Vernieuwd stadspark De Motten

Het vernieuwde stadspark De Motten is even divers als Tongeren zelf. Skatende jongeren komen hier even graag als ouderen. Sporters, wandelaars, genieters, De Motten biedt voor elk wat wils, het hele jaar door. Het openleggen van de Jeker zorgde naast een ecologische meerwaarde bovendien ook voor de opwaardering van deze stadsbuurt. Tussen de Motten en De Kevie wordt via de Jeker een verbinding gecreëerd tussen park en natuurgebied. Dit brengt de natuur dichter bij de kern van de stad.

Water in de stad

Doorheen het stadspark stroomt de Jeker over een lengte van 1,3 kilometer. Bij de aanleg van de oevers is een onderscheid gemaakt tussen de stadskant en de parkkant: harde keermuren in natuursteen langs de stadskant en aan de parkzijde een natuurlijke oever met onder meer een vlonder met zitbank om voorbijgangers tot aan het water te lokken. De promenade langs de Jeker is bekleed met betonstraatstenen. Er is gekozen voor een groter formaat om het comfort te verhogen, zowel voor de fietser als de rolstoelgebruiker. Om de waterbeleving nog te versterken is het belevingsplein ingericht met verkoelende fonteinen en uitdagende stapstenen. Een ideale speelplek in de zomer.

De bestaande visvijvers zijn gerenoveerd. De wandel- en fietsroute sluit aan op het beschermde natuurgebied De Kevie.

Sport en spel

De allerkleinste Tongenaren kunnen zich volop uitleven in de grote speeltuin waar schommels nooit stilstaan. Acrobatische jongeren en hun bewonderaars vind je voortaan aan het skatepark. Maar het park is ook populair bij joggers die hier in alle vroegte komen lopen.

Partners

Vlaamse Milieumaatschappij - stad Tongeren - studiebureau Sweco - BAM Contractors - Fluvius