Dagtrip Europalia Roemenië - Dacia

'Dacia'. Zo noemden de Romeinen een deel van het huidige Roemenië, ooit het thuisland van Daciërs en Geten. In 106 veroverde Trajanus het gebied en zo behoorde het tot het immense Romeinse Rijk. De prachtige goud- en zilverschatten van de Daciërs en de Geten schitteren deze herfst eenmalig in België, in een sfeervol decor met grootse landschapsbeelden.
Ook vakmanschap van Grieken, Kelten en Scythen trekt de aandacht. Wie waren zij? Wat dreef hen naar de regio? Hoe verliepen de contacten met de plaatselijke bevolking?
Beleef Europalia Roemenië op een veelzijdige manier en maak kennis met een verrassende geschiedenis en cultuur.

Extra: Als deelnemer aan dit dagevenement krijgt u korting op de expo Brancusi in BOZAR, audiogids inbegrepen (expo van 2/10/19 tot 12/01/2020). U telt € 15,50 bij het inschrijvingsgeld en ontvangt uw voucher op 30 november in Tongeren.

PROGRAMMA
10 u.: onthaal
10.30 u.: lezing 1: Griekse kolonies in Dobrudja (Roemenië). Welvarende en felbegeerde steden aan de Zwarte Zee
door Dr. Stéphanie Derwael (Gallo-Romeins Museum, wetenschappelijk medewerker )
Vanaf de 7de eeuw v.Chr. stichten Griekse zeevaarders kolonies langs de kusten van de Zwarte Zee. Drie belangrijke kolonies bevinden zich op het grondgebied van het huidige Roemenië: Istros, Tomis en Callatis. Dit deel van de Zwarte Zee is zowel militair als economisch belangrijk. Eeuwenlang proberen Scythen, Geten, Daciërs, Romeinen, Perzen en Macedoniërs controle uit te oefenen op de welvarende Griekse kolonies. Dat leidt niet alleen tot geweld maar ook objecten, ideeën en vaardigheden worden uitgewisseld.
11.15 u.: lezing 2: De Kelten, gelukszoekers in Transsylvanië
door Linda Bogaert (Gallo-Romeins Museum, wetenschappelijk medewerker )
In de 4de eeuw v.Chr. trekken Keltische migranten vanuit Centraal-Europa oostwaarts. In hun zoektocht naar vruchtbare landbouwgronden, rijkdom en militaire eer belanden ze in Transsylvanië, een regio in het westen van Roemenië. Ook ambachtslui migreren mee: zij introduceren technologische vernieuwingen en specifieke pan-Europese types van wapens en sieraden. Het samenleven van deze nieuwkomers met de lokale bevolking zorgt voor een boeiende culturele mix.
12 u.: lunch
13 u.: lezing 3: De verovering en romanisering van Dacia
door Bart Demarsin (Gallo-Romeins Museum, afdelingshoofd tijdelijke tentoonstellingen)
106 n.Chr. Na een lange en bloedige strijd verslaat het Romeinse leger de troepen van de Dacische koning Decebalus. De overwinning is een ware triomf voor keizer Trajanus en wordt vereeuwigd op een triomfzuil in Rome. Net als vele andere regio's ondergaat Dacia een diepgaand proces van romanisering. Verschillende eenheden van hulptroepen worden in de nieuwe provincie gestationeerd. Een van die eenheden is de Ala I Tungrorum Frontoniana, die enkele decennia voordien in de civitas Tungrorum is opgericht.
14.30 u.: rondleiding in de tentoonstelling
16 u.: afsluitend drankje
ca. 16.30 u.: einde programma

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 88,00
Basistarief: 88,00 €; Met Davidsfonds Cultuurkaart: 78,00 €

Waar

Gallo-Romeins Museum

Organisatie

Davidsfonds Academie

Filter op categorie