Tongeren mag zich 'Fairtradegemeente' noemen

Jouw vereniging gestrikt voor de wereld?
Laat je strikken voor de wereld is een gemakkelijke (kant-en-klare) en toffe manier om de leden van uw vereniging te sensibiliseren en te informeren rond een meer duurzame manier van leven. De Noord-Zuidbeweging en de provincie hebben 6 workshops uitgewerkt die elke vereniging dankzij de ondersteuning van Fairtrade Tongeren gratis kan reserveren (normale kostprijs: 40 euro per workshop).

De verschillende thema's zijn: kookworkshop (H)eerlijk potje anders, creatieve workshop Knap recyKleren, wijnproeverij, chocoladeproeverij, GPS-stadsspel en De Scharlaken Pompelmoes.

Voor meer info of reservatie: milieudienst, 012 800 152 of milieudienst@stadtongeren.be

De eerste 5 inschrijvers kunnen gratis een workshop aanvragen.

 

(H)eerlijke maaltijd in dorpsrestaurants

Op dinsdag 17, woensdag 18 en donderdag 19 maart 2015 kunt u in de dorpsrestaurants opnieuw genieten van een menu die volledig samengesteld is met fairtradeproducten. Er is bovendien een leuke quiz, waarbij u een mooie geschenkmand met streekproducten kunt winnen.

Fairtrade betekent dat (buitenlandse) producenten correct betaald worden voor hun werk. Grote aandacht gaat bij fairtrade ook naar duurzame productie die rekening houdt met het milieu en de sociale werkvoorwaarden respecteert. Een maaltijd voor volwassenen kost 6 euro; een kindermaaltijd kost 2,50 euro.

 

Voor de dorpsrestaurants in maart moet u vooraf inschrijven via tel. 012 238 021 (alleen voormiddag) of via dorpsrestaurant@stadtongeren.be

 

Locaties:

- dinsdag 17 maart om 12 uur: Rutten - buurthuis Sint-Evermarus - Motstraat 7/1
- woensdag 18 maart om 12 uur: Henis - buurthuis De Meir - Kerkhenis en Tongeren - Dienstencentrum 'De Piepel' - Dijk 118
- donderdag 19 maart om 12 uur: 's Herenelderen - buurthuis Aldor - Elderenstraat 16

 

FAIRTRADE@WORK
Op donderdag 8 mei 2014 nam de stad Tongeren deel aan Fairtrade@work.

Fairtrade@work is een campagne, georganiseerd door Max Havelaar, die het gebruik van fairtradeproducten op de werkvloer wil stimuleren. De stad Tongeren neemt deel aan deze actie en biedt op donderdag 8 mei alle werknemers één Max Havelaar Tropical fruitsap aan en iedereen kan deelnemen aan de fairtrade quiz. Nadien wordt uit alle inzendingen een winnaar geloot die een mand met fairtradeproducten t.w.v. 30 aangeboden krijgt van het stadsbestuur. Op deze manier dragen we ons steentje bij tot het voeren van een eerlijke handel met de landbouwers uit het Zuiden en laten we zien dat eerlijke handel niet zomaar een ver-van-mijn-bed-show is.

Het uitgangspunt van eerlijke handel is duidelijk: ‘handel, geen liefdadigheid’. Arme boeren krijgen een beter leven dankzij een ‘win-win’ handelsovereenkomst tussen boer en consument. Dankzij meer rechtvaardige verkoopsvoorwaarden, kunnen boeren zelf de armoede bestrijden, sterker staan en hun eigen toekomst in handen nemen. Fairtrade Max Havelaar is een keurmerk, gegroeid uit de samenleving, dat niet belust is op winst. Producten met dit logo voldoen aan de internationale Fairtradecriteria, die rekening houden met drie pijlers van duurzame ontwikkeling: economisch, sociaal en milieu.

Winnares fairtrade quiz: Linda Boulet

fairtrade 2 - aangepast

Foto: Robby Vandersmissen.

 

SJIEK GEZINSFESTIVAL
Fairtrade Tongeren, Feestfabriek Benny & Lenny en de Gezinsbond Jekervallei organiseren op zondag 28 juni 2015 op de terreinen van scouts Sint-Franciscus te Rutten de 3de editie van het Sjiek Gezinsfestival. Het festival is uniek in zijn soort. Het richt zich op de eerste plaats tot jonge gezinnen met kinderen en liefhebbers van (h)eerlijk genieten in een gezellig kader.

Op het festival worden immers (h)eerlijk en lokale producten aangeboden en op de fairtrademarkt kan je terecht voor handgemaakte hippe kledij, juwelen en accessoires van  verschillende standhouders.

De organisatie staat garant voor een kwalitatief aanbod van (rand)animatie, straattheater en workshops voor kinderen en ouders. Tevens is er een avonturenzone voor de oudere kinderen en een kleuterzone voor de allerkleinsten. De perfecte start van de zomervakantie met je gezin.

Meer info: http://www.sjiekgezinsfestival.be/ of tel. 0497 32 96 83 (Pascal Michiels)

Kassa: 5 euro
Leden gezinsbond: 4 euro
Kinderen tot 2,5 jaar gratis

sjiekfestival rutten - klein

Proficiat aan de trekkersgroep! Tongeren heeft de titel van 'Fairtradegemeente' behaald!
Fairtradegemeente is een titel die aangeeft dat die bepaalde gemeente én haar inwoners eerlijke handel een warm hart toedragen én er ook effectief werk van maken.

Om Fairtradegemeente te worden moeten 6 criteria vervuld worden.

 

Inwoners, lokale bedrijven, restaurants, café-uitbaters, scholen, verenigingen, jong en oud, iedereen kan helpen om de criteria te vervullen die verbonden zijn aan de titel Fairtradegemeente. Dus ook u kan meedoen!

 

Waarom zou u meedoen?
U bewijst dat u (h)eerlijke handel een warm hart toedraagt en u wordt opgenomen in een lijst.

 

Hoe begint u eraan?
Neem een kijkje op de website http://www.fairtradegemeenten.be/ of neem contact op met de duurzaamheidsambtenaar mevrouw Nathalie Noens op het nummer 012 39 01 80 of
e-mail: nathalie.noens@stadtongeren.be. 

Lijst van winkels, horecazaken, bedrijven, scholen,... die Fair Trade verkopen en zo Tongeren tot een fairtradegemeente hebben gemaakt:

AD Delhaize, Driekruisenstraat 33
AD Delhaize, Sint-Truiderstraat 7
Bakkerij Baerts, Sint-Truiderstraat 34
Colruyt, Astridlaan 33

Di, Maastrichterstraat 122

Essenza, Via Julianus 18

Lidl, Maastrichtersteenweg 167

Maes Koffie, Maastrichterstraat 72

Prik & Tik, Hasseltsesteenweg 611

Carrefour market, Luikersteenweg 36

Carrefour market, Edmond Jaminéestraat 15

Supra Delvigne, Wijkstraat 11

Campola, Koninksemstraat 186
Biohoeve Vandergeynst, Heldenstraat 2
Centerfruit, Luikersteenweg 336

Clem's Hoeveijs, Nellestraat 28

Hoeve Den Hoge Dries, Hoogveldstraat 6

Gemeentelijke Basisschool Henis, Kerkhenis 55

De Heurwinning, Heurstraat 47

Syntra Tongeren, Overhaemlaan
KBT Sint-Lutgart, Beemdstraat
KWB Sint-Lutgart, Blaarmolenstraat

Leerbedrijf VIIO Handel & Zorg, Sint-Truiderstraat

De Kruidentuin, Maastrichterstraat

AD Delhaize, Luikersteenweg

Skin Secrets, Hemelingenstraat 13

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley