Help mee aan 'oneindig'kunstwerk

Voor de 9de maand en MoMeNT werkt de stad samen met de Italiaanse kunstenaar Michelangelo Pistoletto. Deze kunstenaar ontwierp een lemniscaat - het symbool van oneindigheid. En met dat symbool willen we iets doen. Met de hulp van u wordt dit ongetwijfeld een prachtig en beklijvend kunstwerk.

 

Pistoletto is een vertegenwoordiger van de Arte Povera. Deze kunstbeweging gebruikt vooral eenvoudige materialen in haar werken. Met het oneindigheidssymbool verwijst Pistoletto naar een nieuw evenwicht dat moet ontstaan tussen de natuur, het artificiële en de mens. De kunstwerken van Michelangelo Pistoletto zijn wereldwijd verspreid. Ook Tongeren stapt nu mee in zijn verhaal. In september wordt in het Pliniuspark een kunstwerk - ontworpen door Le Prince Evêque - onthuld van drie heuvels of tumuli (naar het voorbeeld van de drie cirkels in het oneindigheidssymbool), perfect geïntegreerd in het park.

 

Plastic dopjes

Om het gedachtengoed van Pistoletto te verspreiden, organiseert de stad een aantal acties. Daarbij doen we een beroep op u. We willen met plastic dopjes een groot oneindigheidssymbool maken. Als u meehelpt, zal dit zeker lukken. Met de inzameling krijgt het Belgisch Centrum voor Geleidehonden bovendien de nodige sponsoring. Verzamel alle mogelijke plastic schroefdopjes van drankflessen (water, frisdrank, melk, fruitsap,…) en breng ze voor 20 augustus naar het Praetorium of Toerisme Tongeren.

 

Eigen kunstwerk

Bent u lid van een club of culturele vereniging? Zoekt u een leuk project voor de vriendenkring of de klas? Ga op een originele manier aan de slag met het symbool van het Derde Paradijs. Maak een eigen kunstwerk, bouw een kamp of vorm een mensenkring. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij zijn benieuwd naar het resultaat. Hou ons op de hoogte van uw activiteit of stuur een foto van het eindresultaat naar pistoletto@stadtongeren.be. We organiseren ook een tekenwedstrijd waarbij we u uitdagen om een originele versie van het symbool te ontwerpen. We selecteren tien tekeningen die we vervolgens op gerecycleerde postkaarten drukken en gratis verspreiden in de stad. Winnaars ontvangen een prijzenpakket.

Ontwerpen insturen kan tot 30 juni naar: pistoletto@stadtongeren.be. Of binnenbrengen bij Erfgoed – Toerisme Tongeren (Via Julianus 2).

 

pistoletto 

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley