'T Hospitaal

Door de coronacrisis hebben we een groot deel van MoMeNT'20 moeten schrappen. Toch bleven negen projecten uit de gevarenzone. Eén van deze projecten is de buitenexpo 't Hospitaal in het Julianuscomplex vanaf 1 juli.

Tongenaar Jos Molenaers studeerde begin jaren tachtig af als fotograaf in Genk. Voor zijn eindexamen maakte hij een fotoreportage van het dagelijkse werk in het toenmalige hospitaal. Deze foto’s kwamen na de diploma-uitreiking nooit meer uit de doos.

Maar nu, veertig jaar later, is het MoMeNT aangebroken om deze zwart-witfoto’s aan de wereld te tonen. De foto’s brengen een hartverwarmende boodschap en betuigen dank en steun aan onze helden van de zorgsector. Deze mensen staan in de frontlinie tijdens de moeilijke strijd tegen het coronavirus.

Al van bij de voorbereiding maakten de foto's vele verhalen en getuigenissen los. Tal van wetenswaardigheden bereikten MoMeNT. De Tongerse Annelien Hermans, cultuurjournaliste in spe, nam de opdracht aan om de vele ‘anekdotes’ te verzamelen. Deze verhalen en de foto’s van Jos Molenaers zijn gebundeld in een boek dat in augustus gepubliceerd wordt.

Een gedeeld MoMeNT over t Hospitaal van Veerle Souvereyns

Een nieuwe collega-verpleegkundige uit Hasselt, niet vertrouwd met het Tongerse dialect, gaat van start in t Oud Hospitaal.

Patiënt: Hùb zjiè mïch gèine fïllè (boodschappentas)?

Verpleegkundige: Nee mevrouw, we hebben alleen saucisse!

Website MoMeNT

 

Gepubliceerd op donderdag 25 juni 2020 10.48 u.