Café Gerechtshof

Eddy Manet (52) van Café Gerechtshof viert 30ste verjaardag in de horeca

“Plots zag ik beschuldigde als vrij man de trap afwandelen”

Internaat bij de paters, twee jaar opleiding in de verzekeringssector, tentenbouwer, havenarbeider in Antwerpen, … De cv van de “prille vijftiger” toont enkele verrassingen, maar iedereen kent Eddy Manet (52) vooral als uitbater van Café Gerechtshof. “Plots zag ik de beschuldigde als vrij man de trap afwandelen. Dat was de enige vrijspraak die ik meemaakte.”

Een parelen bruiloft, zo heet een 30-jarig huwelijk. Eddy Manet vierde in 2021 zijn 30ste huwelijksverjaardag met de horeca. Evenwichtig verdeeld tussen de Jeugdherberg en Café Gerechtshof in Tongeren. “Door op café te gaan, ben ik in de horeca terechtgekomen”, opent Eddy Manet. “In 1991 leerde ik iemand kennen die een uitbater zocht voor de jeugdherberg aan De Motten. Er waren 82 bedden, een groot- en kleinkeuken en een best goed draaiend café. In de beste jaren had ik 8.500 overnachtingen per jaar.”

Tot dan was horeca niet zijn grote droom. “Je moet weten dat ik twee jaar verzekeringen heb gestudeerd. Mijn derde jaar heb ik nooit afgemaakt”, gaat Eddy terug naar de schooltijd. “Toch heb ik nog in de verzekeringssector gewerkt bij onder andere de toenmalige ASLK, Royale België en Touring Assistance. Eigenlijk wou ik aan mijn legerdienst ontsnappen, maar dat is niet gelukt. Ik heb een jaar opleidingen gegeven als KROO in bataljon Bevrijding. Nadien moest ik in principe terug naar Brussel of ging ik naar de jeugdherberg die toen nog in de laatste bouwfase zat.”

Guyke

Niet minder dan 15 jaar heeft Eddy de jeugdherberg uitgebaat. “Na 13 jaar was ik op zoek om iets anders te doen en iets te kopen. Toen ben ik gaan praten met de oudere cafébazen in Tongeren. Voor sommigen kwam de vraag iets te vroeg. Nadien ben ik bij ‘Guyke’ van Café Gerechtshof terechtgekomen. Vooraleer hij wou verkopen, wou hij eerst nog 25 jaar uitbating afronden.”

Zo had Eddy nog twee jaar tijd om andere zaken te doen “die ik ooit wou proberen in mijn leven”. “Zo ben ik grote evenementen-tenten gaan bouwen, heb ik in de haven van Antwerpen gewerkt en voor Carrefour ingestaan op de afdeling evenementen te Tienen. Dat was een periode in mijn leven wanneer dat kon, omdat ik precies wist dat ik nadien - eind 2005 - met Café Gerechtshof zou starten.”

Assisenzaken

Café Gerechtshof, vlak tegenover het gerechtshof. Eddy heeft heel wat assisenzaken de revue zien passeren. “In vijftien jaar heb ik één vrijspraak meegemaakt”, herinnert Eddy zich. “Ik was aan het eten en op een bepaald moment zie ik de beschuldigde van de trap afkomen. Niemand van de pers had zich daaraan verwacht, want die waren naar huis. Dat was iemand die na jarenlang zwaar pestgedrag zijn zoon vermoord had. Opvallend, maar ook de grote mediaprocessen zoals die van Ronald Janssen, de Hells Angels of de Parachutemoord blijven uiteraard bij. Een tijdje geleden vertelde een man in een podcast: ‘Wat er in de rechtszaal ook gebeurt, nadien kan je iedereen terugvinden in het café ertegenover.’ Dat vond ik prachtig.”

Toekomst

Café Gerechtshof wordt niet het eindpunt voor Eddy. “Ik heb de drang om nog één ding te doen als ik stop met Café Gerechtshof. De plannen zitten al tien jaar in mijn hoofd, maar die houd ik nog voor mezelf. Het zal in Tongeren-centrum zijn, want onze stad heeft zoveel te bieden. Cultuurhistorisch zijn de troeven ongezien. Welke stad in de omgeving kan zo een mooi Romeins verleden voorleggen?”, besluit Eddy.

OPVALLEND

Fichebak met bierkaartjes zoals Michel Wuyts

Als beginnend cafébaas was het niet evident om iedereen zijn gezicht of naam te onthouden. “Elke avond legde ik bierkaartjes naast mijn bed, waarop ik kleine opmerkingen had opgeschreven van de klanten die ik die avond had leren kennen. Naam, fysieke kenmerken zoals baard of bril en zaken die ze vertelden. Na 30 jaar ken ik iedereen zijn voornaam. Het principe van die kaartjes heb ik jaren toegepast en soms doe ik het nog. Zeker met die nieuwe, jonge advocaten die nog jaren gaan komen. Eigenlijk kan je het vergelijken met de fichebak van wielercommentator Michel Wuyts.”

Eddy Manet (52)
Zaakvoerder Café Gerechtshof
Vrijthof 1
www.gerechtshof.be