Fietsstraat of -zone

Sinds 2020 is het stadscentrum één aaneengesloten fietszone. 53 straten in de binnenstad zijn fietsstraten waarin gemotoriseerd verkeer achter fietsers blijft. In de fietszone zijn auto’s welkom maar ze mogen de fietsers niet inhalen en rijden maximum 30 km per uur. Fietsers mogen de hele breedte van de weg (in een eenrichtingsstraat) of rijvak (in een tweerichtingsstraat) gebruiken. De 9 toegangen naar de fietszone hebben rode vlakken en/of fietslogo’s over de volledige breedte van de straat en verkeersborden om de weggebruikers attent te maken op de aanvang van de fietszone. Binnen de fietszone krijgen enkele straten ook nog fietsemblemen om de weggebruikers attent te maken op de fietszone.

Wat is een fietszone?

  • Een fietszone is een fietsvriendelijk gebied dat bestaat uit een netwerk van aaneengesloten fietsstraten.
  • De maximumsnelheid in een fietszone is 30 km/u voor alle weggebruikers.
  • In een fietsstraat is het verboden om fietsers in te halen en moeten alle gemotoriseerde voertuigen dus altijd achter de fietsers blijven.
  • Enkel prioritaire voertuigen (met sirene en zwaailicht) mogen fietsers inhalen.
  • Fietsers gebruiken de volledige breedte van (hun deel van) de rijbaan. In een eenrichtingsstraat gebruiken ze de volledige breedte van de rijbaan. In tweerichtingsstraten gebruiken fietsers de rechterhelft van de rijbaan.
  • Fietsers mogen auto’s links inhalen.
  • Als auto’s stilstaan mogen fietsers ze ook langs rechts voorbijrijden.

Voordelen

  • de fietser is zichtbaarder in het straatbeeld
  • het is veiliger voor de fietser
  • de fietser wordt niet verdrongen door auto's die willen inhalen
  • de continuïteit van een fietsroute blijft verzekerd op een plek waar geen fietspad is

Wat wijzigt er niet?

De verkeersregels blijven van toepassing. Zo mag er bijvoorbeeld niet op het voetpad gefietst worden en blijft de voorrang van rechts gelden. Hoffelijkheid is tweerichtingsverkeer: van de automobilist naar de fietser, maar ook omgekeerd. Toon als fietser ook respect voor de andere weggebruikers.

Opgelet! In de Hemelingenstraat, Maastrichterstraat, de Tieckenstraat en de Schiervelstraat mag er niet meer in tegenrichting gefietst worden!

Over welke straten gaat het?

de Tieckenstraat, Hemelingenstraat, Maastrichterstraat, Veemarkt, Kloosterstraat, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Kielenstraat, de Schiervelstraat, Leopoldwal (tussen Clarissenstraat en Maastrichterstraat en tussen Clarissenstraat en Kielenstraat), Clarissenstraat, Predikherenstraat, Riddersstraat, Piepelpoel, Vrijthof, Koppelkist, Museumkwartier, Graanmarkt, Moerenstraat, Repenstraat, Corversstraat, Agnetenberg, Koolkuil, Wijngaardstraat, St-Catharinastraat, Vlasmarkt, Mombersstraat, Minderbroedersstraat, Kastanjewal, St-Lutgartstraat, Looiersstraat, Luikerstraat, Herckenrodestraat, St-Jansstraat, Jekerstraat, Regulierenplein, Putstraat, Hondsstraat, Kleine Hondsstraat, Kattenstraat, Muntstraat, Bulkerstraat, Krekelstraat, Plein, Grote Markt, Stadhuisplein, Nieuwstraat, Brouwersstraat, Bredestraat, Onder de Linde, St-Ursulastraat, St-Rosastraat, St-Jozefsstraat, Sacramentstraat (tussen Driekruisenstraat en Sint-Maternuswal), Sint-Maternuswal (tussen Sacramentstraat en Nevenstraat), Nevenstraat, Molenstraat, Hoefnagelstraat, Kanjelstraat (zijde Klimopschool), Kerkstraat (tussen Binnenveldstraat en Koninksemstraat), Piringenstraat (tussen Kellenijstraat en Hossenstraat), Sint-Laurensstraat, Kleinmeersstraat (tussen Kruisvindingsstraat en huisnummer 10), Kruisvindingsstraat (tussen Kleinmeersstraat en huisnummer 76), Heldenstraat (tussen Kruisvindingsstraat en huisnummer 1), Beukenbergweg, Watertorenstraat, Rode Kruislaan, Keversstraat

Grote kaart klik hier

;