Patisserie Blanckaert

Bart Menten van Patisserie Blanckaert runt al meer dan 20 jaar samen met zus Ann de zaak

“Geef mij maar een simpel frangipanneke”

Hij is niet de man van de grote woorden, maar Bart Menten (48) van Patisserie Blanckaert spreekt via zijn verfijnde patisserie. In tegenstelling tot zijn tweelingbroer en sterrenchef Jan (De Mijlpaal) houdt hij niet van koken, ook al heeft hij dat diploma. Voorbestemd om bakker te worden, runt hij sinds 1998 samen met zus Ann de zaak. “Mijn favoriet gebak? Een simpel frangipanneke.”

Het verhaal van Patisserie Blanckaert start in 1902 met oprichter Cesare Blanckaert. Tot 1986 blijft de zaak in familiehanden, waarna Jozef Menten en Yvonne Tans hun kans grijpen. “Mijn ouders hadden al een bakkerij in de Sint-Truiderstraat, waar mijn broer Jan nu restaurant De Mijlpaal runt. Aangezien ze mijn tweelingbroer Jan als mezelf een bakkerij wouden schenken, namen ze Blanckaert over”, gaat Bart terug in de tijd.

Bakker Bart, dat was van heel jongs af aan duidelijk. “Door mijn ouders heb ik het ook nooit anders gezien. Het interesseerde me ook en het was nooit een verplichting. Na mijn schoolcarrière voor bakker heb ik nog vijf jaar bij Wittamer in Brussel gewerkt, een Belgische hoog aangeschreven familie van patissiers en chocolatiers. Ze zijn nog steeds hofleverancier en één van de beste in België. Daar heb ik kennis gemaakt met het hogere segment patisserie”, aldus Bart, die in 1998 samen met zijn zus Ann de zaak van zijn ouders overnam.

Strenge baas

“Het was altijd het plan om samen met Ann de zaak over te nemen. Na de overname hebben we meteen gemoderniseerd op het vlak van gebak. De klassiekers zoals slagroomgebakjes hebben we behouden, maar het verfijnde gebak is erbij gekomen. Tot op de dag van vandaag zijn het fijne gebak en dessertkoekjes enorm populair. Daar zijn we ook gekend om. Wat ik het liefste eet? Geef mij maar een simpel frangipanneke”, vertelt de papa van twee kinderen.

Patisserie Blanckaert is veel meer dan een bakkerij, het is een onderneming. “Op dit moment staan we met zeven mensen in de bakkerij, inclusief mezelf. In de winkel zijn ook altijd drie of vier mensen bezig. Met ongeveer tien mensen zijn we al echt een bedrijf. Ik ben een ondernemende persoon en durf zeggen dat ik redelijk streng ben voor het personeel. Voor mij moet alles in orde zijn.”

Dan kan het soms al eens botsen met Ann. “We zijn twee verschillende personen en dan kan het soms botsen. Ik ben iemand die altijd wil vernieuwen, terwijl Ann sneller tevreden is met de huidige situatie. Maar dat is zeker niet erg.”

Slechte kok

In tegenstelling tot tweelingbroer Jan is Bart geen goede kok. (lacht) “Totaal niet, ook al heb ik een diploma als kok. Tijdens mijn bakkersopleiding zat ik op internaat. Om ’s avonds de tijd te doden, heb ik avondschool kok gedaan. Mijn broer heeft trouwens de omgekeerde beweging gedaan met avondschool bakkerij.”

Tot slot, het ambassadeurschap. “Ik wil verder doen hoe we bezig zijn en onze zaak blijven verzorgen. We moeten een voorbeeld zijn en blijven. Weet je dat de winkel altijd op dezelfde locatie is gebleven? Ik geloof dus nog in het centrum en denk ook dat het terugkomt. Tijdens Koopzondag is er veel volk en zie je dat mensen nog graag shoppen. En zeker ook tijdens de Antiekmarkt. Net voor de mensen vertrekken, komen ze heel vaak nog snel gebak halen”, besluit Bart.

OPVALLEND

Tuinieren in de serre

Als Bart niet terug te vinden is in de bakkerij, dan is de kans groot dat hij thuis in zijn serre thuis. “Naast mijn werk is tuinieren een grote hobby. Ik heb echt groene vingers. Zaaien, planten, … Ik doe het allemaal graag. Van tomaten tot komkommers. Mijn vrouw kookt ermee of ik geef het weg. Als ik aan het zaaien en planten ben, dan heb ik andere gedachten. Ik heb dat nodig om het werk los te laten. Meestal doe ik dat op mijn vrije dag, maar ook na en drukke werkdag ga ik soms eventjes in de serre kijken.”

Bart Menten
Zaakvoerder Patisserie Blanckaert
Maastrichterstraat 62
www.patisserieblanckaert.be

;