Erfgoeddag

Op zondag 28 april kunt u tijdens 'Erfgoeddag' in Tongeren deelnemen aan allerlei gratis activiteiten in de musea, een bezoekje brengen aan de expo's of deelnemen aan de stadswandelingen.

Programma

MUSEA

Gallo-Romeins Museum

Manu facta! [kindvriendelijke activiteit]

Vlijmscherpe vuurstenen messen, bronzen bijlen, steelpannetjes in donkerblauw glas, … Neanderthalers, Kelten en Gallo-Romeinen waren rasechte vaklui. Op Erfgoeddag geven enthousiaste gidsen je inzicht in het meesterschap van onze verre voorouders. Breng gerust je kinderen mee. Zij gaan aan de slag met een speels zoekblad. Wedden dat ook zij met andere ogen naar de objecten zullen kijken?

14 - 18 uur (GRATIS rondleidingen van 45’)
Gratis toegang permanente tentoonstelling
 www.galloromeinsmuseum.be

Teseum

Ambachtsschatten [kindvriendelijke activiteit]

Ontdek met het hele gezin 7 ambachten langs het museumparcours van de schatkamer en archeologische site. En dit met een geïllustreerd boekje met spelletjes in de hand. In de schatkamer vind je ambachtsparels van goud, zilver, zijde en handgeschreven teksten. Ze wemelen van de prachtige details. Op de archeologische site ontdek je de ambachtskunst van het steenkappen, glas maken en fresco's schilderen.

10 - 17 uur
GRATIS toegang Teseum
www.teseum.be

Begijnhofmuseum Beghina

Vanaf april kan je in het museum het 16de eeuwse reliekschrijn van het begijnhof komen bewonderen. Het schrijn bleek na recent onderzoek een bijzondere collectie relieken en beursjes te bevatten. Om 11 en 14.30 uur kan je Joke Vandermeersch, specialiste in de textielstudie aan het woord horen.

10 - 17 uur - lezingen om 11 en 14.30 uur
GRATIS toegang Beghina
www.begijnhofmuseumtongeren.be

EXPO’S

Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds.

Van 1 t.e.m. 30 april houdt de expo Begijnhoven. Eeuwenoud. Eigentijds. halt in de Onze-Lieve-Vrouwebasiliek te Tongeren. Je kan er een uitzonderlijke collectie textilia van het Tongerse begijnhof komen bewonderen. Nooit eerder gezien door het grote publiek. De expo kadert in de viering van 20 jaar erkenning van 13 Vlaamse begijnhoven als UNESCO-werelderfgoed.

9 - 18 uur - Onze-Lieve-Vrouwebasiliek
www.eeuwenoudeigentijds.be

De ‘grote’ kermis in het klein [kindvriendelijke activiteit]

Tongeren kermis heeft altijd een specifieke uitstraling gehad. De 95-jarige Tongerse kunstsmid René Boulet liet er zich door inspireren en bouwde de kermisattracties op schaal na met oog voor elk detail. Op Erfgoeddag stelt René zijn kunstzinnige ambachtelijke stukken tentoon. Wie zijn levenswerk nog niet gezien heeft, krijgt nu de kans. René en zijn zoon Vital verwelkomen je graag!

10 - 19 uur - Molenstraat 1 te Tongeren

STADSWANDELINGEN [kindvriendelijke activiteit]

Ga mee op stap met een échte kenner van Tongeren. Deze loodst je langs de historische hoogtepunten in het centrum. De rondleiding focust zich op ambachten, gilden en industrieel erfgoed. Tijdens de wandelingen geniet je van proevertjes.

startplaats: Toerisme Tongeren - Via Julianus 2
wandelingen om 14 en 15 uur (duur: 1,5 à 2 uur)
inschrijven via erfgoedcel@stadtongeren.be vóór 22 april

 

Gepubliceerd op dinsdag 12 februari 2019 16 u.