Hulp voor Oekraïne

Omwille van de oorlogssituatie in Oekraïne doet de stad Tongeren een warme oproep voor opvang van vluchtelingen en de inzameling van dringende materialen.

Heeft u een #plekvrij voor Oekraïners op de vlucht?

Aanmelden voor opvang vluchtelingen Oekraïne

Lees meer over huisvesting en huurprijzen voor gastgezinnen

Hoe is Tongeren betrokken?

De hogere overheden hebben een oproep gedaan aan de lokale besturen om crisishuisvesting te voorzien voor Oekraïense vluchtelingen. Tongeren stelt de jeugdherberg ter beschikking voor de opvang van ongeveer 50 vluchtelingen. Daarnaast hebben heel wat Tongenaren zich van hun warmste kant getoond en hebben zich aangemeld als gastgezin.

Tongeren heeft alle beschikbare plaatsen doorgegeven aan de hogere overheid. Fedasil zorgt voor de toewijzing van de vluchtelingen aan de lokale overheid.

Hoeveel Oekraïners zullen er naar België komen?

Dat weten we niet. Alles hangt af van hoelang en hoe verspreid het conflict in Oekraïne zal zijn. We verwachten wel dat er heel wat mensen zullen vluchten, ook naar ons land. We moeten in ieder geval voorbereid zijn op alle mogelijke scenario’s.

Ik ben Oekraïner en kom aan in België, wat moet er gebeuren?

Als Oekraïense burger kun je in aanmerking komen voor tijdelijke bescherming. Verblijf je in Tongeren? Bekijk de stappen die je moet zetten.

Meer info

Vrijwilligers nodig opvangcentrum

Om alles vlot te laten verlopen in het opvangcentrum (Jeugdherberg) zijn we op zoek naar vrijwilligers. Ben je geïnteresseerd? Laat het ons weten.

Dat kan via:

Online aangifte als vrijwilliger bij het opvangcentrum

Materiaal voor transport naar Oekraïne?

Zie lijst beneden deze webpagina.

Materialen kunnen afgeleverd worden aan het Ereconsulaat van Oekraïne in Hoepertingen. Het verzamelpunt is gelegen in de Langegrachtstraat (loods langs VBS het Appelmanneke). Het consulaat doet dienst als verzamelpunt voor de regio Limburg en organiseert het transport van hulpgoederen naar Oekraïne, in samenspraak met de Oekraïense ambassade.

Meer info via de heer Beckers Kris, tel. 012 22 60 40 of kris.beckers@ua-be.eu

Gepubliceerd op woensdag 2 maart 2022 14.41 u.