2022 10 18 Tongeren en Borgloon organiseren eerste infomoment voor hun inwoners

Een jaar geleden namen de gemeenteraden van Tongeren en Borgloon de beslissing om te fuseren. Beide besturen zijn ervan overtuigd dat ze op die manier beter gewapend zijn voor de toekomst. De eerste quick wins zijn overigens al een feit, zo werken de bibliotheken en de toeristische diensten al nauw samen. Begin november betrekken de stadsbesturen ook hun inwoners tijdens informatiemomenten.

De principiële beslissing om van Tongeren en Borgloon één te maken kwam er begin september 2021. Sindsdien zijn beide besturen samen aan de slag om alle voorbereidingen te treffen, zodat de fusie vanaf 1 januari 2025 officieel in kan gaan. Tot nu toe werd er achter de schermen gewerkt, maar vanaf nu kunnen ook de inwoners meedenken. Op 7 en 9 november vinden momenten plaats waar de burgemeesters en schepenen meer informatie geven over de fusie en naar de ideeën van hun burgers luisteren.

Nieuwe perspectieven voor inwoners, bestuur en medewerkers

Patrick Dewael, burgemeester stad Tongeren: “De fusie opent nieuwe perspectieven voor zowel inwoners, bestuur als medewerkers. De gemeenteraden en medewerkers van beide steden hebben hun ideeën daarover gebundeld in een strategische nota. Die nota moet de komende maanden verder worden uitgewerkt en daarbij betrekken we onze bewoners.”

 “We nodigen de Lonenaren en Tongenaren graag uit op een eerste infomoment waarop we onze visie duiden, ingaan op vragen en suggesties, maar ook vertellen hoe we de verdere voorbereiding aanpakken. Zo voorzien we de komende maanden bijvoorbeeld ook nog themacafés waarin de inwoners mee kunnen nadenken over dienstverlening, economie, dorpenbeleid, cultuur en toerisme in hun nieuwe fusiegemeente” besluit Jo Feytons, burgemeester stad Borgloon.

Infomomenten in Tongeren en Borgloon

De momenten vinden plaats op:

  • maandag 7 november van 19.30 tot 21.30 uur in CC De Velinx in Tongeren (voor de inwoners van Tongeren)
  • woensdag 9 november van 19.30 tot 21.30 uur in het Panishof in Borgloon (voor de inwoners van Borgloon)

Inschrijven kan online via www.tongeren.be/fusie (voor de inwoners van Tongeren) en via www.borgloon.be/fusie-nieuws (voor de inwoners van Borgloon) met de mogelijkheid om eventuele vragen op voorhand door te geven.

Alle praktische informatie is ook te vinden op de websites www.tongeren.be en www.borgloon.be.

;