Nieuwe erfgoedwandeling in Sluizen

Erfgoed Tongeren stelde onder impuls van Raymond en Vital† Vaes een erfgoedwandeling in Sluizen samen. Het resultaat is een ontspannende wandeling van 3,4 km in het charmante dorp nabij de Jeker.

Sluizen ligt in droog Haspengouw, in het dal van de Jeker. Die rivier heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Sluizen, een landbouwgemeente met akkerbouw als belangrijkste activiteit. De kerk en de boerderijen in Sluizen werden hoger gebouwd dan de rivier, aan weerszijden van de vallei, tegen en langs de heuvel die in de volks­mond ‘Moufrand’ genoemd wordt. De vruchtbare landbouwgronden bevinden zich boven op het plateau. Nabij de Je­ker is het erg drassig, je bent er ‘op het Broek’. Sluizen is met zijn 304 hectaren een van de kleinste dorpen van Tongeren.

In 2019 kwamen de gebroeders Vaes met het idee om een boek over Sluizen uit te geven. Het boek ‘Strijden, lijden, leven en feesten in de heerlijkheid Sluizen’ verscheen eerder dit jaar. De publicatie is een uitgave van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en het Stadsarchief van Tongeren en verscheen in de reeks ‘De Bulletin’. 

De wandelbrochure is gratis verkrijgbaar bij Toerisme Tongeren of download hem onderaan deze webpagina. Alle inwoners van Sluizen ontvangen een exemplaar in de brievenbus.

Heeft u zelf een erfgoedinitiatief?

Via het subsidiereglement van erfgoedinitiatieven kunnen verenigingen of particulieren een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning van maximaal 1500 euro (inclusief btw). Om het volledige reglement te raadplegen, contacteert u de dienst Erfgoed via erfgoedcel@stadtongeren.be. U kan een aanvraag indienen tot 1 februari 2022.

Gepubliceerd op woensdag 8 december 2021 14.03 u.