Beeldverhaal ‘Grote Brand van Tongeren in 1677’

De nacht van 29 augustus 1677 staat Tongeren in lichterlaaie. Er branden een 500-tal huizen en verschillende belangrijke gebouwen af. Er blijft amper een sikkepit van de stad over.

 

De brand doodt en verwondt veel Tongenaren en heel wat families raken al hun bezittingen kwijt. Ook de familie Schaetzen. Arnold-Willem Schaetzen houdt een dagboek bij waarin hij vertelt over de gebeurtenissen uit die tijd.

 

De dienst erfgoed ging met deze historische bron en het schilderij van de brand van Tongeren dat enkele jaren nadien werd geschilderd aan de slag. Ze ontwikkelde een beeldverhaal voor groot en klein. Het resultaat is vanaf donderdag 31 augustus te bezichtigen in het Julianuscomplex (voormalige pand Essenza).

 

De dienst erfgoed ontwikkelde deze gezinsvriendelijke expo dat het verhaal verteld van de aanloop naar de grote brand, de brand zelf en de heropbouw van de stad. Mooie tekeningen en een eenvoudige uitleg gidsen ons doorheen deze periode van de geschiedenis.

 

In de gasthuiskapel bij Toerisme en Erfgoed Tongeren kan men het originele schilderij van de Grote Brand komen bezichtigen en een brochure met het beeldverhaal afhalen. Deze expo vertrekt op 9 oktober naar een andere locatie in de stad.

 

Voor meer informatie kan u terecht bij de dienst erfgoed Tongeren
Stefanie Sfingopoulos - 012 80 00 88 - stefanie.sfingopoulos@stadtongeren.be

 

Grote brand -expo 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley