2024 01 31 Tongerse basisscholen stapten en fietsten sinds september al één keer de wereld rond

Basisscholen GO! BS Atheneeke en Campus Sint-Jan gingen begin dit schooljaar van start met de actie High-Five die kinderen moet aanmoedigen vaker te stappen en fietsen naar school. Daarvan zijn nu de eerste resultaten bekend.

"In Tongeren hebben GO! BS Atheneeke en Campus Sint-Jan met het High-Five project al 37.227 kilometers gestapt en gefietst sinds september. Geweldig nieuws: 70% van de kinderen doet actief mee en geeft High-Fives onderweg. Ze verdienen virtuele punten voor leuke beloningen. Laten we samen blijven stappen en fietsen naar een actieve toekomst in Tongeren!", Burgemeester Patrick Dewael.

Stappen en fietsen naar school levert je leuke beloningen op

Alle kinderen krijgen een leuke scantag op hun boekentas waarmee ze High-Five palen kunnen tikken op weg naar school. Zo’n High-Five levert de leerlingen virtuele punten op die ze vervolgens weer kunnen inleveren voor prijzen of waarmee ze een online game kunnen spelen en hun avatar pimpen.

59% van alle kinderen High-Fivet meer dan één keer per week

Een positieve trend die naar voren komt, is dat 59% van alle kinderen vorige week minstens één dag High-Fivend naar school is gekomen. Dat brengt het totaal al op 12.409 High-Fives wat gelijk staat aan 37.227 gestapte en gefietste kilometers.

Schepen van onderwijs Jeannine Vanvinckenroye: "Heel blij met de indrukwekkende resultaten en de betrokkenheid van de scholen in dit project. Elke deelnemer is werkelijk een bron van inspiratie en toont zich als een ware superheld."

Directeur GO! BS Atheneeke Chris Vandormael: "Onze kleuters en leerlingen zijn erg gemotiveerd en laaiend enthousiast over het project High Five. Sinds de start stimuleren nog meer kinderen hun (plus)ouders om verder van onze school te parkeren - o.a. beperkt gratis op de Leopoldwal of op publieke parking De Motten - en om vervolgens te voet naar school te komen en zo te kunnen passeren langs de scanpalen en hun 10 Fivemunten te kunnen scoren! Het project High Five is een mooie aanvulling van onze schoolstraat, dewelke gezorgd heeft voor een aangenamere, veiligere en properdere schoolomgeving."

Fietservaring en verkeer in de schoolomgeving

Het doel van het project is om kinderen in beweging te brengen en ze te motiveren om te stappen en fietsen naar school. “Dat doen we niet alleen omdat het goed is voor de gezondheid van de deelnemers, maar ook voor de fietservaring van de kinderen” vertelt Authier Degryse, oprichter van High-Five. 

Verder verloop van het project

"Dit project blijft actief in beide basisscholen tot het einde van dit schooljaar. Schepen van mobiliteit Patrick Jans heeft al plannen om in de komende jaren ook andere scholen in Tongeren de gelegenheid te bieden om deel te nemen aan dit project."

;