Opmars plastic nurdles

De Vlaamse Milieumaatschappij stelt vast dat de onbevaarbare waterlopen steeds vaker vervuild raken door nurdles. Deze kleine plastic korrels dienen als grondstof voor allerlei producten.

Bij het laden en lossen gaan er regelmatig kleine of grote hoeveelheden nurdles verloren die in het milieu kunnen terechtkomen. Eenmaal in het water of op de oever zijn ze heel moeilijk op te ruimen.

Toenemend probleem

De milieu-incidentenwerking van de Vlaamse Milieumaatschappij stelt dit soort vervuilingen steeds vaker vast in en rond waterlopen. De laatste jaren waren er incidenten met nurdles in o.a. Stabroek, Antwerpen, Geel, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg en Tessenderlo. Dit is vermoedelijk nog maar het topje van de ijsberg.

Niet onschuldig

Vervuiling met plastic korrels is minder onschuldig dan het misschien lijkt. Doordat deze nurdles in oevers en waterlopen niet zomaar opgeruimd kunnen worden, kan de vervuiling zich door de jaren heen blijven opstapelen en behoorlijk wat problemen veroorzaken.

Eten vogels of andere dieren deze plastic korrels, dan kan dit hun spijsvertering blokkeren en kunnen ze sterven door uithongering. Recent wetenschappelijk onderzoek in Engeland toonde ook aan ongewervelde zoetwaterorganismen kleine plastic deeltjes in de waterloop kunnen opnemen, waardoor ze in de voedselketen terechtkomen. De plastic deeltjes kunnen ook afgevoerd worden via de waterlopen en zo bijdragen aan het plastic probleem in de zeeën en oceanen.

Vervuiling van waterlopen met nurdles is niet alleen schadelijk, het is ook verboden. Het Vlaams Waterwetboek verbiedt elke vervuiling van waterlopen met afvalstoffen.

In samenwerking met de beheerders van de waterlopen, ziet de VMM strenger toe op vervuiling met nurdles. Zo'n incidenten worden gedetailleerd gedocumenteerd en de info wordt gedeeld met de handhavende instanties zoals politie en milieu-inspectie.

Gepubliceerd op donderdag 23 juli 2020 15.08 u.