Vrij en veilig reizen: het Europees vaccinatiecertificaat

Vrij en veilig reizen binnen de Europese Unie kan met het Europees coronacertificaat. Dit is gratis en het bewijs dat je tegen corona gevaccineerd bent, je negatief op corona getest hebt of je van corona hersteld bent.

Het certificaat is beschikbaar via QR-code op je smartphone, of via een papieren document dat je online of telefonisch kunt aanvragen. je kan het ook zelf downloaden via 'mijnburgerprofiel' of 'mijngezondheid'. Iedereen vanaf 6 jaar heeft een coronacertificaat nodig om te kunnen reizen.

3 verschillende certificaten

  1. vaccinatiecertificaat: Het bewijs dat je volledig gevaccineerd bent
  2. testcertificaat: Het bewijs dat je negatief getest hebt op corona.
  3. herstelcertificaat: Het bewijs dat je corona gehad hebt

Lees meer over over het coronacertificaat

Certificaat online aanvragen via mijn burgerprofiel

Certificaat online aanvragen via mijn gezondheid

Hulp nodig?

De medewerkers van De Piepel helpen je graag. Je kan terecht bij het onthaalpunt van De Piepel (Dijk 124) op weekdagen tussen 9 en 12 uur. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Vergeet niet je eID en pincode mee te brengen!

Wat te doen na terugkeer uit het buitenland naar België?

Ik keer terug uit:

  • groene of oranje zone: geen verplichting tot quarantaine of test
  • rode zone: als je beschikt over een coronacertificaat hoef je niet in quarantaine. Let wel! Ben je niet minstens twee weken volledig gevaccineerd of kun je geen herstelcertificaat voorleggen dan moet je wel een nieuwe negatieve PCR-test van max. 72 uur oud hebben
  • zone met heel hoog risico: verplichte quarantaine van 10 dagen met PCR-test op dag 1 en dag 7. Dit geldt ook voor personen die volledig gevaccineerd zijn of in het land zelf al een negatieve test hebben afgelegd.

Lees meer over kleurcodes, maatregelen in elk land en maatregelen voor reizende jongeren

Opgelet!

Het invullen van het Passenger Location Form blijft verplicht. Je moet dat invullen ten vroegste 48 uur voor je aankomst in België via https://travel.info-coronavirus.be/nl .

Reizen naar landen buiten de Europese Unie

Deze reizen blijven sterk afgeraden. Het coronacertificaat is niet geldig voor reizen buiten de EU. Surf naar de website https://diplomatie.belgium.be/nl om de maatregelen van jouw reisbestemming te checken.

Gepubliceerd op dinsdag 22 juni 2021 13.33 u.