75 jaar bevrijding

Op vrijdag 8 september 1944 verschenen de eerste Britse en Amerikaanse soldaten in de Tongerse straten. Dit kondigde het begin van de bevrijding in Tongeren aan. Na de bevrijding volgden nog moeilijke maanden voor de circa 13.300 Tongenaren.

Goederen bleven schaars en op de bon. Vele gebouwen waren vernield. En de oorlog kwam terug onder de vorm van V-bommen. Ook onze stad bleef hiervan niet gespaard. De Tweede Wereldoorlog eindigde in Europa met de overgave van de Duitse troepen op 8 mei 1945. Daarna volgde een turbulente periode van repressie, rouwen om de doden en wederopbouw.

Tijdelijke expo 'Tongeren en Tongenaren in oorlogstijd'

Van 11 november 2019 t.e.m. 6 januari 2020 in het Atrium van het Praetorium. Gratis te bezoeken tijdens de openingsuren

Lezing 'V-bommen terreur'

Pieter Serrien is historicus en gefascineerd door de wereldoorlogen. Hij schreef onder andere 'Zo was onze oorlog' (2014), over het leven tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 19 november om 19.30 uur in het Auditorium van het Gallo-Romeins Museum. Inschrijven via erfgoedcel@stadtongeren.be.

Heruitgave 'Tongeren en Tongenaren in oorlogstijd'

De drie boeken 'Tongeren en Tongenaren in oorlogstijd' zijn gebundeld in een herwerkte uitgave. Ook de vele Tongerse getuigenissen vindt u terug in één boek. Vanaf 12 november is dit duopakket verkrijgbaar voor 14,50 euro bij Toerisme Tongeren (beperkte voorraad, geen reservatie mogelijk).

Meer info: Erfgoed Tongeren - Via Julianus 2 - erfgoedcel@stadtongeren.be

Gepubliceerd op dinsdag 15 oktober 2019 10.24 u.