Capaciteitstarief elektriciteit

Vanaf 1 januari 2023 voert de VREG (de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) het capaciteitstarief in.

Vanaf dan kijkt de VREG voor de berekening van de nieuwe nettarieven niet enkel naar de hoeveelheid elektriciteit die u verbruikt, maar ook naar de hoeveelheid elektriciteit die u tegelijk verbruikt.

Waarom wordt het capaciteitstarief ingevoerd?

Door de invoering van het capaciteitstarief hoopt de VREG het elektriciteitsnet minder te belasten. Door de energietransitie, de overschakeling van fossiele- en nucleaire energiebronnen naar hernieuwbare energiebronnen, neemt die belasting namelijk toe. De nieuwe nettarieven moet Vlaamse gezinnen aanmoedigen hun verbruik over de dag te spreiden waardoor het elektriciteitsnet niet overbelast geraakt.

Wat is het capaciteitstarief?

Het capaciteitstarief is geen bijkomend tarief, maar een nieuwe berekening die vanaf 1 januari 2023 wordt toegepast voor de berekening van een deel van de nettarieven. Dat zijn de kosten die u betaalt voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet. Het capaciteitstarief geldt voor elektriciteit, niet voor aardgas.

Hoe wordt het capaciteitstarief berekend?

De berekening van het capaciteitstarief hangt er vanaf of u over een digitale meter of analoge meter beschikt. Voor huishoudens met een digitale meter wordt het capaciteitstarief berekend op basis van het piekvermogen.

Lees alles over het capaciteitstarief op www.vreg.be.

Gepubliceerd op vrijdag 30 december 2022 10.53 u.