2023 04 29 Tongeren maakt zich op voor Italiaanse Dag

Zondag 7 mei staat ‘Ciao Tongeren’ op de agenda, een zuiders Italiaans feestje in hartje Tongeren. De stad Tongeren brengt een klein stukje Italië voor één dag naar het mooie Limburg. Je beleeft weliswaar la dolce vita in de eerste stad van het land.

Binnenstad in zuiderse sfeer

An Christiaens, schepen van Toerisme: ”Na de eerste editie in 2009 bleek dat de Tongenaren een dagje Italië in eigen stad wel konden smaken. De Italiaanse Dag was van het begin een match en is zoveel jaar later nog steeds een dag waarop jong en oud samenkomt in de Tongerse binnenstad om gezellig te aperitieven, te eten en te genieten van de zuiderse sfeer.”

Burgemeester, Patrick Dewael: “Doorheen de jaren is ‘Ciao Tongeren’ een vaste waarde onder de Tongerse events. De Grote Markt, de omliggende straten en pleinen vormen het zuiderse decor voor zo’n 30 Italiaanse standhouders. Het succesrecept van dit event? Italiaanse producten en de ‘cucina van la mama’ spreken gewoon tot de verbeelding. Bovendien is de zon meestal van de partij maar is het ook een dag waarop Tongenaren elkaar ontmoeten in de schaduw van de basiliek. Die op dit ogenblik al een glimp laat zien van haar omvangrijke restauratie. Daarnaast is ‘Ciao Tongeren’ een hoogdag voor onze winkels en horeca.”

“Ontdek op zondag zeker ook de Italiaanse route in de binnenstad. Deze route neemt je mee langs exclusieve Tongerse adresjes met Italiaanse merken en producten. Heel wat exposanten, handelaars en horecazaken hebben een leuke attentie of korting in petto. Kan je niet wachten tot zondag, snuif dan op zaterdag al zeker de Italiaanse sfeer op in de winkelstraten. De handelaars heten u alvast welkom!” besluit Krijn Henrotte, schepen van Economie.

Extra beleving

Ciao Tongeren is een garantie op een aangename dag, niet alleen op culinair vlak. Naast een waaier aan enthousiaste standhouders zullen Italiaanse acts op het podium aan de Grote Markt zorgen voor een uitzonderlijke ambiance. ‘De Italianen’ (NL), vijf galante casanova’s uit Italië zorgen voor charmant entertainment. Maar ook de bands We Two en SEI komen de Italiaanse pannen van het dak spelen. Originele streetacts zoals een goochelaar en een karikaturist vrolijken het event op. De kleinste bezoekers kunnen zich inschrijven voor een pastaworkshop bij Portami Via. Uitgedost in een keukenschort en -muts leren kinderen hun eigen verse pasta maken én mogen ze deze mee naar huis nemen.

PRAKTISCH

Ciao Tongeren 2023

Zondag 7 mei van 13u00-19u00

Inkom: gratis

Italiaanse route bij horecazaken en handelaars
Winkels in het centrum zijn open op zondag 7 mei van 13.00 uur tot 17.00 uur

Acts & animatie:

  • Stadhuisplein: optredens van SEI en We Two
  • Grote Markt en Vrijthof: Italiaans ballonmodelleren en humor-goochelen met Titof
  • Grote Markt en Vrijthof: karikaturist Marin
  • Grote Markt en Vrijthof: mobiele act van De Italianen (NL)
  • Vrijthof: Portami Via met pastaworkshop voor kids (op voorhand inschrijven via info@portamivia.be )