2024 03 15 Dodenkar Nerem hersteld

De gemeente Nerem kocht in 1926 een speciale kar om overledenen te vervoeren van huis naar de kerk en de begraafplaats. Deze prachtig versierde kar raakte in de jaren 1950 buiten gebruik en verdween uit het zicht, tot ze in 2022 werd herontdekt en gerestaureerd. Nu staat de kar tentoongesteld in de kerk van Nerem.

Burgemeester Patrick Dewael merkt op: "Je hoeft niet altijd grote monumenten te hebben om ons erfgoed te waarderen. Deze kar laat zien hoe zelfs een klein verhaal emoties kan oproepen. Ik ben verheugd dat mensen de weg vinden naar onze stadsdiensten en samen hebben bijgedragen aan het prachtige herstel van deze kar."

Gerard Stassen, schepen van Erfgoed, voegt toe: "Na jaren van vergetelheid heeft de kar een lange reis gemaakt, van schuur tot duiventil tot kelder... totdat de familie Jaspers contact opnam met het stadsarchief. Dankzij de inspanningen van Nico Olislagers en het Geschiedkundig Genootschap is de kar gerestaureerd en nu schittert dit stukje erfgoed in de kerk van Nerem."

;