Rookmelders verplicht in woningen vanaf 2020

Woningbranden eisen elke jaar tientallen mensenlevens. Meer nog dan het vuur, maakt vooral de rook tal van slachtoffers. Die rook is verstikkend en verspreidt zich razendsnel. Vooral als er 's nachts brand uitbreekt, is het risico om niet tijdig wakker te worden groot.

Rookmelders vormen dan ook een eenvoudige en doeltreffende bescherming tegen de gevaren van brand. Daarom verplicht de Vlaamse overheid de aanwezigheid van rookmelders in (huur)woningen.

Wie in Vlaanderen een woning bouwt, renoveert of verhuurt moet sinds 1 januari 2013 rekening houden met een aantal verplichtingen over het plaatsen van rookmelders. Vanaf 1 januari 2020 gelden deze verplichtingen voor alle Vlaamse woningen.

Welke zijn de Vlaamse rookmeldersverplichtingen? Aan welke criteria moeten rookmelders beantwoorden? Hoe een rookmelder installeren? Surf naar de website www.vlaanderen.be .

Gratis rookmelders voor 65-plussers

De stad Tongeren heeft nog rookmelders ter beschikking voor 65- plussers. U krijgt de rookmelder gratis als u eigenaar bent van het huis waarin u woont. Af te halen in De Piepel, zolang de voorraad strekt. Breng uw identiteitskaart mee.

Gepubliceerd op woensdag 27 maart 2019 15.19 u.