3 gemeenschapswachten houden toezicht in Tongeren

Sinds kort heeft de stad Tongeren een derde gemeenschapswacht in dienst. De gemeenschapswachten voeren toezicht uit in het straatbeeld. Tijdens deze coronapandemie is het uitvoeren van de controle op het naleven van de coronaregels een prioritaire opdracht.

De gemeenschapswachten verhogen de veiligheid en leefbaarheid in onze stad. Ze zijn duidelijk herkenbaar aanwezig in het straatbeeld. U herkent ze aan hun paarse uniformen. Ze zijn een laagdrempelig aanspreekpunt voor onze inwoners en vormen de schakel tussen de gemeente en de bevolking. Onze gemeenschapswachten zijn ook vaststeller. Dit betekent dat zij vaststellingen kunnen maken die mogelijk beboet kunnen worden. Dit gebeurt in het kader van het politiereglement ‘Gemeentelijk administratieve sancties’ (GAS).

In Tongeren zijn er op dit ogenblik 3 gemeenschapswachten in dienst:

  • Ruben Kellens (in dienst sedert 2016)
  • Wouter Vandenrul (in dienst sedert 2019)
  • Danny Martens (recent in dienst sedert eind 2020)

De gemeenschapswachten werken rond verschillende vormen van overlast. Gaande van kleine overtredingen zoals sluikstort, zwerfvuil, hondenpoep, wildplassen… tot opgestapeld afval in de voortuinen. In deze periode van de coronapandemie is het toezicht houden op het naleven van de coronaregels prioritair. Zo voeren ze controles uit op samenscholingen, mondmaskersplicht, het naleven van de geldende coronaregels in de winkelstraten, op de donderdagmarkt en andere openbare plaatsen in onze stad.

Merkt u bepaalde onregelmatigheden op die voor overlast zorgen of die het veiligheidsgevoel in uw buurt beïnvloeden? Aarzel dan niet om het ons te melden via meldpuntoverlast@stadtongeren.be.

Gepubliceerd op dinsdag 2 februari 2021 11.01 u.