2024 04 29 Evermaruspad

Wandelen en bezinnen in de voetsporen van pelgrims

Visit Tongeren zet graag in op wandelbeleving. Na het lanceren van de Fruitwandeling in Kolmont en het toevoegen van de Verborgen Moois Beukenberg wandeling aan het wandelgebied Pittoreske Kerkdorpen, stelt Visit Tongeren enthousiast de vernieuwde wandeling van het Evermaruspad voor.

Het Evermaruspad is een wandeling die al geruime tijd in het wandelaanbod van Visit Tongeren zit. Het is een geliefde wandeling bij de langeafstandswandelaar die houdt van een mooie afwisseling tussen erfgoed en natuur. De wandeling is vernoemd naar de Heilige Evermarus. Sedert de ontdekking van zijn stoffelijke resten rond 968 en zijn daaropvolgende heiligverklaring, is Rutten in de ban van Sint-Evermarus en wordt hij jaarlijks op 1 mei gevierd met een processie en martelarenspel tijdens de Evermarusfeesten.

De wandeling heeft twee startpunten: vertrekken kan je bij Visit Tongeren aan de Gasthuiskapel en op de Ruttermarkt aan de Sint-Martinuskerk van Rutten. Vanaf Tongeren volg je de route naar Santiago de Compostela tot aan de Evermaruskapel in Rutten. In Rutten wijk je af van het pelgrimspad en loopt het pad terug naar Tongeren. In totaal bedraagt de wandeling 14 kilometer. Voor de meer geoefende wandelaar bestaat er de mogelijkheid om vanuit Rutten een extra lus van ça. 6 kilometer, de zogenaamde Haccoroute, te wandelen. Hierbij wordt een kleine uitstap gemaakt naar Herstappe, één van de kleinste gemeenten van België en thuis van de struikrover Hacco.

Burgemeester, Patrick Dewael: “Visit Tongeren ontwikkelde voor het Evermaruspad een begeleidende brochure. Het is een handig boekje geworden, dat je meeneemt langs de bijzondere plekken die deze route rijk is. In totaal zijn er 8 stopplekken. Per stopplek krijg je informatie over wat je ziet en ook een historische duiding. Daarnaast wordt het geheel afgewisseld met weetjes en doe-tips. De wandeling heeft tot slot nog een bijkomend doel, namelijk tot rust komen. Welke geen overbodige luxe is in deze jachtige maatschappij.”

Schepen van Toerisme, An Christiaens: “Klopt, en dat is ook de reden waarom pelgrimeren terug in is. Jaarlijks vertrekken verschillende mensen naar Santiago de Compostela, te voet of met de fiets. En ook de camini’s in Nederlands Zuid-Limburg tonen aan dat dit eeuwenoude gebruik opnieuw hip is. Al heeft het begrip lang niet meer dezelfde lading die het eerst had. Waar je vroeger op bedevaart ging om een gunst te vragen of als boetedoening, staat pelgrimeren tegenwoordig gelijk aan bezinning. Want dat is waar pelgrimage de gemende deler met vandaag vindt: de tijd vinden om tot rust en inzichten te komen.”

De brochure kwam tot stand met behulp van het Compostela Genootschap Limburg – afdeling Tongeren, Kerkfabriek van Rutten, het Evermaruscomité en het stadsarchief.

Praktisch

  • Startpunt 1: Visit Tongeren, Via Julianus 2
  • Startpunt 2: Ruttermarkt, Rutten
  • Afstand: 14 km
  • Bewegwijzering: gele driehoek met blauwe schelp

Aan de Ruttermarkt vertrekt ook de Hacco-route van 6 km. 

Bewegwijzering: groene driehoek

Doorwinterde wandelaar? Dan kan je beide wandelingen combineren. 

De wandelbrochure is gratis af te halen bij Visit Tongeren.

“Niet de bestemming, maar de tocht maakt iemand tot pelgrim.” - Peter Nissen

;