289 klimaatbomen in nieuw stadsbos

Vorige maand startte de aanleg van een stadsbos met 227 klimaatbomen in het stadspark De Motten. Daarnaast worden er 62 bomen aangeplant aan het woonzorgcentrum De Motten. Zo brengen we de natuur nog dichter bij het hart van de stad.

Bovendien zijn de bomen een belangrijk wapen in de strijd tegen de klimaatverandering.

Klimaatbomen hebben heel wat voordelen. Ze nemen CO2 op, zuiveren de lucht en zorgen voor minder fijn stof. Ze zijn een bron van voedsel voor insecten. Klimaatbomen voeren overtollig water af en bufferen het regenwater. Bomen zorgen ook voor verkoeling.

Groen in het openbaar domein creëert bovendien ontmoetingsplekken, nodigt uit tot bewegen en verhoogt de samenhorigheid in de buurt. De economische waarde van klimaatbomen overstijgt ruimschoots de kosten voor het aanplanten en het onderhoud.

Met het openleggen van de Jeker kreeg het stadspark De Motten een tweede leven. Via de Jeker wordt een verbinding gemaakt tussen de stad en De Kevie en is er vrije ruimte voor de aanleg van een stadsbos. Het bos wordt aangeplant op de open groene vlakte.

In 2017 plantten we de eerste klimaatboom in Tongeren op het Sint-Jozefsplein. In 2018 werden 15 klimaatbomen geplant aan de Rode Kruislaan en op diverse begraafplaatsen. In 2019 was het Pliniuspark aan de beurt. Hier werden 35 bomen geplant.

Dit jaar komen er dus nog eens 289 klimaatbomen bij. Het aanplanten van deze nieuwe bomen kost 165.168 euro. De financiële tussenkomst van Limburg Sterk Merk (LSM) bedraagt 35.611 euro. De Vlaamse Milieumaatschappij draagt 42 procent bij in de kosten.

Gepubliceerd op donderdag 26 november 2020 13.40 u.