Lily Fée

Van pediatrisch verpleegkundige naar praline- en doopsuikerboutique: de carrièreswitch van Hilde Vandormael (52)

“Beslist op een boot op het meer van Loch Ness”

Als ze niet op vakantie naar Schotland was gegaan, dan was Hilde Vandormael (52) vandaag vermoedelijk geen ambassadeur voor de Stad Tongeren. Tien jaar na haar carrièreswitch is de mama van drie zonen meer dan trots op haar vierde kind: praline- en doopsuikerboutique Lily-Fée.

Het verhaal van Hilde Vandormael is er geen dat begint in de kinderjaren met een passie voor chocolade. “Neen, zeker niet”, is Hilde duidelijk. “Toen ik klein was, had ik geen affiniteit met chocolade. Van opleiding ben ik pediatrisch verpleegkundige en jaren heb ik met veel plezier gewerkt op de Neonatologie-afdeling CNN te Rocourt. Intussen waren er drie kinderen bijgekomen en was mijn man William zijn eigen bedrijf aan het uitbouwen. We hebben toen beslist dat ik zou thuisblijven om voor de kinderen te zorgen.”

Schotland

Toen de vierde voordeur van Hilde in zicht kwam, begon ze zich toch vragen te stellen. “Is dit het nu? Het leven begint toch pas na veertig. Ik wou graag opnieuw iets doen. Via mijn vriendin Marleen ben ik als verkoopster bij de Belgische chocoladeproducent Neuhaus in Hasselt begonnen. Puur om bezig te zijn. Twee jaar later werd de winkel stopgezet. Achteraf gezien bleek dat mijn eerste contact met chocolade te zijn”, vertelt Hilde, die niet veel later met haar man op vakantie naar Schotland ging

“Tijdens een uitstap op een boot op het meer van Loch Ness raakte ik aan de praat met een lieve dame Sandra, die sindsdien een heel goede en fijne vriendin is geworden. Uit het gesprek bleek dat zij de winkel Pralibel uitbaatte op de Grote Markt in Tongeren. Ze zocht iemand voor de overname van de pralinewinkel. Dat gesprek liet met niet los en toen we van de boot stapten, heb ik er meteen met mijn man over gepraat. Eens terug in België hebben we snel beslist om de stap te wagen. Na een week was de zaak beklonken.”

Vierde kind

Tien jaar later is Lily-Fée een gevestigde waarde, een fleurig en zoet winkeltje met heerlijke artisanale chocolade en gepersonaliseerde doopsuiker en geschenkjes. Eerst was er alleen chocolade, maar na een bezoek aan een beurs is er doopsuiker bijgekomen. Van vier ‘leggertjes’ in de winkel is het geëvolueerd naar een hele bovenverdieping.

“De eerste vier jaar heb ik hard moeten knokken om te overleven”, is de mama van Siemen (22), Daan (27) en Roel (28) eerlijk. “Vanaf dat punt is het helemaal gedraaid. Op dit moment is de winkel alles voor mij. Ik leef voor mijn zaak en ik laat er mijn slaap voor. Bij mij is de klant niet koning, maar keizer. Ik probeer altijd goed te doen en ben trots op wat ik heb en doe. De winkel is mijn vierde kind.”

Ondanks dat Hilde naar eigen zeggen niet graag in de kijker staat, is ze norm trots op haar ambassadeurschap. “Heel sjiek, ik wil er graag mijn steentje aan bijdragen. Ik zie het als een enorme eer dat ik de stad kan en mag promoten. Mijn doel is om de mensen te laten zien dat je moet doorzetten en nooit opgeven. Willen is een codewoord. Tongeren is zo een mooie stad. Mensen uit het buitenland of verder uit België vertellen me altijd hoe mooi Tongeren en omstreken is. Ik ben ervan overtuigd dat kleine speciaalzaakjes zeker zullen werken.”

OPVALLEND

Lily-Fée verwijst naar de kat en hond

Wie bij de naam Lily-Fée een link zoekt met chocolade of doopsuiker, komt bedrogen uit. “Mijn zaak is genoemd naar onze twee huisdieren”, lacht Hilde. “Lily is de kat, terwijl Fee een kleine chihuahua is. Bij de overname in 2011 heb ik de vorige naam Pralibel behouden, maar in mei 2019 ben ik veranderd van naam. Mijn man William, schoondochter Nena en ik waren thuis aan het brainstormen over een nieuwe naam, maar ik wou niets met chocolade. Plots zag ik de kat en hond samen in hun mandje liggen en was de naam Lily-Fée geboren.”

Hilde Vandormael
Zaakvoerster Lily-Fée, praline- en doopsuikerboutique
Grote Markt 5
www.lilyfee.be