Straatgeveltuintjes (vergunning)

Een geveltuintje is een stuk stoep langs een huis of muur, waaruit enkele tegels zijn verwijderd. Zo ontstaat er ruimte om een mooie klimplant langs de gevel te laten groeien of om enkele bloeiende meerjarigen aan te planten.

Online aanvragen

Voorwaarden

Voor het aanleggen van een straatgeveltuintje moet u een aanvraag indienen.

Procedure

  • nadat uw aanvraag is goedgekeurd verwijdert u enkele tegels langs de gevel van het huis. U kan de tegels op z'n kant hergebruiken om een keermuurtje te bouwen dat max. 10 cm hoog is. Het keermuurtje mag ook in ander materiaal gemaakt worden.
    Tip! Berg uw tegels op als u ze niet hergebruikt want als u of een volgende bewoner het tuintje niet meer wil, moet u het voetpad in zijn oorspronkelijke staat herstellen.
  • vervolgens graaft u een plantput van 40 à 50 cm diep. Vervang de aarde uit de plantput door potgrond. Zorg voor goede bemesting en begiet regelmatig (vooral het eerste jaar).
  • gebruik geen planten met doornen, scherpe twijgen of giftige planten. Vermijd breed uitgroeiende heesters.
  • u staat zelf in voor de aanleg, aanvoer van grond, aankoop van planten en het onderhoud ervan. Het onderhoud van een straatgeveltuintje is te vergelijken met het onderhoud van een bloembak: regelmatig begieten en bijmesten.

Let wel! Het is niet mogelijk om overal geveltuintjes te maken. Voetgangers mogen immers niet gehinderd worden.

;