Wat mag in de GFT-container?

Sorteren van gft-afval wordt nog makkelijker

Een groot deel van de Vlaamse burgers is al jarenlang vertrouwd met de selectieve inzameling van gft-afval. Mede daardoor slaagt Vlaanderen erin om de hoeveelheid restafval laag te houden.

De sorteerregels voor gft-afval zijn, na al die jaren, aan herziening toe. Materialen zijn van samenstelling veranderd, ook de inzichten in de verwerking van gft zijn veranderd. Tot op heden is dierlijk materiaal, vlees- en visresten, niet toegelaten in het gft-afval. Uit onderzoek blijkt echter dat er geen risico’s verbonden zijn aan het inzamelen en verwerken van deze afvalstroom, zodat de inzameling van gft-afval uitgebreid kan worden met de fractie keukenafval. Dit laat toe om de sorteerregels sterk te vereenvoudigen zodat sorteren van gft-afval nog makkelijker wordt. Opgelet: voor thuiscompostering blijven de sorteerregels ongewijzigd. 

 

Wat verandert er aan de sorteerregels voor gft-afval?

Vanaf januari 2019 kunnen volgende afvalstoffen extra worden toegevoegd aan het gft-afval:

  • keukenafval en etensresten (zowel plantaardig als dierlijk)
  • vlees- en visresten
  • schaaldierresten (uitgezonderd schelpen zoals mosselschelpen, oesterschelpen)
  • vaste zuivelproducten (bv. kaas),
  • eieren, eierschalen
  • mest van kleine huisdieren (bv. cavia, konijn...)

 Opgelet

Om de verspreiding van plastics in het milieu verder te beperken, horen theezakjes en koffiepads niet meer bij het gft-afval. Uit onderzoek blijkt immers dat deze kunststoffen kunnen bevatten. Papieren koffiefilters behoren wel nog tot het gft-afval. Voor thuiscompostering verandert er niets aan de huidige sorteerregels.

;