Actie hondenpoep

In de maand april worden politie en gemeenschapswachten ingezet om preventief en sensibiliserend op te treden rond overlast van hondenpoep en loslopende honden. Aandachtspunt hierbij is de hondenbaasjes ook bewust maken van het feit dat hondenpoepzakjes niet in de rioolputjes mogen geworpen worden. Politie en gemeenschapswachten delen flyers uit met informatie over de geldende regels. Baasjes die een hondenpoepzakje bij hebben worden beloond met een hondenpoepzakjeshouder met daarin tien hondenpoepzakjes. Het stadsbestuur wil eigenaars die hun verantwoordelijkheid nemen, zo belonen.

Hondenpoep blijft één van de overlastproblemen die het straatbeeld in Tongeren ontsieren. Bovendien is het één van de overlastproblemen waar de Tongenaar zich het meest aan ergert. Al te vaak blijft hondenpoep achter op de straten en stoepen. De begeleider van de hond is verplicht de uitwerpselen te verwijderen. Ook zijn hondenbaasjes verplicht om voldoende hondenpoepzakjes bij zich te hebben.

De stadsdiensten en de politie krijgen regelmatig klachten binnen over hondenpoep. Mensen die zich storen aan uitwerpselen op pleinen, speelpleinen, stoepen en straten melden dit best bij de politie of bij één van de gemeenschapswachten.

Hondenpoep is niet alleen hinderlijk voor inwoners of bezoekers van onze stad. De reinigingsdienst krijgt de onaangename taak om de overlast op te ruimen.

Naast preventieve acties blijft het ook nodig om repressief op te treden. Er worden specifieke patrouilles ingezet om hardnekkige overtreders te betrappen. De gemeenschapswachten en de lokale politie voeren op regelmatige tijdstippen controles uit en de politie is bevoegd om boetes uit te schrijven als hondenbaasjes niet in het bezit zijn van een hondenpoepzakje of de hondenpoep niet opruimen.

 

Hondenpoep opruimen is uiteraard het hele jaar door belangrijk en niet enkel tijdens de actiemaand!

 

Het reglement rond honden en hondenpoep is opgenomen in het politiereglement op de gemeentelijke administratieve sancties.

Klachten kunnen gemeld worden via meldpuntoverlast@stadtongeren.be 

 

hondenpoep

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley