Tongeren kan terugblikken op succesvolle groei aan groepsbezoeken in 2016

Tongeren was in 2016 één van de populairste toeristische bestemmingen voor groepen in Limburg. In het bijzonder de unieke tentoonstelling 'Gladiatoren' in het Gallo-Romeins Museum en de opening van het nieuwe schatkamermuseum, het 'Teseum', vielen in de smaak. Maar ook de vaste waarden zoals de culturele stadswandeling en de rondleiding 'Met een begijntje op stap' bleven in 2016 de meest geliefkoosde programma's.

 

Tongeren blijft één van de belangrijkste toeristische trekpleisters voor groepsbezoeken in Limburg, met het Gallo-Romeins Museum, het begijnhof en het Teseum als absolute toppers. Zo steeg het aantal boekingen die via Toerisme Tongeren werden gereserveerd van 272 (2015) naar 391 (in 2016). Een stijging van maar liefst 44%. Ook het Gallo-Romeins Museum noteerde 12 % meer groepsreservaties dan in 2015. Daarnaast is het aantal bezoekers die een groepsbezoek brachten aan het historische centrum van Tongeren t.o.v. 2015 met meer dan een derde gestegen, van 8.542 bezoekers naar 11.610.  Het Gallo-Romeins Museum blijft de grootste trekpleister en haalt in 2016 net niet de kaap van 50.000 bezoekers in groepsverband. De sterke stijging is voornamelijk te danken aan ons nieuw toeristisch product: het Teseum. Maar ook de klantvriendelijke inspanningen en het professioneel advies bij het reserveren van een groepsbezoek spelen mee. Toerisme Tongeren levert producten op maat van de klant en staat, indien gewenst, in voor het reserveren van groepsmenu's aan een voordelig tarief bij de Tongerse horeca. Daarbovenop worden de gidsbeurten in maar liefst 4 verschillende talen aangeboden. Ten slotte evalueren we ons aanbod jaar na jaar. Aan de hand hiervan worden nieuwe producten gelanceerd, zoals het programma 'Pastoor klapt uit de biecht'.

 

Uit analyses blijkt dat de diversiteit van het programma-aanbod ervoor zorgt dat groepen bezoekers meermaals per jaar terugkeren naar Tongeren. Opmerkelijk is ook dat de arrangementen vooral in trek zijn bij culturele verenigingen én zelfs bij andere gemeentebesturen, die bv. een dagje Tongeren organiseren voor de doelgroepen van de dienst 'Welzijn'.

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley