Stadhuis krijgt zijn grandeur terug

Dit jaar gaan we het Tongerse stadhuis grondig restaureren, zowel vanbinnen als vanbuiten. Het trotse gebouw op de markt krijgt dan eindelijk zijn vroegere grandeur terug. In de loop van 2023 zal het stadhuis bovendien een multifunctioneel gebouw voor alle Tongenaren zijn.

Het stadhuis in Maaslandse renaissancestijl dateert uit het midden van de 18de eeuw. Sinds 2012 is het niet meer toegankelijk. In 2013 werd het dak nog vernieuwd. Nu kunnen we eindelijk van start gaan met de overige restauratiewerken.

De gevel krijgt een grondige beurt. Zo zal het metselwerk gekaleid worden en komen de maaslandkalkstenen weer tot hun recht. De verzakte trappenpui wordt gedemonteerd om de funderingen te verstevigen. Het houten buitenschrijnwerk wordt, volgens 18de -eeuws model, vervangen.

Ook in het gebouw, met onder meer aangetaste stucwerkplafonds, historische schouwen en een monumentale trap, is een uitgebreide renovatie gepland.

Dankzij de integratie van een interne liftkoker zal het gebouw ook voor rolstoelgebruikers toegankelijk zijn.

Het interieur wordt in de volgende restauratiefase heringericht als een flexibele en multifunctionele ruimte. Die biedt dan plaats voor onder andere vergaderingen, tentoonstellingen, gemeenteraden, huwelijken en recepties. De diverse ruimtes zijn uitgerust met moderne verwarming, verluchting, elektriciteit netwerkverbinding en beveiliging.

De restauratie van het exterieur kost ongeveer 1,4 miljoen euro. Het Agentschap Onroerend Erfgoed subsidieert hiervan bijna 1 miljoen.

Gepubliceerd op donderdag 4 maart 2021 16.28 u.