Veilige fietsinfrastructuur, betere doorstroming en meer leefbaarheid in Tongeren

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, investeert fors in vlot en veilig verkeer. Centraal daarbij staan investeringen in fietsinfrastructuur, verkeersveiligheid en duurzaamheid. Ook Tongeren plukt daar de vruchten van.

Met onder meer:

  • het realiseren van de fietstunnel N730
  • het aanpakken van de fietspaden in de Baversstraat
  • het weghouden van zwaar verkeer uit het Tongerse centrum, de wallen (R72) en de stationsomgeving via de omgangswegen

Fietsinvesteringen in Tongeren

In Tongeren wordt de fietstunnel N730 aangepakt (1,5 miljoen euro). Daarnaast worden de fietspaden in de Baversstraat aangepakt (1 miljoen euro) en de Maastrichtersteenweg heringericht inclusief fietspaden (2,5 miljoen euro).

Meer ruimte voor de fiets en groen

Om het doorgaand en zwaar verkeer weg te houden uit het Tongerse centrum, de wallen (R72) en de stationsomgeving, worden omleidingswegen gerealiseerd. “Zo ontstaat er meer ruimte voor de fiets en groen en creëren we bovendien meer leefbaarheid.

In de Zuidoostelijke omleidingsweg wordt 4 miljoen euro geïnvesteerd. Zo weren we het vrachtverkeer uit het centrum en geven we meer leefbaarheid aan de inwoners van de Wijkstraat, Dijk en Leopoldwal.

Daarnaast wordt er 6,5 miljoen euro voorzien voor de uitvoering van de Noordoostelijke omleidingsweg en wordt er ook 100.000 euro geïnvesteerd voor fietspaden op de Molenweg. Zo wordt het ziekenhuis AZ Vesalius beter bereikbaar vanuit Hoeselt, Bilzen en Riemst en maken we een einde aan het sluipverkeer door de aanleg van een verbinding tussen de Bilzersesteenweg en de Maastrichtersteenweg.

Gepubliceerd op woensdag 24 maart 2021 11.15 u.