2 aanhangwagens van de brandweer. Een bod uitbrengen op één van deze materialen kan tot woensdag 31 december 2014, uiterst 12 uur.
 • De luidste post
  De luidtse post
  Op 18 december rolt in Genk de laatste Ford van de band. Meer dan 6000 mensen verliezen hun job, en in het kielzog daarvan nog vele anderen. Vanaf dan wordt het echt voelbaar, voor velen of misschien wel voor iedereen van ons.
 • Opdat het feest niet in een drama eindigt
  vuurwerk-aangepast
  Voor de eindejaarsfeesten ligt er opnieuw vuurwerk in de etalages. Net zoals vele andere consumenten ga je er misschien kopen om het af te steken. Maar let op voor het gevaar: vuurwerk is geen speelgoed, het is een explosief! Geen sprake van dus om het even wat te kopen, bij om het even wie en om het even hoe te gebruiken!
 • Elfi Jansseune, tweede weekwinnaar 'Win een 13de maand'
  2de winnaar 13de maand
  Mevrouw Elfi Jansseune (34) wint als tweede een 13de maand met de ambi.pas. Zij won dankzij haar aankopen op zaterdag bij Vroonen Home (Sint-Truidersteenweg) en mocht naar huis met 1 500 euro aan Tongerse aankoopcheques.
 • Nummering bedrijventerreinen nu ook voor GPS!
  GPS-nummering
  POM Limburg biedt een eenvoudige toepassing aan waardoor industrienummers automatisch worden opgenomen in diverse GPS-systemen. U kan deze toepassing downloaden via de website www.pomlimburg.be.
 • Water- en spelplezier in Sportoase!
  zwemmen - klein.jpg
  Tijdens de Kerstvakantie organiseert Sportoase voor de 2de keer een uitgebreid zwemfestijn. Vanaf 1 januari 2015 wordt er elke zondagnamiddag een reuze speelbad ingericht. Zwemplezier verzekerd in Sportoase!
 • Doe jij het al zonder pesticiden?
  zonder is gezonder - klein
  Vanaf 1 januari 2015 geldt er een verbod op het gebruik van pesticiden. Zij vormen immers een bedreiging voor het milieu, de waterkwaliteit en het behoud van duurzame waterreserves. We moeten ook onze gezondheid beter beschermen tegen de gevaren ervan.
 • Nationale staking: geen afvalophaling op maandag 15 december 2014
  huisvuilophaling
  Op maandag 15 december 2014 wordt er als gevolg van de nationale staking geen GFT en PMD opgehaald. Er wordt een inhaalronde voorzien op donderdag 18 december 2014. U plaatst uw afval dus niet buiten op zondagavond 14 december, maar wel op woensdag avond 17 december.
 • Ann Vanosmael, eerste winnaar 13de maand
  Ann Vanosmael - tongeren.vandaag
  De eerste winnaar van de 13de maand is mevrouw Ann Vanosmael (51). Zij won dankzij haar aankopen bij Huize Puck in de Maastrichterstraat en mocht naar huis met 1 500 euro aan Tongerse aankoopcheques.
 • Tongeren opent rouwregister voor Koningin Fabiola
  koningin Fabiola - klein
  België rouwt om het heengaan van Koningin Fabiola. Het Tongerse schepencollege opent daarom op woensdag 10 december tot en met maandag 15 december een rouwregister voor de bevolking, dat op weekdagen, tijdens de openingsuren, ondertekend kan worden in het AC Praetorium.
 • Op pad met de Vikingpas
  Vikingenvoordeelpas
  Breid je territorium uit tot buiten het Gallo-Romeins Museum. Verken het historische stadscentrum van Tongeren, de trendy horecazaken en de vele gezellige boetieks. Tijdens je bezoek aan de expo ontvang je per gezin, koppel,... 1 gratis Vikingpas.
 • Iedereen Klassiek on Tour - De VELINX
  klassiek on tour
  Op vrijdag 12 december 2014 om 20.30 uur strijkt 'Iedereen Klassiek on Tour' van KLARA neer in de VELINX. Dit uniek concert - exclusief voor de provincie! - is een must voor iedereen die nog maar een beetje van klassieke muziek houdt, met topuitvoeringen van gekende composities door een orkest dat staat als een huis.
 • Singles Night II in Gallo-Romeins Museum
  Singles night - klein
  Single? Kom dan naar het Gallo-Romeins Museum voor een portie Cultural Dating! Met muziek, een bezoek aan de expo 'Vikingen!', animatie en opdrachten... voor duo's. Het lot koppelt je aan een partner. Zo geniet je van cultuur en misschien ook wel... van elkaar!
 • 'Win met je ambi.pas iedere week een maandloon' kent zijn vierde weekwinnaar
  Win je maandloon - klein
  Martine Decraeker (49) is de vierde weekwinnaar van de actie 'Win je maandloon', dankzij haar aankoop bij brasserie Ben's Café op de Grote Markt. Maar er is nog meer goed nieuws! Ook in de maand december kan u elke week een maandloon winnen.
 • SKF investeert 10 miljoen euro in Tongeren
  SKF_Tongeren - klein
  De Zweedse kogellagerfabrikant SKF investeert 10 miljoen euro in een uitbreiding en in nieuwe technologie voor zijn Europees distributiecentrum in Tongeren. SKF is actief in meer dan 130 landen.
 • Opwaardering van het groen in de wijk Sint-Anthoniusveld
  snoeiwerken - klein.jpg
  Tussen 8 en 19 december 2014 starten de werken om het groen op te waarderen in de wijk Sint-Anthoniusveld (Armand Meesenlaan en Jules Frèrelaan) door de firma BVBA Tuinen Daenen.
 • Het geheugen van Tongeren
  het geheugen van Tongeren- klein
  De vroegere website www.geheugenvantongeren.be van het Stadsarchief en de dienst Archeologie sluit nu aan bij het Tongerse gis-portaal, www.gis3700.be. Er wordt nu op een hedendaagse, interactieve en actuele manier informatie aangeboden.
 • Tongeren wint AGIV-award
  Agiv-award
  De stad Tongeren heeft de AGIV-award in ontvangst mogen nemen voor haar website www.gis3700.be. Het Agentschap voor Geografische informatie Vlaanderen reikte deze prijs uit tijdens de AGIV-Trefdag in Gent op 27 november 2014.
 • Netwerkmoment sociale economie
  netwerkmoment sociale economie - klein
  Het Sociaal Huis 'De Semper' organiseert op donderdag 11 december 2014 een netwerkmoment voor sociale economie in Bewel Tongeren, Industrieterrein Tongeren-Oost, Heesterveldweg 14A te Tongeren. We zijn er zeker van dat sociale en reguliere bedrijven elkaar kunnen versterken.
 • Jaarverslag 2013
  praetorium
  Het secretariaat stelt elk jaar een jaarverslag samen. Het jaarverslag is een overzicht van wat het voorbije werkingsjaar door de verschillende gemeentelijke diensten werd gerealiseerd. Daarnaast komen de politieke ontwikkelingen, bestuurlijke veranderingen en het functioneren van de gemeentelijke organisatie aan bod.


 • De Lijn serveert: de nieuwe dienstregeling
  De Lijn - klein
  De Lijn bekijkt steeds hoe ze haar service kan verbeteren. Daarom wordt vanaf 14 december de dienstverlening aangepast aan de nieuwe dienstregeling van de NMBS, schooluren en de situatie op de weg. Zo geraak je nog makkelijker van A naar B of C.
 • Cafetaria De Piepel: decemberactie
  De Piepel
  Wist u dat de cafetaria van het dienstencentrum De Piepel (aan de Dijk) elke werkdag open is van 9 tot 12 uur en van 13 tot 16.30 uur? In december loopt er ook de actie 'één koffie betalen, één koffie gratis'. Een ideale maand dus om deze cafetaria te ontdekken.
 • Romeinse Kassei: onderhoudswerken
  asfalteringswerken
  Het Agentschap Wegen en Verkeer Limburg start aanstaande vrijdag 28 november 2014 onderhoudswerken op de Romeinse Kassei. De werken omvatten het affrezen van de bestaande asfaltverharding en het plaatsen van een nieuwe asfaltverharding en belijning.
 • Potchrysanten worden opgeruimd
  kerkhof
  Vanaf 1 december 2014 worden alle achtergebleven potchrysanten op de kerkhoven opgeruimd door de medewerkers van de technische dienst.
 • Christiane Debaer wint maandloon
  Christiane Debaer - Win je maandloon - klein
  Mevrouw Christiane Debaer wint als derde een maandloon met de actie 'Win met je ambi.pas iedere week in november een maandloon' dankzij haar aankoop bij kledingzaak Vestis in de Maastrichterstraat. Zij wint 1 500 euro aan Tongerse cadeaucheques.
 • Verkoop van 1 vrachtwagen en 2 containers
  groene container
  De stad Tongeren verkoopt 1 vrachtwagen en 2 containers aan de hoogstbiedende. Een bod uitbrengen kan nog tot vrijdag 5 december 2014, uiterst 12 uur.
 • Seniorenfeest was een groot succes!
  Seniorenfeest groot succes
  Op donderdag 13 november 2014 vond het jaarlijkse seniorenfeest in de VELINX plaats. De Tongerse groep 'The Old Black' trad samen met zangeres Jacqueline Ramaekers op en maakte er een spetterend feest van.
 • Nieuw interventievoertuig voor politie Tongeren
  interventievoertuig politie
  Op vrijdag 21 november overhandigde burgemeester Patrick Dewael (voorzitter van het politiecollege) de sleutels van het nieuwe snelle interventievoertuig Skoda Octavia RS aan Tony Verlackt (de korpschef van de lokale politie).
 • Huisvuilophaling ondervindt hinder door staking
  huisvuilophaling
  Door de regionale staking van afgelopen maandag heeft de huisvuilophaling hinder ondervonden. In sommige plaatsen werden de bordeaux huisvuilzakken niet opgehaald. Limburg.net voorziet geen inhaalrondes en vraagt de bewoners van Tongeren om de bordeaux zakken terug binnen te zetten en bij een volgende ophaalronde opnieuw aan te bieden.
 • Waterlek spoorwegbrug Tongeren – UPDATE
  waterlek
  Om 18 uur kwam de stedelijke crisiscel samen in het Praetorium. Hierbij waren burgemeester Patrick Dewael (voorzitter), schepen van Openbare Werken An Christiaens, de politiecommissaris, afgevaardigden van de brandweer, de technische dienst, de dienst noodplanning, de dienst communicatie en de Watergroep aanwezig.
 • Lek in de waterleiding onder de spoorwegbrug
  waterlek
  Door een lek in de waterleiding onder de spoorwegbrug, is het mogelijk dat delen van Tongeren enige tijd zonder watertoevoer komen te zitten. De medewerkers van de Watergroep zijn ter plaatse om de nodige herstellingen te doen. Ook politie en brandweer zijn ter plaatse

  Er geldt een omleiding voor het verkeer dat onder de brug door moet:

  Verkeer dat van Tongeren komt en richting Maastricht moet:
  Jaminéstraat afgesloten voor alle verkeer. U rijdt via Leopoldwal, Neremweg, Kremersstraat en Viséweg naar Maastrichtersteenweg.

  Verkeer dat van Maastrichtersteenweg Tongeren wil binnenrijden:
  U rijdt via de Blaarstraat naar de Viséweg. Dan rijdt u door Mal, Nerem en Vreren om zo de Luikersteenweg te bereiken.
 • Ook jouw bloed kan levens redden
  bloedgeven - klein
  Ook jij kan iemand zijn leven redden. Dagelijks hebben mensen bloed, plasma of bloedplaatjes nodig. Na een ongeval, bevalling of operatie bijvoorbeeld. Ben je tussen 18 en 66 jaar oud en in goede gezondheid, aarzel dan niet om bloedgever te worden!
 • Aanleg stoepen: Kolbloemstraat en Klaproosstraat
  werk in uitvoering
  In de week van 1 december worden de stoepen aangelegd ter hoogte van de nieuwe woningen in de Kolbloemstraat en de Klaproosstraat. De werken zullen 2 tot 3 weken duren, afhankelijk van de weersomstandigheden.
 • Fairtradewerkgroep in bib: Een (h)eerlijke week van de smaak
  fairtrade
  Op woensdag 19 november, week van de smaak was de fairtradewerkgroep weer actief in de bib. Het thema is dit jaar 'De duurzame verbeelding'. Elke bezoeker mocht gratis versnaperingen en drank van fairtrade nuttigen. De week van de smaak loopt nog tot 23 november.
 • Workshop Fundels
  Fundels- klein
  Kom Fundels ontdekken in je bib op zaterdag 22 november: de mooiste prentenboeken via je tablet! Deze workshop wordt georganiseerd voor ouders, leerkrachten en kinderopvangbegeleiders.
 • Groepsaankoop groene stroom en gas voor bedrijven
  groepsaankoop energie - klein
  Na het succes van de groepsaankoop 2014 organiseert POM Limburg ook dit jaar een nieuwe groepsaankoop energie voor bedrijven.
 • Bijeenkomst éénoudergezinnen
  Eénoudergezinnen
  Iedere eerste donderdag van de maand van 18u tot 20u in dienstencentrum De Piepel kun je in groep stil staan bij vragen en ervaringen van alleenstaande ouders.
 • Monique Deglin wint als tweede een maandloon
  Monique Deglin - klein
  De actie ‘Verdien een maandloon door in november te shoppen in Tongeren’ kent zijn tweede weekwinnaar: Monique Deglin uit Vreren ontvangt 1.500 euro aan Tongerse cadeaucheques dankzij haar aankoop in Chocolato, Maastrichterstraat op donderdag!
 • Much Dance - Jan Decorte/Bloet vzw
  Bloet JanDecorte - klein
  woensdag 26 november om 20.30 uur in het cc 'De Velinx'.
  In 2010 maakte Jan Decorte het wondermooie 'Tanzung', zijn eerste 'echte' dansvoorstelling die ook in De Velinx te zien was.
 • Containerpark en bib gesloten op zaterdag 15 november
  klok
  Op zaterdag 15 november (Koningsdag) zijn het containerpark en de bib gesloten. De dienst toerisme is open van 10u tot 16u.
 • Stroomtekort deze winter?
  Offon - klein
  Stroomtekort, afschakelplan, stroomonderbrekingen, bevoorradingszekerheid,... Iedereen spreekt erover. U heeft het gehoord op de radio, gelezen in de krant, gezien op TV: België krijgt te maken met een reëel risico op stroomtekort deze winter.
 • Snoeiwerken in Koninksem
  snoeiwerken
  Tijdens de week van 17 tot en met 21 november wordt er gesnoeid aan de bomen in de Binnenveldstraat, Korenbloemstraat, Klaproosstraat en Klaverstraat door de firma Henssen.
 • Sandra Rouffa wint maandloon
  Sandra Rouffa
  De actie ‘Verdien een maandloon door in november te shoppen in Tongeren’ kent zijn eerste weekwinnaar: Sandra Rouffa uit Widooie ontvangt 1.500 euro aan Tongerse cadeaucheques dankzij haar aankoop in Jeans Station zaterdagnamiddag!
 • Week van de smaak in de bib
  Week van de smaak - klein
  De achtste week van de smaak vindt plaats van 13 tot 23 november 2014. Vanaf 13 november worden de lezers van de bib verwend met een gratis tas koffie en een stukje cake en op woensdag 19 november organiseren we een 'High Tea' moment en een kookworkshop voor kinderen.
 • Verdien een maandloon met shoppen in Tongeren
  maandloon ambi.pas - klein
  Kom in november shoppen in Tongeren, vooral op donderdagen en zaterdagen. Op deze dagen maakt u met uw ambi.pas - elke week opnieuw - kans op het winnen van een maandloon. De eerste loting gebeurde op zaterdag 8 november. De laatste loting gebeurt op maandag 1 december.
 • Vertelconcert in de bib (5+)
  Vertelconcert in de bib - klein
  Het vertelconcert 'En het klinkt als...' duurt 50 minuten en vindt plaats in de bibliotheek op zaterdag 22 november om 15 uur. Dit optreden past in de Voorleesweek 2014.
 • Aangepaste verlichting Grote Markt en omgeving
  verlichting grote markt - klein
  Ambiorix heeft extra verlichting gekregen. Dit is meteen de laatste stap in de uitvoering van het verlichtingsplan voor de Grote Markt en omgeving. De Tongerse blikvangers staan nu te pronken in een aangepaste verlichting.
 • Intrede Sinterklaas
  Intrede Sinterklaas - klein
  Zaterdag 8 november 14u15-18u00
  Dit jaar komt de Sint met de trein naar onze stad. Om 14u45 kan je hem aan het station begroeten. De Sint zal daarna met zijn pieten door de straten trekken. Van 16u15 tot 18u00 kan je met de Sint op de foto.
 • Seniorenfeest met Tongerse artiesten
  Seniorenfeest- klein
  Op donderdag 13 november kunnen de Tongerse 55-plussers deelnemen aan het jaarlijkse seniorenfeest in De Velinx. De Tongerse groep The Old Black treedt voor u op en maakt er een spetterend feest van.
 • Vikingbus tussen Tongeren en Maastricht
  Vikingbuspas klein
  Wie de tentoonstelling 'Vikingen!' in het Gallo-Romeins Museum voordelig wil koppelen aan de tentoonstelling 'Vikingen in de Lage Landen' in Centre Céramique in Maastricht' kan vanaf nu gebruikmaken van de 'Vikingbuspas'.
 • Snoeiwerken
  snoeiwerken
  In de week van 10 tot en met 14 november wordt er gesnoeid aan de bomen in de Trumanlaan en Eisenhowerlaan door de firma Henssen.
 • Lezing 'Over de rol van het Limburgse grondgebied tijdens de Eerste Wereldoorlog'
  Luc Vandeweyer - klein
  Maandag 10 november om 20u00 - De Velinx
  Tijdens deze lezing vertelt doctor in de geschiedenis en WOI-specialist Luc Vandeweyer over de cruciale rol die Limburg speelde tijdens de Eerste Wereldoorlog.
 • Als kleine kinderen groot worden
  Als kleine kinderen groot worden - klein
  Met de overstap naar het secundair onderwijs breekt voor uw prille tiener een periode van grote veranderingen aan. Deze vorming van CAD Limburg vindt plaats op woensdag 12 november om 19u30 in het dienstencentrum De Piepel.
 • Werkzaamheden talud Industrieweg
  talud - klein
  Deze week wordt er gestart met werkzaamheden aan de talud op de Industrieweg, tegenover Hessenatie. De groenaanplanting (bomen en struiken) zal verwijderd worden door de organisatie Agrobeheer.
 • Materialen te koop
  materialen stad Tongeren - klein
  De stad Tongeren verkoopt een aantal materialen, deze kunnen bezichtigd worden na afspraak. Een bod uitbrengen kan vanaf donderdag 30 oktober tot en met vrijdag 31 november uiterst 12 uur.
 • Werken Molenweg
  werk in uitvoering
  Tijdens week 45, vanaf maandag 3 november worden er wegenwerken uitgevoerd door aannemer Jackers aan de Molenweg in Tongeren. Er wordt een fietspad aangelegd in asfaltverharding. Deze werken worden uitgevoerd in navolging van de snelheidsverlaging naar (50 km/u) eerder dit jaar.
 • Raymond van het Groenewoud - Bijna volwassen
  Raymond van het Groenewoud - klein
  Zaterdag 8 november om 20.30 uur
  Raymond is geworden wat hij was: altijd al wijzer en altijd jong. Als jonge zestiger kan hij aangrijpend zingen over dit bestaan, maar liefst van al leeft de zanger zich uit.
 • Sociocultureel vademecum vernieuwd
  Vademecum - klein
  Bent u op zoek naar de contactgegevens van een Tongerse vereniging? Of wil u voor uw eigen socioculturele vereniging het vernieuwde subsidiereglement raadplegen?
 • Info-avond nieuwe wetgeving voor bescherming personen met beperking
  logo SAPH
  Op dinsdag 4 november om 20u vindt er een infosessie plaats over de nieuwe wetgeving, van kracht sinds 1 september, die de vroegere regelgeving rond de beschermingsmaatregelen voor personen met (mentale en psychische) beperkingen drastisch wijzigt.
 • Opening nieuw schoolgebouw Gemeentelijke Basisschool Henis
  foto 1 - klein
  We nodigen u graag uit op de officiële opening van het nieuwe schoolgebouw GBS Henis op vrijdag 24 oktober 2014 om 16u00.
 • Nieuwe maatregelen tegen modderoverlast
  erosiewerken Sluizen-klein.jpg
  De voorbije jaren zijn er in Tongeren samen met de landbouwers heel wat erosiebestrijdingsmaatregelen uitgevoerd dankzij het Erosiebesluit van de Vlaamse regering en de beheersovereenkomsten van de VLM.
 • Daar Sta Iemand - Vitalski
  Vitalski (c) Noortje Palmers - klein
  Een absoluut krankzinnige stand-up comedy op vrijdag 31 oktober om 20.30 uur in De Velinx! Daar staat iemand. Namelijk Vitalski. Maar hoe maakt hij het? Zijn broodrooster is ontploft en hij krijgt slaag van zijn nieuwe vriendin.
 • Sint-Hubertusfeesten
  Sint-Hubertusfeesten 2013 - klein
  Sint-Hubertus wordt in Tongeren elk jaar op de eerste zondag na 3 november gevierd. Daarbij hoort traditiegetrouw een eucharistieviering in openlucht. Het is een viering waarbij huisdieren en hun baasjes centraal staan. De huisdieren worden na de dienst gezegend.
 • Houd het kerkhof proper
  kerkhof
  Met Allerheiligen en Allerzielen herdenken we traditioneel onze overledenen. De kerkhoven worden dan druk bezocht, bloemstukjes en chrysanten worden geplaatst…

 • Test je kennis en win mooie prijzen met 'De Grote Verkeersquiz'
  verkeersquiz klein
  Erik Van Looy is niet alleen de onschuldige quizmaster van 'De Slimste Mens ter Wereld', maar heeft ook een ruwer kantje. Dit jaar is hij het ongeschoren gezicht van 'De Grote Verkeersquiz!'. De online quiz van de VSV die vorig jaar meer dan 65 000 deelnemers telde. Niet te missen dus!
 • Ecobouwers opendeur
  Ecobouwers - klein.jpg
  Van 1 tot 11 november 2014 organiseert de BBL opnieuw het evenement 'Ecobouwers Opendeur'. Tijdens deze opendeurdagen kom je alles te weten over bouwen met aandacht voor energiezuinigheid en duurzame materialen. De focus ligt op de bouwheer: Waarom kiezen voor energiezuinig of duurzaam bouwen? Hoe begin je er aan? Waar moet je op letten?
 • Werken op- en afrittencomplex 32 'Tongeren'
  op- en afrittencomplex - klein.jpg
  Vanaf vrijdagavond 17 oktober 20u zal het agentschap de afrit komende van Hasselt en de oprit richting Luik afsluiten voor het verkeer. Tijdens het weekend van 18 en 19 oktober zal het op- en afrittencomplex gedeeltelijk afgesloten worden.
 • Herinrichting Luikersteenweg
  werk in uitvoering
  De komende twee weken wordt de herinrichting van de Luikersteenweg, ter hoogte van T-Forum, voltooid. Er komt nog een nieuwe wegverharding, de bushalte richting Luik wordt ingericht,... Daarom zullen er tijdelijke verkeerslichten geplaatst worden. Het verkeer kan hierdoor enige vertraging oplopen.
 • Plant van hier
  plant van hier - klein
  Werk actief mee met Natuurpunt om de achteruitgang van onze wilde dieren en planten te stoppen door onder meer een 'plant van hier' te bestellen. Zo helpt u de biodiversiteit vooruit en tegelijk levert u uw bijdrage in de strijd tegen de klimaatopwarming.
 • Zie ik je vrijdagavond? - VOLZET
  Vikingen! - klein.jpg
  De gratis nocturne VIKINGEN! in het Gallo-Romeins Museum op vrijdag 24 oktober is volledig VOLZET! Inschrijven is niet meer mogelijk.
 • Karussell (2,5+)
  Karussell - klein
  Zondag 19 oktober 2014 om 15.00 uur
  Een wondermooi muzikaal verhaal vol ronde klanken, bollen en cirkels op maat van de allerkleinsten (vanaf 2,5 jaar). Een muzikaal en visueel pareltje!
 • Vikingen!
  Vikingen! - klein.jpg
  Van 18 oktober 2014 tot en met 15 maart 2015 doorprikt het Gallo-Romeins Museum van Tongeren het stereotiepe beeld van de Noormannen. 500 mooi uitgelichte objecten tonen hun uitzonderlijke vakmanschap. Van juwelen, textiel en wapens tot een heus Vikingschip. Via interactieve displays en multimedia doorgrondt u hun veelzijdige cultuur. Uniek in België!
 • 'Rap op Stap' maakt sporten mogelijk voor iedereen
  Rap op stap - klein
  Een klein gezinsbudget mag geen reden zijn om kinderen een hobby te ontzeggen. 'Rap op Stap' informeert over kortingen en voordelen. Wist u dat mensen met een beperkt budget tot 80% minder betalen voor het lidgeld
 • Week van de Bedrijfsoverdracht van 20-24 oktober
  bedrijfsoverdracht - klein.jpg
  Het Agentschap Ondernemen organiseert samen met haar partners de 'Week van de Bedrijfsoverdracht' van 20-24 oktober. Tijdens deze week vinden verschillende infosessies iedere dag plaats, verspreid over gans Vlaanderen.
 • Kunst in openbare ruimte
  kunst in openbare ruimte - klein
  Op vrijdag 3 oktober werd het officiële startschot van 'Tüngërs én Tóngërë', een project dat kadert in 'Kunst in de openbare ruimte'. Nog tot 5 november kunt u op 5 locaties in het centrum gedichten (in het dialect) van de Tongerse woordkunstenaar Maurice Palmen lezen.
 • Hoeraar! (5+)
  Piepkesfotograaf - klein
  Zondag 12 oktober om 15u in De Velinx. 'Hoeraar!' is een concert vol superleuke kinderliedjes van niemand minder dan Roland Van Campenhout, Frederik Sioen en Pieter-Jan De Smet voor kinderen van 5 t.e.m. 105 jaar.
 • 8 nieuwe logies in Tongeren
  logies
  In de loop van 2014 openen 8 nieuwe toeristische logies de deuren in Tongeren: stuk voor stuk kwaliteitsvolle verblijfsgelegenheden. Recent ging een aantal van deze uitbatingen van start, de anderen openen op korte termijn de deuren.
 • Nieuwe wet ter bestrijding van seksisme
  seksisme - klein 2
  Op 3 augustus 2014 is er, op initiatief van de minister van gelijke kansen, een nieuwe wet ter bestrijding van seksisme in werking getreden: voortaan kan elk gebaar of elke handeling waarbij een persoon zwaar en openlijk geminacht wordt omwille van zijn/haar geslacht, leiden tot een verschijning voor de rechtbank, een gevangenisstraf of een geldboete.
 • Infosessies 'Duurzaam bouwen en wonen'
  Warm Limburg - klein
  De stad Tongeren organiseert tijdens de maanden oktober en november infosessies over duurzaam bouwen en wonen. De eerste infosessie 'Dakisolatie voor doe-het-zelvers' vindt plaats op dinsdag 7 oktober...

 • Infosessies 'Duurzaam bouwen en wonen'
  Warm Limburg - klein
  De stad Tongeren organiseert tijdens de maanden oktober en november infosessies over duurzaam bouwen en wonen. De eerste infosessie 'Dakisolatie voor doe-het-zelvers' vindt plaats op dinsdag 7 oktober 2014.
 • Orkest van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht presenteert 'Rockin' The Skies'
  NATO - klein
  Traditiegetrouw zullen de Nederlandse militairen van het NATO Programming Centre een relatieconcert verzorgen in de VELINX en dit op woensdag 8 oktober 2014 om 20.00u.
 • Werkzaamheden aan rotonde N69 (Romeinse Kassei-Rode Kruislaan)
  asfalteringswerken - klein
  In de nacht van 2 op 3 oktober worden er werken uitgevoerd op en rond de rotonde N69 aan de Romeinse Kassei en de Rode Kruislaan. Het wegdek wordt volledig vernieuwd. Aannemer Hoogmartens voert de werken uit in opdracht van het Vlaams Gewest.
 • Het beste van De Schedelgeboorten
  FotoSchedels
  De Schedelgeboorten bestaan 20 jaar en vieren dit met een heuse jubileumshow! Ze brengen een bloemlezing van hun beste liedjes, de gekste acts en leukste babbels.
  Zaterdag 4 oktober 2014 om 20u30
 • Bewegingsschool
  bewegingsschool - klein
  Een sportieve mentaliteit brengt u uw jonge spruit best al op jonge leeftijd bij. De bewegingsschool is de ideale start voor uw kind om zijn of haar sportieve interesse op te wekken. Elke tweede en vierde zondag van 10u tot 11.20u vindt in sporthal Eburons Dome de bewegingsschool plaats.
 • De Langste Eettafel
  langste eettafel - klein
  Woensdag 1 oktober wordt een bijzondere restaurantdag. Tongeren neemt dan voor de derde keer deel aan de actie 'De Langste Eettafel'. Die wordt samen met de andere Limburgse dorpsrestaurants georganiseerd tijdens de week van de verbondenheid tegen eenzaamheid.
 • Mode promenade
  Modepromenade - klein.jpg
  Op zondag 5 oktober 2014 mode promenade in Tongeren. De winkels zijn open van 13u tot 17u.
 • Tentoonstelling: 'Tongeren, kleine stad in een Groote Oorlog
  kleine stad in een groote oorlog - klein.jpg
  Deze tentoonstelling is gratis te bezichtigen van 26 september tot 20 december 2014 in de VELINX. U wordt meegesleept in het verhaal van Tongeren tijdens de oorlog en het frontleven van de Tongenaren.
 • Twintigjarige bibliotheek verwent bezoekers
  Bib 20 jaar.jpg
  Dit jaar bestaat Bibliotheek de VELINX twintig jaar. Dat vieren we met een feest op zaterdag 27 september. Op het programma staan tal van activiteiten en verwennerijen voor onze trouwe bibliotheekbezoekers.
 • Actie Lienemientje voor het goede doel
  schilderij - klein
  Nog tot 26 september loopt in het AC Praetorium een tentoonstelling, met collages van kunstenaar Thierry Renard. Deze werken zijn nog steeds te koop aan 50 euro per stuk.
 • Opgraving Vermeulenstraat
  opgravingen 3 - klein.jpg
  De laatste fase van een opgraving : kuilen couperen en uithalen. Het stuk van de site aan de kant van de Schuttersgang begint er steeds meer uit te zien als een soort mijnenveld. In het vlak, het laatste, waren nog heel wat kuilen te zien, en die worden nu één voor één uitgewerkt.
 • Trofee voor sportverdienste
  sportverdienste vh jaar - klein.jpg
  Dit jaar ging de trofee voor sportverdienste naar twee handbalspeelsters: Annelies Penders en Nicky Houba. Hun sportieve carrière begon bij Handbalclub Tongeren o.l.v. Marina Huybrechts.
 • Laatste week gebruik grijze gemeentelijke huisvuilniszakken
  huisvuilzakken - klein.jpg
  Op 1 januari 2014 maakte de grijze huisvuilniszak plaats voor de bordeaux huisvuilniszak van Limburg.net. De grijze huisvuilniszak kunt u in principe nog tot en met 26 september meegeven met de veertiendaagse ophaling van het huisvuil.
 • Tongeren doet mee aan Euregionaal Standwerkersconcours
  Standwerker - klein.jpg
  Op 3 oktober strijden 15 Belgische en 15 Nederlandse marktkoopmannen op de Markt in Maastricht om de titel van 'Beste Standwerker'. Wie weet u het best te overtuigen van zijn product? Wie wordt de winnaar van het Euregionaal Standwerkersconcours?
 • Nieuwe vormingskalender opvoedingswinkel
  opvoedingswinkel
  De opvoedingswinkel heeft een nieuwe vormingskalender met heel wat leuke vormingen. Ben jij ook benieuwd naar hoe je jouw kind zo snel mogelijk vlot op het potje kan laten gaan?
 • Dag van de klant
  Dag van de klant - aangepast.jpg
  Op zaterdag 27 september staat de klant opnieuw centraal. Met een warme glimlach en een kleine attentie wordt u als klant in Tongeren in de bloemetjes gezet. Ook aan de kinderen is gedacht met leuke kinderanimatie.
 • Vraag een studietoelage aan
  studietoelage - klein
  Heel wat Tongerse gezinnen kunnen ongetwijfeld een beroep doen op de school- en studietoelagen van de Vlaamse Gemeenschap. Zitdag in het sociaal huis 'de Semper' (Dijk 124) op dinsdag 14 oktober tussen 9u en 12u.
 • Herinrichting Luikersteenweg t.h.v. T-Forum
  werk in uitvoering
  Vanaf maandag 15 september 2014 starten er werkzaamheden op Luikersteenweg, ter hoogte van T-Forum. Er komen vrijliggende fietspaden, aparte inrijstroken voor T-Forum en toegankelijke bushaltes.
 • Carpe Diem in 'De meesterkoks van België'
  meesterkoks.jpg
  Cateringbedrijf Carpe Diem krijgt een vermelding in het boek 'De meesterkoks van België'. Proficiat aan Jan Wirix en zijn team!
 • Nieuwe Tongenaren en de Kroning
  Kroningsfeesten - klein
  Op zondag 21 september worden alle ingeweken Tongenaren in het CC De Velinx verwacht voor een 'Kroningsnamiddag'. Via een panelgesprek wordt er die namiddag uitleg gegeven over de processie en het avondspel, de straatcomités en de opvoering van het blijspel Fioretti.

 • Opera Donna Giovanna
  Opera - klein.jpg
  België, Limburg en Tongeren schrijven operageschiedenis! De eerste nieuwe opera in Limburg, geschreven door een Limburger en in première in Tongeren. Een Belgische opera, gecomponeerd in een Italiaanse operastijl van de 19de eeuw.
 • Open Monumentendag 2014
  openmonumentendag - klein.jpg
  Zondag 14 september van 14 tot 18 uur is het Open Monumentendag in Tongeren. Dit is hét feest van monumenten, landschappen, mobiel erfgoed en archeologische sites. Elk jaar op de tweede zondag van september staat het onroerend erfgoed in de kijker en zwaaien in Vlaanderen de deuren van heel wat monumenten open.
 • Tongeren klaar voor grote septemberkermis
  Grote kermis - klein
  Op zaterdag 13 september 2014 om 14.30 uur worden de alle 12-jarige Tongenaren uitgenodigd om samen met het schepencollege de grote septemberkermis te openen. Om 22 uur wordt de kermis officieel geopend met een spetterend vuurwerkspektakel in stadspark De Motten.
 • Buitenschoolse kinderopvang Kinderparadijs gestart op nieuwe locatie
  kinderparadijs - klein.jpg
  De buitenschoolse kinderopvang Kinderparadijs van Vreren is verhuisd naar Nerem. De nieuwe locatie biedt een 15-tal extra opvangplaatsen. Met de creatie van die extra plaatsen is de wachtlijst voor de buitenschoolse kinderopvang in de Jekervallei helemaal weggewerkt.
 • Straattheaterfestival - koopzondag
  Straattheaterfestival
  Op zondag 7 juni 2015 zal de Tongerse binnenstad weerom bruisen van de activiteit tijdens het straattheaterfestival. Jong en oud kan een hele namiddag terecht in de Tongerse winkelstraten voor een pittige brok (straat)theater, muziek, humor en shoppen!
 • Proefprojecten verkeerscirculatie: Mulken en Widooie
  lauw - klein
  In Mulken wordt voorgesteld een wegversmalling te realiseren op de Herenbosweg en Rooierweg om het landbouwverkeer uit Mulken te houden en in Widooie willen we de verkeersveiligheid op de Middenstraat verhogen door de straat af te sluiten waar de bebouwing eindigt.
 • Inschrijvingen in Tongerse scholen (schooljaar 2014-2015)
  onderwijs - klein.jpg
  Alle Tongerse scholen maken samen werk van gelijke inschrijvingskansen. U kunt uw kind alleen inschrijven in bepaalde periodes. Informeer u over de exacte inschrijfmomenten en toelatingsvoorwaarden in de betreffende school. In sommige periodes heeft u recht op voorrang.
 • Nieuw nationaal oproepnummer voor apotheek van wacht
  apotheek van wacht
  Vanaf 5 januari 2015 is het nummer 0903-99.000 het nieuw nationaal oproepnummer om de dichtstbijzijnde apotheek met wachtdienst te kennen. Op de website www.apotheek.be kan je terecht voor alle informatie over de Belgische apotheken met wachtdienst.
 • Nieuw afvalbeleid
  huisvuilzakken - klein.jpg
  Vanaf 1 januari maken de grijze huisvuilniszakken stelselmatig plaats voor bordeaux huisvuilniszakken van Limburg.net. Vanaf 1 april 2014 moet er op de groene GFT-container een GFT-sticker gekleefd zijn.
 • Nieuwe regelgevingen bij bouwen en verbouwen vanaf 2014
  hernieuwbare energiebronnen - klein
  Voor bouwaanvragen vanaf 1 januari 2014 moet elke nieuwe woning, kantoor en school in Vlaanderen een minimum hoeveelheid energie halen uit hernieuwbare bronnen en moet er rekening gehouden worden met een nieuwe stedenbouwkundige verordening betreft opvang en infiltratie van regenwater.
 • Afvalwijzigingen Limburg.net vanaf januari 2014
  huisvuilzakken - klein.jpg
  Vanaf januari 2014 worden er afvalwijzigingen doorgevoerd van Limburg.net: nieuwe bordeaux huisvuilzakken, sticker voor GFT-inzameling, nieuwe grofvuilsticker en een nieuw afvalreglement.
 • Tongeren heeft eigen 'P' mobile-site
  parkeersite - klein
  Naar aanleiding van het nieuwe parkeerplan werd een gebruiksvriendelijke website ontwikkeld waarop u alle info kan terugvinden over: kort parkeren (snel shoppen), lang parkeren (uitgebreid genieten), bewonersparkeren en parkeren voor werknemers.
 • Vlotter parkeren voor mindervaliden
  Sinds 26 juni kunnen mindervaliden op alle betalende parkeerplaatsen gebruik maken van de parkeerschijf (max. 2u parkeren). Vanaf medio augustus zal op alle parkeerautomaten een sticker bevestigd worden ter verduidelijking (zie hieronder).
 • Bekendmaking van openbaar onderzoek
  ruimtelijk structuurplan
  Het plan-mer voor het provinciaal RUP 'Afbakening kleinstedelijk gebied Tongeren, inclusief het locatieonderzoek naar de inplanting van circa 50 ha bijkomend regionaal bedrijventerrein' ligt ter inzage van 2 juli 2012 tot en met 31 juli 2012.
 • RUP Siegelsmarkt goedgekeurd!
  Op 24 mei werd het ruimtelijk uitvoeringsplan Siegelsmarkt goedgekeurd door de deputatie van de provincie Limburg. Het plan geeft ruimte voor een 150-tal woongelegenheden en een verbindingsweg tussen de Bodemweg en de Bilzersteenweg.
 • Babbelschatten: ontmoetingsmomenten voor ouders en jonge kinderen
  babbelschatten
  Wilt u er even tussenuit samen met uw baby, peuter of kleuter? Zoekt u een plek om samen te spelen? Praat u graag met andere ouders over de opvoeding van uw kind? De opvoedingswinkel houdt tweewekelijks een ontmoetingsmoment voor ouders en kinderen tot 3 jaar.
 • 17 dorpen, zoveel meer Tongeren
  17 dorpen
  Op 10, 11 en 12 april ll. ging het stadsbestuur naar de dorpsbewoners toe.
 • Hondenpoep: Opruimen aub!
  hondenpoep - klein
  Vele Tongenaren ergeren zich aan hondenpoep in het straatbeeld. Al te vaak blijft hondenpoep achter op de straten en stoepen. De begeleider van de hond is verplicht de uitwerpselen te verwijderen en de plek te reinigen. Ook zijn hondenbaasjes verplicht om voldoende hondenpoepzakjes bij zich te hebben.

 • Bedrog met beroepsgidsen, reclame-inlassingen en domeinnamen
  handtekening
  Heeft u al voorstellen gekregen om uw adresgegevens in te lassen in elektronische of traditionele beroepsgidsen? Heeft u onlangs een factuur gekregen met het voorstel de domeinnamen voor uw activiteit terug te kopen? Heeft u bezoek gekregen van een ronselaar die u voorstelde reclame te maken in een regionaal blad?
 • Evaluatie lichtplan centrum op 8 mei
  Grote Markt
  Op 8 mei 2012 zal de Lichtraad opnieuw samenkomen. De bedoeling van deze samenkomst is een evaluatie door te voeren van de nieuwe verlichting van de basiliek, het stadhuis en Ambiorix. Deze verlichting is nu ongeveer een jaar in werking.
 • Groenprojecten
  Tongeren hecht een groot belang aan groen. De volgende niewe groenprojecten staan op stapel.
 • Siegelsmarkt breidt uit
  Siegelsmarkt is een woonuitbreidingsgebied van negen hectaren tussen de Bilzersteenweg en de Bodemweg.
 • Nieuwe digitale filmprojector voor De Velinx
  Velinx
  Goed nieuws voor het filmpubliek van De Velinx. Het schepencollege zette zopas het licht op groen voor de aankoop van een nieuwe digitale filmprojector.
 • Donderdagmarkt komt terug naar Grote Markt
  markt
  Vanaf 5 april komt de donderdagmarkt terug naar de Grote Markt.
 • Aanbesteding voor de werken op de Pliniussite van start
  Plinius klein
  De aanbesteding voor de werken op de Pliniussite gaat weldra van start. Plinius wordt een geïntegreerd toeristisch stadsproject met een openluchtzwembad, een toeristisch onthaal en een stadspark. Het wordt het startpunt van een toeristische beleving van het rijke erfgoed van de stad.

 • Marktfontein in werking
  fontein-klein
  Vrijdag 30 maart 2012 werd de fontein voor het stadhuis op het Stadhuisplein definitief opgeleverd.
 • Wegeniswerken: Zagerijstraat, Sacramentstraat en Raperiestraat
  De Zagerijstraat, Raperiestraat en de Sacramentstraat worden volledig heringericht.
 • Herinrichting Leopoldwal
  Nu de beslissing genomen is dat de donderdagmarkt terugkeert naar de Grote Markt kunnen we van start gaan met de definitieve herinrichting van de Leopoldwal.
 • Werken gepland of in uitvoering
  In Tongeren zijn de volgende werken gepland of in uitvoering.
 • Subsidies voor het behoud en de bevordering van boeren- en huiszwaluwnesten
  Zwaluw
  Het aantal broedende zwaluwen in Vlaanderen neemt sterk af. Huis- en boerenzwaluwen zijn dan ook onlosmakelijk verbonden met landelijke gebieden, waaronder Tongeren zeker behoort.

 • Inzamelactie frituurolie en -vet van 5 maart tot en met 5 mei 2012
  Inzamelactie Valorfrit
  Tussen 5 maart en 5 mei 2012 ontvangen inwoners die gebruikt frituurolie of –vet binnenbrengen op het recyclagepark, een krasbiljet en maken kans op mooie prijzen: 5 reischeques ter waarde van 1.000 euro, 50 friteuses en 500 bioscooptickets. De actie is een initiatief van Limburg.net en Valorfrit.
 • straatcontainers, maak er gebruik van
  Straatcontainers
  Vanaf 1 maart 2012 kan men ook terecht met glas en textiel op de Motten (tegenover de speeltuin).
 • Tongeren pakt leegstand aan in handelscentrum
  Leegstand
  Tongeren gaat werk maken van de leegstaande handelspanden in het centrum. Maatregelen, zoals premies voor starters, een betere stedenbouwkundige reglementering en de opstart van een immodatabank, moeten het tij doen keren.
 • Proefproject fietsers binnenstad
  De stad heeft een proefproject rond beperkt eenrichtingsverkeer in de binnenstad goedgekeurd. Dit betekent dat in een aantal straten fietsers in de tegenrichting van de eenrichtingsstraat mogen rijden.
 • Nieuwe verkeersregels treden in werking op 19 maart
  De herinrichting van de Grote Markt is een feit. Het is nu zonder enige twijfel het mooiste plein van de regio, een plein van en voor alle Tongenaren. Vanaf 19 maart gelden er ook andere regels. Een permanente voetgangerszone treedt in werking op de Grote Markt, het Stadhuisplein en Sint-Truiderstraat. Deze straten worden afgesloten met automatische verkeerspaaltjes. Ook de Allée Verte wordt voetgangerszone.
 • Afkoppeling hemelwater verplicht
  gescheiden riolering
  Als u uw terras, oprit, verharde zones of tuinpaden wil heraanleggen, dan moet u er rekening mee houden dat u verplicht bent om het hemelwater af te koppelen van de riolering voor afvalwater.
 • Vermelding EPC verplicht in vastgoedadvertenties
  Vanaf dit jaar bent u verplicht om het kengetal en het adres van de woning te vermelden in commerciële advertenties waarin de woning te koop of te huur wordt aangeboden. Het gaat om advertenties in folders, tijdschriften, kranten, op websites, in nieuwsbrieven, tijdens beurzen, op tv of radio. Als het adres niet wordt gepubliceerd, moet de unieke code van het EPC vermeld worden.
 • Elke seconde telt ... Een rookmelder kan je leven redden
  Rookmelder
  Een rookmelder laat je niet stikken!
 • Duurzaam beheer van kleine landschapselementen in het gebied tussen Bilzersteenweg en Sint-Truidersteenweg
  Holle weg
  Holle wegen zijn typische kleine landschapselementen voor heuvelachtige streken met een leemondergrond. De fijne leemkorrels kleven goed samen en laten de vorming van stevige, steile wanden toe. De meeste holle wegen zijn vermoedelijk vanaf de Middeleeuwen ontstaan. Door toedoen van een groeiende bevolking ontgonnen de boeren steeds meer stukken land en werden nieuwe paden gevormd. Sommige holle wegen zijn echter nog ouder en dateren uit de Romeinse tijd. Holle wegen dragen dus een stukje geschiedenis mee en maken daarom deel uit van ons cultureel erfgoed.

 • Chocolato blijft in Tongeren
  Dimitri Blocken en Judith Ribbens hebben een contract getekend om hun ‘Chocolato’ verder uit te baten in Tongeren. Dimitri en Judith waren de winnaars van de wedstrijd ‘Win je winkel’.
 • Kom bij de brandweer
  brandweer
  Het brandweerkorps van Tongeren zoekt brandweerman-vrijwilligers.
 • Sportkampioenen in de bloemetjes gezet
  Tongeren heeft de motorcrosser Jos Claessens tot sportman van het jaar 2011 uitgeroepen. Sportvrouw van het jaar werd handboogschutster Daniëlla Baers.
 • Vrijwilligers maken het verschil
  Op 3 maart start de Week van de Vrijwilliger. De Tongerse vrijwilligers maken onze stad zoals wij ze vandaag kennen: een sociale, sportieve, culturele, groene, bruisende, hippe en ondernemende gemeenschap. Gedreven door hun idealisme en enthousiasme zetten de vrijwilligers zich elke dag in voor anderen - vaak achter de schermen. Een welgemeend ‘dank u wel’ aan elke vrijwilliger!
 • Groenonderhoud in uw buurt?
  In de beleidsvisie van het huidig bestuur wordt er veel aandacht geschonken aan 'meer groen' in de stad. Bij de heraanleg van wijken en pleinen wordt er daarom steeds bijzondere aandacht besteed aan groenaanleg. Bomen, struiken en bodembedekkers maken het straatbeeld immers fraaier en bezorgen de omgeving een meerwaarde. Maar er wordt uiteraard ook veel aandacht geschonken aan onderhoud en groenbeheer.
 • Uitreiking milieuprijs
  Jaarlijks kent het stadsbestuur een prijs toe aan een privépersoon, school, bedrijf of vereniging die zich bijzonder verdienstelijk gemaakt heeft op het vlak van milieu. Deze toekenning betekent een stimulans om bijzondere aandacht te blijven besteden aan het meilieu. Op Vrijdag 17 februari vond de uitreiking van het jaar 2011 plaats.
 • Massale opkomst voor carnavalstoet in Tongeren
  Carnaval - klein
  Ondanks het gure weer was er op zondag
  19 februari weer een massale opkomst voor de carnavalstoet in Tongeren.
 • Plaatsing van zonnepanelen op GBS Vreren
  school Vreren
  Deze week worden de zonnepanelen op de Gemeentelijke Basisschool te Vreren geplaatst.
  De gemiddelde jaarlijkse energieproductie bedraagt 17 800 kWh, dit betekent dat er 30% van het jaarverbruik gedekt wordt door zonne-energie. De kostprijs van deze installatie bedraagt circa 80 000 euro. Dit project werd ingediend bij de Vlaamse overheid ter subsidiëring.
 • Burgemeester ontvangt Don Bosco vierders
  Op vrijdag 17 februari vierden de laatstejaars van viio Handel & Zorg Don Bosco. De feestvierders ruilden dit jaar de traditionele varkensstiften en het scheerschuim voor confetti. De bende werd in het Praetorium ontvangen door burgemeester Patrick Dewael.
 • Jeugddienst verkozen tot meest energiebewuste dienst
  Donderdag 16 februari was het voor de achtste keer Dikketruiendag. De stad Tongeren trok ook een dikke trui aan. We drukten het energieverbruik op kantoor door de verwarming een graad lager te zetten en een dikke trui aan te trekken. Alle werknemers kregen een lekkere tas verse soep aangeboden van het stadsbestuur en de meest energiebewuste dienst werd verkozen.
 • Tongerse waterkers erkend als Vlaams streekproduct
  waterkers
  Schitterend nieuws uit Lauw! Jean Vansimpsen, waterkerskweker van kwekerij Sint-Lucie in Lauw mag trots mededelen dat zijn Haspengouwse waterkers erkend is als Vlaams streekproduct.
 • Tongeren centraal in 'nieuwe' Ronde van Limburg
  Ronde van Limburg - logo
  Donderdag 17 mei (Hemelvaart) speelt Tongeren een centrale rol in de herlancering van de Ronde van Limburg. Start en aankomst van deze zowat 190 kilometer lange wedstrijd vinden in onze stad plaats.
 • Zet uw zaak in de kijker en doe mee aan 'Met Belgerinkel naar de Winkel'
  De stad Tongeren moedigt iedereen aan om naar de handelaars in de buurt te fietsen. Elk jaar fietsen ruim 100 000 personen mee 'Met Belgerinkel naar de Winkel', de grootste fietspromotiecampagne van Vlaanderen. Ze gaan langs bij de 17 000 deelnemende handelaars om stempels te verzamelen op hun spaarkaart.
 • Zwerfvuilactie, Straat.net
  De stad Tongeren organiseert in samenwerking met de intercommunale Limburg.net en OVAM voor de vierde keer Straat.net. Scholen, sport-, jeugd-, buurt- en andere verenigingen worden uitgenodigd om de handen uit de mouwen te steken. Deze grote zwerfvuilopruimactie vindt plaats op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 maart.
 • Resultaten actie snelheid 4 februari 2012
  Op zaterdag 4 februari tussen 9 en 17 uur werd er op verschillende plaatsen een grootschalige snelheidsactie uitgevoerd.
  Lees meer voor de resultaten.
 • Nieuwe geluidsinstallatie in de Velinx
  velinx
  Sinds een aantal jaren werkt de stad samen met de firma Bose voor de organisatie van het stadmuzikantenfestival. Nu gaan ze een stapje verder.
 • Doe mee met Ecobouwers Basis en krijg gratis een krat Primus en 2 Primus bierglazen
  De Bond Beter Leefmilieu organiseert dit jaar de campagne Ecobouwers Basis. Tijdens de opendeurdagen in oktober 2012 zullen overal in Vlaanderen honderden mensen hun woning openstellen. Voor deze campagne zoeken zij lokale energiemeesters en mensen die hun huizen willen openstellen.

 • Jachtrechten te huur
  De jachtrechten in Koninksem, Widooie, Rutten en Lauw worden verhuurd voor een termijn van 9 jaar.
 • Herman Van Rompuy bezoekt 'Sagalassos, City of Dreams'
  Het Gallo-Romeins Museum ontving de voorzitter van de Europese Raad. Herman Van Rompuy was speciaal naar Tongeren gekomen voor de prestigieuze tentoonstelling over Sagalassos.
 • Mobiliteit in Tongeren - wij vragen uw mening
  Op dit ogenblik wordt werk gemaakt van een nieuw mobiliteitsplan. Hierin wordt de visie op mobiliteit voor de volgende jaren beschreven. Het is de bedoeling dat dit plan gedragen wordt door elke Tongenaar. Daarom is het belangrijk dat wij ook uw mening kennen.
 • Broedersgaarde - Groenonderhoud
  Vlinderstruik
  In de beleidsvisie van het huidig bestuur wordt er veel aandacht geschonken aan ‘meer groen’ in de stad. Weldra starten er werken in de wijk Broedersgaarde.
 • Nieuwe groenhoeken en bomen in Tongeren
  Er komt meer groen in Tongeren. Plaatsen waar het aangenaam om te vertoeven is. De Tongenaren en de bezoekers weten dat heel erg te appreciëren. In dezelfde lijn gaan we nu overal in Tongeren voor meer bomen en groen zorgen.

 • Nieuwe voertuigen voor politie
  politie voertuigen
  De politiezone Tongeren-Herstappe beschikt sinds vorige week over vier nieuwe voertuigen. Voor de alledaagse politietaken werden drie Volkswagen Transporters aangeschaft. Ook werd er een nieuwe anonomieme wagen aangeschaft. Deze Volkswagen Golf heeft 155 Kilowatt en haalt topsnelheden van 240 kilometer per uur. Deze wagen zal vooral gebruikt worden bij de nachtpatrouilles en bij geplande acties. Ook in de strijd tegen woninginbraken zal deze wagen zijn nut zeker bewijzen.

 • Start werken op Wijkmolenweg
  Op woensdag 18 januari 2012 startten de werkzaamheden op de Wijkmolenweg. Er komen nieuwe stoepen in betonstraatstenen en nieuwe borduren. De werken worden uitgevoerd door aannemer Jackers uit Tongeren.
 • Nieuw nummer huisartsenwachtdienst: 070 246 246
  huisartsen
  Dit nummer is actief op weekdagen van 19u tot 8u en op weekend en feestdagen van zaterdag 8u tot maandag 8u.
 • Drie Tongerse dorpsrestaurants blikken terug op drie onvergetelijke jaren
  dorpsrestaurant henis
  Begin 2009 openden in Tongeren drie dorpsrestaurants hun deuren. Wekelijks worden de buurthuizen van Rutten, Henis en ’s-Herenelderen omgetoverd tot een dorpsrestaurant waar Tongenaren samen genieten van een gezonde, lekkere en goedkope maaltijd. Samen tafelen betekent hier niet alleen lekker eten, maar ook gezelligheid, een fijne babbel en zinvol vrijwilligerswerk. Op geregelde tijdstippen worden er informatiesessies en animatie georganiseerd. • Burgemeester van Maastricht bezoekt Tongeren
  burgemeester
  Tongeren wil graag de kandidatuur steunen van Maastricht om in 2018 de Europese Culturele Hoofdstad te leveren.
  Op vrijdag 6 januari ontving burgemeester Dewael zijn Maastrichtse collega Onno Hoes.
  Beide steden willen hun cultuurbeleid beter op mekaar afstemmen. Onze stad heeft een aantal culturele troeven die nog van pas kunnen komen.
 • Succesvolle Nieuwjaarsreceptie op Grote Markt
  nieuwjaarsreceptie
  Op zondag 8 januari bood het Tongerse stadsbestuur een nieuwjaarsreceptie aan op de Grote Markt. De opkomst was succesvol. Tongerse burgers konden er hun nieuwjaarswensen uitwisselen.
  Graag wil het stadsbestuur alle aanwezigen en de Tongerse bakkers en slagers (zij boden gratis belegde boterhammen aan) hiervoor bedanken. Het was een gezellige drukte. In de namiddag had de koopzondag plaats met 'cava shoppen'. De Tongerse handelaars boden hierbij hun klanten een glaasje cava aan.

 • Reclameronselaars duiken op in Tongeren
  handtekening
  Opnieuw komen er klachten binnen over malafide reclameronselaars die heel geslepen te werk gaan in Tongeren. De verkopers beweren samen te werken met het stadsbestuur en verkopen advertentieruimte voor stratenplannen enz...
 • Infrax wijzigt zijn energiepremies voor 2012
  Isoleren is de gemakkelijkste en goedkoopste manier om onze energiefactuur onder controle te krijgen. Bovendien kunt u aanspraak maken op interessante premies van Infrax voor energiebesparende maatregelen. Om zijn energiepremiestelsel nog doeltreffender te maken, voerde Infrax heel wat wijzigingen door. Een kort overzicht van de belangrijkste wijzigingen voor 2012.
 • Tongerse buurthuizen krijgen nieuw Monopoly-speelbord
  Tussen 1 en 28 februari 2011 kon iedereen zijn stem uitbrengen op één van de veertig kandidaat-steden die een plaatsje wilden veroveren op het nieuwe Monopoly-speelbord. Het stadsbestuur van Tongeren deed een oproep aan de Tongenaren, aan de bezoekers van Tongeren en aan iedereen die Tongeren nauw in het hart draagt om zijn stem uit te brengen op onze stad. Deze oproep bleef niet zonder resultaat. Tongeren veroverde zijn plaats op het bord en dit vóór de andere Limburgse steden Hasselt en Genk.

  Om de vele Tongenaren te bedanken voor het uitbrengen van hun stem schenkt het stadsbestuur van Tongeren aan elk Tongers buurthuis een exemplaar van het nieuwe Monopolyspel.
 • 4.895 kilo taxussnoeisel van de Tongenaren in de strijd tegen kanker
  taxusinzameling
  In het kader van de strijd tegen kanker zamelde de stad Tongeren dit jaar op het containerpark 4.895 kg taxussnoeisel in.
 • 20 000 kg batterijen in ruil voor een klimaatbos?
  bebat
  BEBAT en Limburg.net dagen Limburg en Diest uit tijdens Maand van de Batterij (15/11/2011-15/12/2011) om een recordpoging ingezamelde lege batterijen en zaklampen te vestigen. Bij een succesvolle recordpoging schenkt BEBAT 20 000 bomen en/of plantgoed aan het Nationaal Park Hoge Kempen voor de aanplanting van een Klimaatbos.
 • Parkeren op De Motten
  De Motten
  De politie stelt vast dat heel wat wagens verkeerd parkeren op de nieuwe, tijdelijke parking De Motten. Hierdoor gaat er heel wat ruimte verloren.
 • Wegenwerken in Tongeren
  Wegenwerken in Nerem, Vreren en Mal.
 • 'Sagalassos, City of Dreams', dé tentoonstelling van het jaar
  'Sagalassos, City of Dreams', dé tentoonstelling van het jaar in het provinciaal Gallo-Romeins museum, lokt méér dan 3.000 mensen per weekend naar de oudste stad van België. Deze levendige en zéér interactieve tentoonstelling is een echte aanrader.
 • Tongeren in 2012- Uw centen ... goed besteed
  Dexia
  De gemeenteraad keurde op 25 oktober het budget 2012 van de stad Tongeren goed. Daarmee is Tongeren de eerste gemeente in Limburg met een goedgekeurd budget voor 2012.

 • Wegenwerken in Tongeren
  Op woensdag 2 november starten de werken aan de Maastrichterstraat.
  Op maandag 7 november starten de werken aan de Leopoldwal.
 • Fraaie winkelpanden in Tongeren
  Tongeren pakt de renovatie van winkelgevels en leegstaande handelspanden grondig aan. Daarom kunnen handelaars en eigenaars van winkelpanden in het centrum tot 31 augustus 2013 een subsidie aanvragen voor een gevelrenovatie van maximaal 10 000 euro.
 • Jaarrapport 2010 - stad Tongeren
  Het jaarrapport van de stad Tongeren bundelt alle initiatieven en projecten die in 2010 werden voorbereid, uitgevoerd en opgevolgd. U kan er heel wat cijfers in terugvinden en vergelijkingen met vorige jaren. Kortom het jaarrapport is een niet te missen document voor iedereen die begaan is met wat er in onze bruisende stad leeft. Dit rapport is gratis af te halen aan de onthaalbalie van de stad Tongeren, Maastrichterstraat 10.
 • Biopower voorziet Tongeren van groene stroom
  Op het industrieterrein Tongeren-Oost werd 17 oktober gestart met de bouw van de grootste biomassacentrale van Limburg. Dit initiatief komt van Biopower. Symbolisch werd er door het college van burgemeester en schepenen een boom geplant.

  Verwacht wordt dat de installatie groene stroom zal leveren aan ruim 6.500 gezinnen. Een uitbreiding van de capaciteit wordt echter niet uitgesloten. In een later stadium zou de geavanceerde installatie zelfs de hele stad Tongeren van groene stroom kunnen voorzien. Biopower wil milieuvriendelijke elektriciteit opwekken met maïs dat door nabijgelegen boerderijen wordt geleverd. De afvalstoffen van dat proces kunnen gebruikt worden als meststoffen. Tegen mei-juni 2012 zou het project voltooid moeten zijn. Het prijskaartje van de nieuwe biogasinstallatie bedraagt ongeveer elf miljoen euro. De realisatie van het project betekent dat er meer dan 10.000 ton minder CO2 wordt uitgestoten per jaar.
 • Nieuw winkelcentrum langs Luikersteenweg
  In augustus 2012 opent aan de Luikersteenweg 'Forum Tongeren', een van de grootste gestructureerde winkelparken in België. De 27 grote winkels mikken per week op 100.000 shoppers. Niet alleen uit Limburg, maar ook uit Wallonië en Nederland.

 • Zone met beperkte parkeertijd
  Op de N79 Sint-Truidersteenweg, tussen de kruispunten met de Romeinse Kassei en de Ring R72, en op de Elfde-Novemberwal zijn er verkeersborden geplaatst met de aanduiding van een zone met beperkte parkeertijd (blauwe zone). Wanneer u de wagen parkeert in één van deze zones moet u zichtbaar de blauwe parkeerschijf leggen (binnenkant voorruit of op het voorste gedeelte van het voertuig). Het gebruik van deze parkeerschijf is voorgeschreven op werkdagen van 9 uur tot 18 uur en dit voor een maximumduur van twee uren.
 • Tongeren zoekt bouwpromotor voor gronden Heurkensberg
  Het woonuitbreidingsgebied Heurkensberg is gelegen langs de Baversstraat, ter hoogte van verzorgingspool AZ Vesalius, Ter Heide en Nederheem. Het projectgebied biedt ruimte voor een ontwikkeling van minimaal 180 woongelegenheden. De stad plaatst de gronden in eigendom met een oppervlakte van ca. 8 ha in totaliteit in de markt.

  Er zal op deze site een combinatie van sociale woningen (60 wooneenheden) en private woningen gerealiseerd moeten worden. De stad wil inzetten op een kwalitatieve woonontwikkeling en daarom zullen ook de ruimtelijke en architecturale kwaliteit criteria zijn die bepalend zijn bij aanstelling van een koper.

  De bouwpromotor zal instaan voor de opmaak van een verkavelingsplan, voert de onderhandelingen met de huisvestingsmaatschappijen en staat in voor de realisatie en verkoop van de woongelegenheden.

  Op donderdag 20 oktober om 10u zal in de Ambiorixzaal van het AC Praetorium een infosessie georganiseerd worden voor mogelijke kopers. Biedingen kunnen ingediend worden tot 31 januari 2012.

  Voor bijkomende informatie of opvragen bestek kan u terecht bij Ine Baptist (Ine.baptist@stadtongeren.be of telefonisch op 012/200186).
 • Erkenning voor de Evermarusfeesten als immaterieel cultureel erfgoed?
  evermarusrutten
  In het kader van het Leader project ‘Zoveel meer Tongeren’ werden dorpsvergaderingen gehouden waarop, via bewonersparticipatie, gepeild werd naar de noden van de bewoners van onze 17 dorpen. Leader is een Europees subsidiëringprogramma voor plattelandsontwikkeling. Uit één van deze dorpsvergaderingen bleek de bekommernis van de Ruttenaren over het voortbestaan van hun Evermarusfeesten. Daarom wil de stad Tongeren nu de erkenning aanvragen van de Evermarusfeesten als Immaterieel Cultureel Erfgoed. Immaterieel erfgooed omvat alles uit het verleden dat niet tastbaar is zoals gebruiken, kennis, rituelen, feesten enz. De erkenning betekent een erkenning van de jarenlange, vaak vrijwillige inzet van een hele gemeenschap.

 • Infovergadering over de actualisatie van het Ruimtelijk Structuurplan Limburg
  ruimtelijk structuurplan
  Het Ruimtelijk Structuurplan Limburg (RSPL) werd goedgekeurd in 2003 en geeft de krijtlijnen weer van de ruimtelijke ontwikkeling voor onze provincie. Het plan heeft rechtstreekse gevolgen voor onze leefomgeving. Het structuurplan formuleert de beleidslijnen voor wonen, werken, toerisme en recreatie, natuur en landschap, landbouw en mobiliteit en deelt hiervoor de provincie op in vier hoofdruimten: Netwerk Midden-Limburg, Haspengouw en Voeren, Kempen en ten slotte Maasland.
  Om in te spelen op een aantal nieuwe trends in de samenleving (gezinsverdunning, vergrijzing, nood aan bijkomende bedrijvigheid,...) en hun impact op onze ruimte, werd het RSPL recent geactualiseerd.
  Tijdens vier informatievergaderingen krijgt u meer informatie over het RSPL, de actualisatie ervan en wat specifiek is voor de hoofdruimte waar de vergadering plaatsvindt.
  Het openbaar onderzoek van het ontwerp 'Actualisatie Ruimtelijk Structuurplan Limburg' loopt van donderdag 25 augustus 2011 tot en met woensdag 23 november 2011.
 • Nieuw telefoonnummer stadsdiensten
  praetorium
  Het nieuwe centrale telefoonnummer van de stad Tongeren is 012 800 000.
  De medewerkers van het onthaal verbinden u graag door naar andere medewerkers van de interne diensten.
 • Tongeren verkocht Dexia-aandelen al in 2007
  Dexia
  De crash van het Dexia-aandeel brengt over het hele land steden en gemeenten in budgettaire problemen. Niet zo in Tongeren.
 • Dorpsvergaderingen, u komt toch ook!
  campagnebeeldzoveelmeerwebsiteoke
  In juli lanceerde Tongeren het dorpsproject ‘Zoveel meer Tongeren’.
  Berg, Diets-Heur, ’s-Herenelderen, Ketsingen, Koninksem, Lauw, Mal, Neerrepen, Nerem, Overrepen, Piringen, Riksingen, Rutten, Sluizen, Vreren, Widooie … 17 dorpen, zoveel meer Tongeren!
 • Antica Locanda opent de deuren
  Daniel en Rinaldo, de Limburgse kandidaten van de serie 'Mijn Restaurant!', voelen zich al helemaal thuis in Tongeren. Ze wonen beiden in Maasmechelen, maar vertoeven nu dagelijks in onze stad, waar ze een culinaire strijd leveren tegen de deelnemers van de andere Vlaamse Provincies. Daniel en Rinaldo hebben momenteel een bijzonder druk leven met vele intense stressmomenten. Maar tijdens de schaarse periodes van rust, genieten ze graag van de gastvrijheid van Tongeren en zijn rijke cultuur. Dit weekend was het zover en mochten zij hun eigen restaurant 'Antica Locanda' openen. Dit mooie pand is gelegen in de Clarissenstraat in Tongeren.
  De afleveringen van 'Mijn Restaurant!' worden elke dinsdag- en donderdagavond uitgezonden op VTM.
 • Tongeren staat op het nieuwe Monopolybord
  Wij als Tongenaren mogen terecht fier zijn dat onze stad op het nieuwe Monopolybord de 6de Vlaamse en zelfs beste Limburgse gemeente is. Wie Tongeren wil kopen zal er 2,2 miljoen euro moeten voor neertellen.
 • Doe uw voorstel voor het feest op de Grote Markt
  Doe uw voorstel
  Begin mei 2012 liggen de uitgebreide werken aan de Grote Markt achter de rug. De Tongenaren krijgen dan hun geliefde pleinen eindelijk terug en dat is meteen een uitstekende reden voor een groot feest. Tijdens het weekend van 11 tot 13 mei zullen de Grote Markt, het Stadhuisplein, de graanmarkt, de Vlasmarkt, de Kloosterstraat en het Vrijthof opnieuw bruisen. De precieze invulling van dit feest ligt nog niet vast. Daarom kunt u zelf uw bijdrage leveren met een eigen voorstel.
 • Tongeren mag zich 'Fairtradegemeente' noemen
  Proficiat aan de trekkersgroep! Tongeren heeft de titel van 'Fairtradegemeente' behaald! Fairtradegemeente is een titel die aangeeft dat die bepaalde gemeente én haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken. Om Fairtradegemeente te worden moeten 6 criteria vervuld worden. Inwoners, lokale bedrijven, restaurants, café-uitbaters, scholen, verenigingen, jong en oud, iedereen kan helpen om de criteria te vervullen die verbonden zijn aan de titel Fairtradegemeente. Dus ook u kan meedoen!

 • 17 dorpen, zoveel meer Tongeren
  campagnebeeldzoveelmeerwebsiteoke
  Berg, Diets-Heur, Henis, 's-Herenelderen, Ketsingen, Konkinksem, Lauw, Mal, Neerrepen, Nerem, Overrepen, Piringen, Riksingen, Rutten, Sluizen, Vreren, Widooie ... 17 dorpen, zoveel meer Tongeren.
  Het project 'zoveel meer Tongeren' heeft als doel de 17 dorpen te versterken. De stad en het OCMW zetten in op een betere leefomgeving en meer welzijn.
  Een speciale dorpsploeg wordt drie dagen per week ingezet voor het onderhoud van het openbaar domein. De dorpsploeg is een team van vzw Arbeidscentrum De Wroeter. De ploeg zal onder meer de verkeersborden onder handen nemen, speeltuintjes en pleintjes onderhouden en zwerfvuil opruimen.

  Zoveel meer Tongeren staat ook voor meer welzijn.
  Het is belangrijk dat elke Tongenaar gebruik maakt van zijn sociale rechten. Vaak zijn voordelen niet gekend of het is niet duidelijk hoe men er gebruik van kan maken. Om de fysieke afstand tussen de dienstverlening en de dorpen te verkleinen bestaat het Mobiel Sociaal Huis. De maatschappelijk assistent van het Mobiel Sociaal Huis is uw aanspreekpunt bij uitstek.
  Ook samen tafelen versterkt het dorpsgevoel. Onze dorpsrestaurants brengen buren, kennissen, familie en vrienden samen rond de tafel. Heeft u vooral behoefte aan een luisterend oor of een helpende hand, maak dan kennis met de zorgburen van Landelijke Thuiszorg. Verder zitten nieuwe initiatieven in de pijplijn. Kleine woningaanpassingen voor 75 plussers en nog zoveel meer.

  Meer weten? Mobiel Sociaal Huis - 0479 17 34 73 of tijdens de dorpsvergaderingen in oktober.
 • subsidies voor aanplant en onderhoud van hoogstamboomgaarden
  hoogstamboomgaard
  Nieuwe subsidie voor de aanplant en onderhoud van hoogstamboomgaarden
  De stad Tongeren geeft sinds 1 juli 2011 subsidies voor de aanplant en het onderhoud van hoogstamboomgaarden op haar grondgebied. Je vraagt de subsidie aan via het landschapsloket van het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren (tel. 011/313898) die samen met u de subsidieaanvraag opstelt. Minstens 30 dagen voor de aanplant of het onderhoud dient u uw dossier in bij het college van burgemeester en schepenen van de stad Tongeren.
  Adres: Maastrichterstraat 10, 3700 Tongeren
  subsidiebedragen
  Aanplant en 5 jaar vormsnoei €35,-/boom eenmalig Max. €350,-
  Achterstallig onderhoud 70% van de totale kostprijs eenmalig Max. €30,-/boom of €250,- in totaal
 • Boerenmarkt zoekt producenten
  Boerenmarkt klein
  Verse producten, een persoonlijk contact met de producent en een gezellige sfeer. Daarvoor komen mensen speciaal naar de boerenmarkt op het gezellige Neremsplein in Tongeren.
  Een verscheiden publiek, van jong tot zeer oud, maakt wekelijks van de gelegenheid gebruik om op deze plek inkopen te doen. Een gevarieerd assortiment aan producten wordt hierbij aangeboden.

  Gezien er de laatste jaren een groeiende belangstelling is voor de boerenmarkten en wij hierdoor een extra potentieel aan bezoekers verwachten, doen wij een oproep aan elkeen die diverse land- en tuinbouwproducten kunnen aanbieden, zowel hobbyisten met producten van eigen kweek als professionele producenten.

  De boerenmarkt is elke zaterdag geopend van 9.30 uur tot 12.30 uur en heeft plaats op het Neremsplein te Tongeren.

 • Tongeren dringt aan op snelle realisatie omleidingsweg
  weg
  De stad Tongeren dringt aan bij Vlaams minister Hilde Crevits voor een spoedige realisatie van de zuidoostelijke omleidingsweg. Deze verbinding tussen de Maastrichtersteenweg en de Overhaamlaan moet het doorgaand verkeer uit het centrum houden.
 • Tuinhuisje zonder zorgen?
  tuinhuis_klein
  Vanaf 1 december worden een aantal ingrijpende veranderingen doorgevoerd in de procedures met betrekking tot bouwen. Ten eerste wordt er een nieuwe procedure ingevoerd: de ‘melding’. Deze procedure is mogelijk voor bepaalde bouwwerken, zoals bijvoorbeeld het aanbouwen van een veranda.
  Ten tweede mogen er meer bouwwerken op eigen initiatief, zonder vergunning of melding, uitgevoerd worden. Voor een carport, een tuinhuis, een zwembad,… heeft u voortaan onder bepaalde voorwaarden geen vergunning meer nodig.
 • openluchtzwembad op Plinius
  Op Plinius komt een recreatief openluchtzwembad. Dat is één van de belangrijke krachtlijnen van de begroting 2011. De vraag voor een openluchtzwembad komt vooral van de Tongenaren zelf. Het nieuwe zwembad zal in de eerste plaats gericht zijn op recreatief zwemmen. Gezinnen met kinderen zullen hier op zomerdagen verfrissing en amusement vinden in het bad en op de ligweide.
 • Nieuwe schoolbussen voor leerlingen Tongerse gemeentescholen
  De stad Tongeren hecht veel belang aan onderwijs in eigen buurt. De leerlingenaantallen in de Tongerse gemeentelijke basisscholen stijgen jaarlijks. Het stadsbestuur wil daarom ook blijvend investeren in zijn onderwijs.
 • Gewijzigde verkeerssituatie Graanmarkt
  werken buizen
  De werken in kader van de overkapping van de archeologische site zijn inmiddels gestart. Vanaf woensdag 1 september verandert daarom de verkeerssituatie in deze omgeving.
 • Ontdek Tongeren milieuvriendelijk
  elektro car
  Toeren door Tongeren kan je voortaan ook met de "elektro car". Dit is een elektrisch aangedreven en dus milieuvriendelijk en bovendien compleet geruisloos voertuig. Met een opgeladen batterij heeft de elektro car een bereik van ca. 80 km., ruim voldoende dus om Tongeren en zijn groene omgeving aan een gezapig tempo (25 km/u) te ontdekken. Het voertuig biedt plaats aan 4 passagiers; ideaal dus voor een uitstap met het gezin of enkele vrienden.
 • Donderdagmarkt verhuist
  markt
  Donderdag 5 augustus vindt u de wekelijkse markt niet meer terug op de vertrouwde locatie van de Grote Markt en het Stadhuisplein. De marktkramers verhuizen tijdelijk naar de Leopoldwal, de Veemarkt, het Compostellaplein en de parking langs de Clarissenstraat. De verhuizing is een gevolg van de herinrichtingswerken van de Grote Markt en omgeving.

  De werken aan de Grote Markt zullen waarschijnlijk in maart 2012 afgerond zijn. Rond die tijd vindt u de donderdagmarkt terug op zijn vertrouwde plek.
 • Veel volk voor stadsmuzikanten
  Afgelopen zondag streken een tiental muzikanten neer in Tongeren. Ondermeer Kate Ryan, Stan Van Samang en Sandrine werden voor één dag straatmuzikanten en gaven het beste van hunzelf. De combinatie met de koopzondag en het stralende zomerweer lokte een massa volk naar het centrum.

  Op 1 augustus is er weer koopzondag. Op de antiekmarkt gaat dan de tweede schattenjacht door. In de namiddag wordt de Grote Markt en omgeving omgedoopt tot een Italiaanse Dorp.
 • Tongeren heeft eigen ondernemersclub
  Tongeren heeft sinds kort een eigen ondernemersclub. Die wil Tongerse ondernemers verenigen met het oog op lokale netwerking en belangenbehartiging. Peter Vavedin van schoenfabrikant Ambiorix wordt de eerste voorzitter. Bij de startmeeting kwamen 50 ondernemers uit Tongeren opdagen. De club wordt ondersteund door Voka (Kamer van Koophandel van Limburg) en de stad Tongeren.
 • De Velinx: programma 2010-2011
  brochure velinx
  De VELINX mag terug kijken op een meer dan bijzonder geslaagd seizoen 2009-2010. De abonnementen stegen met maar liefst 50% en wat het aantal verkochte tickets betreft, noteren we een toename van bijna 3000 kaartjes. ‘De lat hoog, de drempel laag'-aanpak werpt dus duidelijk zijn vruchten af. We gaan verder op de ingeslagen weg en stellen u met trots de nieuwe programmabrochure voor.
 • Jean Marie Poncelet: klantvriendelijke medewerker stad Tongeren
  Jean Marie Poncelet wordt gehuldigd als klantvriendelijke medewerker voor de maanden mei en juni. Jean Marie is 58 jaar en werkt pas 2 jaar bij de stad Tongeren in de groep ‘Reiniging’. Hij is inmiddels een vaste waarde op het containerpark. Bezoekers waarderen zijn behulpzaamheid en zijn opgewektheid. Ook met de collega’s en de leidinggevenden klikt het goed, hij voert alle opdrachten met veel enthousiasme uit.
 • Evermarusspel in Rutten lokt veel volk
  evermarusrutten
  Op 1 mei werd in Rutten traditiegetrouw het eeuwenoude martelarenspel ter ere van Sint-Evermarus gehouden. In de heilige weide rond de Evermaruskapel werd de achtervolging en de moordpartij op de pelgrim Sint-Evermarus op een schitterende wijze uitgebeeld.
 • Infopunt Dag & Nacht geopend
  toerisme tongeren
  In Tongeren opende onlangs een nieuw toeristisch infopunt 'Dag & Nacht' in het hartje van het Julianus Shopping Centre, vlakbij het hotel Eburon. Het infopunt is ontstaan uit de vtm-reeks Dag & Nacht: Hotel Eburon. Hierin wordt getoond dat de oudste stad van het land een bruisende stad is die heel wat te bieden heeft, zowel voor de inwoners als voor toeristen of bezoekers van de antiekmarkt.
 • nieuwe kantoren en werkplaats voor technische diensten
  td nieuwe kantoren
  De nieuwe kantoren en werkplaats werd onlangs officieel geopend. Het complex aan de Industrieweg bestaat uit een kantoorgebouw en twee loodsen. In het nieuwe gebouw werken 10 bedienden en 63 arbeiders.
 • Koopzondag in Tongeren overrompelend succes
  Koopzondagen
  Op zondag 7 maart liepen de Tongerse winkelstraten vol voor Flair Deals Day.
  De winkels en de horeca lokten een enorme toeloop. De koopzondagen in Tongeren zijn een succes aan het worden.
  Na de soldenzondag in januari, de Valentijnshopping vorige maand en Flair Deals Day zijn onze winkelzondagen goed bekend aan het worden bij het grote publiek.”
  Tongeren werd onlangs erkend als ‘toeristisch centrum’. Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels open van 13 tot 17 uur. Bovendien is Tongeren op elke winkelzondag een podium voor evenementen.
  In april is er geen koopzondag omwille van Pasen (4 april).
  Op paaszaterdag heeft Tongeren wél de wereldberoemde stijlgoeroes ‘Trinny & Susannah’ weten te strikken. Kandidaten voor een persoonlijke restyling schrijven zich in via www.vitaya.be.
 • Josine Moermans: klantvriendelijke medewerker stad Tongeren
  Josine Moermans wordt gehuldigd als klantvriendelijke medewerker voor de maanden maart en april. Josine is 51 jaar en is sinds 1988 een vaste waarde op het secretariaat van de Stad Tongeren. Alhoewel de administratie van het schepencollege haar hoofdtaak is, is zij een loyale allrounder voor de hele dienst. Josine is het gezicht en aanspreekpunt voor de bezoekers van de hele verdieping. Vergaderingen, doorgeschakelde telefoons, mensen opvangen en de weg wijzen: Josine ontvangt iedereen met een vriendelijk woord en leidt alles in goede banen. Zij is een stipte, nauwgezette en snelle medewerker die erg gewaardeerd wordt door haar collega’s.
 • Nieuw meldpunt alarmsystemen
  alarmsystemen
  Heeft u een alarmsysteem met een buitensirene, een buitenlicht of een meldsysteem? Volgens de nieuwe wetgeving moet de aangifte niet meer gebeuren bij de lokale politie. Alle alarmsystemen moeten nu geregistreerd worden bij het meldpunt alarmsystemen van de federale overheid.
 • De Velinx aanvaardt cultuurcheques als betaalmiddel
  velinx
  Bezoekers van De Velinx kunnen voortaan hun tickets voor elke voorstelling in De Velinx betalen met de Sport&Cultuur Pass en de Culture Pass Sabam van Sodexo.
 • Tongeren pakt overlast aan
  loslopende honden
  Al geruime tijd pakt de stad Tongeren overlastproblemen zoals hondenpoep, wildplassen, sluikstorten en geluidsoverlast aan via het systeem van gemeentelijke administratieve sancties (GAS). Voor een aantal kleinere overtredingen, die overlast bezorgen en storend zijn voor de samenleving, kan de stad zelf sancties opleggen in de vorm van een administratieve geldboete en is de stad dus niet langer afhankelijk van de rechtbanken voor het vervolgen van deze inbreuken.
 • Graffitispuitster op heterdaad betrapt
  graffitti
  Sedert een jaar werd Tongeren geteisterd door een persoon die opschriften aanbracht op gebouwen. Sinds 1 januari 2009 werden er 38 klachten ingediend wegens het aanbrengen van graffiti. De meeste hiervan werden aangebracht op gebouwen van overheidsinstanties. Dankzij het attente optreden van de Lokale Politie Tongeren die verdachte handelingen kon opmerken via camerabeelden, kon de betrokkene op heterdaad betrapt worden.
 • Stad Tongeren steunt Haïti
  Het stadsbestuur van Tongeren schenkt de opbrengst van het nieuwjaarsconcert van 30 januari a.s. aan de slachtoffers van de aardbeving in Haïti. Het Symfonieorkest van Vlaanderen brengt tijdens het dit concert werken van Brahms, Mozart ern J. Strauss Jr. Tickets kosten voor de bezoekers 21 euro. De stad Tongeren schenkt de opbrengst aan dezelfde hulpverlenende organisaties als de Vlaamse Media. Er zijn nog plaatsen beschikbaar voor dit concert. Iedereen die een steentje wil bijdragen kan tickets reserveren via: www.develinx.be, tickets@develinx.be, tel. 012 39 38 00 of in De Velinx zelf.
 • Ruimtelijk Structuurplan Tongeren gaat in openbaar onderzoek
  ruimtelijk structuurplan
  Met het ruimtelijk structuurplan Tongeren beschikt de stad over een visienota die het kader biedt voor toekomstige ruimtelijke ontwikkelingen. Na verschillende overlegmomenten en meerdere communicatiemomenten naar de bevolking werd het ontwerp aan de gemeenteraad ter goedkeuring voorgelegd. Vandaag start het officiële openbaar onderzoek.
 • Kampioenenhulde
  podium
  Vrijdag 22 januari 2010 is een hoogdag voor de sport in Tongeren. Het kruim en de toekomst van de Tongerse sport zijn dan aanwezig op de jaarlijkse kampioenenhulde in het stadhuis. 29 kampioenen en ploegen behaalden een titel of ereplaats op Limburgs, Vlaams, Belgisch of internationaal niveau. Deze prestaties werden tegen mekaar afgewogen en resulteerde in een lijst van genomineerden. De laureaten worden op 22 janurari bekendgemaakt.
 • Woonwijk Siegelsmarkt breidt uit
  plannen
  Binnenkort komt er ruimte bij voor betaalbare woningen in Tongeren. Woonuitbreidingsgebied Siegelsmarkt - gelegen ten noorden van de stad, in deelgemeente Henis, tussen de Bilzersteenweg en de Bodemweg – zal ontwikkeld worden. Het projectgebied is 22ha groot en biedt ruimte voor een 108-tal woongelegenheden.
 • Dorpsrestaurants bestaan één jaar
  dorpsrestaurant henis
  Begin 2009 openden in Tongeren drie dorpsrestaurants de deuren. Wekelijks worden de buurthuizen van Rutten, Henis en ’s-Herenelderen omgetoverd tot een dorpsrestaurant waar Tongenaren samen genieten van een gezonde, lekkere en goedkope maaltijd. Samen tafelen betekent in Tongeren niet alleen lekker eten, maar ook gezelligheid, een fijne babbel en zinvol vrijwilligerswerk.
 • Kim Bernard: klantvriendelijke medewerker
  Het stadsbestuur schuift de klantvriendelijkheid van haar medewerkers naar voren als een expliciet actiepunt in haar beleidsplan. De burger moet een snelle, correcte en vooral vriendelijke dienstverlening krijgen op alle vlakken. Kim Bernard, medewerker van de jeugddienst, is de klantvriendelijke medewerker van de stad Tongeren voor de maanden januari en februari.
 • Tweedaagse antiekmarkt op 6 en 7 juni
  tweedaagse antiekmarkt - klein
  Op zaterdag 6 en zondag 7 juni 2015 is er een tweedaagse antiekmarkt. Op zaterdag van 19u tot 23u en op zondag van 7u tot 13u.
 • Inschrijven voor milieuprijs
  milieuprijs
  Jaarlijks kent het stadsbestuur een prijs toe aan een privépersoon, school, bedrijf of vereniging die zich bijzonder verdienstelijk gemaakt heeft op het milieuvlak. Wie denkt dit jaar in aanmerking te komen voor deze prijs, kan tot 1 december een kandidatuur of project indienen.
 • Activiteitenkalender 'De Piepel'
  De piepel - klein
  De Piepel zet dit najaar in op rustig sporten en bewegen. Het wekelijks turnuurtje en de wandelingen voor beginners zorgen voor voldoende beweging. De wekelijkse taalbijeenkomsten Engels, Frans en Italiaans breiden uit met Duits.
 • Babbelschatten: ontmoetingsmomenten voor ouders en jonge kinderen
  Babbelschatten - klein
  Wilt u er even tussenuit samen met uw baby, peuter of kleuter? Zoekt u een plek om samen te spelen? Praat u graag met andere ouders over de opvoeding van uw kind? De opvoedingswinkel houdt tweewekelijks een ontmoetingsmoment voor ouders en kinderen tot 3 jaar.
 • Juni compostmaand
  Op zondag 26 juni kan u de Tongerse compostmeesters aan het werk zien in het Provinciaal Biotechnisch Onderwijs, Sint-Truidersteenweg 323 te Tongeren (vanaf 13u00 tot 18u00). U kan er terecht voor al uw vragen rond composteren en voor allerlei interessante info betreffende ‘Bloemen en planten’.
 • Inzameling taxus verlengd tot 31 augustus 2011
  taxuslimburgnet2a.jpg
  Op het recyclagepark wordt voor de vierde jaar op rij taxussnoeisel ingezameld in de strijd tegen kanker. De inzamelperiode, die normaal eindigde op 30 juli, is verlengd tot 31 augustus 2011.
 • Uw stem in het mobiliteitsdebat
  De Vlaamse overheid ontwerpt een nieuw mobiliteitsplan voor Vlaanderen.
  Mobiliteit is een zaak van iedereen. Zowat iedereen krijgt met mobiliteitsproblemen te maken, en zowat iedereen heeft ideeën om de grote uitdagingen van ons mobiliteitsbeleid aan te pakken.
  Welke prioriteiten moet de overheid volgens u stellen om files, milieuhinder, en verkeersonveiligheid tegen 2020 en 2030 aan te pakken? Laat uw stem horen in het mobiliteitsdebat! Neem tot 29 mei deel aan de enquête op www.mobiliteitsplanvlaanderen.be.
 • Gratis Vlaco compost
  gratis compost
  Vanaf dinsdag 28 juni kunnen alle Tongenaren (zolang de voorraad strekt) gratis Vlaco compost afhalen aan de oude burelen van de technische dienst op Overhaem, Overhaemlaan 39 te Tongeren.
 • Concert aan huis te winnen door sluimerverbruik te minderen
  ‘Ik doe ze uit’ is de nieuwste campagne van Infrax om het sluimerverbruik in Limburg aan te pakken. Doe samen met Stijn Meuris de stand-bylichtjes in huis uit, trek gsm-laders uit het stopcontact en schakel elektrische toestellen helemaal uit. Zo spaar je geld en het milieu. Bovendien kun je er mooie prijzen mee winnen.
 • Start cursus ecologisch moestuinieren
  limburg ecologisch
  De stad Tongeren, de stad Bilzen en de gemeente Riemst organiseren in samenwerking met de Provincie Limburg en Velt lessenreeksen over ecologisch tuinieren. Ervaren lesgevers maken je wegwijs in de theorie en de praktijk ... van plan tot uitvoering. De locatie bij uitstek ... jouw eigen tuin!
 • Dag van het park op zondag 18 september 2011
  Op zondag 18 september 2011 wordt de Dag van het Park georganiseerd in het kasteelpark "Scherpenberg" te Nerem en dit van 13 tot 18 uur.
  Naast geleide natuurwandelingen zullen er ook workshops en diverse infostanden te bezichtigen zijn. Ook is er animatie voorzien voor klein en groot, worden er weer steenuiltjes losgelaten door het Natuurhulpcentrum Opglabbeek en zal onze stad die dag officieel de titel van "Fairtradegemeente" in ontvangst mogen nemen. Er is ook de mogelijkheid voor een drankje en een hapje te consumeren.
  De toegang is gratis!
 • Fairtrade in dorpsrestaurants
  Fairtrade in dorpsrestaurants
  Op dinsdag 5, woensdag 6 en donderdag 7 april worden de menu’s volledig samengesteld uit fairtrade producten. De theorie achter de dorpsrestaurants is eenvoudig… de impact echter groot. Samen tafelen betekent niet alleen lekker eten, maar ook gezelligheid, een fijne babbel en zinvol vrijwilligerswerk.
 • Met Belgerinkel naar de Winkel
  Deze campagne van Bond Beter Leefmilieu, UNIZO, CM en de stad Tongeren zet iedereen aan om naar de handelaars in de buurt te fietsen van 7 mei tot 11 juni 2011. En dat heeft zo z'n voordelen. Het is goed voor het milieu, files verminderen, parkeerproblemen verdwijnen, ... Meedoen is dus de boodschap! Elk jaaar stijgt het succes van deze campagne.


 • Energiezuinig renoveren: ook betaalbaar voor jou
  Isolatie, dubbel glas of een nieuwe verwarmingsketel nodig?
  Een Duwolim-lening aan max. 2% voor energiebesparende renovatiewerken.
  Investeer in een energiezuinige woning: het is goed voor het milieu, je bespaart in de portemonnee en je woning wordt comfortabeler!
 • Open-milieuraad 'Speelgroen - Vrij spel voor natuur en kinderen'
  Wat heeft dit met u te maken vraagt u zich nu misschien af?
  Zeer veel! Bewegingstekort, overgewicht, aandachtsstoornissen, depressie – allemaal gesels van onze huidige maatschappij die al de kinderen treffen – kunnen volgens onderzoeken tenminste gedeeltelijk voorkomen worden als kinderen creatief en op eigen houtje in en met de natuur bezig mogen zijn. Op bijgevoegde uitnodiging vindt u enkele citaten ter zake.
 • Earth Hour
  Geef de aarde door en doe ook mee met Earth Hour!
  Tijdens Earth Hour laten elk jaar miljoenen mensen en duizenden organisaties zien dat zij de aarde belangrijk vinden. Hoe? Door één uur het licht uit te doen. Ook de handelaars roepen we op om maximaal de reclameborden en/of winkelverlichting gedurende dit uur te doven (van 20u30-21u30). De stad Tongeren geeft alvast het goede voorbeeld door gedurende dat uur de openbare verlichting in het stadscentrum te doven.
 • Infosessie ventilatie
  Isoleren is een must! Het is de meest ideale manier om geld te besparen en aan wooncomfort te winnen. Een goede isolatie is belangrijk, maar deze moet steeds gecombineerd worden met een degelijke ventilatie. Dit is van belang voor uw gezondheid (gezonde binnenlucht in de woning), voor uw veiligheid (koolstofmonoxydevergiftiging) en voor de woning zelf (om condensatie- en schimmelvorming te vermijden).

 • Infosessie muurisolatie
  Isoleren is een must! Het is de meest ideale manier om geld te besparen en aan wooncomfort te winnen. Het isoleren van een gevel levert een behoorlijke energiebesparing op. U rekent af met koude buitenmuren en geluidsoverlast. De investering verdient u terug door uw besparing op de energiekosten.

 • Infosessie dakisolatie voor doe-het-zelvers
  Isoleren is een must! Het is de meest ideale manier om geld te besparen en aan wooncomfort te winnen. Zelf de handen uit de mouwen steken? Dat kan! U moet dan wel weten hoe u goed en juist isoleert. Slecht geplaatste isolatie heeft immers geen effect!

 • Bio-ecologische beurs op zondag 28 augustus
  duurzaam bouwen
  Ecobeurs voor bouwers en verbouwers en voor iedereen die ‘eco’ denkt en leeft!

  Op het historische en landelijke domein rond de Waterburcht in Riemst vindt voor de 2de keer dé ecologische beurs ECO&ZO plaats van 10.00 u. tot 18.00 u. ECO&ZO is een gezellig event met groene uitstraling rond de thema’s ECO&Wonen, ECO&Leven en ECO&Bouwen. De beursroute vertrekt aan een strobalenatelier en loopt verder via de beurszaal.
  Ook dit jaar zijn er standen bij met heel uiteenlopende thema’s, van bouwmaterialen tot katoenen luiers, van zonnepanelen tot bio-voeding. Er zijn workshops en er is animatie voor jong en oud, … Kortom, het is een event voor iedereen die eco denk en leeft!
 • Milieugezondheidsenquête 'Gezonde' vragen
  Voelt u zich goed? Wat doet u om gezond te blijven? En ervaart u milieuhinder in uw onmiddellijke omgeving? In de loop van de maand juni valt bij een aantal inwoners van Tongeren een enquête met deze en andere vragen in de bus.
 • Ecobouwers opendeur - Gezocht: eigenaars van energiezuinige woningen
  Ben je eigenaar van een passiefhuis, lage energiewoning of heb je een deel van je woning energievriendelijk verbouwd? Wil je kandidaat-bouwers een rondleiding geven om je bouw- en woonervaringen met hen te delen? Dan vragen we graag jouw medewerking voor de campagne van Ecobouwers Opendeur.
 • Limburg.net vanaf nu bereikbaar via gratis telefoonnummer
  Vanaf nu kunt u Limburg.net bereiken via het nummer 0800 90 720. De 0800-lijn is het gratis centrale telefoonnummer van de afvalintercommunale Limburg.net waar u terecht kunt voor informatie en met klachten over de werking van de intercommunale en de aangeboden diensten.
 • Grote Kermis - Activiteiten
  Grote Kermis naast tekst
  Van zaterdag 11 tot en met zaterdag 18 september strijkt de kermis neer in Tongeren.
  U kan in ons centrum terecht voor allerhande activiteiten.
  Zaterdag 11 september: opening van de kermis
  Donderdag 16 september: jaarmarkt
  Zaterdag 18 september: kermisbraderie
 • Valentijnshoppen op 7 februari
  Iedere eerste zondag van de maand zijn de winkels open in Tongeren. Zondag 7 februari staat volledig in het teken van Valentijn. De stad organiseert om 14 uur een symbolische hernieuwing van de trouwbeloftes. Om 17 uur is er een optreden van Sylver. Zorg dat u erbij bent!
 • Tongeren zoekt trouwers!
  trouwringen
  De koopzondag van 7 februari a.s. staat in het teken van Valentijn. Shoppers kunnen in alle Tongerse winkels terecht van 13 tot 17 uur. Daarnaast zorgt het stadsbestuur voor de nodige randanimatie. Om 14 uur zal de burgemeester een huwelijksplechtigheid voltrekken op de Grote Markt. Wij doen dan ook een warme oproep aan alle verliefden, verloofden en gehuwden om deel te nemen aan dit collectief huwelijk. Ieder ingeschreven koppel krijgt naast een oorkonde ook nog een leuke trouwfoto. Enkele koppels kunnen bovendien een huwelijksnacht winnen in één van onze mooie hotels.
  Om 17 uur verwent Sylver iedereen met een spetterend optreden.
 • Ophaling kerstbomen
  kerstboom
  Van 11 tot en met 15 januari 2010 worden de kerstdennen opgehaald. Het is niet nodig om uw naam of adres door te geven aan de stadsdiensten. U zorgt er enkel voor dat uw boom ten laatste om 8 uur ’s morgens buiten ligt. Bomen met versiering en/of pot worden niet meegenomen.


 • Blauwe pmd-zakken worden helft goedkoper
  pmd
  Goed nieuws voor uw pmd-afval: vanaf januari daalt de prijs van een rol pmd-zakken van 5 euro naar 2,5 euro. PMD staat voor plastic flessen en flacons, metalen verpakkingen en drankkartons. De oude zakken kunt u rustig verder blijven gebruiken, afgezien van de prijs is er immers geen verschil.
 • Winkelen op zondag
  zondagopening
  Door de erkenning van Tongeren als toeristisch centrum heeft het stadsbestuur de mogelijkheid om op zondag de winkels te laten openen en dit 39 zondagen per jaar. In overleg met de middenstand zal dit in eerste instantie de eerste zondag van elke maand zijn.
 • wagenpark breidt uit
  De stad Tongeren maakt werk van de vernieuwing van voertuigen en machines. Op 4 december werden een kleine borstelwagen, een lichte vrachtwagen en een bandenkraan in gebruik genomen.

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley