Groeireeks: Omarm je hoogsensitiviteit

Raakt een emotionele film, muziek of kunst jou diep? Is je energievoorraad op als je een tijdje in een drukke omgeving vertoeft, of als je moet multitasken? Zijn je emoties vaak intens, zowel in positieve als in negatieve zin? Dan is de kans groot dat je hoogsensitief bent.

Hoogsensitief zijn is geen stoornis, het is een deel van je persoonlijkheid. Ongeveer 15% van de bevolking is hoogsensitief. Dat zijn natuurlijk een hoop mensen, maar het blijft een minderheid. Eén van de redenen dat hoogsensitieve mensen zich vaak 'anders' voelen. 'Anders', omdat de meerderheid van de mensen niet-hoogsensitief is en de wereld vooral op die leest geschoeid is. Tegen kinderen die huilen wordt regelmatig vermanend gezegd: 'stel je niet aan'. In het onderwijs zijn klasgroepen van 25 of meer leerlingen geen uitzondering meer. Ruimte om je terug te trekken is niet evident op vele werkplekken. En ga zo maar door.

Als mijn dochters van school komen, weet ik dat ze moeten ontladen. Als het even kan, maken we dan een wandeling in het groen. Omdat honger en dorst bij hen triggers zijn voor emotionele uitbarstingen, gaat er steevast fruit, water of een koekje mee als ik ze afhaal.
Toen ik merkte dat mijn oudste dochter 'verdronk' in een kleuterklasje met meer dan 30 leerlingen, heb ik haar van school veranderd. Nu fladdert ze naar haar kleine dorpsschooltje waar ze zich als een vis in het water voelt.

Deze en nog veel andere dingen heb ik met vallen en opstaan geleerd als mama van hoogsensitieve kinderen. Omdat ik zelf hoogsensitief ben lukt het mij als vanzelf om me in mijn kinderen te verplaatsen. Makkelijk was mijn pad niet. Vaak voelde ik mij niet begrepen, wist ik niet wat er met mij aan de hand was. Wilde ik er alles aan doen om maar zo 'normaal' mogelijk te zijn.

Ondertussen ben ik dankbaar voor mijn hoogsensitiviteit en deel ik mijn kennis graag met andere hoogsensitieve mensen die hiermee worstelen. In een kleinschalige, veilige groep van maximum 6 personen gaan we 5 weken samen op zoek naar tools waarmee jij de kracht van je hoogsensitiviteit kan ervaren en omarmen. Het traject omvat een brede waaier aan technieken, zoals evidence-based mindfulness, self-compassion, maar ook visualisaties en muziek, waarmee je elke week dichter komt bij wie je werkelijk bent.
Voel je je aangesproken? Schrijf je dan snel in.

Onder begeleiding van Ellen Steegen, klinisch psycholoog en filosoof

Bron: UiTinVlaanderen.be

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

€ 210,00
Basistarief: 210,00 €; Vroegboekkorting: 189,00 €

Waar

Groepspraktijk Coranima

Organisatie

Groepspraktijk voor integratieve gezondheid Coranima

Filter op categorie