Winnie Moresi

Trendwatcher avant la lettre en ‘einzelgänger’ Winnie Moresi (61): passie voor mode en recht door zee

“Misschien werk ik tot mijn 80ste. Waarom niet?”

Ex-model, trendwatcher avant la lettre, recht door zee, … Winnie Moresi (61) van de gelijknamige mode-, interieur- en kunstwinkel is niet in één hokje te duwen. Voor haar passie mode reisde ze de wereld rond, vandaag ziet ze haar misschien nog werken tot haar 80ste.

Mode is de rode draad in het leven van Winnie Moresi. “Het is altijd mijn passie geweest”, begint Winnie. “Als rechterhand van de meest toonaangevende luxeshop in Maastricht zorgde ik voor de aan- en verkoop. Daar heb ik het geluk gehad om modeshows in Milaan en New York mee te maken van topmerken als Prada, Dolce & Gabbana en Gucci. Mijn taak was om de trends te spotten. Eigenlijk was ik een trendwatcher avant la lettre.”

Tijdens haar werkcarrière liep Winnie ook als model rond op catwalks. “Dat vond ik altijd leuk. Weet je dat ze mij ooit hebben gevraagd voor Miss België? Helaas is het door omstandigheden niet kunnen doorgaan. Foto’s laten maken vind ik maar niks, maar op een podium lopen is fantastisch. Dat was een geweldige periode”, blikt ze terug.

Upcycling

Door ziekte heeft Winnie haar modecarrière on hold moeten zetten, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. “Mijn man Pitou en ik liepen altijd rond op de Antiekmarkt in Tongeren. Hij heeft me gemotiveerd om een winkel te starten, nu vijf jaar geleden. Ik ben continu op zoek naar exclusieve preloved lederwaren, luxe designerspullen, meubelstukken met een verhaal en sprekende kunstvoorwerpen. Verder probeer ik vergeten vintage kledingstukken een tweede leven te geven. Upcycling is belangrijk. Van een bontjas die al jaren in de kas hangt, maak ik dan een tas, luxe plaid of streelzacht kussen”, aldus Winnie.

Einzelgänger

Op haar 61ste is Winnie nog steeds springlevend. “Soms krijg ik de vraag tot wanneer ik mijn winkel nog ga uitbaten”, is ze op dreef. “Mijn antwoord? Zolang ik het leuk vind, doe ik dit misschien tot mijn 80ste. Waarom niet? Waarom moet er altijd een leeftijd op geplakt worden? Ik word ouder en merk fysiek soms een beetje hinder. Maar waarom zouden we op ons 65ste afgeschreven zijn voor de maatschappij? Als je zin hebt om te werken, moet je het vooral doen.”

Winnie, een vrouw met een sterke mening én een sterk karakter. “Ik ben recht door zee en niet de makkelijkste persoon”, geeft ze toe. “Eigenlijk ben ik een ‘einzelgänger’, géén groepsmens. Nog liever ga ik tegen de stroom in dan met de massa mee. Op zich houd ik ook niet van titels, want ik ben een doener. Daarom wil ik mijn schouders onder het ambassadeurschap zetten om dingen in beweging te brengen. We hebben vrijdenkende mensen met een open blik en positieve mentaliteit nodig die bereid zijn om iets te leren van andere mensen. Alleen zo kunnen we vooruit gaan.”

New York

Recht door zee dus, maar met een hart voor Tongeren. “Ik heb echt een warmte voor Tongeren. We hebben zo een unieke stad die vlakbij Luik, Hasselt, Maastricht en de landsgrenzen ligt. Volgens mij is dat een troef en geen obstakel. De kleine stad wordt opnieuw de toekomst. Mensen zijn de grootsteden met overal dezelfde winkels moe”, besluit Winnie met een toekomstvisie.

OPVALLEND

Mensen van New Yorks grootwarenhuis Macy’s

“Tijdens het weekend loopt er een internationaal publiek rond in Tongeren, zeker tijdens de Antiekmarkt. Duitsers, Nederlanders, Amerikanen, … Die kennen Tongeren allemaal door de Antiekmarkt. Een tijdje geleden waren er twee Amerikaanse vrouwen in de winkel. Ze wilden een jasje kopen van de Olsen-Twins. Toen ik met die dames aan het praten was, bleek dat ze ‘byers’ zijn voor het wereldbekende grootwarenhuis Macy’s in New York. Het jasje kochten ze voor hun persoonlijk, maar je krijgt zo een idee welk soort mensen hier in Tongeren rondloopt. Daar moeten we op inzetten.”

Winnie Moresi (61)
Winkel met preloved mode, interieur en kunst
Maastrichterstraat 120
www.winniemoresi.be

;