2022 04 20 Buitenspeeldag 2023

Op woensdag 19 april gaat in het stadspark De Motten de Buitenspeeldag door. Met springkastelen voor kleuters en tieners, inflatable darts, bubbelballen, trampo-basket, balsporten en nog veel meer. De Buitenspeeldag loopt van 13 tot 17 uur en is gratis.

Patrick Dewael, burgemeester: “Enkele generaties geleden was ‘de straat’ het speelplein voor de jeugd. Tegenwoordig zien we nog amper kinderen en jongeren op straat spelen. De toenemende verkeersdrukte is hiervoor één verklaring, maar ook TV en┬ámoderne technologie spelen een grote rol. Nochtans is buitenspelen en sociaal contact goed voor onze kinderen. De Buitenspeeldag is een nationaal initiatief om buiten ravotten en sporten te stimuleren. Ook in Tongeren valt er dan weer heel wat te beleven. Op de televisiezenders voor de jeugd valt er alleszins helemaal niets te beleven. Die gaan een hele namiddag op zwart beeld. Er is dan ook geen enkel excuus om niet naar buiten te gaan.”

An Christiaens, schepen van Jeugd: “De kinderen en jongeren van vandaag weten niet meer altijd wat het is om buiten te spelen. Alles is via een schermpje bereikbaar. Ze moeten bij wijze van spreken enkel nog de deur opendoen voor de postbode. Als volwassenen kunnen we ons nog goed herinneren wat de voordelen zijn van buitenspelen. De huidige generatie krijgt alles aan huis geleverd waardoor de behoefte om buiten te spelen steeds kleiner wordt. Nochtans is buitenspelen erg belangrijk voor onze kinderen. Naast een frisse neus worden ze er ook sterker en socialer van. En de blauwe plekken en schrammetjes kunnen ook niet veel kwaad.”

Op woensdag 19 april maken we van het stadspark De Motten gebruik om alle kinderen van Tongeren een toffe namiddag te laten beleven. Tussen 13 en 17 uur kan iedereen genieten van de diverse activiteiten zoals kindergrime, verschillende springkastelen, circustechnieken, skaten, trampo-basket, voetballen en een bubbelbelcaravan.

Voor de organisatie van de buitenspeeldag is de samenwerking met de Schakelaar, de sportsenioren en jeugdverenigingen essentieel. Zij helpen bij de opbouw, afbraak en het toezicht tijdens de activiteit.

Praktisch

Wanneer : woensdag 19 april

Locatie : stadspark De Motten

Aanvang : 13 uur

Einde : 17 uur

Kinderen moeten vergezeld zijn van één volwassene. Bij slecht weer verplaatsen we de activiteiten naar een latere datum.

Meer info: www.buitenspeeldag.be