Vuurwerk mag enkel op oudejaarsnacht

De eindejaarsfeesten staan weer voor de deur en misschien denkt u eraan om de overgang van oud naar nieuw extra in de verf te zetten met een spetterend vuurwerk. In Tongeren mag dit enkel op oudejaarsnacht tussen 23 uur en 1 uur.

Kijk toch uit: vuurwerk van slechte kwaliteit of dat verkeerd wordt gebruikt, kan van een supergezellige avond snel een nachtmerrie maken. Brandwonden, blindheid,... Ieder jaar weer worden mensen slachtoffer van ongelukken met vuurwerk met vaak onomkeerbare gevolgen.

Koop niet bij eender wie of eender waar...

Koop vuurwerk uitsluitend in erkende en gespecialiseerde winkels die in het bezit zijn van een verkoopvergunning. De verkoop van vuurwerk door ambulante handelaars op beurzen, markten en rommelmarkten is verboden. Koop er nooit vuurwerk. Het verzenden van vuurwerk via de post of met een pakjesdienst is eveneens verboden. Wees bijzonder waakzaam als u aankoopt via het internet. Sommige artikelen die via het internet aangeboden worden, zijn illegaal in België en kunnen gevaarlijk zijn.

Website FOD Economie

Nog beter: Steek geen vuurwerk af!

De brandweer van de Hulpverleningszone Zuid-West Limburg geeft u 7 goede redenen om geen vuurwerk af te steken:

  1. Door de verwijzing in de wetgeving is het verboden om vuurwerk af te steken en wensballonnen op te laten. In Tongeren is het afsteken van vuurwerk enkel nog op oudejaarsnacht tussen 23 uur en 1 uur toegelaten. Zie artikel 19 in het GAS-reglement.
  2. Vuurwerk afsteken is levensgevaarlijk! Zowel bij het afsteken zélf als bij het oprapen van gebruikt vuurwerk.
  3. Er is steeds een groot risico op brand.
  4. Het zorgt voor dierenleed.
  5. De hulpdiensten blijven beter bereikbaar voor andere noodgevallen doordat ze niet moeten uitrukken voor problemen met vuurwerk.
  6. De fijnstofconcentraties die vrijkomen tijdens het afsteken van vuurwerk zijn ongezond en zorgen voor een enorme vervuiling.
  7. Het aankopen van vuurwerk is erg duur. Feesten kan ook zonder vuurwerk!

Website Zuid-West Limburg

Gepubliceerd op woensdag 4 december 2019 16.26 u.