Barbarius

Het leven heeft barbier Maarten Crabbé (38) van Barbarius al heel wat gegeven en… afgenomen

“Sinds dood dochter doe ik alleen nog wat ik wil”

In 2016 kleurde de hemel helderblauw toen Maarten Crabbé (38) via een Tongerse wedstrijd de deuren van zijn zaak Barbarius mocht openen. Drie jaar later kleurde diezelfde hemel gitzwart bij het overlijden van zijn dochter Angie. Maak kennis met de barbier die zich in 2011 voor het laatst helemaal heeft gladgeschoren en zijn zaak op zijn been heeft getatoeëerd.

Maarten, stel jezelf eens voor.

“Mijn naam is Maarten Crabbé, 38 jaar, geboren in India, na 1,5 jaar geadopteerd en opgegroeid in België. Sinds 2016 ben ik barbier in mijn eigen shop Barbarius. Maarten is een extravert persoon, wat per definitie zeker niet negatief is. Ik heb mijn eigen stijl en ik geef overal in het leven mijn eigen draai aan.”

Omschrijf jezelf in drie woorden.

“Ambitieus, gepassioneerd en een tikkeltje anders. Heel mijn leven ben ik tegen de stroom ingegaan. Sinds het overlijden van mijn oudste dochter in 2019 heb ik meer dan ooit de klik gemaakt dat ik alleen nog doe wat ik wil. Zowel professioneel als privé.”

Je startte je ondernemersverhaal met de wedstrijd ‘Grijp je kans’ van de stad Tongeren in 2016. Hoe blik je daarop terug?

“Met mijn barbierszaak heb ik het geluk gehad om één van de drie winnaars te zijn. Dat was een enorm spannende periode. Ik ben heel dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. De wedstrijd heeft mijn ondernemerschap aangewakkerd. Het waren mijn eerste stappen als zelfstandige en het concept sloeg meteen aan. De Tongerse gemeenschap heeft me goed opgevangen. Ik heb daar een goede start gemaakt en nu vijf jaar later heb ik een vast en trouw cliënteel. ‘Barbarius’ is de Romeinse benaming die de mensen toen gaven aan hun barbier. Tongeren heeft ook een Romeinse geschiedenis en zo was de naam snel gekozen.”

Intussen heb je plannen voor uitbreiding.

“Als alles goed loopt, verhuis ik in 2022 naar een mooi pand in de Hemelingenstraat. Een logisch gevolg. Het huidige concept van Barbarius blijft behouden, maar het is ook de bedoeling dat er kledij wordt verkocht. Ik zou heel graag kostuums in Peaky Blinders-stijl aanbieden. Aangezien het nieuwe pand veel groter is, is daar ruimte voor. De hoofdzaak blijft scheren en knippen. Daarvoor ben ik momenteel een jonge en talentvolle student aan het opleiden om mee te draaien. En ik droom verder. Zo speel ik met het idee van een exclusieve (privé)club met whisky en sigaren. Dit is nog verre toekomstmuziek, maar het vloeit voort uit mijn verleden in de horeca.”

Horeca? Leg uit.

“Horeca is de rode draad in mijn leven. Al sinds mijn twaalfde ben ik erin actief: van afwasser tot hulpkok en zaalverantwoordelijke. Toen ik voor een cateraar werkte, ben ik ooit zelfs op het koninklijk paleis geweest. Mijn carrière zal eindigen met een klein restaurant in mijn ouderlijk huis in Halen, maar nu eerst het nieuwe hoofdstuk van Barbarius.”

Intussen mag je je ambassadeur noemen. Hoe wil je die rol invullen?

“Ik wil een morele steun zijn voor andere ondernemende mensen in Tongeren. Hoe? Door vooral mezelf te blijven en klaar te staan voor een goede babbel. Ik denk dat ik ambassadeur ben geworden net omwille van de persoon die ik ben.”

Wat is je gouden tip voor nieuwe ondernemers?

“Leer een stad kennen én zorg ervoor dat de stad u kent voor je aan iets begint. Bouw een netwerk op, laat u zien, help andere mensen, doe mee aan activiteiten, … Tongeren heeft nog veel onbenut potentieel om een bruisende stad te zijn.”

OPVALLEND

Barbiershop getatoeëerd op been

“Mijn onderbeen staat helemaal vol met een tatoeage van mijn zaak. Alle materiaal dat ik gebruik, staat erop. Van de waterspuit, de scheerbus en mijn schaar tot een fles Jack Daniëls, een zippo en mijn asbak. Alles klopt tot in de details. Ook het exacte serienummer van de tondeuse die ik gebruik, staat erop. Op mijn ander been heb ik een tafereel laten tatoeëren waarbij een barbier zijn klant aan het kelen is. Waarom ik dat doe? Ik vind dat leuk. Er zal in de toekomst nog wat bijkomen.”

Maarten Crabbé (37)
Barbier bij Barbarius
Sint-Truiderstraat 2
www.barbarius.be