2023 04 24 Erfgoeddag 23 april 2023: ‘Beestig’

Dit jaar heeft Erfgoeddag als thema ‘Beestig’ en richt het de schijnwerpers op het dierenrijk. Verschillende erfgoedspelers gingen met dit verrassende, maar boeiende thema aan de slag en zorgen ervoor dat je op zondag 23 april de stad kan ontdekken zoals je ze nog nooit zag!

Patrick Dewael, burgemeester: ‘Op de jaarlijkse hoogdag van ons cultureel erfgoed zetten we de ‘beestige’ kant van Tongeren in de verf. Erfgoed en dieren, het lijkt misschien een vreemde combinatie, maar dat maakt deze editie van Erfgoeddag net zo verrassend. Onze stadsdiensten gingen de uitdaging aan en ontwikkelden een boeiend programma met een nieuwe erfgoedwandeling, een workshop en activiteiten in de Tongerse musea.’

Gerard Stassen, schepen van erfgoed: ‘Tijdens een gezinswandeling van 2 kilometer doorheen het stadscentrum kom je ongekende erfgoedverhalen over Tongeren te weten. Met een wandelbrochure ga je op zoek naar dieren in gevels en op monumenten. De wandelbrochure is vanaf 23 april verkrijgbaar bij Visit Tongeren, het stadsarchief en de museumsite Teseum en dit tot het einde van het jaar.’

‘Tijdens de wandeltocht kan je op Erfgoeddag een bezoek brengen aan het stadsarchief. Daar ontdek je een archeologische vondst die nog nooit eerder vertoond werd en zeker tot de verbeelding zal spreken. In de namiddag kunnen kinderen deelnemen aan een workshop wapenschilden maken’, vervolgt schepen Stassen.

An Christiaens, schepen van cultuur en toerisme: ‘In maar liefst drie musea kan je op 23 april gratis een kijkje gaan nemen. In begijnhofmuseum Beghina ga je op zoek naar enkele bijzondere linken naar het dierenrijk. In het Teseum werd er een beestig leuk raadselparcours uitgewerkt en in het Gallo-Romeins Museum staan de meest beestige collectiestukken in de kijker. Bezoekers zullen versteld staan hoezeer ons erfgoed verweven is met de dierenwereld.’

Programma

BEESTIGE ERFGOEDWANDELING IN HET STADSCENTRUM
Wandelbrochure gratis te verkrijgen bij Visit Tongeren, Teseum en het stadsarchief
? Vanaf 23 april 2023 tot 7 januari 2024

WORKSHOP EN BEZOEK AAN HET STADSARCHIEF
Ontdek een uitzonderlijke archeologische vondst en uniek archiefmateriaal rond het dierenrijk en neem deel aan de kinderworkshop ‘wapenschilden maken’.
? Open van 10u-17u
? Workshop wapenschilden van 13u-17u

BEGIJNHOFMUSEUM BEGHINA
Sta versteld van de vele verrassende dierenlinken in het begijnhofmuseum. Je komt er langs tijdens de uitgestippelde erfgoedwandeling.
? Gratis toegang tot Begijnhofmuseum Beghina op Erfgoeddag van 14u-17u

BEESTIGE TIJDREIS IN HET GALLO-ROMEINS MUSEUM
Een beestige tijdreis in het Gallo-Romeins museum. Dieren hebben altijd een belangrijke plaats ingenomen in het leven van de mens. Je ontdekt er alles over tijdens een boeiende rondleiding in de permanente tentoonstelling, samen met de kinderen.
? Gratis toegang tot het Gallo-Romeins Museum van 10u-18u
? Reserveren kan via:
www.galloromeinsmuseum.be

BREINBREKERS IN HET TESEUM
Beestige breinbrekers en puzzels in de schatkamer. Voor de echte speelvogels! De raadsels en zoekopdrachten zijn leuk voor het hele gezin.
? Gratis toegang tot de museumsite van het Teseum op Erfgoeddag van 10u-17u
? Meer info: www.teseum.be