Carnaval in Tongeren

Tongeren viert dit weekend carnaval! Het is een ideaal moment om alle zorgen aan de kant te schuiven en om aan de festiviteiten deel te nemen. Hoogtepunten zijn ongetwijfeld de jeugdstoet op zaterdag 25 februari (vertrek reclamestoet om 14.11 uur) en de grote stoet op zondag 26 februari (vertrek reclamestoet om 14.11 uur en vertrek carnavalstoet om 14.33 uur).

Carnaval is een stuk volkscultuur en dat houden we graag zo. We wensen alle carnavalvierders een uitbundige en plezierige tijd toe. We zijn ervan overtuigd dat dit met het nodige respect gebeurt, voor de andere feestvierders en de omgeving. Zo wordt carnaval een feest voor iedereen.

 

Raadpleeg hier de carnavalbrochure.


JEUGDSTOET– zaterdag 25 februari 2017

Route: Leopoldwal, Maastrichterstraat, Hemelingenstraat, Eeuwfeestwal, Sint-Truiderstraat, Grote Markt, Plein, Putstraat, Jekerstraat, Looiersstraat, Sint-Jansstraat, Plein, Grote Markt
Klik hier voor het kaartje met de route.

 

Verkeer

Vanaf 12u.00 moet de vertrekzone (Clarissenstraat) verkeersvrij zijn. Vanaf 13u.00 worden de straten van de omloop van de jeugdstoet verkeersvrij gemaakt.  Er geldt een verbod op parkeren en stilstaan in de straten van de omloop (van 13u tot na aankomst van de jeugdstoet om 17u.00) Vanaf 14u.00 wordt de zijlaan van de Eeuwfeestwal zoals elk jaar voorzien voor passage van de jeugdstoet in de richting van de Sint-Truiderstraat. Parkeren is hier verboden. De politie staat in voor de opheffing van de voornoemde maatregelen.
Klik hier voor het kaartje met het parkeerverbod vanaf 13u.

 

Bereikbaarheid Q-parkings
Op zaterdag 25 februari blijven alle Q-parkings bereikbaar via de normale route. Enkel tussen 12u en 14u30 moet men Q Julianus in- en uitrijden via Moerenpoort (Kielenstraat-Predikherenstraat-Clarissenstraat-Moerenstraat).

 

carnaval

Foto: R. Vandersmissen

CARNAVALSTOET– zondag 26 februari

Omwille van OCAD-richtlijnen in het kader van mogelijke terreurdreiging tijdens carnavalsactiviteiten en de werken ter hoogte van de Jekerstraat en Looiersstraat, wordt het parcours dit jaar anders ingericht. Uw veiligheid, onze prioriteit!

 

De carnavalsoptocht van zondag 26 februari 2017 volgt een aangepast parcours. Dit heeft 2 redenen: enerzijds zijn er de werkzaamheden op De Motten, waardoor het vertrek van de optocht verschuift van de Kastanjewal naar de Dirikenlaan. Anderzijds moeten alle Belgische gemeentes de veiligheidsrichtlijnen van het OCAD en het Crisiscentrum volgen. Het OCAD benadrukt dat carnavalsfestiviteiten potentiële doelwitten zijn voor terreur en legt daarom maatregelen op (specifiek dreigingsniveau 3). Naast een verhoogde politie-inzet op het volledige parcours zullen er op strategische plekken ook roadblocks geplaatst worden (lees: zware voertuigen die de toegangswegen blokkeren) als beschermingsmaatregel voor bezoekers en deelnemers . Tevens zullen de bestuurders van de carnavalswagens extra gescreend worden door de politie. De veiligheid wordt verzekerd door een geïntegreerd commando van alle hulpdiensten. 

 

Route: Dijk, Leopoldwal, Jaminéstraat, Stationsplein, Stationslaan, Maastrichterstraat, Hemelingenstraat, de Tieckenstraat, Pliniuswal, Eeuwfeestwal, Sint-Truiderstraat, Grote Markt (défilé van praalwagens)
Klik hier voor het kaartje met de route.

 

Verkeer:

  • Op De Motten, Kastanjewal, Victor Lenaersdreef en de Dijk geldt vanaf 09u.00 een verbod op parkeren en stilstaan. Hier moeten de deelnemende praalwagens plaatsnemen.
  • Vanaf 12u.00 wordt de volledige binnenstad verkeersvrij gemaakt, uitgezonderd het Regulierenplein, de Putstraat en de Jekerstraat. Vanaf dat tijdstip zal een verbod op parkeren en stilstaan gelden in de volledige binnenstad.
  • Vanaf 13u.00 worden alle straten van het parcours, gelegen buiten de binnenstad, afgesloten. Vanaf dan gelden de omleidingen tot circa 18u.00. De omleidingen worden opgeheven op bevel van de politie.
  • Op de Albertwal, Luikersteenweg, Sint-Maternuswal, Bilzersteenweg en de 11e Novemberwal geldt, in tegenstelling tot voorbije jaren, geen parkeerverbod.

Klik hier voor het kaartje betreft het parkeerverbod vanaf 9u.

Klik hier voor het kaartje betreft de verkeersvrije binnenstad vanaf 12u.

Klik hier voor het kaartje betreft de afsluitingen vanaf 13u.

 

Omleidingen

Komende van Luik:

Luikersteenweg, Albertwal, Koninksemsteenweg, Rode Kruislaan, Sint-Truidersteenweg, Legioenenlaan, Cesarlaan, Bilzersteenweg, Sint-Maternuswal, Elfde Novemberwal, Sacramentstraat, Zagerijstraat, Stationsplein, Maastrichtersteenweg
Klik hier om het kaartje betreft deze omleiding te downloaden.

 

Komende van Maastricht:

Maastrichtersteenweg, Stationsplein, Zagerijstraat, Henisstraat, Verbindingsstraat, Verenigde Natiënlaan, Driekruisenstraat, Bilzersteenweg, Cesarlaan, Legioenenlaan, Sint-Truidersteenweg, Rode Kruislaan, Cottalaan, Sabinuslaan, Molenstraat, Luikersteenweg
Klik hier voor het kaartje betreft deze omleiding.

 

Ook de bussen van De Lijn volgen deze omleidingen. De haltes waar de straten afgesloten zijn worden niet bediend.

 

Verkeersvrije binnenstad

Het Stadhuisplein, de Grote Markt, Hemelingenstraat, Maastrichterstraat blijven afgesloten tot maandagmiddag 14u.00. Tijdens de voormiddag zullen deze straten gereinigd worden.

 

Bereikbaarheid Q-parkings

Op zondag 26 februari is Q-parking Julianus bereikbaar tot 12u. Men kan de parking pas verlaten na het einde van de stoet. Q-Parkings Centrum en Grote Markt blijven continu bereikbaar.

 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley