Vaccinatiecentrum wordt gezondheidshuis

In het voormalige vaccinatiecentrum op de Julianussite is zopas een gezondheidshuis geopend. Dit huis wordt de place to be voor elke Tongenaar die gezond is en het wil blijven, of voor wie gezonder wil leven. Onze stad gaat alvast van start met een nieuw gezondheidsprogramma.

Preventieve gezondheidsprogramma's brengen we samen op één plek in het centrum van de stad. Gezondheidszorg staat momenteel nog voor 99 procent in het teken van ziekenzorg; slechts 1 procent gaat naar het voorkomen van ziekten. Die wanverhouding willen we rechttrekken.

Elke donderdag staat een buurtwerkster voor u klaar in het gezondheidshuis. Ze maakt u graag wegwijs in volgende thema's:

  • Eerstelijnspsycholoog: Betaalbare consultaties bij milde klachten.
  • Gezonde voeding: Test uw kennis over gezonde voeding. We belonen elke deelnemer met een gezond stuk fruit.
  • Gezond bewegen: Maak kennis met het lokale sportaanbod en doe alvast enkele sportieve oefeningen.
  • Uw woning gezond en veilig verwarmen: Tips over hoe u uw woning gezond en veilig kunt verwarmen, ondanks de stijgende energieprijzen.
  • Digitalisering van de gezondheidssector. Lukt het u niet om online een doktersafspraak te maken? Is bepaalde informatie enkel online te vinden? Dan helpt Mieke u samen met onze digihelpers graag verder.

In onze zithoek kunt u folders en informatie doornemen of een praatje slaan met andere bezoekers. Gezondheidsexperts starten deze maand ook een eerste innovatief programma op. Zo zullen schoolkinderen in het gezondheidshuis leren hoe ze samen met hun ouders en leerkracht, zelf hun eigen gezondheidsplan kunnen vorm geven.

Gezondheidscafé

In het Gezondheidshuis, Via Julianus 15, start een gezondheiscafé op. Hier deelt een gastspreker maandelijks zijn of haar kennis over gezondheid. Op 10 maart om 19.30 uur bijt Lowie Van Doninck de spits af. Hij komt spreken over de 'Geheimen van de Blue Zones', waar mensen gemiddeld 12 jaar langer gezond blijven en 7 tot 8 jaar ouder worden dan in België. Lowie licht het geheim van de Blue Zones toe, waar volgens de IKEA studie 25% minder dementie wordt vastgesteld, 20% minder kanker en hart- en vaatziekten.

Schrijf hier in

Gepubliceerd op maandag 23 januari 2023 15.09 u.