Slim stoken

Kiest u toch voor hout? Stook dan slim!

Stook niet op dagen met een zeer slechte luchtkwaliteit

In de winter informeert de Vlaamse Milieumaatschappij u op welke dagen u best niet met hout stookt. Dit zijn dagen dat er te veel fijnstof of smog in de lucht is. Dit kunt u zelf nagaan via de website van de VMM. Ook op winterse, mistige en windstille dagen stookt u beter geen hout. In deze weersomstandigheden waait het fijnstof niet weg en stapelt de luchtvervuiling zich snel op in de onderste luchtlagen. Helemaal geen hout stoken is natuurlijk nog beter.

Verbrand uitsluitend onbehandeld en droog hout

Als u geverfde, geverniste of andere bewerkte houtproducten verbrandt, komen er zeer schadelijke stoffen vrij. Ook bij samengestelde houtproducten zoals triplex en vezelplaat komen schadelijke stoffen zoals lijmen vrij. Dit houtafval kan u gratis naar het recyclagepark brengen. Ook papier en drukwerk zoals reclamefolders of krantenpapier zijn geen gezonde brandstoffen.

Maak het vuur correct aan

Gebruik aanmaakhout of natuurlijke aanmaakblokjes. Dit zijn natuurlijke materialen en bevatten dus minder schadelijke stoffen dan brandspiritus of paraffineblokjes. Leg het aanmaakmateriaal bovenaan het gestapeld hout, niet onderaan. Zo komt er veel minder rook vrij. Wanneer u de kachel aanmaakt, zet dan de luchttoevoer volledig open. Van zodra het vuur goed brandt, vermindert u de luchttoevoer een beetje, maar zet deze niet helemaal toe. Als vuur te weinig zuurstof krijgt, is de verbranding slecht en bevat de rook meer schadelijke stoffen. Enkel als het vuur volledig gedoofd is, kan u de luchttoevoer sluiten om warmteverlies te voorkomen.

Gebruik uw kachel correct

De ene kachel is de andere niet. Volg steeds de handleiding van de fabrikant en onderhoud uw kachel regelmatig. Let tijdens het branden op de rook en de vlammen. Laat de kachel nooit branden als u niet in de buurt bent.

Zorg voor een voldoende hoge, schone schoorsteen die goed trekt

Vuur heeft zuurstof nodig. Een schoorsteen zuigt lucht uit uw woning aan en verwijdert de verbrandingsgassen. Dit werkt enkel goed als uw schoorsteen boven de nok van uw dak en aanpalende gebouwen uitsteekt. Zorg er ook voor dat de schouw ruim genoeg is voor uw haard, anders gaat de lucht er niet vlot genoeg door en is het risico op een schoorsteenbrand groter.

Is uw schoorsteen aangesloten op een stooktoestel op hout of houtpellets dat uw centrale verwarming van warmte voorziet? Dan moet u die jaarlijks verplicht laten reinigen. Ook als uw schoorsteen slechts voor een open haard dient, dan laat u best regelmatig de roetaanslag verwijderen door een vakman.