2024 01 20 Poëzieweek in Tongeren: Weesgedicht zoekt Adoptieraam

Van 25 tot 31 januari staat Vlaanderen in het teken van de Poëzieweek! Onder het motto 'Thuis' vieren bibliotheken samen met meter Rhea Cecile en honderd dichters dit jaarlijkse poëziefeest.

An Christiaens, schepen van Cultuur: "Tongenaren werden uitgenodigd om een 'Weesgedicht' te adopteren en op hun raam te laten neerpennen. Ze konden kiezen uit een selectie gedichten van bekende (inter)nationale schrijvers, maar ook lokaal schrijftalent kreeg de kans om eigen poëzie te delen. De bibliotheek organiseerde eerder een gedichtenwedstrijd waaruit 10 winnende gedichten zijn geselecteerd. Deze prijken nu de komende weken op diverse ramen in Tongeren. Met speciale stiften, bestand tegen neerslag, worden in totaal 50 gedichten verspreid, zowel bij particulieren als op ramen van winkels, horecazaken en publieke gebouwen. Een gedichtenwandeling langs deze locaties is mogelijk, met de volledige lijst vanaf 25 januari beschikbaar op de bibliotheekwebsite."

Poëziespeurtocht voor kinderen

Naast het Weesgedichtenproject organiseert de bibliotheek ook een boeiende speurtocht met raadselgedichten voor kinderen van 6 tot 12 jaar.

Burgemeester Patrick Dewael licht toe: "Met deze speurtocht willen we kinderen op een speelse manier kennis laten maken met poëzie. De bibliotheek wordt omgetoverd tot een gezellige straat met kleine huisjes, elk gevuld met verzen, gedichten en literaire schatten.”

Kinderen gaan op ontdekkingstocht door de bibliotheek, op zoek naar 10 poëziehuisjes. Elk huisje bevat een gedicht over het thema 'Thuis' waarin één woord ontbreekt. De poëziespeurtocht is van 25 januari tot en met 10 februari doorlopend beschikbaar tijdens de openingsuren van de bibliotheek.

Ook in de bibliotheek van Borgloon kunnen geïnteresseerden deelnemen aan deze speurtocht. "Waar mogelijk proberen we onze activiteitenwerking in de aanloop naar de fusie in 2025 al zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen," voegt Dewael toe.

Meer informatie over deze activiteiten is te vinden op de website van de bibliotheek: https://tongeren-borgloon.bibliotheek.be/agenda.

;