Praat met jouw kind over corona

Ook kinderen zijn ongerust nu het coronavirus constant in de media is. Ze horen, zien en lezen net zo goed het nieuws als volwassenen. 5 tips om het gesprek met je kind aan te gaan.
 1. Luister vooral
  Elk kind is anders en gaat op zijn eigen manier met heftig nieuws om. Stel daarom vragen en laat je kind vooral zelf vertellen. Wat heeft het gezien, gehoord en gelezen? Wat vindt het ervan? Vertrek ook vanuit de behoeftes van je kind: wil het praten, wil het vooral meer informatie, met zijn gevoelens aan de slag, of het laten bezinken?
 2. Geeft emoties een plek
  Het is logisch dat kinderen angstig, onrustig of wantrouwig zijn. En het is belangrijk dat ze die gevoelens kunnen uiten. Dat kan door over het nieuws te praten, te tekenen of te schrijven. Dat helpt kinderen om hun indrukken te verwerken. U hoeft uw eigen emoties niet te verstoppen, maar het is wel belangrijk dat u ze meteen ook duidt.
 3. Benadruk de zeldzaamheid
  Let uit dat een dergelijke epidemie niet vaak voorkomt, en dat het daarom groot nieuws is waarover iedereen praat. Net zoals een natuurramp, een bizar ongeluk of een aanslag. Dat inzicht helpt uw kind om de omvang van de gebeurtenissen te plaatsen.
 4. Blijf bij de feiten
  Kinderen zijn nieuwsgierig en willen vaak heel praktische dingen weten. Beantwoord alleen de vragen die uw kind stelt. Geef eerlijke antwoorden. Maak het niet dramatischer dan het is, maar ook niet minder erg. Vermijd te complexe verklaringen die uw kind nog meer angst en verwarring kunnen bezorgen. Grijp ook de kans aan om uw kind te wijzen op hoaxes. Foutieve verhalen en gemanipuleerde beelden doen de ronde. Websites zoals snopes.com en hoaxmelding.nl helpen u om die te ontmaskeren.
 5. Benoem ook positieve dingen
  Vertel dat overheden wereldwijd maatregelen nemen, en dat hulpverleners klaar staan om de zieken op te vangen en verdere besmetting in te dijken.

Coronavirus

Gepubliceerd op donderdag 12 maart 2020 10.16 u.