Bezienswaardigheden

 

Ambiorix small

Ambiorixstandbeeld

 

Ambiorix was de koning van de Eburonen, die in 54-53 v.C. in de omgeving van Atuatuca, de legioenen van Julius Caesaronder leiding van Cotta, de grootste nederlaag toediende, die zij bij de verovering van Gallië hebben gekend. In 1866 werd er voor Ambiorix een standbeeld opgericht, dat gemaakt werd door de beeldhouwer Jules Bertin.

 

Stadhuis 2 small

Stadhuis

 

Tot voor de "Grote Brand" van 1677 lag het oude stadhuis op de hoek van de Markt en de St-Truiderstraat. In het begin van de 18de eeuw besloot men het huidige stadhuis te bouwen op de plaats van de verwoeste lakenhal. Dit werd gebouwd tussen 1737 en 1750 naar de tekeningen van de Luikse architect Pascal Barbier.Het gebouw in classicistische stijl is een mooi voorbeeld van de 18de eeuwse Maaslandse bouwtrant. Luikse meubelen , schilderijen en stukwerk in Lodewijk XV-stijl bepalen het interieur(niet toegankelijk voor bezoekers) . 

Monument gesneuvelden small

Monument der gesneuvelden

 

Het monument der gesneuvelden werd op 28 augustus 1926 onthuld in tegenwoordigheid van Z.M. Koning Albert I. Dit monument herinnnert aan de Tongerse gesneuvelden van beide wereldoorlogen. Het monument is vervaardigd in arduin en heeft vier waterspuwers in de vorm van leeuwenkoppen. De oorspronkelijke fonteinbak was vervaardigd in mozaïek.

Basiliek small

Onze-lieve-vrouwebasiliek

 

Stad en wijde omgeving worden gedomineerd door de gotische toren van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Ontegensprekelijk één van de mooiste religieuze bouwwerken die ons land rijk is. Meer dan 300 jaar waren nodig om dit prachtig monument te voltooien. Het interieur is uitermate rijk aan kunstschatten. Bekendst is ongetwijfeld het uit notenhout gesneden beeld van Onze-Lieve Vrouw van Tongeren – Oorzaak Onzer Blijdschap, dat dateert van omstreeks 1479. De Romaanse kloostergang uit de 12de eeuw mag beschouwd worden als een zeldzame getuige van Romaanse bouwkunst in België.Openingsuren: elke dag van 9 tot 17 uur - gratis toegang 

Schatkamer 150

Teseum - herontdek de kerkschat

 

Tongeren is één van de oudste religieuze sites van de Lage Landen en herbergt een zeer belangrijke kerkschat in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. De volledig vernieuwde schatkamer opent in juni 2016 haar deuren. Ze bevat talloze kostbaarheden van religieuze kunst zoals reliekhouders, reliekbeursjes, edelsmeedwerk, middeleeuwse koorboeken en ook zeldzaam textiel.

 

De toegang tot het nieuwe museum bevindt zich in het historische kader van de romaanse toren en de kapittelzaal van de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek. Naast een reconstructie van de historische kerkschat komen ook andere thema’s aan bod zoals liturgie, heiligen, relieken en het kapittel. Een echte must is de ‘muziekbox’: daar bekijk en beluister je eeuwenoude muziekboeken. Het museumverhaal eindigt bij de Kroningsfeesten - waarmee de relatie naar een hedendaagse traditie wordt gelegd.

 

En er is meer! Uniek is de aanpalende romaanse kloostergang en prachtige kloostertuin - een verborgen parel in het stadscentrum.

 

 

 

TESEUMMuseumkwartier, 3700 Tongeren

http://www.teseum.be/
erfgoedcel@stadtongeren.be, T +32 (0)12 80 00 88 

OLVbeeld small

Mariabeeld "Oorzaak onzer blijdschap"

 

Het beeld van Onze-lieve-vrouw dateert uit 1479. Dit beeld uit een Antwerps atelier, ligt aan de basis van de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten Sinds 1890, bij de kroning van het beeld, worden de Kroningsfeesten, die een grote internationale bekendheid genieten, om de zeven jaar georganiseerd. Bij deze heiligdomsvaart worden de kerkelijke schatten getoond en wordt het gekroond beeld van Maria "Oorzaak onzer blijdschap", in een processie met meer dan 3.000 deelnemers, meegedragen.

GRM small

Gallo-Romeins museum

 

Laat u meeslepen door het verre verleden 

Ontdek het veelzijdige verhaal van de mens in de regio Limburg: van de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Maak kennis met de grote omwentelingen en kijk naar meer dan 2000 objecten uit de eigen collectie, mooi uitgelicht en gepresenteerd in een verrassende scenografie van Niek Kortekaas en De Gregorio & Partners. Het Gallo-Romeins Museum spaarde kosten noch moeite om de permanente tentoonstelling voor iedereen boeiend te maken. Educatieve films, maquettes en levensechte figuren in kunsthars brengen lang vervlogen tijden tot leven.Lees de heldere boodschappen, geniet samen met uw kinderen van leerrijke animaties en interactives of reserveer een bekwame gids voor een fascinerende rondleiding.U ontdekt dat een samenleving nooit toevallig functioneert zoals ze functioneert. Dat er redenen zijn waarom een cultuur is wat ze is, mensen doen wat ze doen en zijn wie ze zijn. ‘Wat volgt, staat altijd in verband met wat eraan voorafging’. De Romeinse keizer-filosoof Marcus Aurelius zei het vroeger al. Vandaag is het ons motto. Eén ding is zeker: bezoek deze tentoonstelling en het verre verleden laat u nooit meer los. Meer nog: u kijkt voortaan met heel andere ogen naar het heden.

 

Informatie

Gallo-Romeins Museum

Kielenstraat 15

3700  Tongeren

Tel.: 012 67 03 55

http://www.gallo-romeinsmuseum.be/

E-mail: grm@limburg.be

 

 

Romeinse tempelsite

 

De eerste keer dat de Romeinse tempel onder de aandacht kwam, dateert al van de zomer van 1964 toen archeologen tussen de boomrijen van een oude fruitboomgaard een aantal sleuven trokken. Doorheen de jaren werd het terrein weliswaar beschermd, werden er een aantal kleinere onderzoeken uitgevoerd, maar tot een gedegen ontsluiting kwam het nooit (mede omdat er geen bovengrondse structuren bewaard bleven).Aan de hand van eigentijdse materialen is getracht om voor de bezoeker een beeld te schetsen van de omvang van dit complex. Een aantal infopanelen geven daarbij de nodige duiding en achtergrondinformatie.

 

Praktisch: Romeinse Tempelsite, Keverstraat z/n, 3700 Tongeren.

 

Openingsuren:

1 april tot en met 30 september : weekdagen 10.00-16.00u / weekends 10.00-16.00u

1 oktober tot en met 31 maart : weekdagen 10.00-16.00u / weekends 10.30-15.30u 

 

Middeleeuwse muur small

Middeleeuwse wallen

 

Ingevolge de verwoesting van de stad in 1213 door de troepen van Hertog Hendrik I van Brabant, werd in 1241 begonnen met de bouw van de middeleeuwse omwalling. Deze muur omsloot de toenmalige stadskern wat nu ongeveer overeenkomt met de huidige ringlaan. Verschillende delen van deze 13de eeuwse omwalling bepalen nog gedeeltelijk het patroon van de vroegere middeleeuwse stad. De best bewaarde delen bevinden zich langs de Leopoldwal en de Elfde-Novemberwal, maar ook de Lakenmakerstoren en de Velinxtoren maakten deel uit van deze 13de eeuwse muur.In de 15de eeuw werden de stadsmuren gedeeltelijk afgebroken en in de 17de eeuw verwoestten de Fransen verschillende stadspoorten. De vestigingsmuren werden in de 18de eeuw hersteld maar moesten in de 19de eeuw uiteindelijk wijken voor de modernisering.

 

Monument T2000 small

Monument T-2000

 

Ontworpen en gemaakt door beeldhouwer Raf Verjans in 1985 n.a.v. de viering van het Bimillennium" van de stad Tongeren. Het werd eveneens opgericht in de volgende Romeinse zustersteden : Rome, Aarlen, Doornik, Bavay, Metz, Maastricht, Heerlen, Nijmegen, Keulen en Trier.

 

Moerenpoort nieuw

Moerenpoort

 

Als  enige overgebleven stadspoort uit de Middeleeuwen is de Moerenpoort  zeker een bezoek waard.  Dit historische gebouw is gelegen aan de rand van het begijnhof en vertelt het unieke verhaal van de militaire geschiedenis van de stad. De poort is zeer recentelijk gerestaureerd en is terug open voor het publiek.

 

Openingsuren

dagelijks van 10 tot 16 uur - van oktober tot en met maart op zondag tot 14 uur

De Moerenpoort is gratis te bezoeken.  Haal uw toegangscode bij  Toerisme Tongeren : 012 80 00 70 

 

Begijnhof small

Begijnhof

 

Even wegdromen tussen de schilderachtige huisjes en gezellige pleintjes met een gevoel alsof je terug gaat in de tijd ! Dat is de ervaring die je krijgt bij een bezoek aan één van de oudste begijnhoven van Vlaanderen. Midden 13de eeuw werd het Tongerse begijnhof, vlak bij de Jeker, gesticht als een miniatuurstadje binnen de stad. De nauwe straatjes, mooi gerestaureerde panden,… een beetje apart en eigenzinnig, een gedroomde locatie voor kunstenaars en … sinds 1998 werelderfgoed van de UNESCO. Wij nodigen u graag uit om ook deze sfeer op te snuiven in dit 750 jarig stadsdeel.

 

Beghina 

Begijnhofmuseum Beghina

 

Wie waren ze ... deze begijntjes? Deze vrouwen, die hun deur naar de wereld op een klein kiertje lieten openstaan. Noch non, noch leek. Wedden zij misschien op twee paarden of waren het feministen avant-la-lettre? Kom een antwoord vinden op deze vragen en breng een bezoekje aan het nieuwe Begijnhofmuseum Beghina in een authentieke begijnenwoning anno 1660.

Tijdens een bezoek aan het museum ontdekt u o.a. de thematentoonstelling "Schatten van de begijnen", een filmvoorstelling "Begijnen in de Lage Landen", een bezoek aan de woonkelder met een begijnenbiertje, een museumwinkeltje en een kruidentuintje.

 

Informatie

Begijnhofmuseum Beghina

Onder de Linde 12

3700  Tongeren

Tel.: 0475 71 89 22

http://www.begijnhofmuseumtongeren.be/

E-mail: info@begijnhofmuseumtongeren.be

 

Begijnhofkerk small

Begijnhofkerk

 

De St-Catharinakerk, beter gekend als Begijnhofkerk of Paterskerk, is een van de oudste kerken van de stad. Deze vroeg-Gotische kerk uit 1294 werd in de loop der eeuwen meerdere malen verbouwd en aangepast. In de 18de eeuw werd bv. het huidige barokgewelf aangebracht en het dakruitertje op de kerk geplaatst. Na de Franse Revolutie kwam de kerk in het bezit van de Tongerse Godshuizencommissie die in 1899 de kerk (voor 99 jaar), verhuurde aan de Paters Minderbroeders, wat uiteindelijk de naam Paterskerk verklaart. Deze sfeervolle St-Catharinakerk bevat een rijke verzameling kunstvoorwerpen waaronder vooral het houtsnijwerk en de schilderijen opvallen. Als voornaamste bezienswaardigheden gelden o.a. de preekstoel van Robrecht Verburgh uit 1711 in Lodewijk de XIV-stijl, het schilderij boven het hoogaltaar van de hand van Gaspar de Crayer, 17de eeuw en het beeld van de Lijdende Christus geschonken door begijn Anna de Floz.

 

Sint-Ursulakapel small

Sint-Ursulakapel

 

Kort na 1262 werd een infirmerie gebouwd waar bejaarde en zieke begijnen verzorgd werden.  Aanpalend aan dit gebouw werd in 1294 een kapel gewijd aan de heilige Ursula.  Het huidige Infirmeriegebouw dateert uit 1659.  Op het einde van de 17de eeuw was ook de kapel bouwvallig en werd ze vervangen door een barok zaalkerkje uit 1701 met een unieke klokgevel.  De gerestaureerde Sint-Ursulakapel wordt gebruikt als polyvalente ruimte voor kamerconcerten, thematentoonstellingen, voordrachten en andere culturele evenementen.

 

Lakenmakerstoren small

Lakenmakerstoren

 

Dit schilderachtig torentje, gebouwd tegen de achterkant van het begijnhof, maakte deel uit van de middeleeuwse verdedigingsmuur langs de Jeker. De halfronde constructie uit de 13de eeuw is hoofdzakelijk vervaardigd uit silex afkomstig van de Romeinse muur. Elke middeleeuwse toren werd door één van de stadsgilden verdedigd, wat meteen de naam "Lakenmakerstoren" verklaart.

 

Agnetenklooster small

Agnetenklooster

 

Het Agnetenklooster bestond reeds in 1418 en werd na de schenking van Joanna Van Repen in 1421 vergroot.  Na de Franse Revolutie werd het klooster verkocht.  Het kwam in handen van Kanunnik Vandermaesen.  Deze liet de kerk in het begin van de 19de eeuw afbreken en richtte het klooster in als herenhuis. Bij de recentelijke restauratie werd het gebouw gekaleid met uitzondering van de voormalige zomerrefter en de kerkruïne.  Nu is het Agnetenklooster in gebruik door de dienst van de Vlaamse Gemeenschap (Jongerenwelzijn).

 

Sint-Janskerk small

Sint-Janskerk

 

Waarschijnlijk werd deze kerk gesticht door de leerlooiers die er zorg voor droegen dat de kerk aan hun patroon St-Jan werd toegewijd. De oorspronkelijke kerk bestond reeds in 1205. Tussen de 17de en 19de eeuw bouwde men een nieuwe kerk. De kerk bevat tal van waardevolle kunstvoorwerpen. Na de O.L.Vrouwekerk en de verdwenen St-Niklaaskerk werd ze in de 19de eeuw de derde parochiekerk van Tongeren.

 

Munthuis small

Munthuis

 

De naam van dit laat-gotisch burgerhuis berust eigenlijk op een misvatting. Het middeleeuwse muntatelier dat in de 14de eeuw naar deze straat werd overgebracht was namelijk aan de overkant van dit pand gelegen. Toch zal deze naam voor de eeuwigheid met dit gebouw verbonden blijven.Het gerestaureerde Munthuis huisvest de erfgoedcel alsook de dienst Onderwijs en de dienst Archeologie en Monumentenzorg.

 

Velinxtoren small

Velinxtoren

 

De velinxtoren is een ronde hoektoren en maakte deel uit van de middeleeuwse omwalling uit de 13de eeuw.  Hij is opgebouwd uit silex en mergelsteen, waarbij ondermeer Romeinse bouwmaterialen opnieuw gebruikt werden.  De toren was verbonden met een brugje over de Jeker, die gedempt werd, terwijl het brugje tijdens de WO II gedynamiteerd werd.

 

Romeinse muur small

Romeinse muur

 

Aan de rand van de oude stadskern, vooral vanaf het noorden tot in de west-sector , zijn nog imposante overblijfselen bewaard van de 4544 meter lange stadsmuur uit de 2de eeuw. Deze was eertijds ca. 6 m hoog en op regelmatige afstanden versterkt met ronde torens. Aan de buitenzijde werd de muur beschermd door enkele diepe verdedigingsgrachten. Op de plaats van de toegangswegen tot de stad bevonden zich monumentale poorten. Vanaf de Middeleeuwen werd de Romeinse stadsmuur grotendeels afgebroken voor de herbruikbare bouwmaterialen, vandaar dat er nu van deze eens zo indrukwekkende muur nog hoofdzakelijk de muurkern, bestaande uit twee ruwe blokken silex, overblijft. Langs deze muur werd een wandelweg aangelegd, gaande van de Bilzer- tot aan de Luikersteenweg.

 

Beukenberg small

Beukenberg

 

Door de toenemende behoefte aan water in de Romeinse stad Tongeren was men genoodzaakt in de loop van de 1ste eeuw de problemen van de watertoevoer op te lossen. Daarom werd een aquaduct aangelegd die de verbinding maakte met het brongebied van de Mombeek. Het was een kunstmatige aarden ophoging met een houten constructie voor de aanvoer van het water. De Beukenberg is uitgegroeid tot een mooi wandelgebied vlak bij het centrum van de stad en recentelijk erkend als beschermd archeologisch monument.

 

Kasteel Betho small

Kasteel Betho

 

Even buiten de stad bevindt zich het imposante kasteel Betho. Het kasteel, waarvan de eerste vermelding terug te vinden is in 1267, was oorspronkelijk een waterslot. De huidige vijver refereert naar de slotgracht die ooit het volledige gebouw omsloot. Het residentieel kasteel is symmetrisch aangelegd en bestaat uit : kasteel, vierkantshoeve, vijver en park. De huidige gebouwen dateren voornamelijk uit de 17de en 18de eeuw, met een zuidwest toren uit 1478.Dit kasteel is niet toegankelijk voor publiek.

 

Sint-Gilliskapel small

Sint-Gilliskapel

 

Reeds in de 11de eeuw moet er in Mulken een kapel gestaan hebben. Op het einde van de 17de eeuw werd de huidige kapel aan de toren uit de 13de eeuw toegevoegd. In deze toren ontdekte men recent mooie muurschilderingen uit de 14de - 15de eeuw. De kapel is een belangrijk bedevaartsoord opgedragen aan St-Gillis, één der noodheiligen. De bedevaart vindt plaats tijdens de eerste negen dagen van september en trekt nog steeds grote aantallen bedevaarders.

 

Tempelierstoren small

Tempelierstoren

 

De eerste vermelding van de burcht dateert uit 1340, hoewel deze ouder moet zijn, daar de Ridders van Mulken reeds bekend zijn vanaf 1195.  Deze woonden op hun leengoed in een versterkte toren met ernaast een huis en hoeve, al dan niet omgeven door een omwalling.  De tienhoekige burchttoren, met de oorspronkelijke ingang op de eerste verdieping, is gebouwd op een kleine heuvel.

 

Deze is niet toegankelijk voor publiek.

Sint-Lutgartkerk small

Sint-Lutgardiskerk

 

Deze parochiekerk werd in 1949 naar het voorbeeld van een vroeg christelijke basilica met een vrijstaande toren gebouwd. In het fronton boven de ingang heeft men de voorstelling van de kruisomhelzing van de heilige Lutgardis, patroonheilige van deze kerk. Sint-Lutgard werd in 1182 in tongeren geboren, zij is patrones van Vlaanderen, de blinden, de schrijvers en de Vlaamse jeugd. Een prachtige reeks glasramen, een kruisweg van Broeder Max en het Lutgardbeeld van Esbroeck vormen de voornaamste bezienswaardigheden.

 

Kevie small

Landschapspark De kevie

 

Ten zuidoosten van Tongeren bevindt zich het 200 ha groot "Park van de Oostelijke Jeker". Omwille van zijn gunstige ligging en bijzondere flora en fauna behoort dit natuurpark tot het meest waardevolle van Zuid-Limburg. Kortom een zeldzaam stukje natuur in Haspengouw, dat gekoesterd dient te worden. Via vier bewegwijzerde wandelroutes kunnen liefhebbers kennis maken met alle facetten die dit landschap te bieden heeft. Op aanvraag zijn voor scholen en verenigingen georganiseerde wandelingen mogelijk mits voorafgaandelijk afspraak via de.kevie@skynet.be - tel. nr. 012 23 53 60 – 0472 37 80 80site: www.kevie.be

 

 

 

Praeorium small

Praetorium

 

Het Praetorium is sinds 2000 het administratieve centrum van Tongeren. Dit dankt zijn naam aan het Romeinse Praetorium dat in het oude Atuatuca Tungrorum ongeveer op deze plaats gesitueerd kan worden en ook toen het bestuurscentrum was van de stad.

 

© Stad Tongeren 2012       logoGreen Valley