Huwelijksaangifte doen

Ga je trouwen? Maak een afspraak voor de reservatie of aangifte van je huwelijk.

Voor je de aangifte doet: reserveer je huwelijksdatum

Je kunt maximaal 9 maanden op voorhand je huwelijksdag en -tijdstip reserveren. Dit kan persoonlijk aan het loket of via ons thuisloket.

Doe je aanvraag online Maak een afspraak

Heb je buitenlandse documenten, bijvoorbeeld je bewijs van je burgerlijke staat omdat je niet-Belg bent, dan kun je hier een afspraak maken.

We vragen volgende gegevens:

  • Rijksregisternummer van beide partners
  • E-mailadres en telefoonnummer waarop je te bereiken bent

Opgelet: een reservatie is nog geen huwelijksaangifte! Heb je buitenlandse documenten, dan leg je je huwelijksdatum vast tijdens de huwelijksaangifte.

De aangifte

Om voor de wet te kunnen trouwen in Tongeren moet je na je reservatie ook nog een aangifte doen van je huwelijk. Dit kan minimaal 6 weken en maximaal 6 maanden vóór huwelijksdatum.

Je doet persoonlijk de aangifte, alleen of samen met je partner. Kom je alleen, dan breng je het ingevulde volmachtformulier van je partner mee.

Maak een afspraak

Voorwaarden

  • Minstens 1 van de partners heeft een wettig verblijf in Tongeren.
  • Ben je Belg, dan moet je meerderjarig zijn.
    Ben je niet-Belg, dan is de wetgeving van je land van toepassing.
  • Je eventuele vorige huwelijk moet ontbonden zijn, bijvoorbeeld door een echtscheiding.

Bedrag

De huwelijksaangifte is gratis.

Houd er rekening mee dat je de kosten voor de ceremonie en het eventueel koesterboekje moet betalen bij de aangifte. Lees meer over huwen in Tongeren.

Uitzonderingen

Je kunt trouwen wanneer je meerderjarig bent. De jeugdrechtbank kan deze leeftijdsvereiste enkel om ernstige redenen opheffen. Richt hiervoor een verzoekschrift aan de jeugdrechtbank.

Wat meebrengen

  • Je geboorteakte 

Wij vragen deze voor je aan als deze beschikbaar is in België. Is dat niet het geval, dan moet je zelf voor een recente geboorteakte zorgen.

In sommige gevallen heb je een apostille of een legalisatie en een beëdigde vertaling nodig. In de databank van FOD Justitie kan je zelf een beëdigde vertaler zoeken. 

  • Je identiteitskaart
  • Indien je huwt met getuigen (max. 4 per bruidspaar) vragen we van elke getuige een kopie (of een foto) van voor- en achterzijde van zijn of haar identiteitskaart.

Als je geen wettig verblijf in België hebt:

  • Een bewijs van je nationaliteit
  • Een bewijs dat je niet gehuwd bent of van de ontbinding (echtscheidingsakte) of nietigverklaring (vernietigingsakte) van een vorig huwelijk.

In sommige gevallen heb je een apostille of een legalisatie en een beëdigde vertaling nodig. In de databank van FOD Justitie kan je zelf een beëdigde vertaler zoeken. 

Veelgestelde vragen

Hoe lang is een aangifte geldig?

De ambtenaar van de burgerlijke stand maakt een akte van aangifte op. De aangifte is 6 maanden geldig. Is deze periode voorbij, dan moet je een nieuwe aangifte doen. De procureur des Konings kan in bepaalde gevallen de aangiftetermijn verkorten, verlengen of vrijstelling van aangifte verlenen.

Kan ik mijn gepland huwelijk annuleren?

Dat kan. Je brengt ons per brief via huwelijken@stadtongeren.be op de hoogte. Je vermeldt

  • Rijksregisternummer van beide partners
  • Huwelijksdag en -tijdstip

In welke taal zal het huwelijk voltrokken worden?

Het huwelijk zal voltrokken worden in het Nederlands. Spreekt 1 of beide partners geen Nederlands, dan moet je zelf en op eigen kosten een beëdigde vertaler voorzien.

Ik ben niet in België ingeschreven en ik heb een bewijs van ongehuwde staat nodig. Wat moet ik doen?

Je kunt dit bewijs niet aanvragen bij een Belgische gemeente. Waar je dit bewijs moet aanvragen, hangt af je persoonlijke situatie.

Ik wil in het buitenland huwen. Wat moet ik doen?

Je kunt in het buitenland huwen. Je volgt dan wel de huwelijksformaliteiten van dat land.

Je bezorgt je huwelijksakte, eventueel met een legalisatie of apostille, voor de aanpassing van je burgerlijke staat in het rijksregister aan de dienst burgerzaken.

Ben je Belg, dan kun je bovendien je huwelijksakte laten registeren in de registers van de burgerlijke stand.

;