Nieuw boekenpakket versterkt taalkundige integratie

Een goede kennis van de Nederlandse taal is een onmiskenbare sleutel voor een succesvol integratieverhaal. Het sociaal huis De Semper zet in op de taalkundige integratie van nieuwkomers in Tongeren. Het onderwijs is een belangrijke partner in het lokale integratiebeleid, maar scholen stellen vaak vast dat de taalvaardigheid van hun leerlingen en cursisten terugloopt na een vakantieperiode. Tijdens vakanties wordt vaak volledig teruggevallen op de eigen moedertaal. Met een extra boekenpakket wil het sociaal huis De Semper anderstalige ouders en hun kinderen motiveren om ook in de vakantie bruggen te slaan tussen de eigen moedertaal en het Nederlands. Het boekenpakket bestaat uit taalstudiemateriaal en uit voorleesboekjes voor jonge kinderen.

 

Samen kinderenboeken ontdekken is leuk en het vergroot de kennis van het Nederlands. Veel anderstalige ouders voelen zich in het Nederlands te onzeker en lezen niet samen met hun kinderen. De voorleesboekjes die wij vandaag aan de bibliotheek schenken, combineren de eigen moedertaal met het Nederlands. Het zijn perfecte boekjes voor allochtone gezinnen voor leesplezier en taalverwerving tijdens de zomervakantie. Ik hoop alvast dat meer en meer allochtone gezinnen de weg naar de bibliotheek zullen vinden, want onze bibliotheek werkt sterk rond leesbevordering.

 

We focussen daarbij vooral op leesplezier en het leren kennen van de wondere wereld van literatuur en informatie. We doen dat op heel veel verschillende manieren: via klasbezoeken, voorleesactiviteiten, lezingen, projecten zoals Boekstart en Milan gaat naar school, …   En sinds vorig jaar ook met een taalpunt voor anderstaligen die Nederlands willen leren. We zijn als bibliotheek dan ook meer dan tevreden met deze samenwerking en dankbaar voor dit uitgebreide boekenpakket dat een versterking van onze collectie betekent.

 

Ook de scholen kunnen met het boekenpakket aan de slag tijdens het komende schooljaar.

 

Foto: www.tongeren-vandaag.be

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley